Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3
Lucynko, postaram się napisać u siebie, tak prostymi słowami, jak ukorzenić różaneczniki. Bo można. A jak szukałam, to wcześniej znaleźć nie mogłam. 

- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Lucynko, chciałabym, żeby takie kolorki pojawiły się w moim ogrodzie- będę o nich śnić 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję serdecznie za zaproszenie z pewnością skorzytam 

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lucynko, zanim posadzisz rośliny kupione na ryneczku (te w torebkach) najpierw poczytaj czy nie trzeba stworzyć im jakiś warunków. W tym roku kupiłam orlika i zmarnował się. Roślina w woreczku była już odrobinę podrośnięta i po wsadzeniu do ziemi po prostu padła
. Wydaje mi się, że powinny być przez jakiś czas przechowywane w chłodniejszym pomieszczeniu.
Dzisiaj też poszalałam z zakupami, co prawda humoru nie musiałam sobie poprawiać, ale takie zakupy to zawsze dobra rzecz

Dzisiaj też poszalałam z zakupami, co prawda humoru nie musiałam sobie poprawiać, ale takie zakupy to zawsze dobra rzecz

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lucynko rudbekia jest razem z pędem ubiegłorocznym no to chyba trzeba go wyciąć
ale zrobię to w ostateczności żeby mi młoda rozetka nie wymarzła. To jest rudbekia jednoroczna
Zrobisz oczywiście z różami jak będziesz chciała, ale wsadzone do donicy musisz przesadzić tak żeby bryła korzeniowa była w całości, bo przecież one puszczą korzonki które przesadzając uszkodzisz. Ja trzymałam w wodzie w tunelu kilka dni i przyjęły się bez szkody, zakwitły w tym samym sezonie.
Dobrej nocy i kwiecistych snów

Dobrej nocy i kwiecistych snów

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Lucynko. Kolorowo u Ciebie tej niedzieli
. Piękne kwiaty na dobranoc pokazałaś. Dziękuję
. Teraz z pewnością będą kolorowe sny. Pozdrawiam
.

- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Lucynko, nasionka werbeny od ciebie wysiane. Pierwiosnki które wysiałam bez stratyfikacji o którą pytałaś, wzeszły po równo miesiącu
.

Agata
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Zajrzałam do kalendarza i wyszło mi, że dziś mam ostatni dzień na pikowanie, a miałam co pikować.
Oj, miałam.
To wzięłam się do roboty. Najpierw pobiegłam po ziemię. Na szczęście blisko. A od godz. 10 z minutami do 16:35 non stop pikowałam. Pod koniec już mi się zaczęło w oczach dwoić i troić. Ale dałam radę i teraz już jestem cała szczęśliwa.
Efekty mojej pracy:

A tak dzisiaj wyglądają moje begonie. Przy czym wcale mnie to nie cieszy. Zbyt wybujałe, zatem powędrują na balkon. Za dobrze im w mieszkaniu.

Dorotko 71 - dzięki serdeczne
Aniu - też nie mogę się już doczekać.
Tereniu - będzie mi niezmiernie miło.
Iwonko 1 - dzięki za podpowiedź
. Dzisiaj brakło mi czasu , ale jutro zapoznam się dokładnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniach.
Jasne że każdy choćby najmniejszy zakup do ogrodu cieszy niezmiernie, niezależnie od tego, czy ma to być poprawiacz humoru, czy też po prostu nowy nabytek.
Marysiu [Maska] - wiesz, to ja już sama nie wiem, jak z tymi różami postąpić.
Myślałam o tym, by wsadzić do dużych donic [wiaderek], a potem właśnie razem z ziemią przenieść do gruntu.
W wodzie trochę się obawiam trzymać, bo w razie większego mrozu po prostu mi w tunelu zmarzną. Nie będę przecież po nocy na działkę pędzić, by zapobiec zmarznięciu.
A może zrobię wg rady Julii i od razy wysadzę do gruntu... Tyle że w związku z tym mam inny dylemat. Gdzie im dać miejscówkę ....
Ewelinko - dobra z Ciebie kobieta. Dziękuję.
Agatko - ciekawa jestem, jak Ci powschodzi werbena. Ja wysiałam swoją jeszcze w lutym, razem z tymi roślinami, które dzisiaj pikowałam, a werbena jeszcze się nie pokazała. Nasiona pochodzą z ubiegłorocznego zakupu, ale przecież nie powinny się jeszcze aż tak zestarzeć.
Moje pierwiosnki poddałam stratyfikacji i też dopiero po miesiącu powschodziły, a rosną tak, że niewiele ich przybyło w ciągu ponad miesiąca od wschodów.

Zajrzałam do kalendarza i wyszło mi, że dziś mam ostatni dzień na pikowanie, a miałam co pikować.

To wzięłam się do roboty. Najpierw pobiegłam po ziemię. Na szczęście blisko. A od godz. 10 z minutami do 16:35 non stop pikowałam. Pod koniec już mi się zaczęło w oczach dwoić i troić. Ale dałam radę i teraz już jestem cała szczęśliwa.

Efekty mojej pracy:

A tak dzisiaj wyglądają moje begonie. Przy czym wcale mnie to nie cieszy. Zbyt wybujałe, zatem powędrują na balkon. Za dobrze im w mieszkaniu.

Dorotko 71 - dzięki serdeczne

Aniu - też nie mogę się już doczekać.

Tereniu - będzie mi niezmiernie miło.

Iwonko 1 - dzięki za podpowiedź

Jasne że każdy choćby najmniejszy zakup do ogrodu cieszy niezmiernie, niezależnie od tego, czy ma to być poprawiacz humoru, czy też po prostu nowy nabytek.

Marysiu [Maska] - wiesz, to ja już sama nie wiem, jak z tymi różami postąpić.

Myślałam o tym, by wsadzić do dużych donic [wiaderek], a potem właśnie razem z ziemią przenieść do gruntu.
W wodzie trochę się obawiam trzymać, bo w razie większego mrozu po prostu mi w tunelu zmarzną. Nie będę przecież po nocy na działkę pędzić, by zapobiec zmarznięciu.

A może zrobię wg rady Julii i od razy wysadzę do gruntu... Tyle że w związku z tym mam inny dylemat. Gdzie im dać miejscówkę ....

Ewelinko - dobra z Ciebie kobieta. Dziękuję.

Agatko - ciekawa jestem, jak Ci powschodzi werbena. Ja wysiałam swoją jeszcze w lutym, razem z tymi roślinami, które dzisiaj pikowałam, a werbena jeszcze się nie pokazała. Nasiona pochodzą z ubiegłorocznego zakupu, ale przecież nie powinny się jeszcze aż tak zestarzeć.

Moje pierwiosnki poddałam stratyfikacji i też dopiero po miesiącu powschodziły, a rosną tak, że niewiele ich przybyło w ciągu ponad miesiąca od wschodów.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
O matulu!
Aleś się narobiła! Nie zazdroszczę.
Ja dziś 7 pojemników obsiałam, ciekawe co z tego wyjdzie.

Ja dziś 7 pojemników obsiałam, ciekawe co z tego wyjdzie.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje begonie zapomniałam schować do piwnicy i po begoniach ,ależ poszalałaś z roślinkami
.Musisz mieć duże parapety,teraz tylko dużo
i sadzonki jak się patrzy,ja na razie wysialam tylko ostrą papryczkę ,helitropa i żeniszka z resztą muszę się wstrzymać kilka dni .

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Lucynko, jestem pod wrażeniem. Nie złe to przedszkole, masz co niańczyć. 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lucynko mnie od samego patrzenia w oczach się mieniło, a ja dzisiaj poza pozwoleniem posiałam wszystko to co siedziało w lodówce (stratyfikowane), bo już chyba jedne nasiona za długo siedziały i
Moje regaliki vel szklarenki zapełniają się w szalonym tempie, a tu jeszcze miesiąc nim tunel wejdzie w rachubę
Róże wsadź do ziemi i zrób im porządne kopczyki i nie cuduj z nimi wiele forumek tak zrobiło w ten weekend
Dzisiaj kupiliśmy porządny sekator do gałęzi i piłkę składaną w Ldl i prócz kuwet do rozsad wpadł mi floks do koszyka ale takiego jeszcze nie miałam. Ja się zastanawiam kiedy wsadzać dalie do doniczek, a mam tego do licha i trochę! no i ile tych doniczek będzie
Odpoczywaj do pikowaniu

Róże wsadź do ziemi i zrób im porządne kopczyki i nie cuduj z nimi wiele forumek tak zrobiło w ten weekend

Dzisiaj kupiliśmy porządny sekator do gałęzi i piłkę składaną w Ldl i prócz kuwet do rozsad wpadł mi floks do koszyka ale takiego jeszcze nie miałam. Ja się zastanawiam kiedy wsadzać dalie do doniczek, a mam tego do licha i trochę! no i ile tych doniczek będzie

Odpoczywaj do pikowaniu

- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Czyli stratyfikowane czy nie wschodzą tak samo, po miesiącu i nierówno. Sprawdziłyśmyplocczanka pisze: Agatko

Ogrom pracy wykonałaś

Bardzo wczesnie siejesz dalie.
Agata
Bardzo ładne masz już roślinki. Brawo. 

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Lucynko. Jestem pod wrażeniem pracy jaką wykonałaś. Brawo
. Piękne masz już te roślinki oby tak dalej. Pozdrawiam
.