Jako, że stałam się szczęśliwą posiadaczką kilku egzemplarzy pięknych dyń, będę się starała w miarę możliwości zużyć je przed godziną zero i podzielić się ich nasionami.
Dynie są WZ, nie ma więc gwarancji, że niosą w genach czysty materiał dla potomności, ale myślę, że nawet jeśli się pokrzyżowały, dzieci będą prześliczne
Oferta szczególnie dla tych, którzy dynie traktują jak kulinarny kuferek skarbów.
Dynia Galeux d'Eysines

(Cucurbita maxima)
Kolor skórki łososiowo-brzoskwiniowy, a na niej wyglądające jak brodawki wykwity. Pochodzą one z gromadzącego się w skórce cukru. Czasem zdarza się znaleźć w opisie tej dyni przydomek nadany jej przez amerykańskich ogrodników, którzy mieli problem z wymową francuskiej nazwy - dynia fistaszkowa
peanut pumpkins - brodawki o których wspomniałam do złudzenia przypominają bowiem łupiny orzeszków ziemnych.
Ciekawostką jest, że w czasie dojrzewania dynia ta tworzy brodawki również w miejscu zranienia, teoretycznie można by więc wyciąć w jej skórze jakikolwiek napis, choćby
kocham Cię Pączuszku a po jej dojrzeniu obdarować nią owego
Pączuszka
Waga od 3 do 5 kg.
Miąższ Pachnący pomarańczowy, jedwabisty, wilgotny, lekko orzechowy .
Zastosowanie Idealna do pieczenia, zup, sosów, dań jednogarnkowych, smażenia, gulaszu. Po ugotowaniu miąższ jest gładki jak aksamit.
Uprawa Dynia łatwa i bezproblemowa w uprawie.
Przechowywanie ok. 3-4 miesięcy.
Okres wegetacji ok. 105 dni.
Pink Jumbo Banana

(Cucurbita maxima)
Kolor skórki łososiowo-brzoskwiniowy, lub nieco jaśniejszy. Mój egzemplarz posiada wykwity w postaci pęknięć co oznacza, że ma dużą zawartość cukrów, ale nie jest to regułą w tej odmianie, mniej słodkie egzemplarze będą miały gładką skórkę. Odmiana ta ma ponad 100 lat.
Wagaod 5 do 20-30 kg
Miąższ żółto-pomarańczowy, dość suchy
Zastosowanie Idealna do pieczenia, zup, sosów, dań jednogarnkowych, dobra na frytki i placki.
Uprawa Dynia dość łatwa uprawie.
Przechowywanie od 5 do 7 miesięcy
Okres wegetacji ok. 105 dni.
Buen Gusto

(Cucurbita maxima)
Kolor skórki to odcienie seledynowego, od ciemnego po jasną szałwię. Kształt nieco spłaszczony. Odmiana pochodzi z Hiszpanii.
Wagaod 5 do 8 kg
Miąższ gęsty, żółto-pomarańczowy, słodki, drobnoziarnisty
Zastosowanie Idealna do pieczenia, na ciasta i placki
Uprawa Dynia dość łatwa uprawie. Przy sprzyjających warunkach ma bardzo szybki wzrost i wydajne plonowanie
Przechowywanie od 6 do 8 miesięcy
Okres wegetacji ok. 115 dni.
Kogigu

(C. moschata)
Klejnot tradycyjnej japońskiej hodowli dyń. Przynajmniej tak reklamuje tą odmianę jeden z amerykańskich sklepów internetowych
Odmiana, którą można jeść ze skórką (mięknie ona podczas obróbki termicznej).
Kolor, na początku zielony, w miarę dojrzewania przechodzi w ceglano-brązowy. Wyraźnie żebrowana, małych rozmiarów.
Waga do 1 kg
Miąższ gęsty, ciemno pomarańczowy, słodki, orzechowy z owocową nutą, gładki
Zastosowanie Idealna do pieczenia, na ciasta i placki, na surówki
Uprawa Dynia średnio trudna w uprawie.
Przechowywanie do 8 miesięcy, dobrze jest przed przechowywaniem wykonać utwardzanie.
*
Okres wegetacji ok. 110 dni.
* Utwardzanie to zabieg mający na celu jak sama nazwa wskazuje utwardzenie skórki dyni, dzięki czemu stanie się mniej przepuszczalna i podatna na zranienia, co w efekcie pozwoli na dłuższe przechowywanie dyni. Polega na pozostawianiu zerwanej już dyni przez okres około 10 dni w warunkach zewnętrznych, czyli wystawioną na słońce i nocny chłód. Jedynie w przypadku możliwości wystąpienia przymrozków należy dynię przechować w pomieszczeniu, po czym wrócić do utwardzania.
cdn...