Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
Nie mogę się jakoś dochować białych zawciągów. Dostałam od forumowiczki, ale rosną tylko w liście. W przeciwieństwie do różowych, którym bardzo chce się kwitnąć. Czy ty u siebie dostrzegasz różnicę? Czy białe są słabsze?
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Zuzo
. Jestem i ja u Ciebie. Na pierwszej stronie masz zdjęcia "przed" i "po" na których widać jak na dłoni jak zmienia się Twój ogród. Wszystko pięknie Ci się rozrasta, jest kolorowo i cudownie. Z niecierpliwością czekam na wiosenne zdjęcia . Pozdrawiam
.

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Zuza, śliczności wiosenne
Jeszcze tyko dwa miesiące i będziemy wypatrywać takich piękności w naszych ogrodach..
Białe szafirki mam wsadzone głębiej niż te podstawowe niebieskie. Raz mi wyginęły i się nauczyłam
Faktycznie są jakieś delikatniejsze i wolniej przyrastają zarazy jedne 

Białe szafirki mam wsadzone głębiej niż te podstawowe niebieskie. Raz mi wyginęły i się nauczyłam

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Zuza ja właśnie tylko tego sposobu wzrostu w krzewuszkach nie lubię. Zupełnie jakby miały jakieś ADHD - co chwila w inną stronę.
Też muszę swoje przyciąć po kwitnieniu.
Kochana pamiętaj o ciemierniku dla mnie.

Też muszę swoje przyciąć po kwitnieniu.
Kochana pamiętaj o ciemierniku dla mnie.

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
To Wam powiem, że ja mam bardzo grzeczne krzewuszki. Narzekałam trochę na kwitnienie, ale to może moja wina była. Przycięłam stare pędy. A przecież to na nich kwitną. W zeszłym roku pięknie kwitły. Bardziej idą w kule niż się płożą.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Zuziu otrzymałam przesyłkę
Muszę teraz dokładnie poczytać, jak zadbać o te rarytasy
. Szczególnie ten Ptilotus z tego co widzę, będzie wielkim wyzwaniem.
Wielkie dzięki za te wszystkie niespodzianki

Muszę teraz dokładnie poczytać, jak zadbać o te rarytasy

Wielkie dzięki za te wszystkie niespodzianki

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Beata, na barwinka faktycznie nie narzekam co do kwitnienia, tym bardziej że rośnie na dość słonecznej wystawie a one podobno cień lubią
Zawciąg najbardziej wigorny do kwitnienia to ten z jaśniutkofioletowymi prawie różowymi kwiatkami
Iwonko, aż przebieram girkami już za tą wiosną
Kasia-mymysteryy, mi te białe szafirki nigdy na przyszły sezon nie wyłażą, ale Sabinka pisała żeby je wsadzić nieco głębiej niż fioletowe - to może je mróz u mnie załatwiał
Zobaczę czy te wyjdą na wiosnę, a jeśli nie to zrobię ostatnia próbę z wkopaniem ich głębiej
Życzę powodzenia z Ptilotusem, ja też będę próbowała w tym roku - w zeszłym kupiłam sadzonkę.
Dorcia, nigdy nie miałam odmiany na kupowanych szafirkach opisanej, białe i tyle
Spróbuję je w przyszłym sezonie posadzić głębiej.
Kasiu-Kasiula, moją lewizję dziś pomacałam i zmarznięta na gnat
Ciekawe czy przetrwa
Małgosiu, I'm sorry, mea culpa
A białe kwiaty są super 
Ewciu, kot wie dobrze gdzie usadzić cztery litery
Sama jak mam nogi zmarznięte przyklejam je do kaloryfera.
Lucynko, na zdrowie, niech Tobie pięknie wyrosną
Soniu, no ja to się boję że jak się Karolek urodzi, to właśnie będziesz miała dla nas czasu dużo mniej
Szkoda że Ci się ta krzewuszka nie udała, pomimo jej dziwnego pokroju potrafi zachwycić 
Dorotko, jeszcze ciut ciut tej zimy, choć dni już coraz dłuższe to jeszcze mróz szczypie. Ciekawe czemu lato jakoś tak szybko nam mija a zima się ciąąąąągnie
Wandziu, te zawciągi ze zdjęcia sadziłam pierwszy raz już kwitnące. Zobaczymy jak się zachowają w tym roku. Z moich dotychczasowych obserwacji wynika, że najbardziej chętne do kwitnienia są zawciągi jasnofioletowe. Aż zielonego z pod nich nie widać.
Na jesieni dokupiłam tez czerwone, latem będę obserwować kwitnienia we wszystkich rodzajach to porównam.
Ewelina, witaj u mnie
rozgość się i odzywaj czasami, będzie mi miło 
Sabinko, sprzedałam już Twój sposób sadzenia białych szafirków Kasi i sama też spróbuję w tym roku jak te cholery znów nie wylezą
Aneczko, a wiesz kochana że obie sadzonki ciemiernika które wzięłam do domu wyginęły
W ogrodzie widziałam jeszcze dwie których nie tykałam, może one się udadzą. Mam nadzieję że nie zmarzną bo to takie maluszki z dwoma listkami były. Ale wiem, pamiętam, jak się w nocy budzę to "ciemiernik dla Ani" musze koniecznie 10 razy powtórzyć przed ponownym zaśnięciem 
Madziu, no to Ci zazdroszczę, moja ciężka do ujarzmienia, ale jak widzę ją całą w kwiatach to nawet to pełzanie jej wybaczam.
---------------------
Zimno, buro i ponuro, nic tylko szperać po sklepach internetowych. Wysłałam zmówienie z Lily... na razie po jednym z każdego rodzaju (w paczce lilii i tak są dwie) Zobaczę jak będą wyglądać "na żywca" i wybiorę do ewentualnego dokupienia te które mi się najbardziej spodobają. Takie cudeńka wpadną w moje ręce:
Lilia Orienpet ANASTASIA 2 szt.
Lilia Orienpet BEVERLY DREAM 2 szt.
Lilia Orienpet ALTARI opakowanie 2 szt.
Lilia Orienpet FLASHPOINT 2 szt.
Lilia Orienpet FOREVER 2 szt.
Lilia Orienpet GARDEN PLEASURE 2 szt.
Lilia Orienpet MISS FEYA 2 szt.
Lilia Orienpet PRETTY WOMAN 2 szt.
Lilia Orienpet ZAMBESI 2 szt.
Dalia MICK S PEPPERMINT 1 szt.
Dalia MINGUS RANDY 1 szt.
Lilia azjatycka pełna ANNEMARIE s DREAM
Lilia azjatycka pełna ELODIE 1 szt.
Lilia azjatycka pełna DOUBLE SENSATION 1 szt.
Lilia azjatycka pełna Candy Blossom 1 szt.
Irys syberyjski PINK PARFAIT 1 szt.
Dalia SIR ALF RAMSAY 1 szt.
A teraz troszkę różyczek. Jak wiecie różyczki mam pierwszy sezon, i nie są zachwycające. Pojedyncze kwiaty wyglądają jako tako, ale już całe krzaczki gorzej. Mam nadzieję że jak podrosną i dobrze je podkarmię to zmężnieją

Iwonko, aż przebieram girkami już za tą wiosną

Kasia-mymysteryy, mi te białe szafirki nigdy na przyszły sezon nie wyłażą, ale Sabinka pisała żeby je wsadzić nieco głębiej niż fioletowe - to może je mróz u mnie załatwiał

Dorcia, nigdy nie miałam odmiany na kupowanych szafirkach opisanej, białe i tyle

Kasiu-Kasiula, moją lewizję dziś pomacałam i zmarznięta na gnat

Małgosiu, I'm sorry, mea culpa

Ewciu, kot wie dobrze gdzie usadzić cztery litery

Lucynko, na zdrowie, niech Tobie pięknie wyrosną

Soniu, no ja to się boję że jak się Karolek urodzi, to właśnie będziesz miała dla nas czasu dużo mniej

Dorotko, jeszcze ciut ciut tej zimy, choć dni już coraz dłuższe to jeszcze mróz szczypie. Ciekawe czemu lato jakoś tak szybko nam mija a zima się ciąąąąągnie

Wandziu, te zawciągi ze zdjęcia sadziłam pierwszy raz już kwitnące. Zobaczymy jak się zachowają w tym roku. Z moich dotychczasowych obserwacji wynika, że najbardziej chętne do kwitnienia są zawciągi jasnofioletowe. Aż zielonego z pod nich nie widać.
Na jesieni dokupiłam tez czerwone, latem będę obserwować kwitnienia we wszystkich rodzajach to porównam.
Ewelina, witaj u mnie

Sabinko, sprzedałam już Twój sposób sadzenia białych szafirków Kasi i sama też spróbuję w tym roku jak te cholery znów nie wylezą

Aneczko, a wiesz kochana że obie sadzonki ciemiernika które wzięłam do domu wyginęły

Madziu, no to Ci zazdroszczę, moja ciężka do ujarzmienia, ale jak widzę ją całą w kwiatach to nawet to pełzanie jej wybaczam.
---------------------
Zimno, buro i ponuro, nic tylko szperać po sklepach internetowych. Wysłałam zmówienie z Lily... na razie po jednym z każdego rodzaju (w paczce lilii i tak są dwie) Zobaczę jak będą wyglądać "na żywca" i wybiorę do ewentualnego dokupienia te które mi się najbardziej spodobają. Takie cudeńka wpadną w moje ręce:
Lilia Orienpet ANASTASIA 2 szt.
Lilia Orienpet BEVERLY DREAM 2 szt.
Lilia Orienpet ALTARI opakowanie 2 szt.
Lilia Orienpet FLASHPOINT 2 szt.
Lilia Orienpet FOREVER 2 szt.
Lilia Orienpet GARDEN PLEASURE 2 szt.
Lilia Orienpet MISS FEYA 2 szt.
Lilia Orienpet PRETTY WOMAN 2 szt.
Lilia Orienpet ZAMBESI 2 szt.
Dalia MICK S PEPPERMINT 1 szt.
Dalia MINGUS RANDY 1 szt.
Lilia azjatycka pełna ANNEMARIE s DREAM
Lilia azjatycka pełna ELODIE 1 szt.
Lilia azjatycka pełna DOUBLE SENSATION 1 szt.
Lilia azjatycka pełna Candy Blossom 1 szt.
Irys syberyjski PINK PARFAIT 1 szt.
Dalia SIR ALF RAMSAY 1 szt.
A teraz troszkę różyczek. Jak wiecie różyczki mam pierwszy sezon, i nie są zachwycające. Pojedyncze kwiaty wyglądają jako tako, ale już całe krzaczki gorzej. Mam nadzieję że jak podrosną i dobrze je podkarmię to zmężnieją

- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuziu powiadasz,że pierwszy rok
Nie możliwe bo są takie cudne :)Ja na jednych miałam pojedyncze kwiaty a na niektórych po kilka .I też mam je króciutko ,ale może w tym roku będą miały więcej,mam taką nadzieję

Nie możliwe bo są takie cudne :)Ja na jednych miałam pojedyncze kwiaty a na niektórych po kilka .I też mam je króciutko ,ale może w tym roku będą miały więcej,mam taką nadzieję

Zuza,
kusisz, kusisz... zerknęłam na dalie, które zamówiłaś i achhhh
.... na lilie boję się patrzeć
w zeszłym roku zachwyciłam się nimi, więc nie miałabym nic przeciwko, by zasilić ich szeregi
póki co opieram się zakupom
super fotki... fajnie sobie przypomnieć lato, gdy zimno i biało za oknem
kusisz, kusisz... zerknęłam na dalie, które zamówiłaś i achhhh

w zeszłym roku zachwyciłam się nimi, więc nie miałabym nic przeciwko, by zasilić ich szeregi

póki co opieram się zakupom

super fotki... fajnie sobie przypomnieć lato, gdy zimno i biało za oknem

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
piękne te twoje różyczki, naprawdę nie masz na co narzekać.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Jak moje róże będę tak wyglądały to będę zadowolona
. Właściwie większość posadziłam jesienią a kilka sztuk wiosną tak więc czekam na moje . Każda roślina wymaga trochę czasu zanim zacznie wyglądać cudownie tak więc trzeba uzbroić się w cierpliwość . 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Zuziu ale one są śliczne 

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Zamówienie liliowe
. Zauważyłam, że w tym roku wszystkie mamy rozbieżne gusta jeśli chodzi o lilie. Są jakieś elementy wspólne, ale ogólne zamówienie mocno się różni. To fajnie. Bo będzie co podziwiać latem.
Róże masz bardzo ładne. Nie przejmuj się że krzaki wyglądają kiepsko. Mają prawo w takim wieku. U mnie też same młódki.
Herzogin Christianę zamówiłam już na przyszłą wiosnę. Bo teraz nie było. Wpadła mi w oko u Ciebie Beverly. Choć pozostałe też bardzo ładne.

Róże masz bardzo ładne. Nie przejmuj się że krzaki wyglądają kiepsko. Mają prawo w takim wieku. U mnie też same młódki.
Herzogin Christianę zamówiłam już na przyszłą wiosnę. Bo teraz nie było. Wpadła mi w oko u Ciebie Beverly. Choć pozostałe też bardzo ładne.
Zuzka, młode różyczki i jak ładnie pokazały kwiaty! Christiana Herzogin piękna (zapisuję w notatki) i Astrid Lindgren bardzo fajna, ona naprawdę u Ciebie pierwszy rok? Taka wysoka!
Żółta NN bardzo mi się podoba. Ten kolor wygląda rewelacyjnie w wazonie
(przetestowane) 
Żółta NN bardzo mi się podoba. Ten kolor wygląda rewelacyjnie w wazonie

Zuziu,cudownie pielęgnujesz swoje róże,są wspaniałe.