Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

hej ;:7
Przydreptałam do Ciebie ;:65, pooglądałam zmagania ogrodowe, mogę zostać :D ?
Piękne kępy irysów a ja myślałam że je należy na zimę wykopać i u mnie jeszcze nie posadzone. Najwyżej zakwitną później. Też mam ogródek warzywny więc podpatrzę co u Ciebie będzie się działo :wink: .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie dziewczyny w moim ogródku! Dzisiaj trwały prace na hostowisku. Przygotowałem też grządkę na siewki niezapominajek porozrzucanych po całym ogrodzie. W domu posiałem pierwszą partię fasolki szparagowej a na kiełkownik trafiły nasiona ogórków Panandra.

MoniaK Sądzę, że masz cebulki irysów holenderskich a nie żyłkowanych więc śmiało możesz je już posadzić.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Przemek piękne kolory wiosny u Ciebie, a jeszcze jak posadzisz swoje piękne hodowlańce to sąsiedzi oniemieją z zazdrości ;:oj
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

MoniaK Sądzę, że masz cebulki irysów holenderskich a nie żyłkowanych więc śmiało możesz je już posadzić.
Ano tak, masz rację, mam holenderskie,a teraz już wiem jakie zakupić następne :D .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Hosty częściowo rozdzielone i podsypane ziemią. Teraz już tylko troszeczkę nawozu i podsypanie korą.
Awatar użytkownika
Prymulka
100p
100p
Od: 17 lut 2015, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Będzie duże poletko host :D
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

W ogródku pewnie teraz dużo pracy?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Zaczynają kwitnąć ciemierniki ("róża bożonarodzeniowa"). Czas też na pierwsze grzyby tej zimy (zimówka aksamitnotrzonowa).
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Ja tydzień temu zbierałam opieńki miodowe w lesie.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Hej Przemku :wit
Na mojej działce grzyby przedstawione przez Ciebie występują, ale mam obawy przed ich zbiorem niestety.
Podobnie boczniaki, które rosną w lesie są dla mnie egzotycznie wyglądające. :oops:
Pozdrawiam serdecznie. :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na początek ustalenie gatunków warzyw jakie zamierzam uprawiać w 2016 roku a następnie dobór odpowiednich odmian. Na pewno przydadzą się katalogi nasion w wersji papierowej(W. Legutko, Spójnia Nochowo, PNOS Ożarów Mazowiecki, Polan, Vilmorin i Florexpol). Część odmian sprawdziła się w poprzednich latach, będzie też parę nowości. Bób- bez niespodzianek-pozostaje Figaro, brukselka- Dolores F1 , burak liściowy- Bright Lights (mix), cebula-oczywiście Exhibition, Globo, Ailsa Craig i prawdopodobnie Sopelek, cukinia-Atena Polka F1 i prawdopodobnie Nefryt F1, dynia-Ambar, Justynka F1, Uchiki Kuri, Karowita Bis i Piżmowa Butternut, fasolka szparagowa- żółta Rocdor i zielona Bartava, kalarepa-Kordial F1, koper-2-3 odmiany, marchew -Baltimore F1 i Laguna F1 ale może na próbę Mignon, Kuroda, Kinga F1 i Kamila F1, ogórek- w tunelu Panandra F1 a w gruncie Partner F1 i Julian F1, papryka- Topgirl, Roberta F1 i może Oleńka, pomidor-3-4 odmiany, rzodkiewka-Rondar F1, rzodkiew japońska-nie ma dużego wyboru (co się uda kupić), skorzonera (też nie ma dużego wyboru), szpinak- Asta F1 i Greta F1 (może jesienią jakaś inna odmiana), seler- Zagłoba lub Talar i może parę roślin Goliath. Będą też sałaty, roszponka, rukola, mizuna, pak-choi, pietruszka naciowa i jakieś zioła.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i się zaczęło! W moim ulubionym sklepie ogrodniczym pierwsza duża dostawa nasion. Nowa jak dla mnie odmiana cukini- Tristan F1 (czekam jeszcze na odmiany: Cora F1 i Orelia F1). Trochę nasion zamówiłem dzisiaj dodatkowo w Florexpolu. Czekam na katalogi z Plantico i Torseed. W sklepie przy stacji PKP mają nawet zaprawione nasiona cebuli Exhibition w małych opakowaniach i w przystępnej cenie ale nasiona cebuli Globo już tanie nie są. Na szczęście w tym roku na opakowania powróciły terminy przydatności do siewu i tylko dzięki temu powstrzymałem się przed kupnem nasion skorzonery. Wiele osób skarżyło się w ostatnim roku na słabe wschody tego warzywa a nasiona skorzonery wyjątkowo szybko tracą zdolność kiełkowania. Poczekam może Franchi Sementi wkrótce zaoferuje jakieś fajne nasionka.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

O nie nie nie :;230 Tak zaglądam na forum z lekką niepewnością czy aby nikt się zaraz nie pochwali siewkami arbuzów czy bobu a ja znowu w tyle będę a tu wieści, ze już można wpaść w szał nowych odmian 8-)

Tak poważnie Przemku to cieszę się, że znowu działasz w wątku :)

Ten fioletowo-różowo kwitnący krzew u Ciebie to wawrzynek?

ps. wiem, że to zdjecie krzewu z ubiegłego roku :)
Pozdrawiam Jola
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wawrzynek niestety poległ (może ocalała jakaś siewka w doniczce)- nie zadbałem wystarczająco o niego i padł. Rósł pod leszczyną, w korzeniach zagnieździł się podagrycznik a jakby tego było mało ktoś na niego nadepnął i lekko podłamał. Arbuzami raczej nie będę straszyć ale być może na próbę posadzę jakiegoś melona. Będę też testować kilka odmian cukini więc z pewnością w kwietniu coś o nich napiszę. Do połowy lutego z wysiewami nie będę się wychylał a potem to już tradycyjnie bób, cebula i szpinak.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Szkoda wawrzynka. Duży krzew już miałeś.

Cukinię mam już obraną. black beauty na pewno. 2 krzaki dały mi tyle cukinii że nie dałam rady przejeść a w końcu weganką jestem. Żadnych patisonów bo nikt ich nie je a ogólnie wstręt do octowych zapraw mamy.

Może miałeś szpinak "matador" w swojej uprawie? Chodzi mi o ten pnący :)
W tym roku ponawiam kwestię z sianiem cebuli. Tyle tylko, że nie mam pojecia czemu u mnie każda cebula rośnie płaska jak statek ufo. Obojętnie czy to dymka czy ailsa, czy cukrowe. Mam jakieś braki składników w glebie.
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”