Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2

Post »

U mnie 10 dni.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

W tym roku wysiałam dwie odmiany NN. Jedna jest od Błażeja ;:196 a druga z suszonej mieszanki z dyskontu.
Wysiałam wczoraj. Nasiona zaprawiłam nano gro.
Kasia
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

U mnie wyłożone na wacik pierwsze zaczęły kiełkować po 6 dniach, ale nie wszystkie oczywiście i z dnia na dzień pojawiają się nowe kiełki. Trzymam je w temp. 25-30*C. Mam rodzynka niskiego od Margo_margo.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój rodzynek /od Bobeja :wink: / włożony od razu do ziemi kiełkował po 10 dniach. Trzymany w ok 22 st.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój rodzynek wykiełkował po 9 dniach w temp. w nocy 16 st. w dzień 18, na południowym parapecie, ale słońca ostatnio jak na lekarstwo.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rodzynki popikowane, teraz powinny strzelić z kopyta :D .
Agata
Awatar użytkownika
Tatra
50p
50p
Od: 11 lip 2013, o 17:45

Post »

Moje wyszły z ziemi po 6 dniach :) .
Pozdrawiam serdecznie.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Popikowane, a teraz niech strzelają :lol: :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Rodzynki jak malowane. :D ;:215

Moje jakoś powoli rosną. :) Dziś dostały nawozu na wzrost. :wink:

Obrazek
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Ja za pikowanie swoich wezmę się dopiero jutro.
Drakunkulus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2016, o 21:25

Post »

Na początek chciałbym powitać wszystkich, ponieważ jestem na forum nowy :D
W zeszłym roku wysiałem nasiona rodzynka wysokiego Vilmorinu i rodzynka niskiego, które zebrałem ze swoich roślin 2 lata temu i wtedy byłem bardzo zaskoczony tym, że rodzynki mogą tak bardzo się od siebie różnić - z silnie omszonego rodzynka wysokiego doczekałem się bardzo małej ilości owoców, ponieważ zaskoczyły go przymrozki (za to jagody były pyszne, jakby karmelowe - wg mnie i większości moich znajomych znacznie lepsze od niskich), podczas gdy plon z rodzynków niskich był tak ogromny, że nie byłem w stanie całego wykorzystać. Niedawno odkryłem "fioletowe rodzynki", czyli jaltomata procumbens, które uprawiała Amanita oraz fioletową miechunkę pomidorową. Do tej ostatniej rośliny jakoś nigdy nie mogłem się przekonać, jak do bakłażana, ale ten fioletowy kolor bardzo mnie zachęcił, tym bardziej, że podobno fioletowe miechunki mają zabarwiony również miąższ - gdzieś widziałem zdjęcie przekrojonej. Przeszukałem chyba cały polski Internet i właściwie nigdzie nie znalazłem oferty sprzedaży tych dwóch psiankowatych i ogólnie mało jest informacji na temat tych barwnych odmian. Mam więc do Was takie pytanie - gdzie mógłbym kupić nasiona fioletowej miechunki i jaltomaty? Czy ktoś z Was dysponuje nadmiarem nasion tych roślin? Szczerze mówiąc, o czymś takim, jak jaltomata dowiedziałem się właśnie z tego forum i wydaje mi się ona bardzo ciekawa (nie wiem jeszcze, jak ze smakiem). Czy uprawiacie jeszcze jakieś "rodzynkowe" psiankowate mało znane w Polsce, które moglibyście mi polecić? W tym roku zamówiłem nasiona słodkiej odmiany Solanum sisymbriifolium i niedługo dojdą. Mam nadzieję, że doczekam się owoców, choć również o tej roślinie znalazłem mało informacji. Ktoś uprawiał to warzywo/owoc?
P.S. Czy to prawda, że dobrze nasłoneczniona miechunka odmiany fioletowej ma owoce ciemne w środku? Pytam, bo moje czarne pomidory odmiany granatowej okazały się czerwone w środku, a większość fioletowych bakłażanów, czy papryk również ma fioletową/granatową tylko skórkę.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Drakunkulus, wysłałam Ci właśnie maila :)

Te fioletowe miechunki są w środku fioletowe, zabarwienie zależy i od stopnia nasłonecznienia owoców jak i stopnia dojrzałości. Im bardziej dojrzałe owoce, tym w środku są bardziej równomiernie zabarwione na fioletowo. Nie wiem jak bardzo ciemny może być odcień fioletu w środku, bo moje, pomimo iż rosły na miejscu słonecznym, to jednak cieniowane były przez liście. Trzeba może usuwać liście, aby w środku były ciemniejsze, ale nie wiem jak bardzo to się uda :)

Jaltomata w smaku jest takie słodkawo-kwaskowate. Nie można powiedzieć, że owoce rozpływają się w ustach, bo mają dużo maleńkich, chrupiących nasion :wink:
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Drakunkulus, poniżej zdjęcie mojego tomatillo, czyli miechunki fioletowej.
felixa pisze:
Iochroma pisze: Alyaa co to za fioletowa miechunka?
Magdo, uprawiałam miechunkę fioletową w ubiegłym roku. Wysiałam późno, bo nasiona dostałam po 12 maja.
Zdążyła bardzo obficie zaowocować, przyjemna w smaku, lekko kwaskowa, dodawałam do lecza. Ponoć doskonała do 'salsy meksykańskiej', ja nie robiłam. Rośnie wysoka.

Obrazek
Pozdrawiam, Feliksa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Też ją miałem. Plenna, ale nie wiadomo co z nią potem zrobić. W smaku taka sobie, lekko kwaskowa. :lol: Jednym słowem d... nie urwało. Może za mało zjadłem? ;:173
Drakunkulus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2016, o 21:25

Post »

Ja też jakoś nie przepadam za samą miechunką pomidorową (w odróżnieniu od słodkich rodzynków), ale swoją żółtą w zeszłym roku używałem do ratatouille i bardzo się sprawdziła w tej potrawie. To było takie połączenie kwaśnego pomidora z gorzkawym bakłażanem, ale po ugotowaniu wraz z cukinią i innymi warzywami była całkiem niezła. W tym roku miałem ją sb odpuścić, ale ten kolor... ;:152 Mam jakąś słabość do ciemnych warzyw :D Fioletową miechunkę, a przy tym jaltomatę napotkałem w Internecie przypadkowo i stwierdziłem, że muszę mieć te warzywa/owoce, hehe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”