Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Hipek00985
50p
50p
Od: 19 gru 2015, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Ok Rozumiem :) Już przeniosłam inwalidę Hippeastrum na parapet południowy :) Nie znam się na nawożeniu, odżywkach itp.
Więc może jakieś wskazówki w tym kierunku :)
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W zeszłym roku trochę eksperymentowałem z nawozami - i miałem partię cebul podlewanych nawozem do roślin zielonych, część do roślin kwitnących a część nawozem do storczyków :wink: całą resztę podlewałem różnymi na zmianę (nawet nawozem do brugmansji czy cytrusów. I szczerze mówiąc - u mnie różnicy we wzroście nie było ale nie proponuję eksperymentować na pojedynczych cebulach :wink: Może to być nawóz uniwersalny, gdzieś ktoś pisał żeby nawozić najpierw nawozem do roślin zielonych, później do kwitnących - najważniejsze to nie przedobrzyć (nie dawać za wysokich stężeń), myślę, że każde, racjonalne nawożenie będzie lepsze niż żadne. Może ktoś ma jakieś dobre informacje na temat nawożenia Hippeastrum - ale na pewno przy racjonalnym stosowaniu nawozów uniwersalnych roślina się odwdzięczy :wink:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie rozwijają się kolejne kwiaty, w sumie na jednym pędzie powinno zakwitnąć ich pięć. :)
Liście, to kwitnące ma o dziwo sztywne w porównaniu do drugiej zwartnicy, rosnących w tym samych warunkach oświetleniowych.
Tak się zastanawiam, czy to nie ze względu, że to drugie to kilka cebul rosnących w jednej doniczce. Im więcej ich, tym więcej pobierają składników odżywczych z podłoża. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Co do nawożenia, w zeszłym roku obie poszły do nowego podłoża, przez cały sezon może z dwa razy podlałem biohomusem i raz nawozem do zielonych.
A w kwestii światła, to tylko wystarczy popatrzeć jak liście do niego się mocno wyciągają. Północna strona nie będzie dla nich najlepsza, u mnie ledwo dają sobie radę na wschodniej wystawie.

Obrazek

Obrazek
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42

Post »

Mam problem.Mój amarylis miał-pisze, że miał bo właśnie mi się złamał od ciężaru pąków mój pęd ;:145 Czy jego uszkodzenie będzie rzutawało na jakość cebuli i ponowne kwitnienie?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

norbert76 - na wygląd liści mogą wpływać również czynniki takie jak odmiana :wink: Aczkolwiek konkurencja o światło na pewno powoduje zbytnią elongację liści.

reglas23 - może rzutować na jakość cebuli i ponowne kwitnienie - ale w sposób pozytywny :wink: złamany pęd kwiatowy oznacza, że cebula nie będzie zużywała energii na jego rozwój a więc będzie mogła więcej energii poświecić na wegetację. Jeśli pęd był już dość dobrze rozwinięty to można próbować doprowadzić do jego zakwitnięcia w wazonie - pęd potrafi rozwijać się poprawnie w wodzie, nawet potrafi po kwitnieniu zawiązać nasiona i mogą one w ten sposób dojrzeć.

--25 sty 2016, o 21:55---

Co do dziedziczenia koloru u Hippeastrum to poniżej zdjęcie mojej siewki - rodzice to 'Mont Blanc' (biały) i 'Red Lion' (czerwony):
Obrazek

Kwiat rozwinie się pojutrze ale już widać, że ma cechy mieszane. 'Mont Blanc' ma pąki biało-zielone, 'Red Lion' ma pąki całe czerwone - zdjęcie poniżej to 'Red Lion'
Obrazek

Możliwe, że rodzice są heterozygotami więc siewki mogą kwitnąć różnie (nie wiem czy w tym roku zakwitna mi inne siewki z tej krzyżówki), jeśli rodzice byliby homozygotami to wszystkie siewki byłyby takie same.
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Mam pytanie dotyczące postępowania z cebulą gdy coś z nią jest nie tak.
Dostałem 3 cebule. Przy jednej był fragment (kilka warstw łusek) gnijący więc usunąłem go do zdrowego.
Przy innej był taki czerwony (jasnoczerwony przechodzący w ciemnoczerwony) rumieniec o średnicy ok 6-7 cm, trochę bardziej miękki i sięgający 2-3 warstw - też go usunąłem do zdrowego. Przy trzeciej w kilku miejscach były czerwone plamy 0,5-1 cm i je wyskrobałem. Miejsca ran chwilę podeschły i je + piętkę/korzenie zaprawiłem na sucho Kaptanem.
Posadzone następnie zgodnie z zaleceniami (drenaż, niewielka część cebuli w podłożu, ciepłe i słoneczne miejsce).

I naszła mnie myśl (być może za późno) - czy słusznie*postąpiłem ingerując w cebulę czy też niepotrzebnie "panikowałem" i usuwając "koszulkę" (zewnętrzną suchą łuskę) oraz miejscowo kilka warstw łusek zaszkodziłem hippeastrum osłabiając je niepotrzebnie? Cebule są raczej twarde i jędrne ale pewnie zewnętrzna warstwa będzie obsychać / marszczyć się?
* wiem, wiem - okaże się po tym, czy zakwitną i w jakiej będą kondycji później ale może ktoś się wypowie autoratywnie :)

Pozdrawiam serdecznie
Adrian
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Ja powiem tak, po zeszłorocznej jesieni jedna z moich cebul pod wpływem przymrozków też dostała na zewnętrznych warstwach ciemnych plam, jakby lekko miękkich w dotyku. Ale nic z tym nie robiłem, zostawiłem a teraz kwitnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Hipek00985 pisze:Proszę o radę, dziś mój hippastrum wygląda tak... dwa listki mu opadły, czemu? Podprzeć te listki czymś?

Obrazek
Nie gniewaj się ale on wygląda jak bida z nędzą. Jeśli masz dożo roślin to warto zaopatrzyć się w Bio-algeen S90, Basfoliar Aktiv, czy coś w tym stylu, czasem bywa w małych opakowaniach.

No ale zdjęcie było zrobione miesiąc temu..a piszesz że tak wygląda dzisiaj (21 stycznia).
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p
Od: 23 sie 2007, o 22:30

Post »

Patyczek i albo podeprzyj albo obwiąż. Przyjdzie lato, dostanie słoneczka, to liście będą sztywniejsze. Możesz trochę podsypać kredą albo pokruszonymi skorupkami z jajek doraźnie. Albo jak masz wodę z gotowania jajek to też można podlać, tylko bardzo ostrożnie na podstawek. Z wodą bardzo oszczędnie, tyle aby nie zasuszyć rośliny, bo cebula ma zgromadzone zapasy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-11
---

Post »

No proszę Cię..zobacz ile tam się wapnia osadziło wewnątrz doniczki na styku z ziemią, twardą wodą podlewa a Ty jeszcze mu wapnia zalecasz dołożyć.. oczywiście to moje osobiste spostrzeżenia i nikt się ze mną nie musi zgadzać.
Ciekawy jestem jak liście teraz wyglądają.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się z pelikano11 - w doniczkach podlewanych wodą kranową osadza się biały osad - są to sole wapnia, nie bardzo wiem w czym miałoby pomóc dokładanie wapnia. Liście wskazywały na niedobór światła - a jako, że jest to zdjęcie z grudnia to światła naturalnego było bardzo mało i jeszcze północny parapet. Pamiętajcie, że przesolenie podłoża jest czasem bardziej niebezpieczne niż brak jakiegoś pierwiastka - przesolenie w sensie przenawożenie :wink:
x-p-11
---

Post »

sauromatum ale gdybyś dał swojemu z poprzedniej strony (17 stycznia) trochę azotu, to by się nie obraził. :wink:
Przesolić, a nie zasolić podłoże? Nie lepiej pisać ludzkim językiem? Nawozić z głową :wink:
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pelikano11 dodam, że moje cebule są nawożone prawie przy każdym podlewaniu więc azotu im nie brakuje. Jedyne czego im może brakować to światła - ponieważ stoją na oknie od zachodu gdzie kilka metrów obok stoi kolejny blok i bezpośredniego światła tam nie ma więc w pokoju jest bardzo ciemno. Dodatkowe nawożenie azotem spowoduje jeszcze szybszy wzrost a nie jest to wskazane przy tak słabym świetle.
x-p-11
---

Post »

Może zdjęcie przekłamuje, trochę żółtawa ta zieleń. Miałem na myśli nawożenie dolistne (interwencyjne).
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację - zieleń jest dość jasna - ale tak jak napisałem jest to niestety wynik braku światła. Jak dzisiaj zdążę to zrobią mu zdjęcie aktualne - od 2 dni jest w najjaśniejszym pokoju więc powinno być widać różnicę koloru :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”