Pozdrawiam Cie zdolna kobietko
Mój ogród na fotografii- część 9
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród na fotografii- część 9
Bogusiu ale zakupy
ale zdjęcia wspominkowe super
Piękną wiosnę miałaś
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Bogusia rozpoczęła okres zakupowy 
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale zakupy
, to dopiero początek
, Bogusiu to porzeczka krwista na jednym ze zdjęć?
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, witam Was Kochane w pochmurny poranek .
Dorotko!wziąwszy pod uwagę mój ogrodowy areał, tudzież warunki do przechowywania / na razie/ skrzyneczek z wysiewami
...nie jest to szaleństwo. Nie wykluczam ,ze będąc w marketach sporo jeszcze roślinek wpadnie do mojego koszyka a i jeszcze mój ogrodniczy, ulubiony sklep do odwiedzenia
To zamówienie efektem buszowania po sklepach internetowych
Aniu! Na razie jeszcze mam sporo miejsca na jednoroczne a i w miarę dobre warunki do przechowywania skrzyneczek. Powoli to się kończy gdyż nasi młodzi będą też wkrótce przeprowadzali remont na pietrze. Na razie zakończony a parterze i tam mieszkają. Z czasem moje byliny rozrosną się i nie będzie za wiele miejsca na jednoroczne , a trawników nie mam zamiaru już "wydzierać". Pomidory owszem co roku wysadzamy okolo 70 szt w tunelu foliowym , tylko sprawdzone odmiany. Był rok,ze kupiliśmy kilka odmian , niestety nie przypadły do podniebieniadomownikom
. Zatem teraz co roku kupujemy sadzonki u zaprzyjaźnionego ogrodnika mięsiste, niemal bezpestkowe,doskonałe do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory.W gruncie rosną u mnie tylko samosiejki koktajlowe U nas dzisiaj rano popadał śnieg .Wybierałam się Nie chcę już ani mrozu, ani śniegu!
Jadziu!
powoli zamierzam rezygnować z wysiewu/ ale to w przyszłości / jednorocznych na rzecz bylin. Jak to będzie okaże się.
Tereniu!dziękuję za pochwały
Z wielkim sentymentem przeglądam wspominkowe zdjęcia i odmierzam czas do pojawienia się pierwszych kolorków. Wczoraj dokonałam szczegółowego oglądu ogrodu , przywoływałam w pamięci te różnobarwne widoczki w miejsce szaro-burych obrazków. Bardzo tęsknię za wiosną!!!
Aniu!
Rozpoczęte zakupy, niebawem wysiew ..to i wiosna coraz bliżej. Z wielkim ubolewaniem stwierdzam piorunujący przepływ czasu
Niedawno dekorowałam choinkę ,wczoraj rozbierałam. minęło, jak z bicza strzelił
Trzeba się cieszyć każdą chwilą
Iwonko! to dopiero początek, dopiero się zaczyna
Tak to jest porzeczka krwista ! Ślicznie krzaczek wygląda w pełni kwitnienia. 
Dorotko!wziąwszy pod uwagę mój ogrodowy areał, tudzież warunki do przechowywania / na razie/ skrzyneczek z wysiewami
...nie jest to szaleństwo. Nie wykluczam ,ze będąc w marketach sporo jeszcze roślinek wpadnie do mojego koszyka a i jeszcze mój ogrodniczy, ulubiony sklep do odwiedzenia
Aniu! Na razie jeszcze mam sporo miejsca na jednoroczne a i w miarę dobre warunki do przechowywania skrzyneczek. Powoli to się kończy gdyż nasi młodzi będą też wkrótce przeprowadzali remont na pietrze. Na razie zakończony a parterze i tam mieszkają. Z czasem moje byliny rozrosną się i nie będzie za wiele miejsca na jednoroczne , a trawników nie mam zamiaru już "wydzierać". Pomidory owszem co roku wysadzamy okolo 70 szt w tunelu foliowym , tylko sprawdzone odmiany. Był rok,ze kupiliśmy kilka odmian , niestety nie przypadły do podniebieniadomownikom
Jadziu!
Tereniu!dziękuję za pochwały
Aniu!
Trzeba się cieszyć każdą chwilą
Iwonko! to dopiero początek, dopiero się zaczyna
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
-
aniap56
- 200p

- Od: 6 cze 2014, o 21:43
Bogusiu już u kilku forumowiczów widziałam porzeczkę krwistą.
Pieknie wyglada jak kwitnie; ale chyba owoce nie smaczne
A do ogrodniczego nie bierz aby grubego portfela

Pieknie wyglada jak kwitnie; ale chyba owoce nie smaczne
A do ogrodniczego nie bierz aby grubego portfela
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Gdzieś u nas widziałam krwistą, wiosną muszę ułamać parę patyczków 
- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Wieeeelkie zamówienie
to co? sezon rozpoczęty??? kiedy wysiewy?
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Bogusiu samowar dostał drugie życie
Jeśli zechcesz postawić go w sezonie na stoliku pod chmurką to warto by było zabezpieczyć innym lakierem. Dla utwardzenia i zabezpieczenia stosuje się różne lakiery , czasami żywiczne lub olejo-żywiczne . jest sporo innych ale zapach i cena odstrasza....
Różyczki na stole na pewno spodobały się gościom - to ciekawy akcent dekoracyjny i zawsze można je zrobić w odpowiednim kolorze.
Piszesz, że łatwe w wykonaniu - czy byłoby kłopotliwe pokazać i opisać wykonanie ?
Czy z tych białych naczyń planujesz zrobić komplet z powtarzającym się wzorem czy różne bo różne maja mieć miejsca docelowe ?
Z siewu jednorocznych wycofuje sie od kilku lat i faktycznie jest tego coraz mniej. Jedynie jakieś ciekawostki dochodzą z nasion zdobytych ale to do doniczek pojedyncze sztuki .
Jeśli zechcesz postawić go w sezonie na stoliku pod chmurką to warto by było zabezpieczyć innym lakierem. Dla utwardzenia i zabezpieczenia stosuje się różne lakiery , czasami żywiczne lub olejo-żywiczne . jest sporo innych ale zapach i cena odstrasza....
Różyczki na stole na pewno spodobały się gościom - to ciekawy akcent dekoracyjny i zawsze można je zrobić w odpowiednim kolorze.
Piszesz, że łatwe w wykonaniu - czy byłoby kłopotliwe pokazać i opisać wykonanie ?
Czy z tych białych naczyń planujesz zrobić komplet z powtarzającym się wzorem czy różne bo różne maja mieć miejsca docelowe ?
Z siewu jednorocznych wycofuje sie od kilku lat i faktycznie jest tego coraz mniej. Jedynie jakieś ciekawostki dochodzą z nasion zdobytych ale to do doniczek pojedyncze sztuki .
- bwoj54

Aniu! porzeczkę krwistą mam kilka lat , ale owoców nie próbowałam. Szczerze mówiąc to chyba są niepokaźne ,ze nie rzuciły mi się w oczy
Na pewno jest pięknym akcentem kolorystycznym w ogrodzie, najpierw czerwono-krwiste kwiaty, dopiero później liście. Nie wiem jak przetrwa tę zimę, bo za wcześnie szykowała się do rozkwitu a później nadeszły 14 st. mrozy.
Iwonko! jeśli nie znajdziesz to wyślę Ci patyczki
Asiu! w przyszłym tygodniu -zamierzam wysiać pelargonie.Zgodnie z kalendarzem biodynamicznym/ po raz pierwszy zamierzam postępować zgodnie z nim
28. I od godz 16 :30 , 29, 30 do 4:30 i od 16:00 oraz 31 do 4:30 są dni korzystne na wysiew kwiatów no i dzisiaj do 13:30/ Na pewno w lutym będzie kontynuacja wysiewu , w marcu to już będzie zaawansowane działanie w tunelu foliowym
Krysiu! Wiesz to taki zaparzacz do herbaty z czasów PRL-u
Tez tak pomyślałam ,że nie może to być lakier wodny. Najwyżej postawię pod zadaszeniem albo przy okazji kupię bardziej trwały. Mam z ubiegłego roku wiadro i konewkę z decoupage utrwalone wodnym lakierem i nawet przetrwał.Białe naczynia będą miały różne wzory np: dzbanek i półmisek z jednakowymi elementami jesiennymi by postawić w towarzystwie kosza z dyniami ozdobnymi./ na zewnątrz pod zadaszeniem/ Krysiu, nie ma problemu pokażę jak zrobić różyczki , ale potrzebuję pomocy / nagram filmik ale nie wiem czy potrafię wstawić/. Wnuczka wróci z ferii postaram się wkleić, ewentualnie jutro sfotografuję każdy etap i dodam komentarz opisowy. Pozdrawiam serdecznie 
Iwonko! jeśli nie znajdziesz to wyślę Ci patyczki
Asiu! w przyszłym tygodniu -zamierzam wysiać pelargonie.Zgodnie z kalendarzem biodynamicznym/ po raz pierwszy zamierzam postępować zgodnie z nim
Krysiu! Wiesz to taki zaparzacz do herbaty z czasów PRL-u
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Poczekam do 28I
i wysieję proso rózgowate zebrane na skwerku miejskim.Ciekawe czy wzejdzie 
Ładna lista nasion.
A kiedy wysiewasz bakłażany? Moczysz nasiona, uszczykujesz pędy czy coś? 
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- bwoj54

Asiu! kupiłam kalendarz biodynamiczny i zamierzam wg. niego w tym roku działać.
Rafale!
Przed chwilą dotarła przesyłka z nasionami . Jestem zaskoczona opakowaniem, pierwszy raz z takowym spotkałam się. Ale co tam, nieważne opakowanie, byleby nasionka były OK
Bakłażany do tej pory wysiewałam do skrzyneczki pod koniec lutego. Nasion nie moczyłam a skrzynkę trzymałam w pomieszczeniu o temp. pokojowej. Na początku maja wysadzałam w tunelu foliowym, obok pomidorów. W związku z tym,że pomidory regularnie podlewamy to i bakłażany miały jej dosyć. W ubiegłym roku nie uszczykiwałam pędów, posadzone były dość gęsto zatem niewiele zapylonych było kwiatów. Dwa lata temu urodzaj miałam super.Zamierzam wysiać je w tym roku 12 lutego. Będę wysiewała też polecane przez Ciebie odmiany arbuza

Rafale!
Bakłażany do tej pory wysiewałam do skrzyneczki pod koniec lutego. Nasion nie moczyłam a skrzynkę trzymałam w pomieszczeniu o temp. pokojowej. Na początku maja wysadzałam w tunelu foliowym, obok pomidorów. W związku z tym,że pomidory regularnie podlewamy to i bakłażany miały jej dosyć. W ubiegłym roku nie uszczykiwałam pędów, posadzone były dość gęsto zatem niewiele zapylonych było kwiatów. Dwa lata temu urodzaj miałam super.Zamierzam wysiać je w tym roku 12 lutego. Będę wysiewała też polecane przez Ciebie odmiany arbuza

- ewunia7

- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Bogusiu aleś zaszalała z nasionami
W naszych ogródkach niektóre kwiaty, te same będziemy siały
Nasiona oberżyny jednej i drugiej też mam kupione, tylko, że ja pierwszy raz będę z oberżyną walczyć
Opakowania niespotykane, ale tak jak mówisz ważne że jest coś dobrego w środku.
Dziękuję za odpowiedz i cieszę się że wysiejesz arbuzy.
A jeszcze jedno czy w gruncie bakłażany mogą rosnąć? 
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- bwoj54

Ewuniu!
będziemy mogły porównać efekty wysianych kwiatków.Moje doświadczenie z oberżyną coraz większe/ trzeci rok będę uprawiała/jak dotąd ... z dobrym efektem
Rafale! sadziłam bakłażany/ oberżynę/ w gruncie. Niestety roślinki były mizerne , kwitły, ale owoców nie było. Na opakowaniu tych odmian ,które kupiłam jest napisane, że najlepiej plonuje w tunelu foliowym. Wymaga systematycznego i obfitego podlewania/ to moje stwierdzenie/ bo w tunelu podlewam systematycznie i obficie więc sadzonki dorastały do 70-80 cm ,w gruncie około 20-30 cm. Dopiero okaże się, czy nasionka dobrej jakości
Rafale! sadziłam bakłażany/ oberżynę/ w gruncie. Niestety roślinki były mizerne , kwitły, ale owoców nie było. Na opakowaniu tych odmian ,które kupiłam jest napisane, że najlepiej plonuje w tunelu foliowym. Wymaga systematycznego i obfitego podlewania/ to moje stwierdzenie/ bo w tunelu podlewam systematycznie i obficie więc sadzonki dorastały do 70-80 cm ,w gruncie około 20-30 cm. Dopiero okaże się, czy nasionka dobrej jakości