100 metrów to ja mam całej działki (zabudowa szeregowa). Muszę jeszcze wyznaczyć kącik zabaw dla dzieci i miejsce na grilla. Na szczęście tata ma ogródek działkowy, tylko że on nie chce nic uprawiać, tylko pomidory i rzodkiewka. Ale go trochę w tym roku zmuszę obdarowując roślinkami, bo on mieszka w blokach, więc nic nie sieje z powodu braku miejsca. A że ja mam miejsce do siania, a nie mam miejsca do sadzenia, to jakoś musimy się dogadać
Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
-
dorotas24
- 200p

- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
aniag78
100 metrów to ja mam całej działki (zabudowa szeregowa). Muszę jeszcze wyznaczyć kącik zabaw dla dzieci i miejsce na grilla. Na szczęście tata ma ogródek działkowy, tylko że on nie chce nic uprawiać, tylko pomidory i rzodkiewka. Ale go trochę w tym roku zmuszę obdarowując roślinkami, bo on mieszka w blokach, więc nic nie sieje z powodu braku miejsca. A że ja mam miejsce do siania, a nie mam miejsca do sadzenia, to jakoś musimy się dogadać
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- aniag78
- 200p

- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to źle zrozumiałam, myślałam, że samego warzywnika jest 100m
A balkon lub taras masz? Wiele warzyw można uprawiać w skrzyniach, czy donicach. Oszczędność miejsca, a zawsze swoje warzywo, to swoje
Sąsiadka w skrzynkach balkonowych ma rzodkiewkę, bo jej się do ogrodu nie chce chodzić i schylać
Z tatą na pewno da się dojśc do porozumienia
Z tatą na pewno da się dojśc do porozumienia
-
dorotas24
- 200p

- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Właśnie tak planowałam, mam duży balkon (6m x 3m) i jeszcze większy taras. Balkon jest niestety od wschodu, ale nie jest zadaszony, także całkiem słoneczny. Taras też od wschodu (pod balkonem) i mam taką wnękę też dużą przy wejściu do domu od zachodniej strony. Przed domem mam rododendrony i nic poza doniczkami z kwiatami się nie zmieści, bo mój mąż musi mieć miejsce na samochód.
Na tarasie jest już gorzej ze słońcem, ale planowałam na słonecznej ścianie postawić skrzynki z kwiatkami, a na balkonie, też od tej słonecznej strony postawić donice z pomidorkami i truskawkami (jak mi wyrosną). Nie wiem co jeszcze bym mogła hodować w donicach. Myślałam też o zieleninie, typu szczypiorek, natka pietruszki i seler naciowy. Za to po tej mniej słonecznej stronie postawię donicę z tujami. Może być?
Na tarasie jest już gorzej ze słońcem, ale planowałam na słonecznej ścianie postawić skrzynki z kwiatkami, a na balkonie, też od tej słonecznej strony postawić donice z pomidorkami i truskawkami (jak mi wyrosną). Nie wiem co jeszcze bym mogła hodować w donicach. Myślałam też o zieleninie, typu szczypiorek, natka pietruszki i seler naciowy. Za to po tej mniej słonecznej stronie postawię donicę z tujami. Może być?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Witam wszystkich!
Jestem tutaj nowy i jako rolnik też jestem nowy. Takie dwa w jednym. W tym roku mam zamiar urządzić ogród i warzywniak, na razie na własne potrzeby i ewentualnie dla znajomych. Mam pytanie: czy 500 metrów kwadratowych wystarczy? Do doniczek posiałem dzisiaj ostrą paprykę i rzodkiewkę.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!
Jestem tutaj nowy i jako rolnik też jestem nowy. Takie dwa w jednym. W tym roku mam zamiar urządzić ogród i warzywniak, na razie na własne potrzeby i ewentualnie dla znajomych. Mam pytanie: czy 500 metrów kwadratowych wystarczy? Do doniczek posiałem dzisiaj ostrą paprykę i rzodkiewkę.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!
- Magda30
- 500p

- Od: 10 sie 2013, o 23:32
Colo jak dobrze zadbasz to pół wsi obdzielisz jeszcze ci kupę zostanie.
- andziula30
- 200p

- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
Do tej pory tylko paprykę posiałam i bratki. W następnej kolejności będą pomidory, 11 odmian. Udało mi się w tym roku nie zwariować 
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wsadziłem kolejną partie bobu.
U mnie posiana sałata, pory i ostre papryki.
- Ginka

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
A ja leniuchuję i jeszcze nic nie wysiałam na rozsadę
, jedynie szpinak wysiany w styczniu do gruntu wykiełkował
, nawet nie wysiałam jeszcze marchewki (wpierw muszę wyznaczyć tegoroczne grządki, wtedy mogę siać
).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- cyganka77

- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Ja dziś wysiałam karczochy, rodzynka, a na waciki poszła papryka ostra i bakłażan. Reszta jeszcze czeka.
- Wolusia
- 1000p

- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Asiu, Twój rodzynek trafi do szklarni? Na wysiewy za wcześnie. Rodzynek i miechunka pomidorowa bardzo szybko rosną. Wysiewam je na przełomie marca i kwietnia
- cyganka77

Oj nie, trafi do gruntu. W ubiegłym roku wysiałam w tych terminach, o których mówisz i zjedliśmy tylko kilka owoców. Reszta nie zdążyła zaowocować, albo zmarzła. Kwitł, jak szalony,a potem kicha. A dzieciakom bardzo smakował. Zajrzałam do wątku o rodzynku, a tam już sieją, więc i ja trochę wysiałam. Za dwa tygodnie wysieję jeszcze kilka i wtedy porównam.
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jak dla mnie, to na rodzynka niskiego termin w sam raz. 
- cyganka77

Błażeju kierowałam się Twoją opinią i dlatego wrzuciłam kilka nasionek do ziemi
.
-
EDITA
- 500p

- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Za jakiś czas wysieję papryki i pomidory,resztę warzyw to na bieżąco będę wysiewać do gruntu i pewnie dokupię część sadzonek na ryneczku.