Begonia bulwiasta cz.2
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lip 2012, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Witam, wsadziłam swoje bulwy w połowie stycznia, część ma juz liście, a niektóre nawet nie wzeszły. Zawsze tak mam.Wschodzą nierówno.jeśli są zdrowe to w końcu wzejdą i te ostatnie.... a później dogonią wszystkie. 

- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
Witam. Moje begonie wypuszczają kiełki i chyba pora z nimi do ziemi.
Czy już mogę je wsadzić do doniczek,czy jeszcze troche poczekać?
Czy już mogę je wsadzić do doniczek,czy jeszcze troche poczekać?
Ela
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ekspertem nie jestem więc się proszę nie kierować mną. Przy dzisiejszych oględzinach ujrzałam begonie z 5-8 kiełkami długości nasion słonecznika na wierzchu. Nie mam w bloku doniczek więc przesypałam je wilgotnym piachem + ziemia ogrodnicza. Trochę wcześnie ale w piwnicy mam dość ciepło.
Pozdrawiam Jola
Begonie wymagają dużo czasu zanim wypuszczą coś ponad ziemię.
Ja rok temu czekałam dobre 3 tygodnie do ukazania się zielonych pędów także cierpliwości.
Ja rok temu czekałam dobre 3 tygodnie do ukazania się zielonych pędów także cierpliwości.
Nagle poczułam chęć uprawiania ogrodu. Wokół moich roślin kicają 4 koty. Zaprzyjaźniliśmy się z kretem 

-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takie białe zgrubienia na wierzchu to już będą kiełki?
Jak zmusić pozostałe do kiełkowania...?
Jak zmusić pozostałe do kiełkowania...?

Kraj migdałów i oliwek.
- Kaema
- 50p
- Od: 22 lip 2012, o 20:06
Re: Begonie
CZESC!
Posadziłam bulwy do skrzynek i postawilam na bardzo slonecznym i cieplym parapecie.
Jak często mam odlewac begonie dopoki nie wykieluja?
Sa to zwiasające i zwywkłe odmiany.
Proszę o poprawną pisownię./Iwona
Posadziłam bulwy do skrzynek i postawilam na bardzo slonecznym i cieplym parapecie.
Jak często mam odlewac begonie dopoki nie wykieluja?
Sa to zwiasające i zwywkłe odmiany.
Proszę o poprawną pisownię./Iwona
Zapraszam nad morze!
Nie wyjmuję na zimę begonii z doniczek i w tym roku jedna zrobiła mi niespodziankę (a i ja się trochę spóźniłam). Przesadzić do świeżej ziemi, czy już lepiej zostawić tak jak jest, bo i tak zasilam kwiatki?

- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
Barbaro ja bym je zostawiła tak jak piszesz ,ze i tak zasilasz.Możesz z wierzchu zebrać ziemię ile się da i wymienić.
Moje już malutkie listki puszczają,jak ustaną przymrozki dam na balkon,.zeby nie wybujały.
Moje już malutkie listki puszczają,jak ustaną przymrozki dam na balkon,.zeby nie wybujały.
Ela
Dziękuję Ci serdecznie
, o tej opcji wymiany wierzchniej warstwy ziemi nie pomyślałam. To najlepsze rozwiązanie 

Witam,jestem nowa na tym forum. W tym roku zaczynam przygodę z begoniami, kupiłam parę cebulek na all i w sklepie ogrodniczym, dzięki temu forum moje begonki wschodza bezproblemowo, zakochałam się w tych kwiatach. Zawsze kupowałam gotowe na ryneczku, ale trochę wychodziło drogo,w tym roku mam własne cebulki,i myślę, że się z nimi zaprzyjaznie 

Kupiłam dziś w biedr. bulwy begoni fimbriata mix -4opakowania po 2 szt w każdym. W wolnej chwili poczytam wątek, bo jakoś wcześniej nie pociągały mnie begonie. Nie ukrywam, że skusiłam się na nie patrząc na opakowanie-a sięgnęłam po nie tylko dlatego, że kwiatki bardzo przypominają mi goździki (przynajmniej tak jest na zdjęciu). Czy begonie mogę wsadzić w donicę i postawić na poddaszu z oknem południowym, z temp.5-12stopni? Zawsze myślałam, że begonie najlepiej rosną w cieniu, a na opakowaniu mam narysowane-słońce.
Na jakiej głębokości posadzić bulwy-na opakowaniu pisze 5-8cm? I jeszcze jedno pytanie: jakiej wielkości powinny być bulwy?
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
Ninia
może ten artykuł Ci pomoże
https://zojalitwin.wordpress.com/2011/0 ... lwiasta-2/
Jasne pomieszczenie i niska temp., o której piszesz, powinny bardzo sprzyjać, bo roślinki Ci nie wybiegną, nie powyciągają. Begonie generalnie lubią stanowiska półcieniste, te docelowe, na zewnątrz. Tylko niektóre nowe odmiany wytrzymują pełne nasłonecznienie, np. z serii solenia.
Teraz jednak słońce nie jest jeszcze tak intensywne i dni dopiero stopniowo się wydłużają, więc południowe poddasze raczej im nie zaszkodzi. Obserwuj jednak liście, czy nie przypalają się lub szybko nie wiotczeją pod wpływem promieni, a może da się donicę tak ustawić, by słonko nie grzało w nią w samo południe.
PS. Ale Ci zazdroszczę
. Byłam wczoraj w biedronce, lecz begonii nie zauważyłam w tym zabałaganionym stosie. W mojej były frezje i różne dalie. Strzępiaste begonie znam tylko z fotek, a chętnie bym kupiła, może pojadę do innej biedronki, pewnie co sklep to inny zestaw cebul i nasion. Po ile płaciłaś ?

może ten artykuł Ci pomoże

https://zojalitwin.wordpress.com/2011/0 ... lwiasta-2/
Jasne pomieszczenie i niska temp., o której piszesz, powinny bardzo sprzyjać, bo roślinki Ci nie wybiegną, nie powyciągają. Begonie generalnie lubią stanowiska półcieniste, te docelowe, na zewnątrz. Tylko niektóre nowe odmiany wytrzymują pełne nasłonecznienie, np. z serii solenia.
Teraz jednak słońce nie jest jeszcze tak intensywne i dni dopiero stopniowo się wydłużają, więc południowe poddasze raczej im nie zaszkodzi. Obserwuj jednak liście, czy nie przypalają się lub szybko nie wiotczeją pod wpływem promieni, a może da się donicę tak ustawić, by słonko nie grzało w nią w samo południe.
PS. Ale Ci zazdroszczę

Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka