Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Iguś, zdążyłam się o tym przekonać na własne oczy u naszej forumki Asi 0809
Ma cudne egzemplarze. W tym roku chcę wyciąć rosnącego przed kaliną jałowca i przesunąć ją do przodu.
Powinno trochę pomóc. Jak zwykle sadzę za gęsto

Aniu,
niestety ta ostróżka nie przeżyła lata. U mnie ostróżki mają się bardzo źle. Z 8 jakie miałam zostały mi tylko 3.
Ale mam ochotę mimo to spróbować jeszcze raz i zamówiłam nową

Elwi, trochę mi się pokiełbasiła pisownia i w sumie prawie dobrze wyszło
Największa przyjemność to mus ;:306
Z zgadzam się z Tobą w pełni, że samo sadzenie nie jest tak ważne jak to co się sadzi. No wiadomo, że taki żywopłocie nie przyspieszy bicia serca. Przynajmniej u takich kochających wszystko co kwitnie. Ale u formalistów, czemu nie. :wink:
Nie podpisuję w większości z prostej przyczyny. Często nie znam nazw. Zresztą mam tego tyle, że nie wiem co kogo interesuje.
Rodek to

Obrazek

Z tamaryszka to ja zrobiłam taki okaz :;230
Podejrzewam, że jak ma mało pędów skupia się na gęstszym kwitnieniu.

Lucynko, jak zwykle masz dla mnie ciepłe slowo ;:196

Maju, ale przy schodkach nie mam rdesta.
Przy schodkach rośnie wilczomlecz mitrowaty.
Bardzo fajna roślinka na te upały.

No to zaczynamy czerwcowe widoki
Warszawska Nike
Obrazek

Muszę koniecznie dosiać w tym roku więcej naparstnic. Nasionka już mam.
Obrazek

Obrazek

sesja zdjęciowa pierwszych wysokich irysów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, piękna kępa irysów. ;:138 U mnie to głównie liście im rosną. W ubiegłym roku podzieliłam i zmniejszyłam kępy, więc kwitnienia prawie nie było. Kupiłam też białe, ale nie zakwitły.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Gosiu, nie miałam pojęcia, że masz tyle irysów..! Ta fioletowa kępa śliczna. Czekałam na wspomnienia z Omoshiro, wspaniale wygląda z kwitnącym tamaryszkiem. Zresztą samo tamaryszkowe drzewko wygląda świetnie, fajnie, ze go tak poprowadziłaś.
Ciekawa jestem, czy Flesz polubi nową ścieżkę...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, u mnie białe irysy tez słabiej się rozrastają. Mam jeszcze niebieskiego, na jego kwiaty czekałam chyba 3 lata.
Obrazek

One lubią wilgotne podłoże. Nalepiej im się rośnie na skraju strumienia, stawu. Ja posadziłam pod rynna, żeby miały jak najwięcej wody, chociaż przy naszych zeszłorocznych opadach nic to nie dało

Iza,
mam i to jeszcze więcej niż na zdjęciach. W tamtym roku (jak to dziwnie brzmi :roll: ) dostałam całą masę nowych odmian. Nie wiem, czy zakwitną w tym roku. Jakoś mnie wzięło na nie.
Czyżbyś zmieniała zdanie co do tamaryszka? :wink:
Na moje powierzchni inny kształ nie zdałby egzaminu. Za duży. Musiałam zacząć ciąć.
Flesz faktycznie nie lubi nowości. Najpierw nie chciał chodzić po ścieżce wzdłuż płotu, a potem po schodkach. Musi się do takich rzeczy przyzwyczaić. Zresztą nie będzie miał wyjścia. Chyba, że będzie chodził za tujami

Czas powojników

Moniuszko

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Isago
Obrazek

Obrazek

Isago z bieszczadami
Obrazek

Obrazek

Westerplatte w tym roku jakiś marniutki
Obrazek

Obrazek

I moje ukochane goździki Majkowe. Kwitną praktycznie całe lato

Obrazek

Obrazek

W tym roku miałam tylko pojedyncze naparstnice
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu ale u Ciebie dobrze rosną clemki ;:215 U mnie to takie słabizny ;:222 Bylinowe niezawodne,na nich się skupię.
Omoshiro wciąż mam na liście i Bałtyk za mną chodzi ;:224
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

trochę mi się pokiełbasiła pisownia i w sumie prawie dobrze wyszło
Największa przyjemność to mus
Co chcesz? Wyszło IDEALNIE :;230
Gosiu, powojniki rosną u Ciebie popisowo ;:180 Nie tylko obsypane kwieciem, ale gęste i szerokie, a nie łyse od dołu ;:108 Poza tym, masz odmiany wcale nie te łatwe w uprawie. Melduj mi tu zaraz, co z nimi diełasz? Też mi się marzą takie okazy, może z pozoru banalna rzecz, okaże się istotna? Będę wdzięczna za Twoje porady ;:196
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Gosia widzę, że zrobiłaś sobie sadzoneczki :tan
Jak masz niskie niebieskie trawy, to one by super się kolorystycznie zaprzyjaźniły. :;230
Szukam innych kolorów tej odmiany, ale jeszcze nie namierzyłam. Twoje zdjęcia są super ;:333
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Gosiu i a podziwiam Twoje powojniki ;:oj ;:oj ;:oj po prostu piękne ;:138 ;:138 ;:138
Miłego weekendu życzę ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Gosiu. Wpadłam do Twojego wątku i muszę przyznać , że masz bardzo ładny ogród . Pięknie u Ciebie i kolorowo. Bardzo ładne masz te swoje powojniki. Ja mam kilka ale młode i jeszcze nie pokazały całej swojej urody- może w tym roku ? Zobaczymy. Pozdrawiam serdecznie :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu rododendrony cudne przy wejściu. ;:oj Powojniki mają u ciebie dobrze, to pięknie kwitną. ;:215 Mojej kocimiętki było ze czterdzieści sztuk, wszystkie z siewu, pewnie mi się znudziła taka ilość, musiałam się pozbyć. ;:306 Siewek mam też pełno, rozdaję, a reszta do kompostownika.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gosiu, cudne masz irysy, ale moją uwagę szczególnie zwrócił ten

Obrazek

i ten

Obrazek
Istne cuda ;:215

Widzę, że powojniki u Ciebie śliczne, dorodne i kwitnące, że aż miło oko zawiesić ;:138
Ciekawa jestem czy i Ciebie opętał liliowy szał zamówień? Muszę przyznać, że nie mogłam się oprzeć i wczoraj złożyłam zamówienie ;:224 Popchnął mnie do tego dodatkowo katalog z Li...polu. Zresztą my tutaj wszystkie się wzajemnie nakręcamy i potem to nakręcanie skutkuje zakupami. Liliowych zakupów nigdy nie żałuję, bo je uwielbiam, a miejsce na cebule zawsze się jakieś znajdzie :)
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Isago pięknie się prezentuje ;:215 A len Ci sie trzyma? mi gdzieś zniknął po jednym sezonie...
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

A u mnie pierwszy raz wysiała się jedna naparstnica w hurtowych ilościach. Skwapliwie powtykałam wszystkie siewki po całym ogrodzie, ale pewnie w tym sezonie nie będzie ich jeszcze widać.
Gosia, powojniki i irysy masz przecudnej urody. Odkrywam je na nowo :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, mam pierwszy tego roku przepracowany dzień w ogrodzie ;:138
Dzisiaj zabrałam się za cięcie czereśni. Do tej pory pomagał mi w tym tata, ale ze względu na swoje dolegliwości już nie jest w stanie. Niestety drabina nie jest za wysoka. Najwyższych gałęzi nie dosięgnęłam, ale 3/4 drzewa jest ogolona. Wszystko mnie boli :D
Muszę skrócić czereśnię, żeby na przyszłość nie mieć z cięciem aż takich problemów. Na szczęście mogę liczyć na pomoc sąsiadki Helenki :wit , która ma sekator na wysięgniku. Jeśli pogoda pozwoli w sobotę albo w niedzielę dokończę.
Potem przyjdzie czas na żywopłot. :D

Aniu, widocznie musisz je lepiej nawozić. One bardzo lubią nawóz do pomidorów. Spróbuj u mnie chyba to działa
Ty chcesz Bałtyk, ja mam Bieszczady, od mora do Tatr :D

Elwi, wiosną daję swoim powojnikom po tabletce nadmanganianu. Do tego dostają na początek mieszankę azofoski i kurzaka, a potem daję im co jakiś czas nawóz do pomidorów. Mają osłonięte nóżki. A przede wszystkim sadzę je głębiej o jakieś 5 centymetrów niż są w doniczce. Czy coś robię inaczej niż Ty? ;:173

Majeczko, porobiłam sadzoneczki, ale nie dla siebie. Goździk zrobił wrażenie :D
Liczę, że w tym roku nareszcie się rozrośnie, żeby cieszyć cały sezon
Muszę trochę zrobić porządku obok nich, bo za bardzo są zasłonięte. Na razie posadziłam irysy. Zobaczymy jakie to będzie towarzystwo
Ja też jeszcze nigdzie nie widziałam innych tego typu goździków

Teresko, ;:196

Ewelinko, witam Cię w moich skromnych progach. :wit
Napisałam Elwi co robię z powojnikami. Może i Tobie się przyda.
Ogród cały czas się zmienia. Uwielbiam tworzyć. Czytałam u Ciebie, że dopiero zaczynasz swoją przygodę z ogrodem. Zobaczysz, że to jest neverending story ;:306

Soniu, mam podobne doświadczenia z kocimiętkami, ale na razie mnie nie znudziły. Bardzo rzadko spotyka się takie rośliny, które kwitną non stop. A tak jest właśnie u mnie z kocimiętką.

Dorotko, niestety nie znam nazw swoich irysów, bo wszystkie to podarunki. Ani jednego nie kupiłam.
Wybrałaś moje ulubione kolorki.
Na razie nie skusiłam się na żadne lilie i mam nadzieję, że już tak zostanie. Najważniejsze nie wchodzić gdzie nie trzeba ;:306
Za dużo już zamówiłam bylin. A miałam w ogóle niczego nie zamawiać, bo przecież zbieram na kamienie na ścieżkę, a to będzie bolało :roll:
Zresztą sporo lilii zamieszkało u mnie na jesieni. :D

Kasiu, len mam od samego początku, czyli od jakiś 8 lat. Nigdy nie miałam z nim problemów

Aniu
, nie mam pojęcia czy mam siewki, raczej nie, bo jesienią ich nie widziałam. Chyba było u mnie zbyt sucho.
Irysy są cudowne. Mnie wciągnęło
Zajrzałam do Ciebie. Mam nadzieję, że mimo wszystko otworzysz tutaj wątek, ale i tak zapisałam się i będę śledziła blog

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No to jeszcze raz powojniki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ale masa powojników ;:oj Pięknie rosną. Co to za fioletowe pomponiki na pierwszym zdjęciu?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”