Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...
Witaj Aniu ,zagladam dośc często ,chociaż nie zostawiam śladu .Zazdroszczę Gardenii ,zawsze to jakaś atrakcja i przerywnik w czekaniu na wiosnę.Nie wysiałam jeszcze lobeli i muszę to zrobić jutro.Nie spieszę się za mocno bo potem siewki mocno się wyciągają a jak długo zimno to duża część się marnuje i nie doczeka wysadzenia do gruntu .Zkoprem zawsze jest problem gdy jest gorąco bo on do kiełkowania potrzebuje sporo wilgoci .Trzeba go praktycznie do wschodów podlewać codziennie ,inaczej nic z tego.Trochę na południu powiało i pokurzyło,na szczęście krótko .Czekamy na wiosnę
Pozdrawiam
- Yollanda
- 500p

- Od: 23 maja 2014, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ładne tulipanki nam pokazujesz. Dzięki za przywrócenie nadziei, że pojawią się niedługo.
Pierwsza fotka prześliczna, to mój ulubiony kolor. Jeszcze musimy czekać na takie widoczki, a cierpliwość już na wyczerpaniu
Sasanki bardzo są piękne, żałuję, że u mnie nie chcą rosnąć. Lubią wapienną glebę, a u mnie kwas.
Pierwsza fotka prześliczna, to mój ulubiony kolor. Jeszcze musimy czekać na takie widoczki, a cierpliwość już na wyczerpaniu
Sasanki bardzo są piękne, żałuję, że u mnie nie chcą rosnąć. Lubią wapienną glebę, a u mnie kwas.
- Krychna

- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Piękne letnie wspomnienia, super połączenie Novalisa z Werbeną
Zamówiłam Lavender Ice, myślę, że będę ją już podziwiać u siebie w tym sezonie
U mnie sasanki nie chcą rosnąc
Aniu napisz proszę coś więcej o Perennial Blue,na jakim stanowisku rośnie, czy lubią ją szkodniki i jak długo ją posiadasz
Pozdrawiam
- ASK_anulla

- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Natchniona sasankową dyskusją poszłam sprawdzić w ogrodzie - są wszystkie 3
. Ciekawe, czy jakaś nowa wykiełkuje. Wszystkie nasiona rozsypałam na rabacie, bo nigdy nie wzeszły mi siane w doniczkach.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Pytałas o czekoladowy kosmos. Niestety jest to roślinka do przechowywania w domu. Czyli nie dla mnie
Kosmosy prawdopodbnie nie miały odpowiednich zim. Podejrzewam, że powinny przemarznąć, a ostatnio mieliśmy łagodne zimy i po kosmosach
Już kupiłam nasionka. Wysieję na tej rabacie z ostnicami. Powinno fajnie wyglądać
Kosmosy prawdopodbnie nie miały odpowiednich zim. Podejrzewam, że powinny przemarznąć, a ostatnio mieliśmy łagodne zimy i po kosmosach
Już kupiłam nasionka. Wysieję na tej rabacie z ostnicami. Powinno fajnie wyglądać
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Utopiłaś kobyłę??? no trudno
Ja już chyba nie kupuję. Zamówiłam dziś masę zawilców japońskich, będzie co sadzić. A wczoraj wysiałam cleome, rozplenice, sadziec, orliki...Nie mam już gdzie stawiać. Muszę kupić półki i postawić w oknie balkonowym sypialni
Masz wejściówki na Gardenię? Jedna jest w Magnolii czy dwie? Bo wiercę dziurę w brzuchu mojemu M i wygląda na to że będzie sukces. Chyba pojedziemy samochodem. Nigdy tam jeszcze nie byłam i już jestem podjarana na maxa
A kosmosy czekoladowe są u Starkla, jakieś 49 zł za trzy sadzonki
Masz wejściówki na Gardenię? Jedna jest w Magnolii czy dwie? Bo wiercę dziurę w brzuchu mojemu M i wygląda na to że będzie sukces. Chyba pojedziemy samochodem. Nigdy tam jeszcze nie byłam i już jestem podjarana na maxa
A kosmosy czekoladowe są u Starkla, jakieś 49 zł za trzy sadzonki
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Aniu - też wybieram się do Czacza na zakupy, szczególnie zależy mi na doniczkach. Niestety nie zawsze możemy tam kupić to, co chcemy. Kiedyś widziałam tam przepiękną pergolę. Krasnale też się znajdą, ale ich nie szukam.
- wiewioreczka
- 500p

- Od: 11 maja 2012, o 23:03
Aniu o której będziesz na Gardenii? Ja już odliczam dni i godziny - strasznie nie mogę się doczekać
Bliżej terminu napiszę Ci PW z nr tel żebyś się odnalazły na targach
W wątku targowym myślą nad znakiem rozpoznawczym, żeby się poznać. Ja na pewno będę mieć białą czapeczkę z daszkiem, więc śmiało jakbyś mnie gdzieś zauważyła, zaczep mnie
Cudne tulipanki
Ja jeszcze dziubie małe co nieco dla przyjaciółki z USA która przyjechała po 3 latach niewidzenia
Pozdrawiam ciepło
edit... Wysiewy tak sobie... aksamitka kaput całkiem.... nagietek jeden rodzaj jakiś wybiegnięty.... a drugi jako tako.... szału nie ma ...
Za to wydziergałam sobie koszyczek z tulipanami haftem 
Pozdrawiam ciepło
edit... Wysiewy tak sobie... aksamitka kaput całkiem.... nagietek jeden rodzaj jakiś wybiegnięty.... a drugi jako tako.... szału nie ma ...
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Nasionka na parapecie potrzebują słońca,a tu nie ma ani jednego promyczka.Spojrzałam w prognozę,po 17 ma się pojawić,po czym zaraz zajdzie.Może jutro będzie lepiej?
Pojechałam wczoraj do LM i kupiłam cebulki frezji,przypominają mi moje dzieciństwo,kiedy to u babci bardzo często gościły w wazonie,a ja nosa nie wyciągałam...ten zapach
Na regale były tez floksy,a mi wpadł jeden w oko,dwukolorowy to też capnęłam.
Posadzę go na razie do doniczki,bo już wypuszcza zielone
W Biedronie jest już ziemia to 4 worki też wtachałam do auta.Trzeba robić zapasy
Elu witaj u mnie:)Gardenia to taki początek wiosny i sezonu,ciekawość,która jest we mnie,czy pojadę tylko raz,czy może będę jeździła co roku? Lobelia moja bardzo słaba,może kilka uratuję? Mało słońca
U mnie wczoraj mocno wiało,na balkonie poprzewracały się doniczki
Jolu ja też czekam na wiosnę,odliczam dni i tupię nogami,kiedy pojadę coś pogrzebać w ziemi
Napisałaś,że sasanki u Ciebie nie chcą rosnąć? A próbowałaś z fioletowymi? U mnie najlepiej sobie radzą,a białe zniknęły
Krysiu i u Ciebie nie chcą rosnąć sasanki? Nawet kiedy kupisz gotowe sadzonki?
Lavender Ice jest śliczna,będziesz się z niej cieszyć
Perennial Blue to mocarna róża,rośnie na słońcu,kwitnie bukiecikami,powtarza kilkakrotnie w ciągu całego sezonu.
Praktycznie kwitnie całe lato,czasami mszyca ją oblepi,ale oprysk pomaga
Polecam ją na trejaże,pergole,wysokie płoty
Rośnie u mnie już 5 lat...
Aniu oj te sasanki,jak ja je kocham
Milusińskie...ciekawe jak moje w tym roku dadzą radę?
Najwyżej dokupię kilka
Moje wysiane nasionka w kuwecie,robię doświadczenie...
Gosiu kosmosy i ja wysieję te kolorowe,czekoladowy tylko do wewnątrz? Hmm myślałam,że w gruncie da radę?
April-Jolu ano utopiłam kobrę
Dwa razy mi się udało dochować cudne kobyły,a teraz zgniła.
Ale to nic,zn ów wysiane kolejne,jak teraz nie wzejdę to
O proszę trochę nasion wysiałaś,ja też próbuję z rozplenicą,na razie kilka ostnic wyszło na powierzchnię,floksy drummonda ładnie rosną,coś niecoś będę miała....jak nie zatopię
W Magnolii jedna wejściówka,kupiłam dwa numery.Fajnie,że i Ty się wybierasz:)
Kosmosy czekoladowe taka drożyzna? O nie no nie zwariowałam jeszcze
Ewuś już od dwóch lat się tam wybieram i kierowcy nie mogę znaleźć bo to w piątek się jedzie tak?
Wtedy jest świeża dostawa? Za poidełkiem bym się porozglądała ...
Anetko myślę,że przed południem,około 9 wyjeżdża pociąg.Biała czapeczka? najlepiej nr tel i się spikniemy
Masz coś w planach kupić? A jak zdrówko? Mam nadzieję,że już ok...
Niestety już przekwitł,pójdzie do ogrodu...

Z narcyzków tylko szczypiorki zostały...

Frezje ...tęsknię za zapachem,więc dziś wysadzę cebulki do doniczki...Jola Yollanda obudziła we mnie tęsknotę...

I taki oto cudaczek floks

Miłego dnia
Pojechałam wczoraj do LM i kupiłam cebulki frezji,przypominają mi moje dzieciństwo,kiedy to u babci bardzo często gościły w wazonie,a ja nosa nie wyciągałam...ten zapach
Posadzę go na razie do doniczki,bo już wypuszcza zielone
Elu witaj u mnie:)Gardenia to taki początek wiosny i sezonu,ciekawość,która jest we mnie,czy pojadę tylko raz,czy może będę jeździła co roku? Lobelia moja bardzo słaba,może kilka uratuję? Mało słońca
U mnie wczoraj mocno wiało,na balkonie poprzewracały się doniczki
Jolu ja też czekam na wiosnę,odliczam dni i tupię nogami,kiedy pojadę coś pogrzebać w ziemi
Napisałaś,że sasanki u Ciebie nie chcą rosnąć? A próbowałaś z fioletowymi? U mnie najlepiej sobie radzą,a białe zniknęły
Krysiu i u Ciebie nie chcą rosnąć sasanki? Nawet kiedy kupisz gotowe sadzonki?
Lavender Ice jest śliczna,będziesz się z niej cieszyć
Perennial Blue to mocarna róża,rośnie na słońcu,kwitnie bukiecikami,powtarza kilkakrotnie w ciągu całego sezonu.
Praktycznie kwitnie całe lato,czasami mszyca ją oblepi,ale oprysk pomaga
Rośnie u mnie już 5 lat...
Aniu oj te sasanki,jak ja je kocham
Najwyżej dokupię kilka
Gosiu kosmosy i ja wysieję te kolorowe,czekoladowy tylko do wewnątrz? Hmm myślałam,że w gruncie da radę?
April-Jolu ano utopiłam kobrę
Ale to nic,zn ów wysiane kolejne,jak teraz nie wzejdę to
O proszę trochę nasion wysiałaś,ja też próbuję z rozplenicą,na razie kilka ostnic wyszło na powierzchnię,floksy drummonda ładnie rosną,coś niecoś będę miała....jak nie zatopię
W Magnolii jedna wejściówka,kupiłam dwa numery.Fajnie,że i Ty się wybierasz:)
Kosmosy czekoladowe taka drożyzna? O nie no nie zwariowałam jeszcze
Ewuś już od dwóch lat się tam wybieram i kierowcy nie mogę znaleźć bo to w piątek się jedzie tak?
Wtedy jest świeża dostawa? Za poidełkiem bym się porozglądała ...
Anetko myślę,że przed południem,około 9 wyjeżdża pociąg.Biała czapeczka? najlepiej nr tel i się spikniemy
Masz coś w planach kupić? A jak zdrówko? Mam nadzieję,że już ok...
Niestety już przekwitł,pójdzie do ogrodu...

Z narcyzków tylko szczypiorki zostały...

Frezje ...tęsknię za zapachem,więc dziś wysadzę cebulki do doniczki...Jola Yollanda obudziła we mnie tęsknotę...

I taki oto cudaczek floks

Miłego dnia
- wiewioreczka
- 500p

- Od: 11 maja 2012, o 23:03
Aniu ładne zakupy, zwłaszcza floksik
Prawie zdrowa, jeszcze kaszel mi został... Dobrze, że dałaś znać... że ziemia w Biedr.... to zaczynam od dziś noszenie.... jak co roku
Trzeba formę na wiosnę szykować - zawsze po 2 woreczki noszę i na działeczkę
A w Biedronce są jakieś kapersy?
Trzymam kciuki za frezje, widziałam takie w Obi... ja wzięłam 2 opak miksa pojedynczej czyli 20 cebulek. Będziemy porównywać jak rosną
Na Gardenii planuje coś kupić.... sama nie wiem co
Raczej bym jakieś krzaczki chciała niż cebulki - bardzo liczę na ten kiermasz roślin. Budżet zakupowy miałam duży ale od wczoraj mniejszy.... 11 marca wekend w Dreźnie, Budziszynie i twierdzy Kónigstein a w maju parę dni ze znajomymi w Rumuni
A EUR drogie
A masz coś konkretnego coś na oku za czym się będziesz rozglądać na Gardenii? Ciekawe kiedy rzucą drzewka owocowe w B - kusi mnie jeszcze na grusze i czereśnie - mimo że mam już po 2 sztuki
Cebulka na szczypiorek dorodnie mi rośnie na parapecie - chociaż ona
Pozdrawiam ciepło, miłego dzionka
Pozdrawiam ciepło, miłego dzionka
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę, że Yollanda nie tylko we mnie wzbudziła tęsknotę za frezjami. Piękny kolor kupiłaś. Będziesz je na stałe uprawiać w doniczce, czy pójdą później do gruntu?
Ja nigdy w życiu nie sadziłam frezji, ale tak bardzo je lubię, że muszę spróbować w tym roku.
Ja nigdy w życiu nie sadziłam frezji, ale tak bardzo je lubię, że muszę spróbować w tym roku.
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Też będę sadzić frezje do doniczek. Chciałabym by ich zapach umilał nam letnie posiedzenia na balkonie.
Aniu koler frezji cudny. Ja mam białe.
Aniu koler frezji cudny. Ja mam białe.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu zaległy spacer wśród twoich rabat wyjątkowo miły.
Sasanka rozczulająca.
Nie zalewaj siewek, mnie to też się zdarza, ale zauważyłam, że przesuszenie im mniej szkodzi. Zakupy znowu cieszą,
U mnie czas na wagę złota, to mam spokój.
Frezje dostałam, jako gratis, ale nie zamierzają się zielenić.
Miłego spędzania czasu na Gardenii. 
- RenataC
- 100p

- Od: 24 sie 2012, o 08:15
Przyleciałam i ja do różanego ogrodu
Piękne róże masz.
Zainteresowało mnie to,że napisałaś o Leonardo niski,kompaktowy. Czy go tniesz jak rabatówkę ?
Zainteresowało mnie to,że napisałaś o Leonardo niski,kompaktowy. Czy go tniesz jak rabatówkę ?
Renata Różany ogródek
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Frezje sadziłam bezpośrednio do gruntu w ubiegłym roku, ładnie zakwitły, choc trwało to krótko. Teraz też kupiłam, własnie w O...i. Aniu - ja wiem, że dostawa jest w sobotę, śmiało można pojechać w weekend, tylko uważaj, po której stronie ulicy parkujesz, bo łatwo można otrzymać mandat.