Te karty mają okienko o wymiarze 35x40mm, a torebka foliowa 40x60mm (plus jeszcze kilkanaście mm nad zapięciem). Chyba nie nada się...PaulaPola pisze:Ja tez od miesiąda myślałam o albumie, ale znalazłam jeszcze cos takiego jak strony do klasera typ 20
sa dostępne na aledrogo.pl
Do tego segregator i gotowe![]()
Będzie zajęcie na kolejną jesień i zimę
Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Zbyszku, są różne rozmiary takich okienek. Wtedy ilość sztuk na stronie się zmienia. Te podalam jako przykład
Rozmiarów jest wiele wiec każdy dla siebie coś znajdzie

Rozmiarów jest wiele wiec każdy dla siebie coś znajdzie

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Kontakt:
Ok, absolutnie nie chciałem krytykować.
Sama idea super, moim celem było jedynie zwrócenie uwagi na wymiary, żeby nie dokonać złego wyboru.
Jeśli odczytałaś to inaczej, to bardzo przepraszam.
Sama idea super, moim celem było jedynie zwrócenie uwagi na wymiary, żeby nie dokonać złego wyboru.
Jeśli odczytałaś to inaczej, to bardzo przepraszam.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Nie, no daj spokój Zbyszku
żadnej złośliwości nie wyczulam w Twoim poście 

-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co roku pozyskiwałem nasiona z pomidorów i robiłem opakowania dla wszystkich odmian i krzyżówek ale że jest bardzo dużo roboty w tym roku po ok 1,5 miesięcznym suszeniu w temperaturze pokojowej nasiona wrzuciłem w woreczki foliowe i mam pytanie czy przypadkiem nie spleśnieją bo mi tak kilka osób powiedziało ?
Mam nasiona z tamtego roku 1 odmiany z której zebrałem nasiona , wysiałem 4 nasiona i niestety żadne nie wzeszło ale co do reszty odmian co 50 nasiono nie wzeszło i nie wiem czy to wina odmiany czy jednak coś z odmianą ?
Mam nasiona z tamtego roku 1 odmiany z której zebrałem nasiona , wysiałem 4 nasiona i niestety żadne nie wzeszło ale co do reszty odmian co 50 nasiono nie wzeszło i nie wiem czy to wina odmiany czy jednak coś z odmianą ?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aby sprawdzić w 100% zdolność nasionek do kiełkowania, kiełkuję je na mokrych wacikach w plastikowym pudełku i kładę na tuner TV. W ziemi przyczyn niepowodzenia może być wiele, nie tylko złe nasiona.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- bachus
- 50p
- Od: 17 lut 2016, o 16:37
- Kontakt:
nasiona
Witam.
Właśnie wróciłem z wczasów w Grecji. Pomidorów tam pełno jednak gdy pierwszy raz spróbowałem kawałek pomidora serwowany do śniadania mój zawód nie miał końca. Smakował jak ten z Biedry. Do końca wczasów nie jadłem pomidorów. ale wpadłem na pomysł "wykombinowania" jakiś nasion. Na wycieczce podwieziono nas pod jakiś klasztor. Wykombinowałem sobie tak, że ojczulkowie z klasztoru hodują sobie sami pomidorki i udało mi się jednego dojrzałego "wycyganić" celem reprodukcji. Jak z takim pomidorkiem postępować by nasionka się udały?
Właśnie wróciłem z wczasów w Grecji. Pomidorów tam pełno jednak gdy pierwszy raz spróbowałem kawałek pomidora serwowany do śniadania mój zawód nie miał końca. Smakował jak ten z Biedry. Do końca wczasów nie jadłem pomidorów. ale wpadłem na pomysł "wykombinowania" jakiś nasion. Na wycieczce podwieziono nas pod jakiś klasztor. Wykombinowałem sobie tak, że ojczulkowie z klasztoru hodują sobie sami pomidorki i udało mi się jednego dojrzałego "wycyganić" celem reprodukcji. Jak z takim pomidorkiem postępować by nasionka się udały?
pozdrawiam serdecznie Witold
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
O wiele szybciej jest, gdy nasiona sfermentują, tzn pokryją się pleśnią (tak, po 3 - 4 dniach) , przelać do szklanki,zalać wodą, dokładnie wymieszać, poczekać aż zdrowe nasionka opadną na dno a śmieci i nasionka uszkodzone wypłyną na powierzchnię, delikatnie zlać . Czynność powtórzyć aż zostaną same nasionka- wtedy na sitko i na talerzyk. Wykałaczką je porozdzielać by się nie posklejały.
Pozdrawiam! Gienia.
- bachus
- 50p
- Od: 17 lut 2016, o 16:37
- Kontakt:
Dzięki, i tak zrobię.
Ale jeszcze mam pytanie: jak się przekonać czy coś w przyszłym roku coś z tego wyrośnie i będzie owocować?
Mogę wysiać jak najszybciej i do marca będzie wiadomo?
Ale jeszcze mam pytanie: jak się przekonać czy coś w przyszłym roku coś z tego wyrośnie i będzie owocować?
Mogę wysiać jak najszybciej i do marca będzie wiadomo?
pozdrawiam serdecznie Witold
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Wg. mnie nie ma takiej potrzeby, jeśli je porzadnie wysuszysz, zejda na pewno.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 23 sty 2013, o 19:22
Pozyskiwanie nasion przez fermentację jest najlepsze .Przez kilka lat kombinowałam dopóki nie wypróbowałam tej metody .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Widział ktoś jak Matka Natura wyciera nasionka na szmatce, albo rozklada na folii? Bo ja nie ! Nasiona do samego końca są w gnijacym pomidorze . Widocznie tak ma być.
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
A później leci z krzaka i na wiosnę mam pełno samosiejek nn
Prawdę rzekłeś.

Prawdę rzekłeś.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.