Dzika skarpa i nie tylko 3 :)
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dzika skarpa i nie tylko 3 :)
Wszystkim ckni się do wiosny.  

- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Witaj Misiu.  

U Ciebie już piękna kwitnącą i pachnąca wiosna. 

U mnie paskudnie i ponuro. Muszę chyba za Twoim przykładem naciąć forsycji do wazonu.
Wszyscy tesknimy już do takiej prawdziwej wiosny. W ogrodach pierwsze oznaki widać, ale to jeszcze nie to.
Pozdrawiam serdecznie.

U Ciebie już piękna kwitnącą i pachnąca wiosna.

U mnie paskudnie i ponuro. Muszę chyba za Twoim przykładem naciąć forsycji do wazonu.
Wszyscy tesknimy już do takiej prawdziwej wiosny. W ogrodach pierwsze oznaki widać, ale to jeszcze nie to.
Pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych.  Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas

Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Misiu bardzo ładne brateczki  a jak zakwitną to będzie radośnie! czy już masz wybrane dla nich miejsce?
  a jak zakwitną to będzie radośnie! czy już masz wybrane dla nich miejsce?

a jak zakwitną to będzie radośnie! czy już masz wybrane dla nich miejsce?
  a jak zakwitną to będzie radośnie! czy już masz wybrane dla nich miejsce?- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
 Wszyscy czekamy na wiosnę bo ta zima jakaś nie zimowa tylko mąci nam i roślinkom  każdego dnia z temp.
  Wszyscy czekamy na wiosnę bo ta zima jakaś nie zimowa tylko mąci nam i roślinkom  każdego dnia z temp.Maryś bratki jutro przesadzę do pojemników już na stałe i sobie na oknie będą rosły a potem na ganeczek pójdą.
Ewuniu utnij gałązki naprawdę jest milej dla oka jak wstajesz i widzisz żółte kwiatuszki a u mnie już i zielone przyrosty pokazały się , ciekawe czy korzonki będą to wtedy miałabym nowe sadzonki

Dorotko oj tak, tak

- Dorota71
- Kontakt:
Misiu, ja taką forsycję z wazonu zawsze do ziemi wkładam i one rosną. Sa tak napite wodą i mają tak napęczniałe łodyżki, że się pięknie ukorzeniają. Wierzby też natnij. Z nią ta sama historia. A później zrobisz sobie kawałek ozdobnego żywopłotu. Forsycja na przemian z wierzbą.  

- lora
He, he wierzby to ja nie mam i nie mam gdzie jej naciąć.

- Dorota71
- Kontakt:
Misiu, tu masz ściągę do przetaczników.   

Odchwaść glebę
Pozbywamy się dokładnie chwastów, by nie konkurowały z nowo posadzoną rośliną o wodę, światło i składniki pokarmowe. Stosując dodatkowo na rabacie agrowłókninę lub ściółkowanie, ograniczamy znacznie konieczność pielenia chwastów w przyszłości.
W obrębie stanowiska usuwamy chwasty ręcznie lub chemicznie za pomocą herbicydu.
Ważne: stosując herbicyd, należy przeczytać informacje dotyczące okresu karencji, by nie zaszkodzić nowej roślinie.
2
Wykop dołek
o szerokości 20~30 cm oraz o głębokości 20~45 cm
Dołek musi być na tyle duży, by swobodnie wsadzić tam roślinę i obsypać bryłę korzeniową dookoła ziemią.
Wygodniej będzie użyć szpadla niż zwykłej łopaty.
3
Wzrusz glebę na dnie i ścianach dołka
o głębokości 5~10 cm
Czynność ułatwi roślinie wrośnięcie korzeniami w glebę, głębiej się też zakorzeni.
Najprościej będzie mocnymi prostopadłymi pchnięciami naciąć ziemię szpadlem na głębokość połowy długości szpadla.
Można użyć też wideł, pazurek lub grabi.
3
Przygotowanie rośliny
1
Namocz bryłę korzeniową
na 15~30 min
Trzymaj całą doniczkę w wiadrze z wodą tak długo, aż bryła korzeniowa dobrze nasiąknie.
2
Skróć korzenie o 1/3
Rozluźnij rękami bryłę korzeniową oraz skróć korzenie ostrym sekatorem o 1/3. Zabieg ten pobudzi roślinę do wypuszczania nowych korzeni w nowym miejscu i sprawi, że roślina łatwiej się przyjmie i lepiej odżywi.
Co pobudzi je do szybszego wzrostu w nowym miejscu.
3
Usuń suche liście oraz uszkodzone pędy
Zabieg ten ma na celu uzyskanie ładniejszego wyglądu rośliny oraz pozbycie się potencjalnych ognisk chorobotwórczych.

Odchwaść glebę
Pozbywamy się dokładnie chwastów, by nie konkurowały z nowo posadzoną rośliną o wodę, światło i składniki pokarmowe. Stosując dodatkowo na rabacie agrowłókninę lub ściółkowanie, ograniczamy znacznie konieczność pielenia chwastów w przyszłości.
W obrębie stanowiska usuwamy chwasty ręcznie lub chemicznie za pomocą herbicydu.
Ważne: stosując herbicyd, należy przeczytać informacje dotyczące okresu karencji, by nie zaszkodzić nowej roślinie.
2
Wykop dołek
o szerokości 20~30 cm oraz o głębokości 20~45 cm
Dołek musi być na tyle duży, by swobodnie wsadzić tam roślinę i obsypać bryłę korzeniową dookoła ziemią.
Wygodniej będzie użyć szpadla niż zwykłej łopaty.
3
Wzrusz glebę na dnie i ścianach dołka
o głębokości 5~10 cm
Czynność ułatwi roślinie wrośnięcie korzeniami w glebę, głębiej się też zakorzeni.
Najprościej będzie mocnymi prostopadłymi pchnięciami naciąć ziemię szpadlem na głębokość połowy długości szpadla.
Można użyć też wideł, pazurek lub grabi.
3
Przygotowanie rośliny
1
Namocz bryłę korzeniową
na 15~30 min
Trzymaj całą doniczkę w wiadrze z wodą tak długo, aż bryła korzeniowa dobrze nasiąknie.
2
Skróć korzenie o 1/3
Rozluźnij rękami bryłę korzeniową oraz skróć korzenie ostrym sekatorem o 1/3. Zabieg ten pobudzi roślinę do wypuszczania nowych korzeni w nowym miejscu i sprawi, że roślina łatwiej się przyjmie i lepiej odżywi.
Co pobudzi je do szybszego wzrostu w nowym miejscu.
3
Usuń suche liście oraz uszkodzone pędy
Zabieg ten ma na celu uzyskanie ładniejszego wyglądu rośliny oraz pozbycie się potencjalnych ognisk chorobotwórczych.
- lora
Sezon po wiośnie uważam za otwarty.   

Dziś sprzątałam piesia bomby a trochę liści w kupki pozbierałam , teraz myślę jak je usunąć. Przydał by się dobry duszek ale z tym to jest gorzej.
Dorotko dzięki za super wykład o przetacznikach , tylko ja ich jeszcze nie mam ba nawet nie zamawiałam ale kto wie 

Na oknie mała wiosenka , gazanie pokazały się , oby tylko nie padły.

i takie milusie też

a już pączki pokazują się

Dziś sprzątałam piesia bomby a trochę liści w kupki pozbierałam , teraz myślę jak je usunąć. Przydał by się dobry duszek ale z tym to jest gorzej.
Dorotko dzięki za super wykład o przetacznikach , tylko ja ich jeszcze nie mam ba nawet nie zamawiałam ale kto wie

Na oknie mała wiosenka , gazanie pokazały się , oby tylko nie padły.

i takie milusie też

a już pączki pokazują się

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Misiu trzymam kciuki za Twoje gazanie bo moje pięknie wystartowały a teraz padają jak muchy i jeszcze parę zostało. Mam jeszcze nasiona z wymiany z akcji i posieję bo sklepowe zawiodły. Ja też wczoraj liście zgarnęłam, a dzisiaj to mniej przyjemna praca czyli wywożenie   Jest jeszcze mnóstwo pracy, ale tak przyjemnie jest się poruszać na świeżym powietrzu
  Jest jeszcze mnóstwo pracy, ale tak przyjemnie jest się poruszać na świeżym powietrzu   Wielkanocnik już kwitnie? mój chyba myśli że Wielkanoc w kwietniu
 Wielkanocnik już kwitnie? mój chyba myśli że Wielkanoc w kwietniu 

Jest jeszcze mnóstwo pracy, ale tak przyjemnie jest się poruszać na świeżym powietrzu
  Jest jeszcze mnóstwo pracy, ale tak przyjemnie jest się poruszać na świeżym powietrzu   Wielkanocnik już kwitnie? mój chyba myśli że Wielkanoc w kwietniu
 Wielkanocnik już kwitnie? mój chyba myśli że Wielkanoc w kwietniu 
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Misiu...wspaniale że już mogłaś w ogrodzie popracować.    Za parapetowce także trzymam kciuki.
  Za parapetowce także trzymam kciuki.   . A wielkanocnik , coś mu się pomerdało i bardzo dobrze.
 . A wielkanocnik , coś mu się pomerdało i bardzo dobrze.  

Za parapetowce także trzymam kciuki.
  Za parapetowce także trzymam kciuki.   . A wielkanocnik , coś mu się pomerdało i bardzo dobrze.
 . A wielkanocnik , coś mu się pomerdało i bardzo dobrze.  
- krystyna2201
- 500p 
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
Misiu widzę że sezon wiosenny rozpoczęłaś.Kwiatki posiałaś i nawet poschodziły,ja na razie posiałam po kilka pomidorów do foli. ale coś u nich cisza 

krystyna2201 pisze:Misiu widzę że sezon wiosenny rozpoczęłaś.Kwiatki posiałaś i nawet poschodziły,ja na razie posiałam po kilka pomidorów do foli. ale coś u nich cisza
Krysiu posiane pomidorki postaw na ogrzewanym parapecie, ja posiałam w tamtym tygodniu koktajlowe i już mi z ziemi wyłażą, a paczce było 11 sztuk i ciekawe czy wszystkie wzejdą

Misiu nawet sobie nie wyobrażasz, jak ja się chcę tak w ogrodzie sponiewierać

- lora
 już wstawiłeś ,to już nie będę powtarzać się  dzięki
 już wstawiłeś ,to już nie będę powtarzać się  dzięki 
- lora