Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Lucynko, postaram się napisać u siebie, tak prostymi słowami, jak ukorzenić różaneczniki. Bo można. A jak szukałam, to wcześniej znaleźć nie mogłam. :evil:
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Lucynko, chciałabym, żeby takie kolorki pojawiły się w moim ogrodzie- będę o nich śnić ;:108
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję serdecznie za zaproszenie z pewnością skorzytam ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, zanim posadzisz rośliny kupione na ryneczku (te w torebkach) najpierw poczytaj czy nie trzeba stworzyć im jakiś warunków. W tym roku kupiłam orlika i zmarnował się. Roślina w woreczku była już odrobinę podrośnięta i po wsadzeniu do ziemi po prostu padła ;:222 . Wydaje mi się, że powinny być przez jakiś czas przechowywane w chłodniejszym pomieszczeniu.
Dzisiaj też poszalałam z zakupami, co prawda humoru nie musiałam sobie poprawiać, ale takie zakupy to zawsze dobra rzecz ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko rudbekia jest razem z pędem ubiegłorocznym no to chyba trzeba go wyciąć :;230 ale zrobię to w ostateczności żeby mi młoda rozetka nie wymarzła. To jest rudbekia jednoroczna :shock: Zrobisz oczywiście z różami jak będziesz chciała, ale wsadzone do donicy musisz przesadzić tak żeby bryła korzeniowa była w całości, bo przecież one puszczą korzonki które przesadzając uszkodzisz. Ja trzymałam w wodzie w tunelu kilka dni i przyjęły się bez szkody, zakwitły w tym samym sezonie.
Dobrej nocy i kwiecistych snów ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Kolorowo u Ciebie tej niedzieli ;:333 . Piękne kwiaty na dobranoc pokazałaś. Dziękuję ;:196 . Teraz z pewnością będą kolorowe sny. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Lucynko, nasionka werbeny od ciebie wysiane. Pierwiosnki które wysiałam bez stratyfikacji o którą pytałaś, wzeszły po równo miesiącu :D .
Agata
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie! ;:97 ;:97
Zajrzałam do kalendarza i wyszło mi, że dziś mam ostatni dzień na pikowanie, a miałam co pikować. ;:219 Oj, miałam. :!:
To wzięłam się do roboty. Najpierw pobiegłam po ziemię. Na szczęście blisko. A od godz. 10 z minutami do 16:35 non stop pikowałam. Pod koniec już mi się zaczęło w oczach dwoić i troić. Ale dałam radę i teraz już jestem cała szczęśliwa. ;:1
Efekty mojej pracy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak dzisiaj wyglądają moje begonie. Przy czym wcale mnie to nie cieszy. Zbyt wybujałe, zatem powędrują na balkon. Za dobrze im w mieszkaniu.

Obrazek

Dorotko 71 - dzięki serdeczne ;:180

Aniu - też nie mogę się już doczekać. :tan

Tereniu - będzie mi niezmiernie miło. ;:167

Iwonko 1 - dzięki za podpowiedź ;:168 . Dzisiaj brakło mi czasu , ale jutro zapoznam się dokładnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniach. ;:108
Jasne że każdy choćby najmniejszy zakup do ogrodu cieszy niezmiernie, niezależnie od tego, czy ma to być poprawiacz humoru, czy też po prostu nowy nabytek. ;:138

Marysiu [Maska] - wiesz, to ja już sama nie wiem, jak z tymi różami postąpić. ;:218
Myślałam o tym, by wsadzić do dużych donic [wiaderek], a potem właśnie razem z ziemią przenieść do gruntu.
W wodzie trochę się obawiam trzymać, bo w razie większego mrozu po prostu mi w tunelu zmarzną. Nie będę przecież po nocy na działkę pędzić, by zapobiec zmarznięciu. ;:185
A może zrobię wg rady Julii i od razy wysadzę do gruntu... Tyle że w związku z tym mam inny dylemat. Gdzie im dać miejscówkę .... ;:223

Ewelinko - dobra z Ciebie kobieta. Dziękuję. ;:196

Agatko - ciekawa jestem, jak Ci powschodzi werbena. Ja wysiałam swoją jeszcze w lutym, razem z tymi roślinami, które dzisiaj pikowałam, a werbena jeszcze się nie pokazała. Nasiona pochodzą z ubiegłorocznego zakupu, ale przecież nie powinny się jeszcze aż tak zestarzeć. ;:145
Moje pierwiosnki poddałam stratyfikacji i też dopiero po miesiącu powschodziły, a rosną tak, że niewiele ich przybyło w ciągu ponad miesiąca od wschodów. ;:222
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

O matulu! ;:oj ;:oj ;:oj Aleś się narobiła! Nie zazdroszczę. ;:224
Ja dziś 7 pojemników obsiałam, ciekawe co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swoje begonie zapomniałam schować do piwnicy i po begoniach ,ależ poszalałaś z roślinkami ;:215 .Musisz mieć duże parapety,teraz tylko dużo ;:3 i sadzonki jak się patrzy,ja na razie wysialam tylko ostrą papryczkę ,helitropa i żeniszka z resztą muszę się wstrzymać kilka dni .
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Lucynko, jestem pod wrażeniem. Nie złe to przedszkole, masz co niańczyć. ;:172
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko mnie od samego patrzenia w oczach się mieniło, a ja dzisiaj poza pozwoleniem posiałam wszystko to co siedziało w lodówce (stratyfikowane), bo już chyba jedne nasiona za długo siedziały i ;:222 Moje regaliki vel szklarenki zapełniają się w szalonym tempie, a tu jeszcze miesiąc nim tunel wejdzie w rachubę ;:oj
Róże wsadź do ziemi i zrób im porządne kopczyki i nie cuduj z nimi wiele forumek tak zrobiło w ten weekend :wink:
Dzisiaj kupiliśmy porządny sekator do gałęzi i piłkę składaną w Ldl i prócz kuwet do rozsad wpadł mi floks do koszyka ale takiego jeszcze nie miałam. Ja się zastanawiam kiedy wsadzać dalie do doniczek, a mam tego do licha i trochę! no i ile tych doniczek będzie ;:oj ;:oj
Odpoczywaj do pikowaniu ;:196
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

plocczanka pisze: Agatko
Moje pierwiosnki poddałam stratyfikacji i też dopiero po miesiącu powschodziły, a rosną tak, że niewiele ich przybyło w ciągu ponad miesiąca od wschodów. ;:222
Czyli stratyfikowane czy nie wschodzą tak samo, po miesiącu i nierówno. Sprawdziłyśmy :D
Ogrom pracy wykonałaś ;:180
Bardzo wczesnie siejesz dalie.
Agata
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Bardzo ładne masz już roślinki. Brawo. ;:433
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Jestem pod wrażeniem pracy jaką wykonałaś. Brawo ;:138 . Piękne masz już te roślinki oby tak dalej. Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”