Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

:wit

Sobota minęła nawet nie wiem kiedy.
Śniegu ociupinę pojawiło się więc niewielką ochronę rośliny będą miały przed mrozami.

Obrazek

Obserwuję mojego rododendrona (posadzony na wiosnę) i z nie ukrywaną radością stwierdzam, że będzie kwitł w tym sezonie. Liście ładne, raczej dobrze nawodniony i jestem pełna nadziei ;:173

Obrazek Obrazek

Kot proszalny- sąsiadowy nakarmiony

Obrazek

Większość drutów oczyszczona- zostało 7 ale już zapylenie było zbyt wielkie

Obrazek

W sklepie niestety nie obłowiłam się zbytnio. Na dwie rączki Witku nie było ;:204

Obrazek Obrazek

Ale moja mama sprawiła mi niespodziankę i zaopatrzyła mnie w piękne, składane koszyki (z odzysku) i w kolejnym sezonie już nie będę miała kłopotów z przetrzymywaniem czy przewożeniem swoich plonów. Od razu starałam się przeliczyć, ile pomidorów wejdzie do jednego ;:306

Obrazek

Witku
Ja Ciebie wcale nie podpuszczam tylko stwierdzam fakty :wink: Przecież jak pół życia spędziłeś przy pomidorach to teraz nie możesz ich porzucić ;:306
Nasionka wyślę Ci w poniedziałek. Ja 5 sztuk wsadziłam do kieliszka z wodą a jutro zapakuję do woreczka z wilgotnym torfem i do lodówki. Dla liliowców to dobry sposób więc może i dla Kłokoczki będzie ok ;:224

Beatko
Cieszę się, że sprawiłam Ci przyjemność ;:196
Popatrzyłam w sieci na tą cebulę i wygląda bardzo obiecująco. Chętnie przytulę kilka nasionek. Ta mini- szklarnia ma 3x6 oczek więc akurat będzie na trzy odmiany. Wszystkie chcę dawać po trzy nasionka do jednego oczka ;:215

Kasiu
To dla mnie przyjemność ;:196
Jak widzisz- twarda byłam na tych zakupach i mocno trzymałam się listy zakupowej :heja

Dziewczyny Mówiłam, że listonosz prawdę Wam powie i podpowie, co wysiewać :;230

Elu Cieszę się, że przeciąg przywiał Cię do Tymczasowego ;:168
Popatrzę na nasionka- gdzieś upchnęłam z tegorocznego zbioru i teraz nie mogę znaleźć. Ale jestem dobrej myśli. Odkąd skończyłam podstawówkę nic jeszcze nie zgubiłam :tan
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Małgosiu, zapomniałam napisać, że bardzo spodobały mi się kolory nasion cebuli - jak cienie do powiek! :D Mój Mirek też się dopytywał, co to takiego. Aha - i wypił większość pierwszej porcji kefiru grzybkowego. (Taki leciutko drożdżowy posmak jest, ale dobry.)

Różanecznik bardzo ładnie wygląda jak na tę porę roku.
Zazdroszczę Ci dachu nad głową na działce, jest gdzie pręty czyścić.
Fajny ten pojemnik na rozsadę, bo wąski, to na parapet się zmieści. Muszę się wybrać do O. bo właśnie takich wąskich szukam.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgsiu :wit

Śniegu u Ciebie nie za wiele , ale trochę jest .

Druty poczyszczone elegancko , czy Ty masz je pomalwane ? Wydawało mi się , że były zielone ?

Szklarenka fajna , to w niej planujesz sadzić cebulę ?

Koszyczki od mamy bardzo zgrabne i poręczne , uwielbiam takie odzyski . ;:333

Cebulowe nasionka podeślę Ci w najbliższym czasie , spodobała mi się ta cebulka , trzeba spróbować różnych odmian .
Może jeszcze jakieś pomidorki ?

My , na dzisiaj w planach mamy wycieczkę na lotnisko w Szymanach . Jest to nowo powstałe lotnisko w naszym rejonie . Oficjalne otwarcie pod koniec miesiąca . Od nas drogami to około 40 km , pierwszy planowy lot jest do Berlina , drugi do Krakowa . :D
Z Krakowem będzie stałe połączenie , więc kto wie ?

U mnie wczoraj zima wyglądała tak
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Widzę, że nie tylko ja dospać nie mogę :D
Beatko piękny widok, taki klimatyczny.
Ja w ubiegłym sezonie nasionka liliowca i belamkandy chińskiej wsadziłam do ziemii już na jesieni, nie stratyfikowałam, taki szczypiorek trzymałam na parapecie, pod koniec lata kwitły.
Małgosiu Twoja pracowitość mnie zawstydza, jesteś chyba największym pracusiem w naszym klubie i trudno będzie dorównać ;:333

No nic, po spełnieniu mojego obowiązku niedzielnego siadam na zadku i biorę się za odmiany pomidorów.
A i papryki muszę przejrzeć, bo chyba niedługo trzeba je wysiać, w tamtym roku nasionka ostrej ugotowałam na kaloryferze ;:202

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Małgosiu podziwiam Twój zapał ogrodowy, ale tylko systematyczność daje efekty. Na wiosnę będą inne pilne prace ;:215 Ja z drutami się wstrzymuję, bo po wycięciu leszczyny przygotowałam sobie stos idealnie prostych patyków różnej długości. Mam w polu zasadzone dwie kłokoczki mają już po 5 lat, ale jeszcze nie kłokotały ;:306 Sadzonki dostałam w ramach jakiegoś programu unijnego w ramach którego upowszechniano ten kiedyś rosnący w Polsce krzew.
Zakup bardzo praktyczny, ja ciągle używam różnych pojemników zbieranych cały rok, najlepiej lubię pojemniki po kiwi :D ale przykrycia mi brak :wink: Skrzyneczki różniste zawsze się przydają ;:215 Kot proszalny wita mnie codziennie o świcie, bo wie że zawsze może na jakiś poczęstunek liczyć. Woli wszystko inne od suchej karmy ;:306 Rododendron w świetnej formie i na pewno zakwitnie. Śniegu może mam trochę więcej ale jest go nie dużo. Pozdrawiam serdecznie ;:196

Beatko uwielbiam Twoje miejsce na ziemi z tym cudownym drewnianym domkiem ;:167 a jeszcze teraz w scenerii zimowej wygląda jak z bajki ;:196 Piszesz że masz teraz niedaleko lotnisko? to może spotkanie u Małgosi latem dojdzie do skutku ;:162

Dario widzę że i Ciebie nakłoniły do siania cebuli ;:306

Irenko mamy koleżankę, która ciekawie kiełkuje paprykę. Obserwuję bo już niedługo i moja pójdzie do ziemi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=84 ;:219

Witku sakiewka w zakupach obowiązkowa ;:333 a kwiatom jesteś widzę wierny, a co z astrami? będą jakieś nowe odmiany :D

Życzę Wam zasłużonego odpoczynku i miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit Tak rację masz Małgosiu,nie w porządku byłoby ich porzucić.Mogłyby mi tego nie wybaczyć. ;:185 Na nasiona kłokoczki od Ciebie będę czekał. ;:108
Marysiu Sakiewek będzie w tym roku pięć odmian ze względu na to że ostatnio to mój ulubiony kształt pomidora. ;:333 Na nowy katalog astrów i nie tylko czekam,więc pewnie i nowości też będą. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witku a próbowałeś siać własne nasiona, czy w ogóle je zbierasz?
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu

Dziękuję Ci z miłe słowa :)
Uwielbiam ten malutki domek , okolicę i życie tutaj . ;:108
Na obecne czasy to taki inny śwat . Od listopada to nawet samochodów niewiele tędy przejeżdża . Dopiero od maja , jak nad jeziorami pojawią się letnicy to częściej słychać samochody .
Marysiu , fajnie że napisałaś o sposobach w jaki Danusia kiełkuje nasionka . Z wodą utlenioną znam , a ten drugi bardzo mnie zaciekawił i napisałam do niej z zapytaniem .

Irenko

Budzę się tak wcześnie , jak do pracy . Zajrzę tu i tam , coś czasmi napiszę i idę dalej spać . To taka moja weekendowa rozpusta ;:306
Robię tak tylko jesienią i zimą . Wiosną i latem daję od razu na działkę , bo szkoda czasu . :D
Co do naszej Małgosi masz rację , też ją podziwiam za pracowitość i nie tylko . ;:167

Wituś

Ja z sakiewek znam na razie tylko Red Peara i Sakiewkę Chudziaka . Mam nasionka jakiś sakiewek , ale jeszcze dokładnie nie wiem , które wysadzę . Jednak gdy na forum pada hasło sakiewka to się uśmiecham , bo dla mnie sakiewka = Wituś . . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu dziękuję za link, miałam nie wysiewać ostrych papryk, na moje zapotrzebowanie wystarczyło dotychczas dwa kupne krzaczki, ale wlazłam na wątek z ostrymi papryczkami, poczytałam o ich zdrowotności i bummm, kolejne miejsca na parapetach trzeba znaleść. ;:oj

Może założymy jeszcze jeden klub, w którym będziemy wymieniać się łupami z odzysku?

Ja nie potrafię przejść obojętnie obok śmietników, a na moich ryneczkach mam stałą umowę ze sprzątającymi, nie wiem, ile już wyniosłam z domu butelek wina ( mżonek też nie wie :;230 ) na zapłatę.
Z targów mam wiadra, skrzynki, styropianowe palety, praktyczne są kuwety na śledzie z rybnego, sztywne, nie trzeba podstawek.
Do wysiewu nasionek używam pojemników po truskawkach, są o połowę niższe od tych z kiwi i lepiej zdają egzamin.

Obrazek

Obrazek

Miłej niedzieli życzę

Co to jest kłokoczka, Marysina kura czy co ;:306

Już wiem, roślnka, jak zeby inaczej. ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu z 27 w tej chwili odmian jakie są u mnie w planach 20 to odmiany z pozyskanych nasion. Co roku tak właśnie to wygląda.
Beatko ;:180 że tak Ci się właśnie kojarzę. :) W tym roku z sakiewek będą:
-Red Pear
-Oslinye Ushi
-K-142
-Rebellion
-Corazon
-Persimonowa sakiewka
K-141 F-5 ;:333
Irenko kłokoczkę warto w swoim ogrodzie mieć ,podobnie jak ja kiedyś chciałem Budleję Davida i dopiąłem swego. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witku przepraszam poszłam skrótowo, a chodziło mi oczywiście o astry!
Mam K-142 i już wiem że to sakiewka ;:333

Irenko no to jeszcze na śmietnikach na moim placu mnie nie widzieli :;230 ale nie powiem zainspirowałaś mnie tylko muszę wozić jakieś worki na śmieci, bo mnie M z auta wyrzuci :;230
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A astry Marysiu,te bukiety które pokazywałem w ostatnim sezonie były właśnie z nasion pozyskanych i jak widziałaś niczym się praktycznie nie różniły od oryginału. ;:173 W tym roku jednak już nie będę ryzykował bo mogłyby cech już nie powtórzyć i kupuję firmowe. :)
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryś to jeszcze nie wiesz, jakie skarby można spotkać koło śmietnika, w śmieciach to nie grzebię, ale spod śmietnika przytargałam pręty z suszarek balkonowych, idealne jako paliki do pomidorów, Kasia była kiedyś świadkiem jak targałam oszklone drzwiczki biblioteczki, w połączeniu ze styropianową skrzynką powstał inspekt na wiosenne hartowanie.
Mżonek się buntuje, bo miejsca na działce brakuje, ale postękam trochę i pomaga, ostatnio to było akwarium o dużych gabarytach i ciężkawe, oj było narzekanie, bo w transporcie się uszkodziło i pełno szkieł było w samochodzie :;230
Witku. a to K/142 u Ciebie to na pewno sakiewka, ja miałam w ubiegłym sezonie duże spłaszczone owoce, w tym sezonie spróbuję z nasionek Kasi.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko

Jestem bardzo za założeniem następnego klubu . Tym razem miłośników rzeczy z odzysku . Znam nawet jedną panią , która też chętnie się do niego przyłączy . ;:333
Ta pani to nawet potrafi z tych odzysków tworzyć nowe rzeczy użytku codziennego i conocnego ;:215

Witku

Dziękuję Ci za podanie nazw sakiewek . ;:180
Chyba będę miała nasiona ich wszystkich , bo sam mi kilka podesłałeś :D
Nie sądziłam , że Ośle Uszy to sakiewka , chociaż jak sobię przypominam to był trochę pękaty u dołu .

Marysiu

Warto spróbować , np . podstawki na doniczki w marketach świetnie się nadają jako podstawki do plastikowych kufli do piwa , w których sadzi się pomidory i papryki . Są takie sprytne na osiemnaście sztuk . Wąskie , a dość długie . Idealne na parapety . ;:108

Ja wiem , że używając rzeczy z odzysku nie tylko chronię swój portfel , ale i środowisko . Po za tym w człowieku pojawia się taka żyłka myśliwego .
Ja mam dość pojemny bagażnik w samochodzie , nie powiem , nawet europaleta się mieści . I kilka już tak kilka na podwórko przyjechało . ;:333
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witku ale próby można przeprowadzić na przyszłość :;230 Ja też mam sporo nasion różnych astrów i trochę nawet zamówiłam :D Pewnie to trochę Twoja zasługa i tych wiader :;230

Irenko dajesz popalić! ale nie powiem nie przejdę teraz obok śmietnika obojętnie. Powiem Ci że kupuję sałaty przechodzone po 99 gr dla kur jak jest śnieg a na placu mogłabym zielone pozyskać za darmo, ale mi głupio bo tam głównie starsi emeryci okupują :wink: i to jest smutne ;:222

-- 17 sty 2016, o 11:07 --

Beatko to zakładaj wątek i klub zapiszę się do niego na pewno. Liczę na zdjęcia, bo nie wszystkie terminy łączę z wizerunkiem :;230 Ja nie kufle do piwa tylko kubki ze śmietany używam do pomidorów.
Europalet mam kilka, bo dom w permanentnym remoncie mi ich przysporzył ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”