Brokuły- uprawa, odmiany
Re: Jak uprawiać brokuł?
Witam, jakimi nawozami "dokarmiacie" swoje brokuły aby pięknie rosły i miały duże róże? Bo mi urosły w zeszłym roku, ale miały słabo zbite róże. Macie jakieś swoje sposoby aby róże były bardziej zbite?
brokuł
Czy są jakieś przeciwwskazania płodozmianowe dla takiej praktyki? Czy jest szansa w nieogrzewanym tunelu zebrać brokuł już na początku maja? Jeżeli tak to jaką odmianę polecacie i kiedy produkować rozsadę, aby najpóźniej 15 maja pod osłonami zwolnić miejsce dla pomidora?
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko zależy od pogody wiosennej i przy zbyt chodnych dniach zbiór może się opóźnić. Siew powinno wykonać koniec stycznia, a sadzenie przed pierwszym marca, to może uda Ci się zebrać plon na początku maja. Odmiany wczesne to: KOROS F1, Montop F1, Sirtaki F1.
BROKUł KOROS F1 2500N
Jedna z najwcześniejszych odmian na rynku (55-65 dni od sadzenia), polecana do nasadzeń wiosennych ? także pod osłonami - oraz w cyklu jesiennym. Tworzy niezwykle wyrównane, ciemnozielone, zwarte róże bez tendencji do jamistości głąba o masie 500-700g. Dzięki kompaktowym roślinom łatwa do zbioru. Zalecane zagęszczenie 35-40 tys. / ha. Idealna dla potrzeb supermarketów.
BROKUŁ MONTOP F1 2500 SZT.
Odmiana bardzo wczesna ok. 65 dni. Przeznaczona do uprawy wiosennej i letniej . Nie posiada odrostów bocznych,ale roża jest zwarta ,ciemnozielona i wypukła. Montop daje bardzo wysoki plon nawet w bardzo trudnych warunkach uprawy i przy słabym świetle.
Producent: S&G
Brokuł Sirtaki
NAJWCZEŚNIEJSZY W POLU!
?zbiory z tuneli typu igołomskiego już od połowy maja, a spod płaskiego przykrycia w pierwszej połowie czerwca.
?brak skłonności do jamistości głąba
?ciężka, zwarta róża z drobnym pąkiem
?bardzo dobra jakość z wczesnej produkcji
Producent: CLAUSE
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dla mnie brokuły to uprawa całosezonowa, po głównej róży wyrastają mniejsze boczne .Szkoda by mi było wcześnie zlikwidować uprawę ,nawet teraz nie zmarzł i rosną boczne różyczki .U mnie wcześniejszy od brokuła jest kalafior i to nawet odmiany dla detalistów .
Bardzo lubię brokuła, a tunel stoi cały czas. W tamtym roku siałem szpinak i on doskonale się sprawdził jako przedplon, tyle tylko że on nie potrzebuje tunelu. Podobnie można powiedzieć o brokule, jednak wydaje mi się że taki wczesny siew ma dodatkową zaletę - większość szkodników kapusty jest jeszcze w śnie zimowym ;)
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie tunel wczesną wiosną nie stoi pusty ,mam tam posianą sałatę , rzodkiewkę ,trzymam tam rozsady .Kapustne uprawiam pod niskim tunelikiem .
-
like_water
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 30 mar 2015, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wysiałam 14-go, wykiełkowały parę dni temu i ...zatrzymały się w rozwoju. Podejrzewam, że trochę za wcześnie zaczęłam to wysiewanie, ale w zeszłym roku późno zaczęłam z brokułami i wyrosły w kwiaty zamiast w róże. :/ Cóż, jeśli nie ruszą, poczekam parę tygodni i będę wysiewać od nowa. Człowiek się uczy na błędach. 
Zuzanna
Re:
marcela pisze:Ja też sadziłam z własnej rozsady. Urosły bardzo ładnie. Różyczki były małe, ale zwarte. Rzeczywiście po obcięciu "głównych" różyczek, po bokach odrastało kilka nowych. Przetrwały do przymrozków.
Pozdrawiam.
Witam.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi, myślałam że brokuł to jedna cała główka, gdzie tam są główne różyczki co co konkretnie zostawić?
Jak może być jeszcze lepiej??? 
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Brokuł nie kwitnie tak zwarto jak kalafior,. Wypuszcza kilka kwiatostanów i te po bokach są mniejsze....
Tak to mogę ująć
Tak to mogę ująć
Brokuł wytwarza jedną dużą różę, kiedy jest gotowa do zbioru obcinamy ją, zostaje łodyga z liśćmi, która z kątów liści wypuszcza kilka mniejszych róż, które znowu obcinamy i mamy drugi zbiór.
Rolnicy obcinają pierwszą różę, likwidują uprawę i sadzą następną rozsadę na zbiór jesienny. Bo kupować chcemy duże brokuły, a nie kilka małych, prawda?
Rolnicy obcinają pierwszą różę, likwidują uprawę i sadzą następną rozsadę na zbiór jesienny. Bo kupować chcemy duże brokuły, a nie kilka małych, prawda?
Czyli jeśli mi wyrośnie ładna róża
to odciąć ją tylko od całej reszty która ma sobie dalej siedzieć w ziemi?
Dziękuję za wyjaśnienie
Dziękuję za wyjaśnienie
Dokładnie tak, trzeba zostawić w ziemi trochę łodygi. Pamiętaj tylko o nawożeniu i podlewaniu, brokuły są bardzo żarłoczne.
Dzięki za rady, jeśli chodzi o nawożenie, chciałabym prowadzić warzywka tylko naturalnie, czy tu tak jak w pomidorach zdałaby egzamin gnojówka z pokrzyw i ściółkowanie?
Dopowiem jeszcze ze ziemię najpierw przekopię z kompostem.
Dopowiem jeszcze ze ziemię najpierw przekopię z kompostem.
- Jolek

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje brokuły zbierałam jeszcze w czasie mrozów. Po wycięciu dużych róż brokuły rozrosły się w spore krzewy z których na bieżąco zbierałam małe różyczki do zapiekanek, sałatek czy sosów lub zupy, część pomroziłam. Te co nie zdążyłam zebrać to kwitły a inne miały zawiązane nasiona. Jak je ściął porządny mróz to były przysmakiem dla drobiu.