Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4
Najpierw upewnij się, że fiołek faktycznie ma 2 stożki wzrostu, bo może to zdjęcie przekłamuje. Jeśli tak, to ciachaj młodego
.

Ala
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zenia, rozdzielałaś je w listopadzie i już Ci kwitną? Super
Moje trojaczki, które pokazywałam na początku listopada, jeszcze nie zakwitły...

Moje trojaczki, które pokazywałam na początku listopada, jeszcze nie zakwitły...
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
Zeniu- ale fajnie
Z jednego masz teraz 5! Bardzo podoba mi się ta odmiana
Właśnie z listka ją rozmnażam i mam nadzieję, że urosną niedługo maluchy.

Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko., cierpliwości.
Mój podczas rozdzielania kwitł, a ja w gorącej wodzie kąpana nie czekałam aż przekwitnie. Dobrze że się udało.
Paulinko, to nie wszystko. Pięć fiołków po rozdzieleniu, ale będzie więcej.
. Przy rozdzielaniu kilka listków się niechcący odłamało, szkoda było wyrzucić. Także ukorzeniam, co ja z tym zrobię. 

Paulinko, to nie wszystko. Pięć fiołków po rozdzieleniu, ale będzie więcej.

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak często trzeba nawozić fiołki. Mam je od trzech lat i wiecznie występują na liściach plamy. Nie stoją na słońcu, nie kapie na nich woda, ani nie wieje zimne powietrze, więc zachodzę w głowę co im nie pasuje. Nawożę naprzemiennie różnymi odżywkami, a może należy je tylko nawozić z chwilą pokazania się pąków - jestem zupełnie bezradna.

Pozdrawiam:)
- Zenia
Na moje oko przenawoziłaś.
. Swoje fiołeczki od przypadku nawożę. Najbardziej wtedy gdy zbierają się do kwitnienia. Maluchów nigdy. 

Mój fiołek ma długie łodygi liści pomiędzy którymi jest dużo przerwy. Chciałabym żeby były mniejsze i żeby było ich więcej, gęściej. Czy powinnam kilka poucinać by zaczęły wyrastać nowe?
- Agneska
Zwracam się o radę do bardziej ode mnie doświadczonych w uprawie sępolii koleżanek i kolegów.
Otóż po raz pierwszy udało mi się rozmnożyć fiołki z listków. Sadzonki rosły sobie po dwie, trzy w jednej doniczce i nie rozdzielałam ich czekając aż podrosną - do wczoraj. Wczoraj rozdzieliłam sadzonki z jednej tylko (na szczęście) doniczki. Były aż trzy w jednej doniczce. Ale nie byłam w stanie rozdzielić korzeni tak były splątane, a przy tym bardzo cienkie i delikatne. W dwóch sadzonkach korzenie się niestety pourywały
Przy jednej pozostało troszkę korzeni. Te sadzonki praktycznie bez korzeni, wsadzone do ziemi (nie za głęboko - pilnowałam aby stożek wzrostu nie był przysypany ziemią) zaczęły więdnąć - jak na pierwszym zdjęciu (miękkie, podwijające się liście). Dodałam im osłonki z plastikowych butelek aby nie traciły wilgoci.
Proszę, doradźcie co mam robić aby je uratować? Czy mam obciąć im trochę liści bo bez korzeni ciężko roślince tyle liści utrzymać?
No i na przyszłość - jak należy rozsadzać takie rosnące po kilka sadzonki? Boję się rozsadzić te z kolejnej doniczki. Może były za małe i powinny jeszcze trochę rosnąć razem i wykształcić mocniejszy system korzeniowy?

Otóż po raz pierwszy udało mi się rozmnożyć fiołki z listków. Sadzonki rosły sobie po dwie, trzy w jednej doniczce i nie rozdzielałam ich czekając aż podrosną - do wczoraj. Wczoraj rozdzieliłam sadzonki z jednej tylko (na szczęście) doniczki. Były aż trzy w jednej doniczce. Ale nie byłam w stanie rozdzielić korzeni tak były splątane, a przy tym bardzo cienkie i delikatne. W dwóch sadzonkach korzenie się niestety pourywały

Proszę, doradźcie co mam robić aby je uratować? Czy mam obciąć im trochę liści bo bez korzeni ciężko roślince tyle liści utrzymać?
No i na przyszłość - jak należy rozsadzać takie rosnące po kilka sadzonki? Boję się rozsadzić te z kolejnej doniczki. Może były za małe i powinny jeszcze trochę rosnąć razem i wykształcić mocniejszy system korzeniowy?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Zenia
Agnieszko...czekać, nic już więcej nie zrobisz . Może dojdą do siebie.
. Mój jeden z fiołeczków dostał gęsią szyjkę. Odcięłam górę, była bez korzonków ( wsadziłam do ziemi )..resztę podzieliłam . Wszystkie się przyjęły. 

- Agneska
Zeniu, może też będę mieć taką złotą rękę do kwiatów jak Ty.
Będę więc czekać. Jak długo zazwyczaj trwa ukorzenianie całej rozety?
Będę więc czekać. Jak długo zazwyczaj trwa ukorzenianie całej rozety?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Zenia
Agnieszko...zerknij tu, pokazywałam. U mnie nie trwało długo bo to był dorosły fiołek, aż za dorosły.
. Na samym dole strony pokazywałam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=658

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=658
- Agneska
Dzięki, Zeniu. Wygląda na to, że na takie ukorzenienie rozety potrzeba około dwóch miesięcy.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
Agnieszko! Dobrze zrobiłaś- nakryj te sadzonki, one za około 3 tyg wypuszczą korzonki. Dopilnuj tylko, żeby miały wilgotną ziemię. Aby rozsadzić sadzonki od liścia matki, sadzonka powinna mieć 4-6 listków.
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
- Agneska
Paulina - dziękuję za rady. Na następny raz muszę rozdzielać je delikatniej. No i może były trochę jeszcze za młode na rozdzielanie.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska