Wilgotny ogród
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lis 2008, o 02:36
Wilgotny ogród
Poszukuję informacji na temat osuszania ogrodów. Mniej więcej wiem jak to zrobić (rury, żwir, nowa ziemia) ale chciałbym mięć więcej technicznej informacji np. średnica rur, rozstawienie, głębokość, grubość warstwy żwiru, itd. Jeśli ktoś mma powyższe informacje, proszę o pomoć. Z góry dziękuję.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy osuszanie ogrodu jest konieczne?
Czy ogród już istnieje i nie radzi sobie od nadmiaru wody?
To nie zrozumiałe dla mnie ....
Alternatywą dla odwodnienia terenu (ogrodu) może być przecież wykopanie małego choćby stawu,
posadzenie drzew ciagnących wodę gruntową np,wierzby,cypryśnik czy derenie.
Myslę,że większośc z nas cierpi raczej z niedoboru wód gruntowych ale ...
ale okoliczności które zmuszaja Cię do odwodnienia terenu ogrodu moga być ważne dla Ciebie ,
pewnie wiesz ,że zdecydowanie musisz to zrobić....
Ja wtrąciłam jedynie swoje spostrzeżenia .... o technice niestety nie będę się wypowiadać .
Pozdrawiam
Czy ogród już istnieje i nie radzi sobie od nadmiaru wody?
To nie zrozumiałe dla mnie ....
Alternatywą dla odwodnienia terenu (ogrodu) może być przecież wykopanie małego choćby stawu,
posadzenie drzew ciagnących wodę gruntową np,wierzby,cypryśnik czy derenie.
Myslę,że większośc z nas cierpi raczej z niedoboru wód gruntowych ale ...
ale okoliczności które zmuszaja Cię do odwodnienia terenu ogrodu moga być ważne dla Ciebie ,
pewnie wiesz ,że zdecydowanie musisz to zrobić....
Ja wtrąciłam jedynie swoje spostrzeżenia .... o technice niestety nie będę się wypowiadać .
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lis 2008, o 02:36
Niestety ziemia w ogrodzie jest gliniasta (a właściwie to sama glina z kamieniami), dlatego też chciałbym usunąć jakąś jej warstwę, następnie chcę ułożyć rury ułatwiające odpływanie wody, przysypać je żwirem zapobiegającym zapychanie otworów ziemią, a na koniec nawieźć dobrej jakości ziemi na której na wiosnę chcę posiać nowy trawnik. Ogród jest mały, miejski (jakieś 12mx10m) i zależy mi aby ta odrobina trawy wyglądała dobrze.
Teraz, po krótkim przebywaniu na trawniku, liście traw wgniatane są w glinę i tworzy sie błoty. Mam już tego dość i dlatego zdecydowałem się na ten radykalny krok.
Jak widać mam jakiś ogólny zarys jak ma to wyglądać, nie mam za to technicznej wiedzy na ten temat. Dlatego proszę o pomoc. Z gory dziękują.
Teraz, po krótkim przebywaniu na trawniku, liście traw wgniatane są w glinę i tworzy sie błoty. Mam już tego dość i dlatego zdecydowałem się na ten radykalny krok.
Jak widać mam jakiś ogólny zarys jak ma to wyglądać, nie mam za to technicznej wiedzy na ten temat. Dlatego proszę o pomoc. Z gory dziękują.