Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Witajcie:) czy ktoś zna nazwę groszku, który był na aukcji: kwitnie na różowo, jest bardzo wysoki i można go jeść ze strąkami? U mnie jest hitem. Robię z niego nawet przetwory. Rodzina jest zachwycona. Ale nie znam nazwy. 

pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No czas uaktywnić wątek groszkowy
Ciekawa jestem jaki groch w tym roku będziecie uprawiać, czy cukrowy czy łuskowy, ja co roku uprawiam te dwie formy, ale w tym sezonie rezygnuję z cukrowego, na rzecz łuskowego w różnych odmianach.

- mundzia
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2015, o 19:00
Ja w tym roku pierwszy raz sieje groszek
Łuskowy odmiana Kelvedon Wonder. Zobaczymy jaki będzie 

Za wszystkie udzielone rady bardzo dziękuje 

-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Czyli cud Kelvedonu. Siałam kiedyś. Dobry będzie . Groszek należy u mnie do tzw. bezproblemowych, czyli wysiać i zapomnieć. Tylko nie zapomnieć zebrać. Ale o tym, to już u mnie małe dwunożne szkodniki pamiętają
. Jedyna reguła jakiej przestrzegam przy sianiu grochu, to siać w marcu.
Pozdrawiam
Bea

Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witam, ja też zawsze sieję Cud Kelwedonu. Mój wpis z innego wątku i to jak postępuje z groszkiem.
Radzono tu kiedyś podsypywać bodajże 20 cm rośliny, ale ja tego nie robię. Groszek najlepiej siać gęsto.docentandrzej pisze: Ja Sieję jak najwcześniej, żeby miejsce szybko się zwolniło, np. pod pomidory. Ja jeżeli pogoda w marcu pozwala to sieję groszek bardzo wcześnie. Nie cackamj się z nim, zawsze powbijam jak najwięcej gałęzi jak będzie gdzieś wielkości o takiej jak tu:
Jak widać na początku trochę ściółkuje, żeby w sezonie już go nie podlewać. Nie odchwaszczam już po tym jak wbije podpory, a groszku mam urodzaj co roku, odkąd się nim zbytnio nie przejmuje. Rozstaw rzędów co 20 cm na oko![]()
Te jasne rośliny to Cud Kelwedonu, widać tam też ciemniejsze roślinki, ale nazwy nie pamiętam, zresztą słabo powschodził ten drugi.
Tutaj gdy rośnie
A tu już niezły busz jak widać
, późno go wyrwałem, bo miejsce nie było mi jeszcze potrzebne i miałem 2 zbiory. Pierwszy zbiór to 3 takie wiadereczka
.
Ziemia pod pomidory z takiej grządki jest wręcz idealna.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

To będzie mój drugi rok z groszkiem, Meteora nie uprawiałam. Miałam Iłówiecki i Bajka. W tym roku będzie: cukrowy Iłówiecki, cukrowy Oregon Sugar Pod, łuskowy Sześciotygodniowy i łuskowy Kelvedon Wonder. Też będą posiane wcześnie, żeby później zwolnić miejsce na kapustne albo psiankowe. Jeszcze nie wiem.
- MORANGO
- Kontakt:
Ja co roku sieje b. wcześnie jedną odmianę grochu łuskowego a mianowicie Pegaz, jak dla mnie jest to najlepsza odmiana, bo jest zarówno wczesna, jak i smaczna i bardzo plenna, strąki są duże wypełniono ciasno kanciatymi bardzo słodkimi nasionami, polecam
nie wiem czy ktoś uprawiał tą odmianę, korci mnie jeszcze odm Telefon, ale w tym roku sobie odpuszczę. Chce wytestować odm o fioletowych strąkach.

- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
Ja w tym roku próbuje Cud Kalwedonu i Groch Iłówiecki.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Rokrocznie siałam wspaniały Pegaz, a w tym roku nie mogę go kupić 

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niby nasion w sklepach jest ale pegaza nie widziałam. Kupiłam standardowo sześciotygodniowy i dla mnie nowość bo odmiana także łuskowa-Izolda.
Słuchajcie a czy groch da się utrzymać w ryzach przy 2 rządkach przez 5m? Przeważnie sadzę w kwadrat i rośliny częściowo trzymane są przez gałązki a częściowo opierają się o rodzeństwo
Jakbym tak posadziła 2 rzędy na całą długość zagonka pod pomidory to tylko bym skorzystała. Najwyżej więcej gałęzi nawtykam, ewentualnie podsypię krzaki od spodu żeby się nie pokładały.
Słuchajcie a czy groch da się utrzymać w ryzach przy 2 rządkach przez 5m? Przeważnie sadzę w kwadrat i rośliny częściowo trzymane są przez gałązki a częściowo opierają się o rodzeństwo

Pozdrawiam Jola
- MORANGO
- Kontakt:
Ostatnio ciężko tą odmianę dostać, a szkoda bo jest znakomitaostatnia szansa pisze:Rokrocznie siałam wspaniały Pegaz, a w tym roku nie mogę go kupić

- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
W zeszłym roku zaplusował u mnie Telefon. W tym roku też go sieję. Nawet zebrałam trochę nasion. Kusi mnie też Cud Kalwedonu, a teraz jeszcze ten Pegaz, o którym tak dobrze piszecie. Generalnie wolę groch łuskowy, bo i tak nie jadam go z całymi strączkami, a młody groch strączkowy jest słodki i pyszny na surowo.
Z tego co piszecie wynika, że groch posiany w marcu da miejsce na późniejsze wysiewy w drugiej połowie maja. Serio da radę?
Kusi mnie, żeby posiać groch na początku marca, a w miejsce po nim wysiać później marchew na jesienny zbiór lub jedną a partii fasolki szparagowej. Gdyby udało się zebrać plon do połowy maja, to mogłabym go wysiać w jeszcze jednym miejscu, gdzie później posadziłabym pomidory.
Z tego co piszecie wynika, że groch posiany w marcu da miejsce na późniejsze wysiewy w drugiej połowie maja. Serio da radę?
Kusi mnie, żeby posiać groch na początku marca, a w miejsce po nim wysiać później marchew na jesienny zbiór lub jedną a partii fasolki szparagowej. Gdyby udało się zebrać plon do połowy maja, to mogłabym go wysiać w jeszcze jednym miejscu, gdzie później posadziłabym pomidory.
- MORANGO
- Kontakt:
No to dobrze trafiłam z wyborem,

Elfia- Pegaz polecamz całego serca, to wyjątkowa odmiana, bezproblemowa i smaczna. Co do wysiewu grochu, ja wysiewam groch na początku marca, tzn ok 10-15, w zależności od temperatury, aby przyspieszyć wschody moczę nasiona przez 24 h, dodatkowo okrywam włókniną, co ogranicza transpiracje wody, oraz poprawia warunki termiczne gleby. Tak wcześnie wysiany groch nie ma w sobie robactwa