Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Marysiu ja też paprykę uprawiam po chmurką i jestem bardzo zadowolona. Szklarnię mam malutką. Wystarcza tylko na rozsady.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

O matko, pogoda się poprawiła, idę na ogród ;:oj Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam pięknie!
Kolejny dzień spędzony na porządkach w ogrodzie. Dokupiłam miedzianu i zakończyłam kropienie, teraz za parę dni polecę jeszcze Promanalem ;:215 Pogoda dopisała i dzień był bez wiatru więc udało się coś popchnąć do przodu. Chabazi i gałęzi ogród produkuje strasznie dużo ;:oj

Justysiu czytałam ale już tu nie odpowiadałam. Dzisiaj pewnie szalejesz w ogrodzie :D

Małgosiu mam nadzieję, że miałaś tak samo sprzyjającą pogodę jak ja ;:215 Moje dzisiejsze wyczyny już dzisiaj stonowałam, bo wczoraj chciałam jak najwięcej :wink: Jednak ogród wąski i długi strasznie wyczerpuje, ile ja kilometrów zrobię ;:224 Kręgosłup wygibasy nawet przeżyje gorzej z dźwiganiem czy przekopywaniem grządek, tego tak łatwo nie odpuści ;:306 Dobrego odpoczynku po powrocie Ci życzę ;:196

Renatko ruch jest wskazany, ale oczywiście na swoje możliwości ;:168 a ogrodnicy chyba poddają się ostatni ;:306

Alu coś mi pan w sklepie dał na mszyce, coś naturalnego, ale po powrocie do domu zobaczyłam że przeterminowane ;:202 nie wiem czy w poniedziałek nie pojadę i zwrócę bo tanie nie było ;:223

Iwonko wybacz że późno odpowiadam ;:168 tak pryskałam miedzianem, wczoraj większą część ogrodu a dzisiaj dokupiłam i dokończyłam. Miedzian musi być w miarę ciepły dzień minimum 5 st, a zalecają nawet więcej i nie pamiętam ale chyba 5 godz. minimum bez deszczu. On dość szybko wysycha. Promanal za parę dni, a potem pewnie polecę już gnojówkami bo pokrzywa rwie się do życia ;:306
Jak to dobrze, że prognozy się nie sprawdzają ;:138

Danusiu jak uprawiałam parę krzaczków papryki to w tunelu się mieściła a teraz apetyt rośnie odkąd papryka się udaje a ja mam coraz to nowe odmiany :;230

Dzień spędzony w ogrodzie więc i humor lepszy ;:306 Dzień się budził kolorowo

Obrazek

o kończył też

Obrazek

Obrazek

Wszystko co żywe zadowolone

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie dereń jadalny (Martusiu widzisz będą włąsne derenie!)

Obrazek

jeszcze trochę i żonkile będą we flakonie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Miłego i spokojnego wieczoru!
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Marysiu Masko!
Nie uwierzysz! Zdegustowana do żywego przedwiosenną mizerią przyrody, nabyłam paletę "naparstków", kilka torebeczek nasion i będę wysiewać :;230.
I może nareszcie złapię z Tobą wspólny przedwiosenny język ;:306.

;:304 za wysiewy - ;:196 Jagi
PS. Z rozpędu wpis do Ciebie umieściłam u Małgosi Pepsi :;230, więc go powtarzam tu.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ależ sielsko - cudnie mieszkasz, Marysiu.
To ostatnie zdjęcie z malwami w roli głównej - bajeczne.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu. Piękne fotografie nam przedstawiłaś i bardzo fajnie, że mogłaś popracować dzisiaj w ogrodzie. Ja także skorzystałam z pogody i nie obijałam się ;:224 . Widzę, że kropiłaś Miedzianem ;:131 no a ja właśnie nie wiem kiedy to zrobić ;:145 . Chciałabym tylko róże spryskać ale pogoda taka nie wiadomo jaka, że nie wiem po prostu . Dodam, że nigdy jeszcze tego nie robiłam i dlatego mam obawy niedoświadczonego ogrodnika :roll: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jagódko doceniam Twoje poświęcenie ;:306 Bywam u Ciebie czytam, odwiedzam angielskie ogrody, ale przemykam przez FO późną porą i nie zawsze mam jeszcze czas, żeby pomyśleć nad czymś co warte byłoby napisać w Twoim wątku :? Widzisz, że prowadzę teraz głównie porady praktyczne ;:173
Zatem za wysiewy ;:136 i bardzo jestem ciekawa co będziesz siała :?:
Jak widzisz czasem wkleję jakiegoś kota w nadziei, że będziesz przechodziła obok ;:196

Bea uwielbiam malwy i gdybym mogła kupić to co chcę, kupiłabym wiejską chałupę z drewnianym płotem i rzędem takich zwykłych malw, to znaczy malwy już sama posiałabym ;:306 Te akurat mam z nasion od znajomych z forum :D

Ewelinko moja przygoda z Miedzianem zaczęła się od brzoskwiń i kędzierzawości, potem na FO wyczytałam o tym że niektórzy na wiosnę kropią róże, a niektórzy nawet używają go przy uprawie pomidorów. Zaczęłam czytać i wiem, że Miedzian jest przede wszystkim do zwalczania chorób grzybowych i bakteryjnych. Chodzę po ogrodzie i wyszukuję rośliny które mogą takim chorobom ulegać. Teraz w marcu robię oprysk przede wszystkim drzew owocowych, krzewów i róż, potem można jeszcze na wiele innych używać. Jakbyś chciała coś więcej poczytać to może tutaj http://poradnikogrodniczy.pl/miedzian-5 ... ryskow.php . Ja też dopiero zdobywam wiedzę ogrodniczą i daleko mi do doświadczonego ogrodnika. Pozdrawiam ;:168
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Marysiu!
Właśnie widzę, że prowadzisz poradnik, ale dla siewców, więc postanowiłam do nich dołączyć ;:306.
Siać będę kleome, szałwię omączoną, lobelię i przywiezione z UK cerinthe major.
A kota żadnego nie przeoczę, spokojna główka, koguta też ;:306.
Zauważyłaś ile pięknych kotów pojawia się w różnych wątkach? Moi "artyści" już są nieco zaniepokojeni konkurencją ;:218.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jagódko!
I widziałam bardzo podobnego kota do Ibry, nawet miałam Ci o tym donieść ale zginęło w natłoku informacji :wink:
W mojej wsi też coraz więcej kotów się pojawia, a ten co mu tylko tył sfotografowałam pierwszy raz się pojawił. Piękny! bo ma futro czarne, ale jakby z podszerstkiem popielatym, jak siedział na miedzy to czarny kot z popielatymi uszami :;230 cudo!
Cerinthe dostałam od jednej z koleżanek i też będę wysiewać ( ;:306 ;:306 już działa)
Chyba to sianie dobrze Ci zrobiło ;:196
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Marysiu osobo wszystko wiedząca powiedz mi czy ty siejesz karczochy i kiedy.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Halinko :wit sieję karczochy od lat i mam je już w stanie pierwszych liści więc trzeba się pospieszyć z sianiem :D bo jak za późno się posieje to większość pąków zmarznie i nie dojrzeje.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Marysiu Dzień u mnie był także miły i sprzyjał pracom w ogrodzie. Mimo bardzo ograniczonego czasu, udało mi się wykonać niemal wszystkie zaplanowane zadania.
U Ciebie wiosna bardziej zaawansowana ;:108
A to moje maleńkie szczęście, które obroniło się przed atakiem nornicy

Obrazek

Nie wiem czy jutro ruszę rękami, nogami a kręgosłup już przypomina, że dawno takich prac nie wykonywałam ;:222

Ale "power" jest ;:172

Buziaki i słońca na niedzielę ;:196
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam niedziela już chyba nie będzie taka ładna sądząc po zachmurzonym niebie :?

Małgosiu jestem pełna podziwu dla Twojej pracowitości, oj musisz Ty kochać ten swój ogród :D Już sobie wyobrażam jaki miałabyś wypieszczony ogród przy domu, pewnie z czołówką pieliłabyś do nocy :D
Z tą wiosną różnie bywa jedne rośliny wychodzą gorliwie inne nie pokazują nosa z ziemi. Moje i ostróżki i ranniki nie wychodzą ;:185
Małgosiu odpoczywaj dzisiaj i życzę, żeby kręgosłup nie przypominał Ci wczorajszego dnia. Ściskam i spokojnej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu ;:196

Masz rację , Małgosia musi bardzo kochać swój ogród . I jest taka pracowita . ;:108
Huk roboty wczoraj zrobiła ! Też się trochę obawiam , że mogą ją boleć dziś wszystkie mięśnie . Jednak to miły ból , bo przypomina o tym co już zrobione . :)

Ja aż taka pracowita jak M. nie jestem .
Wkopałam rządek obornika pod pomidory , poszukałam zwiastunów wiosny (nie bardzo znalazłam) , przebrałam zapinki do pomidorów . Teraz jest jeszcze czas , by przejrzeć co jest i w jakiej kondycji . Okazało się , że na ten rok wystarczy , muszę tylko te używane wymoczyć w domestosie

Marysiu , a Ty jak zabezpieczasz krzaki pomidorów w namiocie ? Przywiązujesz je do palików , czy do sznurków ?
Wiem , że pytanie może jeszcze nie na czasie , ale wiesz , że o pomidorach to ja myślę zawsze . ;:306
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Marysiu.....wspaniale że mogłaś już popracować na działce. :D Także bym chciała choćby dla zdrowotności. :;230 . Ja tylko jeżdżę na działkę obadać co i jak, popracować się nie da. ;:222 Zimno i wiatr wygania do domu. Nie dość że wiosna się opóżnia to jeszcze zimą straszą. :roll: Przyjemnej, spokojnej niedzieli życzę. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”