Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)

Post »

Aniu - ja Ci w kwestii tej róży nic nie doradzę, ale chciałam napisać że kolor ma boski :D
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu przeglądałam oferty szkółek, zerknęłam też do wątku różanego na forum i właśnie kolor mnie urzekł ;:167 Chciałabym coś w takiej lub podobnej kolorystyce bo jakoś tak najbardziej są bliskie memu sercu i szalenie mi się podobają. Ale niestety brak doświadczenia sprawia, że człek ma wątpliwości- wzdłuż ogrodzenia sadzić tylko jedną odmianę? Ewentualnie które dobrze ze sobą współgrają? Marzy mi się też pergola nad furtką wejściową na podwórko. Chyba powoli zakochuję się w różach ;:108 Ach ;:167
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Aniu obejrzałam Twoje zmagania z nowym ogródkiem i jako równiie początkujący ogrodnik mam kilka uwag i propozycji.
Obecność mchu niekoniecznie znaczy, że masz kwaśną glebę. U mnie mchu było więcej jak trawy, a po zbadaniu profesjonalnym pHmetrem, wyszedł odczyn obojętny. Więc rododendrony miały prawo nie rosnąć ;:108
W części reprezentacyjnej ozdobnej pomyśl może o hortensjach bukietowych. Niekłopotliwe a bardzo efektowne. Będę podejmowała próby ukorzeniania na wiosnę, jak mi wyjdzie mogę się podzielić (odmiany Unique, Limelight, Vanille Fraise, Polar Bear). Spróbuję też ukorzeniać róże. Jestem w Lublinie prawie codziennie, więc z podrzuceniem nie będzie problemu.
Co do owocowych to zwróć uwagę na zdrowotność, większość odmian bez oprysków nie da Ci owoców nadających się do konsumpcji. Nie potrafię doradzić konkretnych, ale na forum na pewno coś ciekawego znajdziesz. Pozdrawiam i będę Cię odwiedzać jeżeli pozwolisz.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Klarag a widzisz, ja od zawsze słyszałam, że jak jest mech, to na pewno ziemia jest zakwaszona. pH na pewno sprawdzę, zanim zacznę cokolwiek sadzić. Ja w Lublinie jestem 1-2 razy w miesiącu więc może udałoby się nam spotkać ;:108 Hortensje bardzo mi się podobają i planuję je posadzić na całej długości południowej ściany- jakieś 10m.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Jeśli stanowisko słoneczne to może kwaśne pH, ale jeśli chociaż odrobina cienia jest to na bank przez cień (mi się rozpanoszył na trawniku tam gdzie korona jabłoni rzuca cień przez większość dnia).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Sprawdzę pH, to się okaże ;:224 Cienia nie ma tam w ogóle o żadnej porze dnia- wystawa w 100% słoneczna. I dlatego też teraz czytam i czytam forum, dokształcam się odnośnie wymagań roślinek bo słoneczna wystawa plus kwaśna piaszczysta gleba to nie lada wyzwanie dla początkującej ogrodniczki ;:224
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Aniu ja też byłam pewna, że u mnie kwaśno, pierwsze plany na ogród to były rośliny kwasolubne, a potem okazało się, że aby je mieć to musiałabym wymienić ziemię. Skończyło się na tym, że 2 różaneczniki, które zastałam, przesadziłam w dołki z torfem, a królują róże.
W przypadku róży, o której piszesz myślę, że szpaler z niej da piękny efekt. Z innych o porcelanowym odcieniu jest Aspirin rose, pączki są porcelanowo różowe, im bardziej rozwinięty kwiat tym bardziej biały, zobacz jeszcze Aphrodite. Czy pasują do siebie odcieniami to nie iem, zdjęcia w necie bardzo przekłamują odcień.
Pnąca o tym odcieniu to New Dawn.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Kasiu, róża New Dawn ;:333 Zakochałam się, chyba... Zapisuję i to ją muszę zakupić, by posadzić na pergoli, którą chcę mieć nad furtką. Śliczna po prostu ;:167 Chociaż dla mnie- mało zorientowanej ogrodniczki wszystkie róże są przepiękne ;:108
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Aniu witaj :wit
przychodzę i ja do Ciebie w odwiedziny.
Widzę, że "różyczka" i Ciebie dopada ;) jak nas wszystkie tutaj /a zwłaszcza te nowe/, każda piękna, każda się podoba i chciałoby się ją mieć u siebie :)
New Dawn posadziłam jesienią, bo też zachwyciła mnie u dziewczyn w ogrodach, do towarzystwa dostała powojnik..
Plany na ścianę hortensjową bardzo fajne.. ale czy planujesz różne odmiany, w różnych barwach? Czy może jedna tonacja kolorystyczna?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Andzia nie mogę wysłać Ci PW. Nie wiem czemu ciągle wyskakuje jakiś błąd. Może się uda to odpowiem Ci jeszcze na tą wiadomość ;:196 ;:196 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Witajcie. Cały dzień byłam w rozjazdach, zerkałam tylko na forum z telefonu i dopiero teraz usiadłam na spokojnie i mogę chwilę czasu poświęcić.
AguJa, jeśli chodzi o hortensje, to skłaniam się raczej do 2-3 kolorów bo wydaje mi się, że 10 metrów hortensji np. w bieli to trochę za monotonnie by było- mimo, że te kwiaty naprawdę bardzo mi się podobają.

Ewelkacha88, będę czekać w takim razie ;:196 Mi też ze 2-3 razy się zdarzyło, że nie mogłam wysłać pw, bo właśnie jakiś błąd wyskakiwał. Cierpliwość jest cnotą ;:306
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Jest tyle przepięknych hortensji, że tylko wybierać i sadzić :)
Zobacz sobie wątek (niestety obecnie zamknięty) u Soni http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88564
Ona ma piękne hortensje i bardzo dużo o nich wie :)
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Agnieszko no właśnie tego sadzenia nie mogę się już doczekać ;:108
Teraz w lutym, to nawet za pieleniem truskawek mi się tęskni ;:306
A którejś nocy śniły mi się obfite plony pomidorowe ;:224
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Andzia :wit . Mi tez brakuje pielenia ;:306 i z niecierpliwością czekam na sadzenie krzewów, lilii i całej reszty. Lilie mam już kupione czekam na przesyłkę w marcu, inne krzaczory też przyjadą tak więc będzie się działo. Oby tylko w marcu było wiosennie a nie zimowo :twisted: .Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Ewelinko, a mogłabyś mi napisać na pw, gdzie robiłaś swoje zakupy? Ja jeszcze żadnych sadzonek nie zamawiałam, przeglądam ciągle oferty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”