Papryka do gruntu. Część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 5

Post »

Próbował ktoś wysiewać wydłubane nasiona z papryki Palermo zakupionej w markecie?

Powtarza cechy czy raczej gra nie warta świeczki ?
Awatar użytkownika
martusia810
50p
50p
Od: 23 sie 2011, o 22:02

Post »

Ja siałam Palermo z wydłubanych nasionek i była to najplenniejsza papryka ze wszystkich jakie miałam, tak że spokojnie możesz siać i czekać na plony.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martusia pamiętasz kiedy siałaś palermo i kiedy zbierałaś owoce? Szukam wczesnej, tak żeby mi do cukinii przypasowało. Leczo musi być
Pozdrawiam Jola
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

A ja bym jeszcze podpytała o wielkość krzaczka :D
W ubiegłym roku wyjęłam nasionka z Palermo czerwonej, żółtej i pomarańczowej ale nie posiałam żadnej. Może więc w tym spróbować :?:
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Co roku sadzę paprykę NN z nasion wydłubanych z owocu kupionego w sklepie i jak mi smakują to wysiewam pod koniec marca oprócz tych odmian mam Ramiro ( z owocu ) i bardzo ostrą Cayenne .
Chciałbym kupić odmianę plenną wczesną z nadzieją że będą jadł papryki wcześniej co proponujecie .
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

martusia810 pisze:Ja siałam Palermo z wydłubanych nasionek i była to najplenniejsza papryka ze wszystkich jakie miałam, tak że spokojnie możesz siać i czekać na plony.
Przedwczoraj dałem ją na waciki do akwarium i dzisiaj połowa puściła kiełki . Ile owoców średnio rośnie na krzaku i czy uszczykujemy tylko pierwszy owoc z krzaka ?
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Adaś moja nr 1 z wczesnych to Iga. Słodka, paprykowa, bez palików, w sam raz dojrzewa jak się leczo robi :heja
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
martusia810
50p
50p
Od: 23 sie 2011, o 22:02

Post »

kama_80
siałam Palermo pod koniec stycznia, pierwszego kwiatka nie uszczykiwałam, owoców miała dużo ale nie liczyłam ile a kiedy zrywałam to też nie mogę sobie przypomnieć.
Dobrze byłoby robić notatki na bieżąco o kwitnieniu owocowaniu itd ale w sezonie nigdy nie mana to czasu.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaką wczesną odmianę polecicie o raczej małych owocach, ale za to baaardzo plenną?
Liczę na to, że te papryki o mniejszych owocach będą szybciej dojrzewać :)
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

zielonaplaneta pisze:Próbował ktoś wysiewać wydłubane nasiona z papryki Palermo zakupionej w markecie?

Powtarza cechy czy raczej gra nie warta świeczki ?
zielonaplaneta - Miałam taki sam dylemat rok temu :wink: . Palermo ze sklepu bardzo mi smakowała, więc wydłubałam nasionka, wysuszyłam i wsiałam 5 marca. Dała radę w gruncie ;:333 . Miałam przygotowane dobre stanowisko i myślę,że w tym tkwi sukces. Mimo anomalii pogodowych w moim rejonie (zimna wiosna, potem susza)zebrałam ładny plon . Z początku,po posadzeniu do gruntu słabo rosła ,właśnie z powodu zimna i już się obawiałam, że nic się z niej nie doczekam. Zaczęła kwitnąć dopiero pod koniec czerwca ,pierwszy kwiatek usunęłam i wtedy dopiero się rozhuśtała. Zaczęła obficie kwitnąć i wiązać owoce w lipcu. Zostawiłam po 8-10 największych owoców ,a resztę kwiatów i zawiązek usuwałam. W sierpniu ogłowiłam. Dojrzały dopiero we wrześniu (pojedyncze w sierpniu). Połowa nie zdążyła się dobrze wybarwić na krzaku, ale po zerwaniu część doszła w domu w kartonie. Ostatnie zużyłam po nowym roku. W smaku była bardziej wyrazista niż ta ze sklepu. Największe osiągnęły podobną wielkość jak sklepowe,najmniejsza ok.10 cm. W tym roku też ją posieję z pełnym przekonaniem, bo naprawdę warto.
Miałam w gruncie również odmianę Dumas, mniejsze krzaczki i mniej zawiązały owoców ,ale też dały radę i też będą w tym roku.
adziosz12
50p
50p
Od: 20 lut 2012, o 10:47

Post »

Kupiłem dzisiaj w sklepie paprykę słodką po rozkrojeniu okazało się że obok nasion jest mały owoc papryki bardzo dobrze wykształcony.Czy to normalne?
Pozdrawiam Adrian
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Zdarza się i to bardzo często z tych ze sklepu papryki z malutkimi zalążkami w środku.

Kupiłam dziś nasiona Papryki słodkiej Granova. Na internecie i tu na forum niewiele znalazłam o tej odmianie. Czy ktoś z Was ją uprawiał???

Piszą o niej tak:
Pierwszorzędna odmiana plennej papryki o wysokich właściwościach adaptacyjnych, łatwa w uprawie i dochodowa. Najlepsza do uprawy polowej, średnio wysoka i rozłożysta. Daje bardzo wysoki plon. Owoce wielkości dojrzałej cytryny o grubych ściankach, (6-7mm), kształtu kwadratowego z trzema lub czterema komorami. Dojrzewające owoce przechodzą z koloru żółto-zielonego w czerwony. Wysiew nasion pod osłony koniec marca, kwiecień. Podłoże żyzne, stanowisko słoneczne. Wysadzanie do gruntu w maju w rozstawie 40 x 40cm. Zbiór w sierpniu-wrześniu.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

adziosz12 pisze:Kupiłem dzisiaj w sklepie paprykę słodką po rozkrojeniu okazało się że obok nasion jest mały owoc papryki bardzo dobrze wykształcony.Czy to normalne?
Niektóre owoce tak mają, oczywiście jest do zjedzenia.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Przyznać mi się tu zaraz bez bicia, kto już wyłożył nasionka papryczek? Teraz nikt nic o tym nie mówi, a za miesiąc będzie kłuł w oczy dużymi sadzonkami :shock: ;:306. Papryki to mój prawie debiut więc się nie wychylam z siewem, czekam na sygnał od profesjonalistów. Mam przygotowane 9 odmian.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

U mnie już się zielenią nawet :wit jeszcze wysieję ze 2 odmiany :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”