Ogród Anny 2015
Re: Ogród Anny 2015
No jak cyklameny kwitną to wiosna tuż tuż.

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój Rubrum zmarniał w ubiegłym roku 
- ktoś

- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Aniu , czy cyklameny masz posadzone na poziomie gruntu?
- Annar13
- 1000p

- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
magry - u mnie też kwitł bardzo późna jesienią i przez to chyba teraz nie zakwitnie. Poza tym taki biedniutki jest, ma 3 listki, ale myślę, że się odbuduje skoro przetrwał spore mrozy bez okrycia.
evastyl - U mnie też zimno. Nie pada i w południe było słonecznie, ale tylko +4. Teraz jest +3
Musiałam wykorzystać choć chwilkę na sprzątanie, bo do końca tygodnia już czasu nie będę miała
A przy takim areale, to praca jest zawsze. I niekończące usuwanie chwastów
U mnie bluszczolistne, jesienne są zdecydowanie ładniejsze i mocniej rozrośnięte
rafik5678 - mam taką nadzieję!!! Jeszcze dwa tygodnie... i pogoda ma się niby poprawić, choć teraz z dnia na dzień wszelkie przewidywania są nie trafione
dorcia7 - mój ma 3 liście, ale żyje, natomiast Pink chyba odszedł na wieczną łąkę, aczkolwiek nie grzebałam w ziemi w poszukiwaniu bulwek
ktoś - nie, są na małym wzniesieniu, tak by woda nie stała, one nie lubią wilgoci zimowej. Dodatkowo ziemia jest zdrenowana i obsypane są trochę kamyczkami. Dziś nie dałam rady wszystkiego wyczyścić bo za zimno, więc w przyszłym tygodniu obsypię je jeszcze wermikulitem.
evastyl - U mnie też zimno. Nie pada i w południe było słonecznie, ale tylko +4. Teraz jest +3
Musiałam wykorzystać choć chwilkę na sprzątanie, bo do końca tygodnia już czasu nie będę miała
U mnie bluszczolistne, jesienne są zdecydowanie ładniejsze i mocniej rozrośnięte
rafik5678 - mam taką nadzieję!!! Jeszcze dwa tygodnie... i pogoda ma się niby poprawić, choć teraz z dnia na dzień wszelkie przewidywania są nie trafione
dorcia7 - mój ma 3 liście, ale żyje, natomiast Pink chyba odszedł na wieczną łąkę, aczkolwiek nie grzebałam w ziemi w poszukiwaniu bulwek
ktoś - nie, są na małym wzniesieniu, tak by woda nie stała, one nie lubią wilgoci zimowej. Dodatkowo ziemia jest zdrenowana i obsypane są trochę kamyczkami. Dziś nie dałam rady wszystkiego wyczyścić bo za zimno, więc w przyszłym tygodniu obsypię je jeszcze wermikulitem.
- dorcia7

To ciekawe,moje cyklameny rosną na rabatach w warunkach jak wszystkie inne rośliny,bez drenażu,kamyczków co prawda różowy rozrasta się kiepsko,ale biały rośnie jak szalony
u mnie też zimno

u mnie też zimno
- Annar13
- 1000p

To tylko się cieszyć Dorciu, że masz taki cudowny ogródek i wszystko u Ciebie rośnie bez problemu!
Dziś mamy takie piękne słońce ale mogę je tylko podziwiać przez szybkę
Sadzawka już mi pakę śle, więc chyba uznali sezon wiosenny za otwarty!
Dziś mamy takie piękne słońce ale mogę je tylko podziwiać przez szybkę
Sadzawka już mi pakę śle, więc chyba uznali sezon wiosenny za otwarty!
- dorcia7

Rośnie,ale nie wszystko bez problemu,też mi nieraz coś wypadnie ,sadzawka szybko wysyłki zaczęła ,chyba jako pierwsza
pisałaś a ja nie doczytałam ??co zamówiłaś, u mnie wczoraj słonko świeciło,a w nocy przyszedł przymrozek i dzisiaj się to odczuwa,wiejący wiatr jest lodowaty ,a na dodatek jest pochmurno 
- Annar13
- 1000p

Ja się do ogrodu nie wyrwę pewnie do niedzieli
A w domu mąż i teściowa chorzy! Masakra
W Sadzawce robię systematycznie co jakiś czas, bo zawsze wybieram dostawę do odbioru własnego.
Akurat Przeźmierowo zawsze mi po drodze lub rodzinka mi odbiera, która tam mieszka, więc za koszty wysyłki mam dodatkową roślinkę
Zamówiłam tylko
Cyclamen hederifolium 'Silver Leaf Alba' - nowy, jeszcze nie mam
Convallaria majalis 'Polish Beauty
Primula auricula 'Mariandl'
Trillium cuneatum - Trójlist klinowaty ( mam jednego marnego z innego źródła, więc domówiłam drugiego)
Dryopteris affinis 'Crispa The King' i Athyrium filix-femina 'Frizelliae' - paprotkowe wypełniacze, dwóch innych co chciałam nie mieli
Erythronium japonicum
Czekam, aż uzupełnią ofertę w marcu/kwietniu i pewnie znowu coś zamówię
Moja pędzona Fritillaria michailovskyi zaczyna kwitnąć

A w domu mąż i teściowa chorzy! Masakra
W Sadzawce robię systematycznie co jakiś czas, bo zawsze wybieram dostawę do odbioru własnego.
Akurat Przeźmierowo zawsze mi po drodze lub rodzinka mi odbiera, która tam mieszka, więc za koszty wysyłki mam dodatkową roślinkę
Zamówiłam tylko
Cyclamen hederifolium 'Silver Leaf Alba' - nowy, jeszcze nie mam
Convallaria majalis 'Polish Beauty
Primula auricula 'Mariandl'
Trillium cuneatum - Trójlist klinowaty ( mam jednego marnego z innego źródła, więc domówiłam drugiego)
Dryopteris affinis 'Crispa The King' i Athyrium filix-femina 'Frizelliae' - paprotkowe wypełniacze, dwóch innych co chciałam nie mieli
Erythronium japonicum
Czekam, aż uzupełnią ofertę w marcu/kwietniu i pewnie znowu coś zamówię
Moja pędzona Fritillaria michailovskyi zaczyna kwitnąć

- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
To zdjęcie przypomniało mi że jesienią posadziłam tę flitirarię 
- dorcia7

Aniu -ze mnie też stały klient sadzawki
kilka prymul mam od nich,paprocie,hosty ,ale jeszcze w tym roku nie zamawiałam
- Annar13
- 1000p

- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ależ masz bogactwo roślinek! Jak dobrze, że tu do Ciebie trafiłam - jest co podziwiać

- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Czy te cudne cyklameny to z Sadzawki?????

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- dorcia7

Piękne
ja w ogóle uważam,że ich sadzonki są wypasione
- Annar13
- 1000p

Alania - dziękuję bardzo 
delosperma - tak, z Sadzawki
Mają sporo ciekawych odmian 
dorcia7 - czasem mają małe roślinki, czasem większe.
W zeszłym roku odbierałam pierwiosnki, to były dość małe i napisałam do nich, czy przypadkiem nie mają nowych ludzi do pakowania.
I faktycznie miałam rację, te sadzonki nie były przeznaczone jeszcze do sprzedaży, dostałam zwrot kasy.
Te dzisiejsze były super!
delosperma - tak, z Sadzawki
dorcia7 - czasem mają małe roślinki, czasem większe.
W zeszłym roku odbierałam pierwiosnki, to były dość małe i napisałam do nich, czy przypadkiem nie mają nowych ludzi do pakowania.
I faktycznie miałam rację, te sadzonki nie były przeznaczone jeszcze do sprzedaży, dostałam zwrot kasy.
Te dzisiejsze były super!