Ogródek Przemka - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka - cz.3
W zeszłym roku kupiłem jedno opakowanie nasion szpinaku sałatkowego (pnącego) -na naszym forum występuje pod nazwą Malabar . Myślę, że chodzi Ci raczej o nazwę Malabar gdyż Matador to odmiana szpinaku (Spinacia oleracea) i nie jest on rośliną pnącą. Z Malabarem jest troszeczkę kłopotu z kiełkowaniem nasion. Nasiona wymagają skaryfikacji czyli mechanicznego uszkodzenia skorupy nasiennej. Roślina lubi też wysokie temperatury. Miałem kilka sadzonek z których 2 wylądowały w tunelu a reszta zmarnowała się nie wysadzona z doniczek do gruntu. Nie zrobiłem im podpór, często przesychały, nie były nawożone a mimo to liście miały bardzo duże i 2 razy przeprowadziłem zbiór. Ponieważ ja nie przepadam za szpinakiem jego smak testowała żona i twierdziła, że jej smakował. Co do cebuli to być może coś jest nie tak ze strukturą gleby.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No nareszcie się odezwałeś
Poziomki posiałam
Coś trzeba robić .

Poziomki posiałam

Coś trzeba robić .
-
Witam w swoich progach! Ja też w tym roku będę wysiewał poziomki ale czekam z wysiewem do końca lutego. Na razie kupiłem nasiona odmiany Rugia oraz Rujana (o tej odmianie nic nie wiem-poza tym co piszą na opakowaniu-podobno może rosnąć nawet w doniczkach). Zamierzam jeszcze dokupić Reginę, ze względu na największe owoce (4-5g) oraz Supreme (Vilmorin)-nasiona są dwukrotnie droższe niż np. nasiona Rugii. Na razie namoczyłem cebulę "szczypiorową" i wysadziłem do 2 doniczek oraz systematycznie wysiewam rzeżuchę.
-
- ---
Przemku Rugię Ci polecam .Właśnie ja powtórzyłam .Świetna odmiana,owoce duże,smaczne i nie chorują .Plonuje dwukrotnie .
Regina jw.Reszty nie poznałam.
Poziomki białej nie polecam ,bo jest nijaka .
Czekam na przesyłkę bobu.
Lista nasienna do odgapienia
Regina jw.Reszty nie poznałam.
Poziomki białej nie polecam ,bo jest nijaka .
Czekam na przesyłkę bobu.
Lista nasienna do odgapienia

-
Wczoraj otrzymałem najnowszy katalog nasion PlantiCo. Mają dużo własnych odmian i dość ciekawą ofertę dla właścicieli parapetów i balkonów. 27 mieszanek i odmian warzyw dobrze rosnących w doniczkach i skrzynkach.
Po śniegu za oknem zostały tylko drobne ślady. Jutro wybiorę się na działkę bo Kluska11 czeka na obiecane nasionka pigwowca. Chyba też zrobię konstrukcję minitunelu z rur PCV, muszę tylko zaplanować jego wielkość bo od tego zależy ilość i rodzaj złączek. W marcu i w kwietniu będzie dodatkowo chronił przed przemarznięciem roślinki w tunelu a w maju posłuży jako osłona dla melonów lub fasolki (przed śmietką).
ida74 Jutro paczuszka z bobem dotrze na pocztę.
Ja na razie dzielnie powstrzymuję się od wysiewów, chociaż nasiona przygotowane, ziemia kupiona a i lampa odnaleziona w piwnicy.
Po śniegu za oknem zostały tylko drobne ślady. Jutro wybiorę się na działkę bo Kluska11 czeka na obiecane nasionka pigwowca. Chyba też zrobię konstrukcję minitunelu z rur PCV, muszę tylko zaplanować jego wielkość bo od tego zależy ilość i rodzaj złączek. W marcu i w kwietniu będzie dodatkowo chronił przed przemarznięciem roślinki w tunelu a w maju posłuży jako osłona dla melonów lub fasolki (przed śmietką).
ida74 Jutro paczuszka z bobem dotrze na pocztę.
Ja na razie dzielnie powstrzymuję się od wysiewów, chociaż nasiona przygotowane, ziemia kupiona a i lampa odnaleziona w piwnicy.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Przemku z chęcią zobaczę jak robisz tunel z rurek pcv. Na stałego foliaka nie mam miejsca a mój mikro tunel foliowy jest za niski, bo sięga mi gdzies do kolana.
Aż zerknęłam do plantico. Fajna jest "PIKANTNE CIĘTE LISTKI ?MINI OGRÓD? ale gramatura 1g. To chyba dawka na obsianie 1 doniczki
Aż zerknęłam do plantico. Fajna jest "PIKANTNE CIĘTE LISTKI ?MINI OGRÓD? ale gramatura 1g. To chyba dawka na obsianie 1 doniczki
Pozdrawiam Jola
-
1 gram nasion takich jak sałata, endywia czy cykoria to prawie 600 sztuk. Powinno wystarczyć na więcej niż 1 doniczka.
Rury i kształtki tunelowe można zakupić w firmie LEMAR z Rzeszowa (www. tunelefoliowe.pl). Mają bardzo ciekawą ofertę. Tylko trzeba to sobie wszystko dobrze zaplanować by się nie okazało, że zabrakło nam jakiegoś elementu.

-
- ---
Przemku polecam Ci Carycę f1 z papryk
U mnie ma dożywocie .
Bardzo plenna odmiana ,soczysta ,grube ścianki .W gruncie i w folii na 6 Z PLUSEM

U mnie ma dożywocie .
Bardzo plenna odmiana ,soczysta ,grube ścianki .W gruncie i w folii na 6 Z PLUSEM

-
Nie kuś!!!
Z papryk zaplanowałem sobie uprawę Roberty F1, zostało mi troszeczkę nasion Robertiny a specjalnie zakupiłem jeszcze odmianę czereśniową Topgirl (chyba raczej Top Girl). Mam miejsce na najwyżej 20 papryk chyba, że czereśniowe będę uprawiał w donicach. Jak na razie w Lubartowie nie widziałem w żadnym z ogrodniczych by mieli nasiona PlantiCo a Caryca F1 jest chyba ich odmianą. Ale dzięki za rekomendację jeszcze to sobie przeanalizuję. Na razie kombinuję z buraczkami ćwikłowymi na botwinkę i z konstrukcją na tyczną fasolkę szparagową.

-
-
- ---
Miałam i Robertę i Robertinę ,ale Caryca wygrała .Jeżeli chcesz to Ci ją wyślę.
Czereśniową mam i warto ją posadzić w donicy(choć te podlewanie w upały
),by w razie mrozów przenieść krzaczki do foliaka ,coby jak najdłużej cieszyć się owocami .Można też ją przezimować .
U mnie ziemia w kuwetkach zażywa ciepłych kąpieli pod kaloryferami .Od jutra popełnię kolejne wysiewy czegoś ...
Papryki ostre namoczę ,bo słodkie wysieje w ostatnim tygodniu lutego .
Czereśniową mam i warto ją posadzić w donicy(choć te podlewanie w upały

U mnie ziemia w kuwetkach zażywa ciepłych kąpieli pod kaloryferami .Od jutra popełnię kolejne wysiewy czegoś ...
Papryki ostre namoczę ,bo słodkie wysieje w ostatnim tygodniu lutego .
-
To ja poproszę o kilka nasionek Carycy F1.
A jaką masz czereśniową? Ostra czy słodka i jak ją przygotować bo marzy mi się nadziewana serkiem. Jeżeli będę uprawiał w donicach to raczej pomyślę o jakimś nawadnianiu (kroplowe?, taśma?, mata podsiąkowa?). U mnie zamarznięta "Aura" czeka w samochodzie, chyba przeniosę ją do mieszkania.

-
-

U mnie rzeżucha jest wysiewana systematycznie co 5-7 dni. Rośnie w specjalnych pojemniczkach dla podkiełkowywania nasion (Vilmorin) ale dodatkowo na wierzch pojemniczka kładę warstwę waty i dopiero wysiewam nasionka, gdyż bez warstwy waty zdarzało mi się przesuszyć roślinki. Odwiedziłem dzisiaj piekarnię i okazuje się, że skorupek od jaj kurzych codziennie mogę mieć całe wiaderko. Trochę będę ich potrzebował pod funkie, sasanki i ciemierniki, część trafi pewnie pod pomidory a resztę pewnie spryzmuję. Przetestuję na ślimakach jak reagują na ściółkę ze skorupek.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Faktycznie, dużo nasion mam w tym 1 gr. Zasugerowałam sie nasionami na kiełki
Nawiązując do carycy. Mam podobną kształtem paprykę ale bardziej spłaszczoną. Owoce zbieram już pod koniec lipca. Macie pomysł co to może być za odmiana? U mnie się nazywa "od pani Marysi"
ps. Przemku strony sklepu Franchi Sementi system mi blokuje. Ponoć zawierają trojany. Mam dość mocno obwarowanego kompa i może stąd to ostrzeżenie się bierze. Tak dla przestrogi o tym wspominam.

Nawiązując do carycy. Mam podobną kształtem paprykę ale bardziej spłaszczoną. Owoce zbieram już pod koniec lipca. Macie pomysł co to może być za odmiana? U mnie się nazywa "od pani Marysi"

ps. Przemku strony sklepu Franchi Sementi system mi blokuje. Ponoć zawierają trojany. Mam dość mocno obwarowanego kompa i może stąd to ostrzeżenie się bierze. Tak dla przestrogi o tym wspominam.
Pozdrawiam Jola