Granat - uprawa, pielęgnacja, sianie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Saththa
50p
50p
Od: 21 sty 2014, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Granat z nasion

Post »

Spróbuję! Widzę, że ta pozostała trójka już coraz bardziej robi się żółta - spróbuję, dziękuję :)
Q-Storm
100p
100p
Od: 19 gru 2013, o 00:48

Post »

Granatowiec -podejście #2.

Miałem kiedyś granatowce 'Nana', lecz wbrew temu co twierdzą strony z opisem odmiany nie wytrzymują one -10 stopniowych mrozów :lol: bowiem wszystkie padły po jednym dniu z silnym mrozem w Sylwestra 2014 roku.
Ostatnio zakupiłem granatowca 'Provence', przyszedł w stanie bezlistnym. Zastanawiam się, czy umieszczenie go w ciemnej piwnicy z jednym maciupeńkim [20 x 20 cm] nazwijmy to "oknem" to dobry pomysł? Temperatura tam waha się między 10 a 15 stopni, jest ciemno, więc raczej powinien zachować spoczynek...? Czy może lepiej go trzymać na oknie [temperatura między 16 a 18 stopni, w pokoju mam góra 19, tak swoją drogą...]? Jeśli go wstawiać do piwnicy, to kiedy go stamtąd zabrać? Luty wystarczy? Teraz jeszcze dni są za krótkie na wzrost...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę, że ciemna piwnica w takiej temperaturze to niezbyt dobra opcja. Swojego granata zimuje na zabudowanym balkonie w temperaturze między +5 - max +10 stopni, z tymże ma cały czas jasno, a liście wypuszcza tak gdzieś pod koniec lutego, początek marca. Gdzieś tak w kwietniu wystawiam na zewnątrz.
Trzymaj go lepiej w domu, tylko oszczędnie z podlewaniem, pozwalaj przeschnąć wierzchniej warstwie ziemi.
Z tego co pamiętam, wcześniej zimowałem w wyższej temperaturze i nic się z nim nie działo. Sam z siebie granat, tak w okolicach właśnie końca lutego, podejmował wzrost.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A nie lepiej jednak w chłodniejszej piwnicy blisko okna lub drzwi (tam gdzie najzimniej) a do domu dopiero jak zacznie puszczać liście. Zawsze trochę później rozpocznie wegetację jak będzie w piwnicy, a dopóki nie ma listków światło mu nie potrzebne.
Mój granat zimuję w zimnej piwnicy (ok 6-8 stopni) dosyć jasnej, ale i tak budzi się zbyt wcześnie.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale on napisał, że nie ma zimnej piwnicy (+10 - +15), to raczej cieplejsza piwnica.
Tak, jak napisałem zimowałem kiedyś w normalnej pokojowej temperaturze i też normalnie rósł.
Dlatego wybrałbym opcję drugą.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Miałem na myśli piwnicę nie tyle zimną, co zdecydowanie zimniejszą (10-15 st)niż pokój (16-18).
Pozdrawiam
Tomek
Q-Storm
100p
100p
Od: 19 gru 2013, o 00:48

Post »

Tak, to piwnica z gatunku cieplejszych, bo mieszkam w bloku. Te 10-15 stopni to strzeliłem górny przedział. Jest chłodniej niż w mieszkaniu o kilka stopni na pewno, ale nie jest to taka typowa chłodna piwnica jak w domu wolnostojącym. Idę zmierzyć tam temperaturę. Tak teoretyzując, to roślinie nie mającej liści nie powinno się nic stać, a ważne że jest okres spoczynku zachowany... chociaż niech do końca stycznia go ma.

---14 sty 2016, o 21:47 ---
?
W piwnicy jest 8-9 stopni. W sam raz?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz spróbować, ale musisz obserwować roślinę, kiedy podejmie wzrost.
Mój jeden z granatów, właśnie już teraz zaczął wypuszczać nowe liście, choć zimuje je w niższej temperaturze.

Obrazek
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Strasznie wcześnie.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

U mnie też granatowce wypuściły liście w okolicach 20. stycznia. Zimowałam je na poddaszu pod oknem, temperatura 10-12 stopni. Ale jak ruszyły, to zniosłam na parapet do pokoju (19-20 stopni) i teraz się powoli robią zieloniutkie. :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, żeby teraz dostały jak najwięcej słońca. :)
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kubek200
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2016, o 18:50

Post »

Witam
Chciałbym się dowiedzieć, co jest mojemu granatowi :oops: Tak jest co roku . :( Zimuje w 15 +
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale gdzie leży problem?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kubek200
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2016, o 18:50

Post »

Listki się zwijają .(Nie ma przędziorków )
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za wcześnie na wypuszczania liści - za mało słońca. Postaraj się zimować w niższej temperaturze.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”