Tolinka i róże cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tolinka i róże cz.II

Post »

Tolinko, róże czarujące, jak zawsze, ale ja dzisiaj po prośbie... W wolnej chwili opisz proszę Mariatheresię. Mam NN, która czasami wydaje mi się podobna, czasami inna - zależy od zdjęć na jakie trafiam. Czy ona pachnie? Jest bardzo kolczasta, czy mało? Jakiego koloru ma młode pędy? Z góry dziękuję, aczkolwiek poczekam cierpliwie.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
x-ja-a

Post »

Jadziu, dzięki za rozwiązanie mojego dylematu w kwestii... no, wiadomo :D
Ania, póki nie ma Tolinki, to mogę odpowiedzieć z całą pewnością - Mariatheresia nie pachnie nic a nic. Kolców chyba ma dużo z tego co pamiętam a młode pędy ciemnoczerwone, ale tu już nie jestem taka pewna.
Tolinko, a teraz tak sobie patrzę jeszcze raz i powiem Ci, że ta Mme Knorr... fiu, fiu! Cudna ;:167 Lubisz ją?
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

Tolinka pisze: l'aimant

Obrazek

Lavender Blue

Obrazek
Gdyby nie twój spis alfabetyczny nawet nie zwróciłabym pewnie uwagi na to, że te dwie róże obłędnie się razem prezentują ;:oj
Bardzo lubię twój wątek, na pewno mi się przyda także wiosną, gdy będę ustalać tożsamość swoich krzaków :D
Mów mi Jane! :)
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Tolinko ach, te wspomnienia jak dobrze jest powspominać przy takiej pogodzie patrząc na te cudne okazy. Gdy oglądam róże w innych ogrodach wydają mi się czasami ładniejsze niż u siebie, ale wiem że zdjęcia czasami nas zaskakują, byle pozytywnie. ;:7 Śliczny środek ma Morden Blush, zresztą kolorek również.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy ;:196 cieszę się że przypadły ci do gustu większość z nich jest przecież u ciebie ;:306

Sabinko miedzianem pryskałam jakieś półtora tygodnia temu ,teraz jak patrzę na róże to na niektóre już by było za późno na oprysk bo mają spore listki.Martha jest dla mnie bardzo ważna a na dodatek jest po prostu wspaniałą różą ,rośnie w oczach ,ma piękne bordowe gałązki ,śliczne kwiaty,jest zdrowa no same superlatywy ;:215

Jagna prawda??Całkiem nieźle mi to planowanie wyszło ;:306 a jeszcze ci powiem że tam razem z damami pojawi się nikt inny tylko sam Marc Chagal ;:173 Mme Isaac P. to róża która nie wymaga wbrew pozorom wielu zabiegów aby zachwycić ,ale baaaardzo ci dziękuje za te wyrazy uznania mojej pracy ;:196 Jadzia dała ci odpowiedź ja tylko powiem że końskiego nie próbowałam ,ale nasza Dorotka stosuje i chwali efekty ,więc sama przetestuję i będę pisać :uszy do tej pory testowałam krowie i pokrzywówkę.Jak masz krowy blisko to zbieraj te placki jak zwał tak zwał zawsze to ZŁOTO!! :;230

Jadziu to tobie tylko te sklepowe ,albo pokrzywówka zostały,ale to też się sprawdza ,panienki nie wybredne wszystko zjedzą :wink: Blue River w pierwszym roku była całkiem ,całkiem w zeszłym ledwo,ledwo zobaczymy co pokaże w tym ,ale na cuda nie liczę...Amelka jest śliczna,ale czytałam u kogoś że ma problem bo chorują pędy ,u mnie w zeszłym roku po zimie miała bardzo brzydki pęd i wycięłam ją do kopczyka,ale ładnie odbiła i jest teraz zdrowa.

Kasiu wymieniłaś dwie róże bez których nie wyobrażam sobie mojego ogrodu ;:173 O Marcie piszę często i dużo bo ją bardzo lubię ale Marysia jest no prawie zaraz po niej.

Aniu wstawię dla ciebie więcej zdjęć Mariatheresia ,tak jak napisała Jagna ona nie pachnie,jutro zrobię fotki krzaczka będziesz miała podgląd ,nie pamiętam jakie ma młode przyrosty ,ale może zobaczysz gdzieś na zdjęciu jeżeli nie jak tylko zacznie rosnąć zaraz coś wstawię.

Jagna dzięki za chwilowe zastąpienie mnie ;:168 Przez wielorasowca nie mogę zastosować mączki rogowej bo mi pierun wszystko wykopuje ,co ja już nie robiłam i kości mu kupowałam ,to mi na rabatkach zakopywał ,to mu takie wieeelkie kupowałam ,że większe od niego to też jakoś zawlókł i w krzaki schował ,a najgorsze że najbardziej uparł się na róże ;:223
Mme Knor kwiat ma cudny i zapach nieziemski i na tym koniec cudowności...nie przepadam za nią bo nie chce rosnąć nawet nie wiele mogę o niej napisać bo dopiero w zeszłym roku zakwitła więcej niż jednym kwiatkiem ,krzaczek marny :roll: Rośnie niedaleko First Lady więc w tym roku obie będą po ścisłym nadzorem już ja się nimi zajmę ;:209

Jane witaj :wit widzisz i na coś się przydałam ;:306 Zapraszam cię serdecznie zaglądaj kiedy tylko chcesz furteczka jest u mnie zawsze otwarta a i wirtualna kawka też się zawsze znajdzie :wink: ;:304

Dausiu ja jak oglądam róże w Waszych ogrodach mam takie same odczucia,ale sama wiem jak ja robię zdjęcia ,że zawsze chcę pokazać to co najpiękniejsze.Morden Blush to bardzo wdzięczna i urocza panienka ;:108
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie pada śnieg :( a dziś było już tak fajnie że wypiłam pierwszą kawkę na tarasie i na słonku ;:3 więc sezon ogrodowy tadam!! uważam za otwarty
Obrazek

Zachęcona piękną pogodą nakarmiłam wszystkie kwaso-luby i iglaki ,zanim się nawóz rozpuści to będzie akurat na czas.
Przepikowałam już floksy i pomidorki ,maków uratowało się może z 6 sztuk ale to i tak sukces bo już myślałam że wszystkie padną, w donicy rośnie gipsówka i wilczomlecz przynajmniej tak myślę że to on bo wykiełkował w tej donicy gdzie był stary ,a trzymałam ją w chłodnym pokoju (Dasy ratuj! powiedz że to on) Ładnie rośnie kobea fioletowa już planuję gdzie ją wsadzę ,wykiełkowały arbuzy i melony,lobelia słabo wykiełkowała ,więc zrobiłam dosiewy ,a że zrobiło się miejsce w kuwetce to jeszcze dosiałam malwę różową pełną ,bo mam sporo nasionek własnych.Mam w tym roku ochotę na begonię kaskadową nigdy jej nie uprawiałam a bardzo mi się podoba i chciałabym ją do kompozycji do skrzynek na okna ,chyba spróbuję,no i tak kusicie frezjami że się skusiłam ;:131 Gdzie ja to wszystko zmieszczę ;:218
Dzisiaj bez literki bo już późno zapraszam jutro :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Tolinko, wykorzystałąm wczoraj pogodę i zrobiłam wczoraj ten oprysk.. Dla niektórych róż to był ostateczny termin dla kilku zdecydowanie po terminie.. Dzisiaj sypie. Ciekawe czy ten oprysk na coś się zdał, skoro dzisiaj wszystko zostało zmyte ;:224
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko miedzian jest czepliwy trzeba mieć nadzieję że się będzie trzymał ;:333

Aniu dla ciebie wstawiam fotki Mariatheresia

Obrazek

Obrazek

Na tym zdjęciu ten dłuugi pęd to nowy przyrost Marysi

Obrazek

a to zdjęcie z dziś

Obrazek
x-ja-a

Post »

Mariatheresia to jedna z moich ukochanych róż. Ślicznie u Ciebie wygląda przy tej ścieżce ;:167
Ja już się nie mogę doczekać zdjęcia z Lady of Shalott, Minervy i Marc Chagall'a! Będzie na co patrzeć. A Lady of Shalott już ma u mnie wstępną miejscówkę zaklepaną ;:224 To przez Twoje kuszenie :D
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Przepiękna.......moja już zamówiona i niedługo też się będę taką cieszyć..........mam nadzieję :wink:
Paulina
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Mariatheresa to u mnie jedna z lepszych róż ;:333
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Dziękuję, śliczna róża. Jednak to nie ją posiadam, ale co się odwlecze... ;:109 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Tolinko - kawę na ogródku też już mam za sobą, a przede mną wiele ciężkiej pracy. Patrzę na Twój ogród i ciągle coś podpatruję Teraz zachwyciłam się Mariatheresą. Może w przyszłym sezonie ją zaproszę? Wygląda cudnie.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tolinko czytam, że coś masz w donicy i podejrzewasz, że to wilczomlecz ;:131 , chyba muszę Cię rozczarować. U mnie się nie wysiewa, rozmnażam go jedynie wegetatywnie z pędów. Moje wilczomlecze jesienią zmroził wczesny przymrozek ;:202 . Na szczęście jedna bidula się została i z tej właśnie bidulki już szykuję nowe sadzoneczki ;:108 Niestety ten nowy, ubiegłoroczny Diamond Star nie przetrwał.Porozglądam się na rynku, myślę, że jak zrobi się cieplej, będzie go można kupić ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Tolinko, pewnie ciężko pracujesz w ogrodzie i na forum już Ci sił nie starcza? :wink:
Zajrzyj i pochwal się wiosną, bo zapewne jest na czym oko zawiesić :)
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”