Pomidory pod folią cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3

Post »

Ma to sens. Mnie tylko śmieszy, że na tych kolanach człowiek wlezie a potem nijak wyleźć nie idzie. ;:306
Pozdrawiam
Dariusz
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.3

Post »

ekopom pisze:Powierzchnia, to 330m2, a pomidorów mi się nieco za mało posadziło, jakieś 900szt. W następnej już będzie więcej, bo pozostało mi dosyć dużo sadzonej z tej folii, a jeszcze więcej wysiałem przeznaczone do następnej.
Obrazek

Obrazek
Wiem,że na forum nie można pisać och i łał :wink: , więc napiszę po prostu : maestro ;:215 . Normalnie majem mi zapachniało :) .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Tereniu, przypominasz mi, że już czas je posadzić, dzisiaj będę podpinać folię ocieplającą i może jutro, bądź pojutrze je posadzę. Bo jedne już rosną od kilku dni.
Obrazek
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18

Post »

Ludwiku, proszę wyjaśnij jaka to folia ocieplająca i gdzie ją podpinasz ( na zewnątrz czy wewnątrz namiotu)?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Bożenko, jeśli wejdziesz nawet na zdjęcie powyżej, to zauważysz, że jest dodatkowa folią w wewnątrz tunelu, trzeba kliknąć i po ukazaniu zdjęcia jeszcze raz, to się powiększy do wymiarów rzeczywistych. A w szklarni między szkłem zewnętrznym, a folią są jeszcze szyby autobusowe postawione na fundamencie szklarni. Ta folia to folia do podwieszania
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ludwik
Jak przeciskasz przez otwór agrotkaniny i to tylko z jednym cięciem, bryłę korzeniową z tak wielkich doniczek?
Ja miałam problem z korzeniem z mniejszych doniczek, a jak naśmieciłam przy tym.
Zamiatasz później, odkurzasz? :)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

GRANIA Podam Ci na przykładzie ogórków, pomidory robi się łatwiej, bo akurat ogórki miałem nieco kruche i kilka mi sie złamało, ale mam dosyć sporo w zapasie, to je wymienię.
Obrazek
A więc:
Agrowłókninę mi przytrzymują rury, a gdzie ich nie mam to co dwa metry między rzędami przymocowuję szpilkami, bądź kijkami bambusowymi, podnoszę agrowłókninę do góry i oceniam w którym powinno być nacięcie i bardzo ostrym nożykiem robię nacięcie.
Wkładam z góry w otwór rękę i delikatnie przeciągam sadzonkę. Przy wprawie, to jedną folię można zrobić w ciągu trzech godzin.
Wielkość otworu może być tylko żeby można włożyć w niego rękę, lub nieco większy, to uniknie się złamań sadzonek.
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18

Post »

ekopom pisze:Bożenko, jeśli wejdziesz nawet na zdjęcie powyżej, to zauważysz, że jest dodatkowa folią w wewnątrz tunelu, trzeba kliknąć i po ukazaniu zdjęcia jeszcze raz, to się powiększy do wymiarów rzeczywistych. A w szklarni między szkłem zewnętrznym, a folią są jeszcze szyby autobusowe postawione na fundamencie szklarni. Ta folia to folia do podwieszania
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Teraz wiem o czym piszesz. Znalazłam sklep gdzie sprzedają taką folię na mb. Chyba sobie kupię i przetestuję na moim tunelu. W moim regionie bardzo długo występują chłodne noce.
mk1a
100p
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Kontakt:

Post »

A nie łatwiej najpierw włóknina, potem nacięcie i w to roślinka?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Przy tysiącu sadzonek? Samo dokładne podlanie zaraz po posadzeniu, uważać na linię kroplującą, żeby jej nie przeciąć, a zarazem,żeby była prawidłowo ułożona. Czas mojej metody mniejszy dwukrotnie. Nawet jak wykorzystywałem używaną agrowłókninę, to ją rozkładałem, zaznaczałem miejsca nacięcia, z powrotem zwijałem do międzyrzędzi, a potem sadziłem, podlewałem i przeciągałem sadzonkę przez otwór.
Pabblo_Pl

Post »

Zrobiłem przymiarkę i wyszło mi, że do szklarni (folia) 3,2 x 2,2 wejdzie mi na luzie 30 szt.

Mniej więcej tak jak na fotce, dodatkowo zrobię otwierane szczyty na lato, że będzie ładny przewiew na wprost pomidorków.

Odstępy od rzędów to ok. 80 cm, żeby dało się wejść, a pomiędzy pomidorkami ok 50 cm, cylindry mają średnicę 25 cm.
Największy na środku pomiędzy dwoma rzędami.

Pytanie: czarne sadzić razem z żółtymi czy bardziej malinowymi? Chodzi mi o zapotrzebowanie na nawozy, które bardziej żarłoczne :)
Będę miał Black Sea Man, Paul Roberson, Black Krim, Yellow Big Zebra,?????? ???????? /Gigant Limonnyj, Faworyt, Brandywine Sudduth's Strain, K-122 i K-37.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Pytanie: czarne sadzić razem z żółtymi czy bardziej malinowymi? Chodzi mi o zapotrzebowanie na nawozy, które bardziej żarłoczne.

Odpowiedź ogólna - czarne nie powinny dostawać za dużo azotu, bo robią się kwaśne, z tego, co pamiętam. Jednocześnie mogą cierpieć na braki potasu i mieć zieloną piętkę. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
Odmiany generatywne (odmiany typu bawole serce, "zdechlakowate", odmiany o liściach ziemniaczanych) są zdecydowanie mało żarłoczne. Nadmiar "jedzenia" im szkodzi.

Odmiany wegetatywne lubią dobrze "zjeść".

Znalazłam:
kozula pisze:jak przy większości czarnych odmian trzeba uważać, żeby nie przeazotować, bo jest wtedy zbyt kwaśny.
Pabblo_Pl

Post »

Z czarnymi się zgadza.
Wychodzi na to, że zapomniałem o K-138 i malinowych będę miał na jedną stronę całe 15 szt.
Więc nie mam wyboru i żółte muszę dać z czarnymi odmianami.
Ponieważ pójdą w cylindry, to powinno udać się zapanować nad mniejszym czy mocniejszym dokarmianiem.
Choć kusi mnie jeszcze Czernoje Sierdce i może zastąpić jakąś K-122 lub K-37. Na te dwie kozulki czekam na nasionka, a Sierdce mam i mógłbym wysiać.

Już niedługo się przekonamy :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Pabblo, nie będzie Twoim pomidorom za ciasno? Ja będę miała folię 2 x 3,5 m i liczę, że mogę zmieścić tylko 20 - 22 szt.
Asia
Pabblo_Pl

Post »

Pelasiu,
po przymiarkach wygląda że nie.

Miedzy rzędami jest mocne 80 cm, pomiędzy pomidorkami w rzędzie 50 cm.
Taki sposób ustawienia dopatrzyłem u Pomidorzanki (jeśli przekręciłem nick to przepraszam).

Zdjęcie nie oddaje, ale jest sporo miejsca, dodatkowo wszystkie dam na jeden pęd.

Specjalnie ustawiłem cylindry, żeby zobaczyć jak to wygląda na żywo, bo exel nie oddawał rzeczywistości.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”