Cięcie winorośli cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Jasmik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 sie 2015, o 10:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cięcie winorośli - pytania i odpowiedzi

Post »

Dzięki.
Czy w mojej sytuacji lepiej jeszcze poczekać z przycieciem? Czy śmiało już mogę przyciąć?
Jeszcze jedno pytanie może głupie ale spytam, są to moje pierwsze 6 winorośli które posadzilem w zeszłym roku jesienią - czy w tym roku mogę liczyć na owoc? :)
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Możesz, ale przez następne 5 lat nie :). Słabo ta sadzonka wyglądała jesienią i ten rok, a kto wie czy i nie więcej trzeba poświęcić na budowę przyzwoitego systemu korzeniowego i solidnej łozy na owocowanie. Winorośl to bardzo żywotna roślina i może wydać kwiatostan(y). Zostawianie ich na grona może mieć opłakane skutki.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dziś przyciąłem winorośl, krzewy posadzone wiosną 2012 roku.
Aron przycięty na pojedynczego Guyota, ok. 10 pączków na łozie. Chciałem już w tym roku wyprowadzić sznur skośny, ale trochę nie podobała mi się geometria ramienia i pozostawionych na nim 4 łóz i zdecydowałem, że wytnę ją prawie w całości (został fragment z dwuoczkowym czopem) a łozę z pączka zapasowego, która pięknie wyrosła ubiegłego lata przeznaczę na dalszą rozbudowę krzewu:
Obrazek

Eszter w tym roku po raz pierwszy przyciąłem na sznur skośny (jak dotąd był pojedynczy Guyot), z czterema ośmiooczkowymi łozami. Trochę mnie martwi, że krzew za bardzo "ucieka w prawo". Jak można temu zaradzić?
Obrazek

Kodrianka przycięta na dwie owocujące łozy. Taki podwójny Guyot w jedną stronę. Wybiorę z każdej po kilka najładniejszych latorośli, a te z dolnej łozy będą w przyszłym roku łozami sznura skośnego.
Obrazek

Luźniej zrobiło się przy tej ścianie. Jeszcze w poprzednim sezonie krzewów było pięć, ale KadMaKod i Lilla poszły pod topór, mączniak je corocznie haratał...
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Jak ta Kodrianka ma być prowadzona jako sznur skośny, to może już w tym roku warto krzew trochę nagiąć . Początek (przy samej ziemi) ma dobry, bo drewno odchyla się pod ładnym kątem w bok, ale wyżej idzie już strasznie pionowo do góry. Jeśli nie zaczniesz teraz przyginać od początku pod kątem, pózniej z takim pniem będzie Ci to ciężko zrobić.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

Ohajo pisze: Eszter w tym roku po raz pierwszy przyciąłem na sznur skośny (jak dotąd był pojedynczy Guyot), z czterema ośmiooczkowymi łozami. Trochę mnie martwi, że krzew za bardzo "ucieka w prawo". Jak można temu zaradzić?
Może jakiś wilk wyrośnie na początku pnia, to go zachowaj i wykorzystaj n przyszły sezon. Jak się nie uda, to posadź jeszcze jeden krzew ok 70cm w prawo i prowadź w lewa stronę, żeby nie było łyso na ścianie.
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p

Post »

Dzięki Koledzy za dobre rady. Jutro znów będę na działce i spróbuję przygiąć Kodriankę bardziej ku dołowi.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja bym wyciął dolną łozę, ewentualnie żeby nie tracić "bazy" na przyszłość, przyciął na 2-3 oczka, a pień budował z górnej łozy. To jest odmiana wielkoowocowa i dodatkowo młody krzew. Docelowo 5-6 latorośli jej wystarczy na ten sezon. To spokojnie zapewni jedna łoza. Nic nie ciągnij teraz do ziemi bo nie ma takiej potrzeby. Drewno i łoza są jeszcze mocno odwodnione i kruche. Zdjęcie jest płaskie i tego nie widać, a przecież wystarczy lekko obrócić pień zgodnie ze wskazówkami zegara w prawo (to jak najbardziej się uda) i ramie pięknie się położy przy murku do okrycia. Jak ruszy wegetacja można też lekko (etapami) pociągać wszystko w prawo.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p

Post »

Kapitanie,
Poszedłem za Twoją radą i pozostawiłem jedną łozę, a drugą przyciąłem na 3 oczka, na wszelki wypadek. Z tym, że pozostawiłem dolną łozę (obydwie wyglądały bardzo zdrowo), bo wolę ramię pod sznur skośny mieć niżej.
Tutaj Kodrianka po poprawieniu cięcia oraz Kodrianka i Eszter z innej perspektywy:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i po co katujesz tą łozę? Przecież napisałem, że jest sucha. Na zdjęciu widzę że kora popękała, a nie wiadomo co się stało w przekroju? Wyższa była lepszym wyborem ale to Twój krzew i Twój wybór.
Piotr
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Chciałam zapytać o winorośl, którą zastałam na świeżo kupionej działce. Otóż ma ona dziwne pędy, jakby takie spróchniałe, czy zasuszone, i wydawało mi się że nic z niej nie będzie, ale idąc alejkami widziałam u kogoś ze też jego winorośl wygląda podobnie> Nie wiem czy to tak ma wyglądać, niestety jutro dopiero zrobię zdjęcie. Jak mam ją ew. poobcinać?
ma jeszcze zasuszone resztki owoców z zeszłego sezonu.
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p

Post »

kapitan pisze:No i po co katujesz tą łozę? Przecież napisałem, że jest sucha. Na zdjęciu widzę że kora popękała, a nie wiadomo co się stało w przekroju? Wyższa była lepszym wyborem ale to Twój krzew i Twój wybór.
Łoza jest w lepszym stanie, niż widać na zdjęciu. Przygięta w ten sposób była już na jesieni, by łatwiej było okryć choiną. Teraz nic nie naginałem, tylko przyciąłem na mniej więcej 8 oczek.
Owszem, na górnej łozie kora była ładniejsza, ale pomyślałem, że nie ma sensu wyprowadzać ramienia pod sznur skośny niemal na 1/3 wysokości ściany (która w tej części jest dość niska), mało miejsca zostaje na latorośle, które poprowadzę pionowo.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zbyt "sztywno " (tylko w jednej pionowej płaszczyźnie) podchodzisz do formowania pnia i to jest przyczyna, ze chyba nie do końca zrozumiałeś moją wcześniejszą propozycję. Wspomniałem o obrocie pnia, na co w ogóle nie zwróciłeś uwagi. Wystarczy odwiązać krzew od drutów, lekko z nim "popracować" i prawie wszystko można.
Piotr
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p

Post »

Będzie dobrze, najwyżej poprawię ten krzew za rok. Winorośl współpracuje i wybacza wiele błędów, tego już się nauczyłem przez 4 lata, odkąd uprawiam te wspaniałe rośliny. Wiem, że nic nie wiem, ale co nieco już wiem ;:3
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Nie za rok, ale w tym roku zacznij jednak przyginać do ziemi. Po obcięciu górnej łozy krzew "trochę stracił". Zwróć uwagę, iż przy samej ziemi pień od razu jakby kładzie się na prawo, po czym "niepotrzebnie" wygina się do góry robiąc jakby literę s. Gdyby została górna łoza uformowanie było by bardzo proste. Teraz możesz po prostu odwiązać dolną łozę od drutów, naprostować ją do góry i całość krzewu poczynając od dołu ułożyć w sznur skośny. Jeśli wyprostowana dolna łoza utworzy jakby naturalne przedłużenie pnia, ja pozbył bym się wtedy pozostałości górnej łozy. Możesz oczywiście zostawić taki dziwaczny esowaty garb. Niby nie szkodzi, ale w życiu potem tego do ziemi nie przygniesz. Okryjesz i tak, ale już nie przy ziemi.
Pozdrawiam
Tomek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witam,ja swojego Swenson Red prowadzę na 12 oczek cztery łozy, a resztę tnę na na pojedynczego guyota na 8 oczek z czopkiem zastępczym,czyli tak zwane przerobówki. piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”