Problem z wodą opadową i z roztopów

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
rustin
100p
100p
Od: 19 mar 2014, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z wodą opadową i z roztopów

Post »

Witam
Działka na której postawiłem dom SSZ ma ok 9.5ar . Teren ogólnie dość mokry ponieważ parę kilometrów dalej jest zbiornik wodny, który jest wyżej niż ta miejscowość, a jakieś 0.5km są pola niżej, gdzie w okresie takim jak teraz robi się jezioro.
W lecie czy na jesieni nie ma problemu z woda. Teraz czy gdy występują bardzo duże opady deszczu, na działce stoi gdzie niegdzie woda i podnosi się poziom wód gruntowych.
Wykopałem obok domu dołek, ponad metr, w lecie aby pojawiła się w nim woda musi dobrze popadać. W okresie takim jak teraz gdzie ciągle pada, woda jest 20cm poniżej gruntu.
Czy to oznacza wysoki poziom wód? Czy problem jest z wodami gruntowymi czy opadowymi ?
Działka nie jest duża , nie ma w pobliżu burzowki czy rowu melioracyjnego.
Działka po jednej stronie jest wyżej niż moja ponieważ cale osiedle jest że spadkiem, a po drugiej stronie jest na równo z moja.

Co mogę zrobić w tym wypadku? Jak poradzić sobie z woda miedzy innymi z dachu?
Regulamin Forum
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Re: Problem z wodą opadową i z roztopów

Post »

Może rura drenażowa i odprowadzić wodę gdzieś poza działkę o ile jest taka możliwość?
rustin
100p
100p

Post »

Tak jak pisałem, nie ma gdzie odprowadzić. Myślałem o jakimś oczku bez dna na końcu ale to zrobi się sadzawka?
Lub wykopać na końcu działki dół 2m na 2m, nasypac piasku i żwiru i przykryć to ziemia a na to trawa.
Ewentualnie jakieś rośliny, krzewy do wodę szybko odparowuja?

Jakieś skrzynki rozsaczeniowe pod rynny?
Regulamin Forum
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zapraszam do poczytania tego wątku .
Znajdziesz tam kilka propozycji naszych użytkowników
Melioracja podmokłej dzialki
Oraz
Rośliny iglaste na teren podmokły
Rośliny - drzewa i krzewy na tereny okresowo zalewane,podmokłe
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

rustin pisze:T
Ewentualnie jakieś rośliny, krzewy do wodę szybko odparowuja?
To masz tam na razie całkiem pustą działkę?
Czy na tej działce równo z Twoją mają jakiś problem ze stojącą wodą?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
rustin
100p
100p

Post »

Na razie jest dom , garaż i w koło ogrodzenia tuje.

Na tej działce co jest równo ze mną, może jest trochę niżej ,bo idzie spadek od początku osiedla to woda stoi jeszcze bardziej jak u mnie.

Czy według mojego opisu poziom gruntowy mam wysoki ? Jak sprawdzić samemu jaki mam teren, czy da radę zrobić np studnię chłonną z dwóch kręgów betonowych do której będą podłączone rynny ?

A może wystarczy wykopać taki dół na 2 m głębokości i zasypać kamykiem, przykryć włókniną a na to ziemie i trawa ? tylko czy z czasem to się nie zapadnie , kamienie nie pójdą w dół? Do tego podłączyć rynny a przy domu, zrobić przelewy przy nich w razie co pójdzie kostką i na działkę?
Regulamin Forum
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiadomo czy wystarczy. Pytanie co jest powodem że woda zalega.

Mam działkę gdzie gleby jest 50 cm, potem 1m margla i znów piachy. Jak mocno pada to woda pływa na tym marglu. Jednakże przebicie warstwy margla pozwala na odprowadzenie wód, bo pod nim woda jest dopiero na 2,5 m głębokości i na tym poziomie +- trzyma się cały rok.

Jeśli u Ciebie woda jest wysoko normalnie a jeszcze wyżej po opadach, to wiele nie zdziałasz. Zaledwie miejscowo. Jedynym ratunkiem będzie wyniesienie gruntu wyżej i drenaż tego co jest.
rustin
100p
100p

Post »

A jak to sprawdzić?
Regulamin Forum
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Na północnej granicy działki posadź wierzby, ile się zmieści - tylko odmian które będą dużymi drzewami (np iwa), można spróbować też z brzozą - ale ona mniej wody pobiera.
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Ja mam podobny problem. Podłoże jest mocno gliniaste i w czasie roztopów ogród zamienia się w bagno. Walka z wodą polegała na zrobieniu drenażu wokół domu, studni naciekowej i odprowadzeniu wody z rynien. Pomogło, ale w czasie b.dużych opadów śniegu/deszczu i nagłych roztopów ziemia nie nadąża z przyjęciem takiej ilości wody. Teraz się zastanawiam nad wykopaniem sadzawki.
rustin
100p
100p

Post »

Ale ja mam bardzo wysoki poziom wód , co mi da studnia chłonna jak od razu zapełni się wodami gruntowymi zamiast opadowymi z drenażu czy rynien
Regulamin Forum
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak wody są łatwo sprawdzić wiercąc w glebie lub robiąc odkrywkę. Czyli zrobić wykop o gł. do 2m, albo wiertnicą. Za każdym razem wyciągać urobek i obserwować co za gleba jest. i czy sucho, czy mokro.

Gdy ktoś stawia dom na jeziorze, to ma prawo mieć problem z odprowadzeniem nadmiaru wody.

Duńczycy poradzili sobie budując groble, i pompując wiatrakami nadmiar wód na zewnątrz - czyli trzeba mieć gdzie odprowadzić te wody.

Jak nie można obniżyć poziomu wód, to może wynieść grunt - wówczas względna odległość powierzchni do poziomu wody się zwiększy. Ale nie wszędzie można zmieniać rzędne terenu (nie wspominając o kosztach i zmianie spływu wód (pozwolenie wodno-prawne, to pojawia się oddziaływania na grunty sąsiednie).
Awatar użytkownika
MartisM
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Mistrzami w osuszaniu terenu są Holendrzy. Krzyżacy sprowadzili ich nawet na tereny dzisiejszej Polski, żeby osuszali tamtejsze bagna :) W Holandii powstała nawet całkiem nowa prowincja (Flevoland), która całkowicie znajduje się na depresji.
Także kopać rowy i budować groble :)
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Holendrzy, Dunczycy odprowadzają nadmiar wody do morza, a Ty dokąd będziesz odprowadzał?
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Tam gdzie mieszkam też działali kiedyś Holendrzy. Stare domy w mojej miejscowości stały na terpach (małych sztucznych pagórkach), obok często stawek.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”