Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak mróz mógł poparzyć liście :?: :shock: raczej przemarzła jak masz zdjęcie zamieść je, po odcięciu liści nie musisz niczym smarować ani pryskać ale wpierw ją pokaż. :D
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakkolwiek dziwnie by to brzmiało mróz może "poparzyć".

Jak pisze Przemo: bez fotki ciężko coś powiedzieć
x-C-j
---

Post »

Zobacz może taki kupisz w swoim regionie(osobiście go używam) Agrecol - nawóz do palm,juk i dracen
x-C-j
---

Post »

Kiełkują moje palemki lada dzień pokażę fotki. :D
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Mi też właśnie wykiełkowała palma królewska - wyczekiwana od ... początku marca. Doniczka, folia i parapet - i aż do końca lipca nic. Aż tu nagle patrzę - pod folią coś 8cm zielonego...(dorodny liść).
I prośba o poradę - ziemia jest od góry aż zielonkawa, bądź co bądź to w tym samym mikroklimacie nasionko się kisiło od prawie 5-ciu miesięcy. Zapach też to to miało... Na przesadzanie chyba za wcześnie, choć pomimo dość sporej doniczki (ok 15 cm średnicy) korzeń wywalił już na zewnątrz od spodu naokoło 4 cm. Folię już usunęłam...ale co dalej? ;:24
Pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

Dałaś na dno doniczki przed wysianiem drenaż? jeśli nie to wyjmij całą bryłę korzeniową(delikatnie by nie uszkodzić korzenia) daj na dno doniczki 1,5 cm żwiru lub keramzytu i posadź ponownie palmę w tą samą doniczkę ale ciut wyżej niż rosła poprzednio tzn. o żwir i 2 cm ziemi jakie należy na żwirek nasypać nim wsadzisz bryłę korzeniową z powrotem do doniczki. Zakładam również że to doniczka palmowa. :D
Rakusm
50p
50p
Od: 17 lis 2008, o 13:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć to jest moja palma zakupiona kilka dni temu w Castoramie po przecenie bo była ostatnia i taka poobcinana dlatego po prostu chcieli się jej pozbyć

to są zdjęcia napiszcie co trzeba zrobić czy jest wszystko ok na razie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A i pH ziemi 5,8
Doniczka jest zwężana ku dołowi no nie wiem jest coś nie tak???
x-C-j
---

Post »

Moim zdaniem do przesadzenia, doniczka nie specjalnie prawidłowa, te pozostałości po liściach pościnaj wkładając nóż od środka kłodziny i ścinaj cięciami ukośnymi w dół(możliwie najbliżej kłodziny). Doniczka powinna mieć taki kształt jak tu pokazywałem tu kliknij, masz też opis przesadzania w poście poniżej. Ziemia wygląda na świeżą w doniczce co sugerowałoby iż palmę przed sprzedażą jak zaczęła schnąć przesadzili licząc na to że zatrzymają proces schnięcia. :D
Rakusm
50p
50p

Post »

pomóżcie na całej palmie schną liście na końcach końcówki liści co mam zrobić?????
x-C-j
---

Post »

Odpisałem wyżej chyba nie było to jednak przeczytane więc czego oczekujesz?
Rakusm
50p
50p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Rakusm
50p
50p

Post »

Obrazek

Czy mogę ją przesadzić w taką doniczkę???
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie każda palmówka musi być dłuuuga.
Chodzi o to, że małym roślinom zazwyczaj daje się małe rośliny, a w przypadku palmy jest tak, że nawet mała palma ma korzeń rosnący głęboko w dół (korzeń palowy, który zapewnia im stabilność).
Gdy palma podrośnie potrzebne są po prostu DUŻE donice, niekoniecznie dużo głębsze niż szersze.

Podobnie jak robellini również canarensis potrzebuje wody.
Schnące końcówki to pierwsza oznaka, że jest jej za mało.

Suche powietrze również robi swoje, ale pamiętajmy, że daktylowce rosną na półpustynnych lub pustynnych (oazy) terenach.
Aragrod
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2008, o 18:33

Post »

Witam! Postanowiłem zacząć hodować palmę od nasionka, przeczytałem wszystko co należy zrobić jednak nie dowiedziałem się jednego. A mianowicie, jak należy sadzić nasionko palmy do ziemi? Czy to jest może bez różnicy?
Pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

Centymetr pod ziemię nacięciem na nasionku w dół a te tematy czytałeś?

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4442
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=6707
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4469

jest tam opis warunków wysiewu z zdjęciami po wysiewie. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”