Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie cz.1
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sansewieria / Sansevieria - wszystko o hodowli
malelka - po załadowaniu zdjęcia na fotosiku w pierwszym rozwijalnym pasku musisz wybrać "bezpośredni adres do zdjęcia" i wkleić do postu link, który będzie się kończył czymś w rodzaju ".jpg", ".bmp" (w zależności od formatu grafiki). W ostatnim pasku wybierz "nic nie rób" i wszystko powinno być ok. Pozdrawiam.
http://images67.fotosik.pl/1249/0f272ca96c9ca538med.jpg
tym razem się nie udało, ale już na podglądzie kolejnego zdjęcia odkryłam, jak to działa. Dziękuję za pomoc. Teraz wiem, gdzie szukać.
tym razem się nie udało, ale już na podglądzie kolejnego zdjęcia odkryłam, jak to działa. Dziękuję za pomoc. Teraz wiem, gdzie szukać.
- tom_ek
Jeszcze jedno - gdy już wkleisz link, zaznacz go, a następnie kliknij przycisk "Img" znajdujący się nad polem, w którym wpisujesz treść posta - na początku i na końcu linku pojawią się takie elementy kodu (img)www.przykładowyadres(/img) - tyle że nawias będzie kwadratowy.

Moja pierwsza miłość.
--- 11 paź 2015, o 16:25---

jedno z dzieci

moje maluchy

trzy różne odmiany

To moja fascynacja.. jak wygląda, jak kwitnie, pęd kwiatowy z nasionami i nasionka. Będę siać, może się uda. Na jednym z portali napisano, że roślina w uprawie domowej nie wytwarza nasion. Moja jednak mnie kocha.
Do ilu centymetrów dorasta sansevieria superba?
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hehe, a co, też czaisz się do Biedronki
Należy do tzw. dwarf, czyli niewysokich, chyba do 20-30 cm, zależnie od danych jej warunków. Poszukaj tutaj futura superba ( zwana jest też golden futura ):
http://www.morningdewtropical.com/whole ... nsevieria/
edit: cofnij się tu do str. 31, tam onectica pokazuje swoją s. futura superba

Należy do tzw. dwarf, czyli niewysokich, chyba do 20-30 cm, zależnie od danych jej warunków. Poszukaj tutaj futura superba ( zwana jest też golden futura ):
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Malagenia pisze:Hehe, a co, też czaisz się do Biedronki![]()
![]()

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście wybieram się jutro do Biedronki

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak nie, to się nie zamartwiaj - lada miesiąc znów będą jakieś nadwyżki
Mnie natomiast cieszy, że moja piękna hahnii jade przez zimę się zdecydowanie poprawiła, bo już myślałam, że zmarnieje na amen

Mnie natomiast cieszy, że moja piękna hahnii jade przez zimę się zdecydowanie poprawiła, bo już myślałam, że zmarnieje na amen

Powiedzcie proszę skąd bierzecie młode sadzonki sansivierii? Chodzi mi szczególnie o te duże, klasyczne odmiany - od ponad miesiąca rozglądam się po sklepach (obi, castorama, real, biedronka, lidl, majster...) - i nigdzie nie mogę znaleźć tych roślinek:(
- tom_ek
Hmm, od jakichś dwóch tygodni są 2 lub 3 gatunki w Biedronce, sporo ich też widuję w OBI. Są jeszcze hurtownie ogrodnicze i internet, z pewnością coś powinnaś znaleźć.
W Biedronce niestety nie było, ale trafiłam na nie w Mrówce po 5złonectica pisze:Jak nie, to się nie zamartwiaj - lada miesiąc znów będą jakieś nadwyżki![]()

Przez długi okres czasu bardzo często bywałam w kwiaciarniach i tylko 2 razy spotkałam te wysokie sansevierie. Jakiś tydzień temu widziałam też aukcje na allegro- bodajże po 8 zł. szczepka. Ale teraz istnieje prawdopodobieństwo przemarznięcia takiej przesyłki. Po prostu musisz uzbroić się w cierpliwość i się rozglądać.cimka1 pisze:Powiedzcie proszę skąd bierzecie młode sadzonki sansivierii? Chodzi mi szczególnie o te duże, klasyczne odmiany - od ponad miesiąca rozglądam się po sklepach (obi, castorama, real, biedronka, lidl, majster...) - i nigdzie nie mogę znaleźć tych roślinek:(
Mam też pytanie- czy sansevieria superba zawsze ma te żółte brzegi, czy może jest też wersja w całości zielona?
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
-
- Od: 16 sty 2013, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu - ta ślicznotka co kupiłaś to pewnie Sansevieria francisii śliczna zwarta .