Pomidory pod daszkiem.
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory pod daszkiem.
Po moim daszku ani śladu
. Co roku stawiam od nowa w innym miejscu. Jeszcze nie zdecydowałam w jakim będzie na sezon 2016 (ale będzie)
.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
Alutka1963
- 100p

- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam serdecznie wszystkich mających ciekawe i proste pomysły na uprawę pomidorów, chętnie je zgapię. Też chciałabym mieć taką ochronę dla moich roślinek.
-
ostatnia szansa

Czekamy na nowe daszki i dzielenie się spostrzeżeniami.
Moje nowe imię Szansa 
Ubiegłoroczne daszki to raczej chroniły przed upalnym słońcem a nie przed deszczową zarazą
Oby w tym roku też..
Oby w tym roku też..
-
ostatnia szansa

Ja zastanawiałam się, czy do mojego daszku nie przypiąć woalki z włókniny opadającej na wschodnią stronę - zdarzały się pomidory "ugotowane"
Moje nowe imię Szansa 
Kiedy zaczęły się upały to daszek zdemontowałam i już do końca sezonu pomidory były bez daszku. Te pomidory były smaczniejsze od tych z foliaka. W tym sezonie na lato taż zdemontuję daszek, chyba, że lata nie będzie... 
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie jedynym mankamentem, który mnie irytował w tamtym sezonie pod daszkiem było podlewanie.
Wpadłaem na genialny pomysł usypania ziemi pod skosem aby polewać u góry tzn pod ścianą, a woda sobie spływając podleje reszte.
Ale głupota to była. 
No tak, pod daszkiem nie pada, ale po to jest daszek, by pomidorki nam nie mokły.
Błażej podlewanie kropelkowe sobie załóż pod daszkiem-nie jest wcale kosztowne. Ja w tym roku tak zrobię. Bieganie z konewką po ogrodzie pożera dużo czasu, a czas to pieniądz.
A tak: siedzisz sobie i patrzysz jak się samo podlewa.

Błażej podlewanie kropelkowe sobie załóż pod daszkiem-nie jest wcale kosztowne. Ja w tym roku tak zrobię. Bieganie z konewką po ogrodzie pożera dużo czasu, a czas to pieniądz.
A tak: siedzisz sobie i patrzysz jak się samo podlewa.
- BobejGS

- Kontakt:
Tak myślałem cały poprzedni sezon by wąż rozwinąć.
Zobaczymy co wymyśle finalnie. 
-
ostatnia szansa

Mój jednorzędowy daszek sprawia, że nie podlewam pomidorów w czasie, gdy nie trzeba podlewać pomidorów w gruncie bez daszka. Wykorzystuję deszcz. W czasie suszy wszędzie trzeba podlewać.
Likwidując pomidory przez kilka lat zauważyłam, że mają wyraźnie rozwinięte korzenie w stronę ścieżki. Znalazłam też kilka długich grubych białych korzeni, które znalazły drogę w stronę folii, i pod zakopaną głęboko folią, wydostały się na drugą stronę.
Likwidując pomidory przez kilka lat zauważyłam, że mają wyraźnie rozwinięte korzenie w stronę ścieżki. Znalazłam też kilka długich grubych białych korzeni, które znalazły drogę w stronę folii, i pod zakopaną głęboko folią, wydostały się na drugą stronę.
Moje nowe imię Szansa 
-
ostatnia szansa

Sezon 2016 pod daszkiem rozpoczęty
.
Przedplon pod daszkiem rośnie
:
Przedplon pod daszkiem rośnie
BobejGS pisze:Pojawiają się pierwsze roślinki w gruncie pod daszkiem.Będzie mnie czekała przerywka jak wrócę do domu.
Moje nowe imię Szansa 
- BobejGS

- Kontakt:
Tak, pod daszkiem zaczyna robić się zielono.
Liczę że do momentu wysadzania pod daszek pomidorków, sporo sobie pochrupie. 
Też postanowiłem postawić sobie daszek. Z tą różnicą, że z przeznaczeniem pod papryczki chili. Tak na szybko rozrysowałem sobie coś takiego:
http://www.imgur.com/wX3JP0o.png
Co sądzicie? Czy taka wysokość będzie wystarczająca?
Tak w ogóle zastanawiam się jaka będzie różnica w uprawie pod daszkiem i z przykryciem jednej ściany, a uprawą w gruncie? Myślicie, że mogę się spodziewać dużo lepszych rezultatów? Bo rozumiem, że to nie to samo co pełny tunel foliowy, ale chyba lepiej niż w gruncie bez osłon.
http://www.imgur.com/wX3JP0o.png
Co sądzicie? Czy taka wysokość będzie wystarczająca?
Tak w ogóle zastanawiam się jaka będzie różnica w uprawie pod daszkiem i z przykryciem jednej ściany, a uprawą w gruncie? Myślicie, że mogę się spodziewać dużo lepszych rezultatów? Bo rozumiem, że to nie to samo co pełny tunel foliowy, ale chyba lepiej niż w gruncie bez osłon.
-
ostatnia szansa

W uprawie pomidorów pod daszkiem chodzi o to, aby deszcz nie lał po roślinach. Suche rośliny potrafią oprzeć się zarazie ziemniaczanej bez kropienia. Niczym nie kropię pomidorów od nasionka po owoce. W ciągu 5 lat działania mojego daszka (2011-2015), 1 raz na początku sierpnia 2014 ZZ zaatakowała liście i zatrzymała się - nie weszła na łodygi, a liście zaschły. Udało się zebrać zdrowy plon. Choroba i samoleczenie pomidorów odbyło się podczas mojego wyjazdu, nikt nie ratował kropieniem - natura mi pomogła
. Najprawdopodobniej pomógł upał, który nadszedł.
W uprawie papryk stosowałam zawsze osłonę przed wiatrem - sadziłam na wschód od daszka pomidorowego aby ochraniał przed zachodnimi wiatrami. Znam osoby które robią parawanik naokoło z folii do wysokości roślin. Jeżeli u Ciebie ściana daszku jest umiejscowiona po stronie, z której wieją najzimniejsze/najczęstsze wiatry, to może poprawić warunki roślin. Czy osłona przed deszczem jest dla papryk korzystna tego nie wiem. O wysokości daszka się nie wypowiem bo papryki mają krzaki różnej wysokości.
W uprawie papryk stosowałam zawsze osłonę przed wiatrem - sadziłam na wschód od daszka pomidorowego aby ochraniał przed zachodnimi wiatrami. Znam osoby które robią parawanik naokoło z folii do wysokości roślin. Jeżeli u Ciebie ściana daszku jest umiejscowiona po stronie, z której wieją najzimniejsze/najczęstsze wiatry, to może poprawić warunki roślin. Czy osłona przed deszczem jest dla papryk korzystna tego nie wiem. O wysokości daszka się nie wypowiem bo papryki mają krzaki różnej wysokości.
Moje nowe imię Szansa