Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

Post »

Nasiona ostrych papryk bezpośrednio do skrzynek z ziemią będę wysiewał końcem lutego,
na kilka dni przed słodkimi odmianami.
Jak dla mnie to termin optymalny z przeznaczeniem do wysadzenia w grunt. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ubiegłym roku posiałam końcem lutego, posadziłam w maju pod daszkiem i pierwsze zbiory były dopiero w sierpniu. W tym roku posadzę pod folią, może nie będę musiała do końca lata czekać, aby antipasti zrobić. ;:173
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Jeśli pod folię Elu i w dodatku ogrzewaną ;:173 to jak najbardziej.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

zielonaplaneta pisze:
McMArchewka pisze:Też można spróbować siewu ogórków w skorupkach od jajek :wink:
Próbowałem kilka sztuk w skorupkach. U mnie wszystkie padły po wysadzeniu ze skorupką. Korzenie nie przebiły skorupki i ogórki uschły.
No bo te skorupki należy sadzić tak, by j je uszkodzić po prostu, ponieważ są one zbudowane z węglanu wapnia i w wodzie się nie rozpuszczą. Jak będą popękane, to roślinki dadzą radę spokojnie :wink:

Drako U mnie w okolicy to właściwie tylko w taki sposób sprzedaję się rozsadę pomidorów. Nigdy nie spotkałem się z takową choćby w doniczkach :)

WaF90 Doniczki spinane to też dobry sposób, szczególnie jeśli chodzi o rozsadę pomidorków :D
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

popcarol i przylepa - witajcie! :wit
U mnie najlepiej sprawdzają się plastikowe kubeczki po jogurtach. Oczywiście podziurawione od spodu. Próbowałam kilka lat temu rolki po papierze toaletowym i zawiodły mnie. Zraszając małe siewki papier rozmiękał i pleśniał. Odradzam.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja lubię w pierwszym etapie zasiewów korzystać z pojemniczków po mielonym mięsie. Nie są za niskie ani za wysokie. Lub wielodoniczek do konkretnych roślin które wymiarem pasują do skrzyneczek popomidorach.
Potem mam komplet kwadratowych doniczek rozsadowych które idealnie mi się mieszczą do niedużych plastikowych skrzynek po pomidorach. Wygoda taka że jak jest już sprzyjająca aura łatwo to towarzystwo wnosić i wynosić na hartowanie :D
Agata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Dobrym rozwiązaniem i niedrogim są rozpinane pierścienie/cylindry. Niestety trudno je dostać w sklepach ogrodniczych.
maciekchn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sie 2013, o 18:15

Witam kiedy zaczynacie wysiewac nasiona POMIDOR PAPRYKA OGOREK ?? czy dobre wybrałem ???

Post »

Witam kiedy zaczynacie wysiewać nasiona POMIDOR PAPRYKA OGOREK ??

Planuje jakoś w tym tygodniu by znowu na sezon nie zostać z niczym, w tamtym roku nic nie wykiełkowało i miałem problem teraz chce o wiele wcześniej .Na wacikach a później w torf :tan

Pomidory:
-BAWOLE SERCE(szklarnia/grunt)
-MALINOWY(szklarnia/grunt)
-JASPOLIN (szklarnia grunt)
-DENAR(grunt)
-SZEJK (GRUNT)
-KMICIC (grunt)

PAPRYKA
-carolina raper chili(szklarnia)
-jalapenio chili (szklarnia)
-rokita(szklarnia)

OGÓREK
-tessa (szklarnia)
-(2x których nazw nie znam) typu konserwowe
Awatar użytkownika
popcarol
50p
50p
Od: 11 mar 2010, o 13:56

Post »

Ann33 - witaj :)

Przemek - fajne te pierścienie, u nas w sprzedaży brak, niestety :/

Maciek moja papryka już powoli kiełkuje. Na resztę moim zdaniem za wcześnie. Pomidory iogórki szybko rosną. Rozsada ogórków w ogóle mi się nie udaje, szybciej i lepiej rosły te wysiane wprost do gruntu.
No ale Ty masz szklarnię, to może już można? Ja posieję w połowie marca pomidory, no ale posadzę je dopiero początkiem maja do gruntu.
pozdrawiam!
Karolina
Mój ogródek
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

McMArchewka pisze:
No bo te skorupki należy sadzić tak, by j je uszkodzić po prostu, ponieważ są one zbudowane z węglanu wapnia i w wodzie się nie rozpuszczą. Jak będą popękane, to roślinki dadzą radę spokojnie :wink:
Uszkodziłem skorupki ,była susza wiosną i słońce paliło . Mimo podlewania skorupka skutecznie oddzieliła mały i płytki system korzeniowy od wilgotnego gruntu . Wyciągałem te ogórki z tych skorupek to podłoże było suche jak wiór po kilku dniach od podlania. Te same ogórki z rolek toaletowych,na tej samej glebie przeżyły i rodziły do końca uprawy :)
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

U mnie koper i sałata sieją się same, rzodkiewkę wysieję na balkonie w pierwszych dniach marca, ogórki wysadzę do gruntu z rozsady ok. 20 maja, pozostaje sprawa pomidorów.
Otrzymałem z AWN bardzo wiele odmian (jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję :D ), stanę więc po raz pierwszy przed sytuacją, w której będę wysiewał kilkadziesiąt odmian jednocześnie. Postanowiłem trochę przetestować "technologię" zawczasu.
Oczywiście główny wysiew roślin przeznaczonych do gruntu przeprowadzę ok. 10-15 marca, w zależności od przewidywanej pogody. 15-go lutego wysieję kilka sadzonek przeznaczonych do uprawy na balkonie.
Natomiast kilka dni temu wysiałem parę nasion w celach testowych.
Biorąc pod uwagę, że nasiona pochodzą z wielu źródeł, postanowiłem je odkazić roztworem nadmanganianu potasu. Problem stanowi kwestia stężenia. Tu na Forum znalazłem dwie recepty: roztwór 1% oraz 3 gramy na 10 litrów wody.
Nie bawiąc się w żadne ważenie i liczenie wziąłem na czubek noża odrobinę i rozpuściłem w 200 ml wody. Kurczę, prawie czarne. Przypomniałem sobie, że kiedyś u dentystów stała szklanka z jasnoróżowym roztworem do dezynfekcji jamy ustnej, więc rozcieńczyłem to do koloru buraczkowego. Moczyłem w tym nasiona pół godziny.
W plastikową wytłoczkę po jajkach (są i takie, z pewnością nie gniją :D) nasypałem podłoża, wlałem wody, aż zrobiło się błotko, delikatnie umieściłem nasionka ledwo je pokrywając ziemią, zamknąłem pojemnik, zapakowałem w torebkę foliową i wsadziłem na godzinę do piekarnika ok. 40 stopni C.
Później trzymałem ten pakunek przy kaloryferze. Po 2-3 dniach nasiona wykiełkowały. Z wysianych 8 sztuk wzeszło 7. Poczekałem jeszcze 3 dni i przepikowałem do kubeczków 100 ml. Rozsada nieco mi wybiegła, miała zbyt długo za ciemno i za ciepło. Trzeba tego bardzo pilnować. Wsadziłem ją po liścienie. Zamierzam wykorzystać te sadzonki do prób z ukorzenianiem przerośniętej rozsady.
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Wodny 111 czy rzodkiewkę przesadzasz potem do gruntu?

Pozdrawiam
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

Nie przesadzam. Nie posieję rzodkiewki na parapetach, bo potrzebne mi będą do rozsady pomidorów, a na balkonie będzie jej cieplej niż w gruncie. Nie znam dokładnej daty, będę śledził pogodę. Dokładniej biorąc: wysieję do skrzynek stojących na balkonie, a jakby miał być śnieg czy mróz, zabiorę do mieszkania. Teraz te wiosny są trochę zwariowane. Przynajmniej u mnie. W marcu ciepło a w maju przymrozki.
Pozdrawiam
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Dodatnie temperatury podkusiły mnie do wsiania jednego rządka rzodkiewki w gruncie, to bardziej taki eksperyment ale jestem ciekaw. :) Poza tym rumianek, może w końcu się dochowam. Z paprykami dzielnie czekam, choć kusi.
Awatar użytkownika
popcarol
50p
50p
Od: 11 mar 2010, o 13:56

Post »

Moje papryki kiełkują;)
Drako daj znać jak rzodkiewkowy eksperyment :)

Wczoraj wysiałam selery naciowe, bazylię i ośmiał większy.
Karolina
Mój ogródek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”