MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
- norbi007
- 200p

- Od: 15 sty 2016, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Czyli garaż lub strych będzie dobrym miejscem na przetrzymanie pszczółek. Podzielę je na pól 50 będzie stacjonować w garażu a 50 w lodówce zobaczymy co z tego wyjdzie na wiosnę.
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Myślę, że w lodówce warunki są pewniejsze. Teoretycznie jest tak jak napisał diodas1, ale z drugiej strony w naturalnych siedliskach też im temperatura skacze do góry w zależności od pogody i muszą sobie z tym poradzić. Ja pewnie zostałbym przegoniony z domu, gdybym swoje kokony przyniósł do lodówki, dlatego muszą zadowolić się garażem
Z tym strychem uważajcie, bo jak słoneczko przyświeci to pewnie i temperatura skacze w górę, tak jest przynajmniej na moim strychu.
Mam jeszcze nadwyżkę kokonów na zbyciu, gdyby ktoś potrzebował zapraszam na pw
Z tym strychem uważajcie, bo jak słoneczko przyświeci to pewnie i temperatura skacze w górę, tak jest przynajmniej na moim strychu.
Mam jeszcze nadwyżkę kokonów na zbyciu, gdyby ktoś potrzebował zapraszam na pw
Pozdrawiam, Maciek.
- norbi007
- 200p

Dlatego podzieliłem kokony na dwie części - jak by coś poszło nie tak. Dałem je do słoika a w przykrywce porobiłem dziurki - żeby jaki gryzoń się do nich nie dostał w garażu 
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Postaram się odszukać tą rurkę i jej się jeszcze przyjrzeć. Skłaniam się ku wersji, że coś zacięło się w programie 
Wcześniej o tym nie wspomniałem, w tej rurce były larwy C. Indagator. Widać ich charakterystyczne rude odchody, więc te wydrążone kanaliki mogą być ich dziełem. Niemniej jednak można sobie tylko wyobrazić ile trudu kosztowało tą pszczołę, aby zgromadzić aż tyle pyłku
Wcześniej o tym nie wspomniałem, w tej rurce były larwy C. Indagator. Widać ich charakterystyczne rude odchody, więc te wydrążone kanaliki mogą być ich dziełem. Niemniej jednak można sobie tylko wyobrazić ile trudu kosztowało tą pszczołę, aby zgromadzić aż tyle pyłku
Pozdrawiam, Maciek.
-
klik
- 1000p

- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Wygląda faktycznie na zeschizowanie robala. Jeżeli "nasz" ekspert stwierdził , że muszą być komórki w gnieździe pszczół to za bardzo nie ma innego wyjścia.
Niecałe 17 minut rewelacyjnych zdjęć . Przyjemnego oglądania
https://www.youtube.com/watch?v=hGhyZRY2KFc
Niecałe 17 minut rewelacyjnych zdjęć . Przyjemnego oglądania
https://www.youtube.com/watch?v=hGhyZRY2KFc
- norbi007
- 200p

Film nakręcony na "bogato" - lekcja poglądowa jak się patrzy 
Rezultat dzisiejszego spaceru 1,5h temp 2 stopnie - mogło być cieplej

w tygodniu na szybko zbudowałem dwa hoteliki, może nie są cudowne ale myślę, że będą funkcjonalne i role swą spełnią jak się patrzy

Rezultat dzisiejszego spaceru 1,5h temp 2 stopnie - mogło być cieplej

w tygodniu na szybko zbudowałem dwa hoteliki, może nie są cudowne ale myślę, że będą funkcjonalne i role swą spełnią jak się patrzy

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
-
Dida127
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 29 lis 2015, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich i mam pytanie czy w tym roku będzie organizowana akcja "Budujemy populację owadów zapylających Sumi Agro"????
Pozdrawiam i proszę o info.
Pozdrawiam i proszę o info.
Zapewne tak.Ale nie warto.Podobnie lipa jak akacja "Adoptuj pszczołę" za 2 zł.Te domki co robią to takie za 2 zł....dokładnie takie.
Nie oceniam kokonów pszczółek,są lepsi fachowcy ode mnie.Ja oceniam od strony przygotowania rurek.Rurki ze trzciny cięte na odwal,większość na przelot.
Zagadaj do naszych forumowiczów to lepiej na tym wyjdziesz.
Nie oceniam kokonów pszczółek,są lepsi fachowcy ode mnie.Ja oceniam od strony przygotowania rurek.Rurki ze trzciny cięte na odwal,większość na przelot.
Zagadaj do naszych forumowiczów to lepiej na tym wyjdziesz.
-
klik
- 1000p

Na stronie Sumi Agro nie ma informacji o kontynuacji. Zostały 3 max 4 tyg. na wysyłanie kokonów, więc odpowiedź jest prosta. Zarówno akcja Sumi Agro jak i Greenpeace mają zadanie edukacyjne, więc należałyby się zastanowić jakie efekty przyniosły rozszerzając wiedzę na temat zapylaczy w "społeczeństwie". Bez danych dotyczących efektów edukacyjnych tych akcji ich krytyka jest co najmniej pochopna.
Nie wiem czy pochopna.Myślałem o roli edukacyjnej tych akcji.Jednak prawda jest brutalna. Źle przygotowane ule z czasem zniechęcają niż przyciągają te pozytywne elementy akcji. Widziałem domki od Greenpeaca,zrobione ot tak sobie, jakby bez podstawowej wiedzy co pszczółki potrzebują.Wokół domków posadzone rośliny, które kwitną dość mizernie. Całe poprzednie lato obserwowałem te domki ,pszczoły nie zobaczyłem.Te same błędy co Sumi Agro.Trzcina cięta maszynowo na odpie....al, albo cięta na wylot,albo z kilkoma kolankami w środku.
Zrobię zdjęcia tych domków i sobie pogadamy.
Zrobię zdjęcia tych domków i sobie pogadamy.
-
Dida127
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 29 lis 2015, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za info. zapytałem bo mam kilku znajomych którzy chcieli by powiesić taki domek w ogrodzie, ja sam mam 1300 kokonów i nie szukam dodatkowych
.
Chciałem ich poczęstować moimi ale nie maja trzciny itd. więc pomyślałem o gotowcach.
Jeśli w tym sezonie przybędzie mi tyle kokonów co w zeszłym sam rozdam na ogródkach działkowych.

Chciałem ich poczęstować moimi ale nie maja trzciny itd. więc pomyślałem o gotowcach.
Jeśli w tym sezonie przybędzie mi tyle kokonów co w zeszłym sam rozdam na ogródkach działkowych.
Dida127
Pety po napojach i rurki z papieru.Albo sami sobie zrobią,albo ty.
Czasu jest jeszcze sporo,średnio po żywcu wchodzi 60-80 rurek 7 mm.Proponuję przedzielić je na środku bo całej rurki mogą nie wykorzystać.
Pety mogą być wiszące na drzewach a najlepiej wciśnięte pod zadaszenie np. garażu czy altanki.
Pety po napojach i rurki z papieru.Albo sami sobie zrobią,albo ty.
Czasu jest jeszcze sporo,średnio po żywcu wchodzi 60-80 rurek 7 mm.Proponuję przedzielić je na środku bo całej rurki mogą nie wykorzystać.
Pety mogą być wiszące na drzewach a najlepiej wciśnięte pod zadaszenie np. garażu czy altanki.
-
klik
- 1000p

norbi007 no to jeszcze ze 3 spacery po 1,5 godziny , ale ma być cieplej to może wystarczą 2 po 2,5 h