Na łące
Re: Na łące
Lyanna - zauważyłam na 2 str wątku że pisałaś o ściółkowaniu zrębkami. Też mnie to kusi gdyż obczajam temat. Napisz proszę czy coś Ci z tego wyszło i czy masz swoje zrębki. Ja widziałam że darń zagłusza się np. gazetami lub kartonami zamiast agrotkaniny i na to kładzie się kolejne warstwy (kompost, zrębki i znowu kompost) gazety z czasem się kompostują.
Powiedz czy po tych arbuzach coś tam siałaś n oi co z tym ściółkowaniem.?
Pozdrawiam
Powiedz czy po tych arbuzach coś tam siałaś n oi co z tym ściółkowaniem.?
Pozdrawiam
Jak może być jeszcze lepiej??? 
- Daria_Eliza
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
camellia, z tym usuwaniem wszystkich innych kwiatów i zawiązków to chyba dotyczy tylko gigantów, bo wszystko musi pójść w jeden mega-owoc.
Ale też zauważyłam u siebie, że rzadko mam dwie ładne dynie z jednej rośliny, no chyba że to są te małe. Ale już Blue Hubbardy to raczej po jednym, bo pozostałe zawiązki i tak po prostu nie zdążą dojrzeć.
Asiu, fajnie wyglądają tykwy na porzeczkoagreście.
Też chcę spróbować ich uprawy i kombinuję nad jakąś podporą dla nich. Ja w zeszłym roku dochowałam się tylko dwóch cukinii, reszta gniła od końca i nie rosła. Ale moja koleżanka, która uprawiała swoje cukinie w skrzyniach/grządkach podniesionych, do których sypie sam kompost, doczekała się mega-zbiorów, nie mogła przejeść i przerobić swoich cukinii.
Ale też zauważyłam u siebie, że rzadko mam dwie ładne dynie z jednej rośliny, no chyba że to są te małe. Ale już Blue Hubbardy to raczej po jednym, bo pozostałe zawiązki i tak po prostu nie zdążą dojrzeć.
Asiu, fajnie wyglądają tykwy na porzeczkoagreście.
Camelia - też muszę temat dyniowy zgłębić bardziej, do tej pory miałam tylko dynie piżmowe oraz jedną dynię olbrzymią, która nie urosła duża.
Dynia piżmowa i tykwy:

(12.08.2015)
Vanillia - zrębkowa grządka jeszcze nie powstała. Po arbuzach rósł tam groszek cukrowy na wiosnę a później kalafiory i jarmuż (nadal na agrotkaninie). Zrębki leżą i czekają, jest ich za mało, można powiedzieć że mam własne tylko muszę je przywozić po trochu 300 km. Nie wiem czy oprą się inwazji trawy łąkowej. Musi być gruba warstwa.
Fajną grządkę na tekturze zrobiła Daria
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=42
Daria - u mnie też cukinie w zeszłym roku to były jak paluszki, nie wiem czemu, a dwa lata temu szaleństwo nie do przejedzenia, dokładnie.
Dynia piżmowa i tykwy:

(12.08.2015)
Vanillia - zrębkowa grządka jeszcze nie powstała. Po arbuzach rósł tam groszek cukrowy na wiosnę a później kalafiory i jarmuż (nadal na agrotkaninie). Zrębki leżą i czekają, jest ich za mało, można powiedzieć że mam własne tylko muszę je przywozić po trochu 300 km. Nie wiem czy oprą się inwazji trawy łąkowej. Musi być gruba warstwa.
Fajną grządkę na tekturze zrobiła Daria
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=42
Daria - u mnie też cukinie w zeszłym roku to były jak paluszki, nie wiem czemu, a dwa lata temu szaleństwo nie do przejedzenia, dokładnie.
- Daria_Eliza

vanilia, nie orientuję się jaki masz ogród i co dokładnie chciałabyś zrobić, ale mogę powiedzieć, że gruba warstwa skoszonego z łąki siana, takie przesuszonego oczywiście, zgrabionego na kupę, w ciągu jesieni i zimy ładnie nam wygłuszyła trawsko pod spodem - ono się po prostu rozłożyło, jak z kłączami to nie wiem, bo nie będę zabierała tego siana, tylko robimy w tym miejscu podwyższoną grządkę, dopiero teraz dajemy pod spód tektury - bo wcześniej ich nie mieliśmy, więc mamy troszkę dodatkowej roboty z przekładaniem siana widłami, ale to idzie lekko i sprawnie.
Same zrębki możesz stosować na ziemię już oczyszczoną z chwastów: zrób to albo agrotkaniną, jak Asia, albo grubą warstwą tektury i słomy, jak ja. Chwasty pod spodem muszą mieć absolutnie odcięte światło. Dopiero na oczyszczonym kawałku min. 6 cm warstwa ściółki, regularnie uzupełnianej, zapobiegnie kiełkowaniu nasion chwastów na spodzie, ale nie wykluczone, że nowe chwasty będą się siały na powierzchni. Nie mniej, ściółka bardzo pomaga i ewentualne chwasty łatwo z niej wyrywać.
Jak coś niejasne to śmiało pytaj, tu u Asi, lub u mnie, chętnie pomogę.
Same zrębki możesz stosować na ziemię już oczyszczoną z chwastów: zrób to albo agrotkaniną, jak Asia, albo grubą warstwą tektury i słomy, jak ja. Chwasty pod spodem muszą mieć absolutnie odcięte światło. Dopiero na oczyszczonym kawałku min. 6 cm warstwa ściółki, regularnie uzupełnianej, zapobiegnie kiełkowaniu nasion chwastów na spodzie, ale nie wykluczone, że nowe chwasty będą się siały na powierzchni. Nie mniej, ściółka bardzo pomaga i ewentualne chwasty łatwo z niej wyrywać.
Jak coś niejasne to śmiało pytaj, tu u Asi, lub u mnie, chętnie pomogę.
Daria - oglądałam konkretnie coś takiego https://vimeo.com/28055108
to jest długi film, ale przeleć sobie w przyspieszonym trybie chociażby po to by zerknąć jak oni zakładają taki ogród wprost na darni, nic nie przekopując.
Film jest w języku angielskim, więc w razie czego podaje linka do stronki gdzie najważniejsze punkty są wytłumaczone
https://ekowioska.wordpress.com/2013/11 ... i-i-lisci/
Pozdrawiam
-- 18 lut 2016, o 17:38 --
p.s.
Nie wiem tylko czy na tak założonej grządce można od razu siać. Z tego co tam widać to chyba tak, jeśli masz jakieś informacje lub doświadczenia odnośnie tego czy można od razu siać czy trzeba czekać aż się to przerobi, daj znać
to jest długi film, ale przeleć sobie w przyspieszonym trybie chociażby po to by zerknąć jak oni zakładają taki ogród wprost na darni, nic nie przekopując.
Film jest w języku angielskim, więc w razie czego podaje linka do stronki gdzie najważniejsze punkty są wytłumaczone
https://ekowioska.wordpress.com/2013/11 ... i-i-lisci/
Pozdrawiam
-- 18 lut 2016, o 17:38 --
p.s.
Nie wiem tylko czy na tak założonej grządce można od razu siać. Z tego co tam widać to chyba tak, jeśli masz jakieś informacje lub doświadczenia odnośnie tego czy można od razu siać czy trzeba czekać aż się to przerobi, daj znać
- Daria_Eliza

vanilia, fajny film - muszę obejrzeć w całości!
Ja na razie zaczęłam jakiś czas temu (i z dużymi przerwami) czytać książkę o permakulturze - mam jedną po angielsku i tę czytam ja, a mój mąż zagląda sobie od czasu do czasu do książki wydanej po polsku "Permakultura Seppa Holzera" (tylko ten autor pisze o permakulturze w dużej skali, bo sam ma duże gospodarstwo).
No, to dobrze kombinujesz - jeśli masz wystarczająco dużo materii organicznej, żeby zrobić taką grubą warstwę - to śmiało, na pewno wytłumisz chwasty pod spodem.
Nie jestem pewna na 100%, ale wydaje mi się, że zasada jest taka sama jak w przypadku wszystkich grządek podniesionych: najmniej rozłożony materiał (typu bele słomy, gałęzie) na sam spód, a najdrobniejszy, przekompostowany materiał na samą górę, żeby móc wysiać nasiona. Z tego co widzę na samym początku filmiku, to ich nasiona też kiełkują w warstwie drobnego materiału.
Wiem, że nie do końca przekompostowany materiał może nadal posiadać patogeny, które mogą być groźne dla młodych siewek. Ale nie wiem, czy trzeba się tego tak mocno trzymać? No cóż, najsilniejsze genetycznie na pewno przetrwają.
Jak będę wiedzieć coś więcej, to napiszę.
Ja na razie zaczęłam jakiś czas temu (i z dużymi przerwami) czytać książkę o permakulturze - mam jedną po angielsku i tę czytam ja, a mój mąż zagląda sobie od czasu do czasu do książki wydanej po polsku "Permakultura Seppa Holzera" (tylko ten autor pisze o permakulturze w dużej skali, bo sam ma duże gospodarstwo).
No, to dobrze kombinujesz - jeśli masz wystarczająco dużo materii organicznej, żeby zrobić taką grubą warstwę - to śmiało, na pewno wytłumisz chwasty pod spodem.
Nie jestem pewna na 100%, ale wydaje mi się, że zasada jest taka sama jak w przypadku wszystkich grządek podniesionych: najmniej rozłożony materiał (typu bele słomy, gałęzie) na sam spód, a najdrobniejszy, przekompostowany materiał na samą górę, żeby móc wysiać nasiona. Z tego co widzę na samym początku filmiku, to ich nasiona też kiełkują w warstwie drobnego materiału.
Wiem, że nie do końca przekompostowany materiał może nadal posiadać patogeny, które mogą być groźne dla młodych siewek. Ale nie wiem, czy trzeba się tego tak mocno trzymać? No cóż, najsilniejsze genetycznie na pewno przetrwają.
Jak będę wiedzieć coś więcej, to napiszę.
Vanilia dziękuję za linka 
BACK TO EDEN - właśnie ten film natchnął mnie do robienia zrębkowej rabaty. Jeszcze przywiozę parę worków i zacznę eksperyment ze zrębkami
.
A wały permakulturowe może w przyszłości, na razie tylko teoria
. Teraz przeżywają renesans a zostały wymyślone przez Indian a może przez matkę naturę. Trzeba zebrać sporo materiałów: zbutwiałe gałęzie, obornik, słomę. Na początku nie sadzić warzyw które magazynują azotany: http://www.podrb.pl/component/content/a ... ywach.html
BACK TO EDEN - właśnie ten film natchnął mnie do robienia zrębkowej rabaty. Jeszcze przywiozę parę worków i zacznę eksperyment ze zrębkami
A wały permakulturowe może w przyszłości, na razie tylko teoria
Super
Ja chciałabym na jakimś małym kawałku przetestować w tym sezonie tak jak jest na filmie. Czy zrębki gdzieś kupujesz, czy masz swoje? ja niestety musiałabym skądś nabyć. jeśli chodzi o podwyższone grządki permakulturowe to nie będę na razie testować gdyż do dyspozycji mam tylko kompost, nie mam obornika.
Jak myślicie, jeśli zrobię taką grządkę jak na filmie zakładając ze będzie to:
wartstwa gazet, 7-10cm kompostu, 7-10cm zrębek pomieszanych z liśćmi i trawą, i na to znowu kompost tylko nie wiem jaką dać warstwę?
co co i po jakim czasie mogę na próbę tam wysiać lub zasadzić? Dobre będą sadzonki cukini i ogórka?
może coś jeszcze....
-- 18 lut 2016, o 18:51 --
p.s. Lyanna - napisz proszę jak planujesz zrobić tą rabatę ( w sensie jakie warstwy i na ile cm)
Ja chciałabym na jakimś małym kawałku przetestować w tym sezonie tak jak jest na filmie. Czy zrębki gdzieś kupujesz, czy masz swoje? ja niestety musiałabym skądś nabyć. jeśli chodzi o podwyższone grządki permakulturowe to nie będę na razie testować gdyż do dyspozycji mam tylko kompost, nie mam obornika.
Jak myślicie, jeśli zrobię taką grządkę jak na filmie zakładając ze będzie to:
wartstwa gazet, 7-10cm kompostu, 7-10cm zrębek pomieszanych z liśćmi i trawą, i na to znowu kompost tylko nie wiem jaką dać warstwę?
co co i po jakim czasie mogę na próbę tam wysiać lub zasadzić? Dobre będą sadzonki cukini i ogórka?
może coś jeszcze....
-- 18 lut 2016, o 18:51 --
p.s. Lyanna - napisz proszę jak planujesz zrobić tą rabatę ( w sensie jakie warstwy i na ile cm)
W mojej zrębkowej grządce nie będzie gazet czy kartonów, bo nie ma już trawy, którą kartony miały by zadusić, agrotkanina to zrobiła
(kartony dostarczają węgla w czasie kompostowania).
Ale Ty masz trawę to gazety/kartony muszą być.
Na ziemię wysypię obornik króliczy a na to zrębki, tyle ile będę miała, 7-10cm będzie ok, będę dosypywać w miarę jak się będą rozkładać. Zrębki będą na wierzchu.
Na filmie różne warzywa były uprawiane w ten sposób. Możemy cukinię i ogórka posadzić i zobaczymy, można jeszcze inne warzywa posadzić na próbę, mam posianego karczocha, może mu się spodoba. Trzeba się zastanowić czy taka ściółka będzie zakwaszać ziemię. U mnie na pewno będzie też problem z inwazją trawy na obrzeżach
Ale Ty masz trawę to gazety/kartony muszą być.
Na ziemię wysypię obornik króliczy a na to zrębki, tyle ile będę miała, 7-10cm będzie ok, będę dosypywać w miarę jak się będą rozkładać. Zrębki będą na wierzchu.
Na filmie różne warzywa były uprawiane w ten sposób. Możemy cukinię i ogórka posadzić i zobaczymy, można jeszcze inne warzywa posadzić na próbę, mam posianego karczocha, może mu się spodoba. Trzeba się zastanowić czy taka ściółka będzie zakwaszać ziemię. U mnie na pewno będzie też problem z inwazją trawy na obrzeżach
no tak, czyli jednak obornik, szkoda myślałam że się obędzie. Mam za to dużo gotowego kompostu i myślałam że to wystarczy 
Będę próbować kombinować te zrębki bo ja nie mam rębarki, a i też materiału byłoby może na 1 m3 tylko, może nawet z liśćmi się trafią, myślisz Asiu że zmieszać to jeszcze np. z trawą?
- Daria_Eliza

vanilia, pewnie, że bez obornika się obędziesz, kompost wystarczy.
Skąd planujesz pozyskać zrębki?
Skąd planujesz pozyskać zrębki?
U mnie w mieście jest kooperatywa spożywcza i tam zamieściłam ogłoszenie, jedna osoba ma mi dać znać u siebie w pracy kiedy znowu będą bo właśnie się dkończyły. Totalnie nie wiem gdzie szukać, na necie są ogłoszenia ale sprzedaż hurtowa, na Ciężarówki 
W linku, który podałaś piszą o zrębkach z gałęzi i liści, więc ok a trawa to nie wiem, może część wyłóż zrębkami a część trawą/sianem? Ważne żeby była jakaś ściółka
. A zrębki z czasem dosypiesz jak zdobędziesz.
Ja mam zrębki od rodziny
ale jak w okolicy wycinali gałęzie i przyjechał taki wielki rębak to mnie kusiło, żeby podejść i zapytać czy by odsprzedali trochę.
-- 18 lut 2016, o 20:14 --
Oj przydałaby się taka ciężarówka zrębków
Ja mam zrębki od rodziny
-- 18 lut 2016, o 20:14 --
Oj przydałaby się taka ciężarówka zrębków