Mam książkę ,,Kuchnia staropolska,, ale w przepisie na pierniki jest amoniak
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Na zakwasie? Dobra myśl
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Potwierdzam -przyprawy samodzielnie zmieszane i świeżo zmielone są najlepsze. Pierniki są wtedy tak aromatyczne, że mmmmm
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
W tych gotowych są chyba jakieś dodatki, dlatego taka ilość przypraw jest w moim przepisie. Raz dodałam dodatkowo całe opakowanie goździków, cynamonu, kardamon, imbir i gałkę
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
Dodawanie kakao do pierników jest zupełnie niepotrzebne. Kolor i smak mają nadawać przyprawy i miód
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)