Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuza! To Ty już dalie kupiłaś??? ;:oj Nie wytrzymałaś! ;:306 Koniecznie oznacz je przy wysadzaniu i obserwuj! jestem ciekawa, czy z tej firmy będą zgodne odmianowo. Kurczę! Aż Ci zazdroszczę, bo ja mam szlaban na dalie! To co zamówiłam + to co dostanę z wymian i tak nie zmieści się w moim ogrodzie ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuza, to znów ja, bo doczytałam u Annes że Pomponellę kupujesz. A z czym ją chcesz zestawić? Bo ja mam ją od 2 lat w donicy, 2 sztuki i ciągle nie wiem gdzie ją posadzić. Do niczego mi nie pasuje ;:224 Ostatni pomysł to razem z Mini Eden Rose...ale też coś mi nie pasi z odcieniami...Załamka. Szkoda mi róż bo nie są w stanie, w tych doniczkach, pokazać na co je stać.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

dorotka350 pisze:W Auchanie byłam kilka dni temu i na szczęście jeszcze takiej bogatej oferty nie mieli. Wzięłam tylko kilka torebek z nasionami. Wczoraj za to w Castoramie też już wydłubałam to i owo...I tak, co market, to ja z jakimiś nasionami wracam :;230 Uzbierała się już niezła kolekcja. Tylko gdzie ja to wszystko wcisnę? Obrazek
Mam dokładnie tak samo. Też wzięłam TYLKO parę torebek. Tu jedną, tam jedną... I na moim stoliku jakoś tak się sporo zebrało.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aprilkowa Jolu ja mam Pomponellę posadzoną z Eden Rose a z drugiej strony ma powojnika. I bardzo mi się to zestawienie podoba. Jak nidm zapomnę to wieczorem wgrzucę u siebie zestawienidm Edena z Pomponellą.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Super wygląda ta Ostnica ... taka niesforna czupryna :lol:
A może ten Ciemiernik tylko sprawia wrażenie podgnitego ze względu na swój kolor? Bądźmy dobrej myśli.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aniu dzięki.
Niestety tego połączenia już nie zrobię bo na rabacie obok mam cztery Edeny w rządku z Leosiami.
Na razie planuję dwie Pomponelki pod Mini Eden Rose. Ale cały czas nie jestem pewna połączenia, jeżeli brać pod uwagę kształt kwiatu ;:224

ps A ja byłam wczoraj w Auchan i kupiłam kłącza łubinu i malwy :wink:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zuziu widzę, że i u ciebie cebulaste już pchają się na świat :wink: Czy hiacynty i u ciebie mają czarne czubki? Bo obawiam się, że z kwitnienia moich i tym razem nic nie będzie :(
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Zuza. U mnie coraz cieplej . Dzisiaj słoneczko, oczar ładnie kwitnie, cebulowe wychodzą na całego , ciemierniki jedne wcześniej rozkwitły i zmarzły, teraz następne zaczynają . Oby już tak zostało ;:3 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Tulap, dziś polazłam do tego ciemiernika. Niestety ten pąk nie rokuje, ale widzę wyłażące kolejne dwa :tan Ostnica żywa ;:333
Asia, no i jak tu przejść koło takich regałów obojętnie, co nie ;:198 Ja znów nabyłam kolejne 3 dalie ;:224 A lilie wolę tak jak Ty w ogrodzie - mój eM w domu ma oczy jak wampir od tego zapachu, ale On lekki uczuleniowiec. Na szczęście na ogrodzie jest ok.
Aniu-Annes77, i jak tam, oglądałaś już Swoją ostnicę? Moja na 100% żywa :heja Z tym kupowaniem mało a po trochu to trozhę oszukane, potem przez to gromadzi się niebotyczne ilości roślin, a takie niby nic na zakupach... ;:224
Dorota71, a ja wciąż się wstrzymuję z sianiem, ale już niedługo ;:65
Dorota350, nie ciesz się za bardzo, co się odwlecze to nie uciecze ;:183 I Ty niedługo wpadniesz w szał zakupowy cebul i kłączy. A nasiona, no cóż, torebeczka tu, torebeczka tam... ;:224
Lucynko, tak, coraz więcej zielonego się z ziemi wychyla. Jak będą zapowiadali większe mrozy, pewnie będę obsypywać korą czy cóś :roll:
Agnieszko, myślę że te czarne pąki ciemiernika po prostu za szybko wylazły i mróz je załatwił. Ale nic straconego, na to miejsce wylezą nowe. U mnie już się pokazują :tan
Elu-pela11, uważaj uważaj, tutaj szybko można się czymś zarazić. Tak po cichu myślę, że pewnie i Ciebie to nie minie ;:224
Elu-elusia723, ale jak pojedyncze nasionka, tak po jednym? ;:306 A ostnicę polecam, jak widzisz jak ma zaciszne cieplejsze miejsce, potrafi nawet przezimować.
Jolu, ja mam zamysł potraktować dalie jako jednoroczne, no chyba że jakaś bardzo mi w oko wpadnie, to popróbuję przechować ;:173 Ciemierniki zaczynają wypuszczać nowe pąki, tamte jednak nie dały rady.
Pomponelkę posadziłam w sąsiedztwie Guernsey i Blue Queen, obok liliowca (nie pamiętam teraz którego). Nie wiem jak to razem może wyglądać, nie wykluczam kolejnego przesadzania ;:224 Jolka, już jest "bliżej wiosny" kiedy otwarcie wątku? ;:183
Soniu, ja u siebie nowych siewek ostnicy nie zauważyłam. Tym bardziej się cieszę, że stara przatrzymała. Chyba juz takich srogich mrozów nie będzie, które mogłyby to zmienić ;:218
Agniesz-ka, ja tez się cieszę z każdej wyłażącej roślinki ;:108 Ciemiernik już się wziął za siebie i wypuszcza kolejne pączusie ;:333 Będziesz miała Swój wątek? Chętnie podpatrzę co ta u Ciebie ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzka a gdzieś Ty dorwała ostnicę, powiedz mi?
Jak i ja jej w tym sezonie nie zdobędę to się chyba pochlastam. ;:223
No ale pamiętam, że mi Sonia obiecała siewki, jeśli tylko przeżyją zimę. ;:183 No i na pewno nie omieszkam jej w tej sprawie molestować. ;:170
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aneczko, czy Ty dalie też traktowałaś jak jednoroczne? Ja tak właśnie zamierzam. Z dalszymi różami się wstrzymuję, muszę zobaczyć jak te podrosną, czy jeszcze coś się tam zmieści. Upolowałaś już mieczyki? Ozdoby ogrodowe z podesłanego linku oglądałam. Ślinka mi cieknie na te kule, ale muszę się wstrzymać trochę, tanie to one nie są, a ja bym chciała te duże ;:131
Co do ostnic, to ja kupowałam u mnie w Jucca, a Sonia coś pisała że siewki ostnicowe u Niej brązowe... :( U mnie siewek nie zaobserwowałam żadnych. Może przez to że nie mam wokoło gołej ziemi :roll:
Miłka, ostatnio nie wytrzymałam i kupiłam kolejne trzy ;:183 Nie wiem czy w tym roku się nie wstrzymam z różami i nie postawię właśnie na dalie ;:224 Oczywiście jak posadzę to oznaczę ;:108 Ale u mnie raczej będą traktowane jako jednoroczne. No chyba że te najfajniejsze zostawię ;:173
Wandziu, no i ja tak mam jak Ty i Dorotka. Tu trochę, tam trochę, a jeszcze to cebule i kłącza... Stół w garażu już się zapełnia ;:183
Kasia, ciemiernik jednak był podgnity, pewnie za szybko wystartował i mróz go ściął. Ale wypuszcza już nowe, więc jest nadzieja ;:170 Ostnicę polecam ;:108 Fajnie wygląda jak wiaterek ją trochę wytarga ;:333
Małgosiu, moje hiacynty zdrowe, ale za wcześnie wystartowany pąk ciemiernika przemarzł i sczerniał ;:222 Na szczęściema już nowe pączki :tan
Karolcia, u nie też pięknie, słonecznie ;:3 Wyszłam na ogród, ciepełko jak latem. Oby zima już nie wracała. A kysz ;:198
----------------------

Takiego słońca jak dziś to już dawno nie było ;:215 W ogrodzie czuć wiosnę, nawet powietrze inaczej pachnie. Na niebie widuję klucze gęsi, ptaki z lasu obok dają takie trele że rozmawiać ciężko ;:333 Wszystko wróży szybką wiosnę, ciekawe czy faktycznie ;:224
Zdjęcia z serii wyłażących z ziemi ciąg dalszy:
Serduszka i pysznogłówka

Obrazek Obrazek

Tak wyglądają pąki na magnolii, jeden już miał falstart i widzę że znów liść ;:151

Obrazek Obrazek

Bez czarny i pączusie na Edence

Obrazek Obrazek

Hortensja pnąca i zeszłoroczne siewki ciemiernika białego

Obrazek Obrazek

Przezimowane lawenda i ostnica :tan

Obrazek Obrazek

Kochani życzę przyjemnie spędzonego weekendu. Pewnie sporo z Was skorzysta z pięknej pogody i odwiedzi Swoje działeczki. Czekam więc na fotorelacje co tam u Was Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu ja zimowałam dalie w piwnicy. Tej jesieni jednak mróz je załatwił nim je wykopałam. Ech... i tak nie mam już na nie miejsca. Jednak są to bardzo wdzięczne kwiatki. Gdybyś pokusiła się o zimowanie karpy, to w przyszłym roku miałabyś jeszcze większy krzaczorek. ;:183 Na mieczyki jeszcze nie trafiłam, poza tymi jednymi ale o maleńkich cebulkach, więc z bólem serca odłożyłam na miejsce. Kolor był bardzo ciemno fioletowy.... taki jak chciałam... I nawet wujaszek Gugle to potwierdził... :roll:
Kupię sobie tę ostnicę w sklepie internetowym. I tak muszę jeszcze zdobyć uniolę, tzn obiedkę szerokolistną. Mam namiary na dobry sklep trawkowy. To się poświęcę i znów zrobię zakupy. :;230
Kule piękne! Mnie zachwycają. Na działkę nawet nie będę ryzykować tych o dużych rozmiarach. Chyba płakałabym z tydzień, gdyby ktoś mi je capnął. No ale w przydomowym ogrodzie... ;:224 ... mmmm... bajka... ;:224

Zuzka u Ciebie rośliny chyba szaleją jeszcze bardziej niż u mnie. Choć u mnie jedna spora kępa tulipanów też już na wierzchu. ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza prognozy są dość optymistyczne, może te pośpieszalskie rośliny przeżyją. ;:218 U mnie ostnica sieje się najlepiej w miejscach mocno słonecznych. W ocienionych roślinami, nawet jak jest goła gleba, siewek nie ma. Większe siewki przeżyły, tylko maluchy padły. Dla ciebie ostnice zaklepane. :)
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Przychodzę i ja w odwiedziny :wit Przeczytałam Twój pierwszy wątek w całości, obecnego sporą część i bardzo mi się u Ciebie podoba ;:108 Śliczny ogród i dom, zmiany fantastyczne ;:333
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ja nasiona ostnicy kupiłam w sklepie wysyłkowym Legutki. ;:108 Moje trawki szlachetne lepiej wyglądają w tej chwili o dziwo niż trawnik. ;:oj
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”