Działka na Kaszubach - 2015
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka na Kaszubach - 2015
Witaj Marysiu. Piękny kolor tych maczków. Gdybyś miała kiedyś nadmiar takich fiołków to ja z chęcią odkupię kilka sadzonek.
Pozdrawiam 
Marysiu, powiew wiosny tym bzem i fiołkami zrobiłaś
Bardzo lubię fiołki, niestety nie mam żadnego u siebie.
Ubiegłej wiosny wysiałam kilka torebek licząc na ich łąkę... niestety.
Tej wiosny przyniosę sobie z lasu i posadzę ... a co!
Bardzo lubię fiołki, niestety nie mam żadnego u siebie.
Ubiegłej wiosny wysiałam kilka torebek licząc na ich łąkę... niestety.
Tej wiosny przyniosę sobie z lasu i posadzę ... a co!
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko - jakoś sobie trzeba samopoczucie poprawiać...
Wiesz ja te fiołki kupiłam klika lat temu i w szkółce wybrałam sobie doniczkę, w której rosły to oba rodzaje fiołków, które są na zdjęciu. Czyli kupiłam sobie dwa w jednym

Jaguś - miło mi, że zdjęcie się podoba
W rewanżu fotka pączusia

Asieńko - faktycznie dawno nie zaglądałaś... Słabsze dni o tej porze roku trafiają mi się zdecydowanie częściej niż wiosną czy latem. To chyba związane z brakiem słońca....czyli jest nadzieja że będzie coraz lepiej
Sadzonki z pelargonii będę robić około 20 stycznia. Ja po prostu ucinam ostrym nożem szczyty pędów, tak żeby miały 3-4 węzły, Odkładam na pół godzinki, żeby końcówki trochę zaschły, wtykam do przygotowanych doniczek i mówię do nich - a teraz proszę się ładnie ukorzenić - bo to zasadniczo wasz interes...
Przeważnie się mnie słuchają....
W tym roku będę robiła sadzonki z pelargonii kaskadowej. One są chyba trochę "trudniejsze". No, zobaczymy. W końcu nic to mnie nie kosztuje.

Ewelinko - napisałam PW Maczki mają różne kolory...

Agnieszko - łąka fiołków...ech, gdybym miała miejsce....
Oj - coś mi przyszło do głowy - chyba takie miejsce się znajdzie...Jak mi się uda, to będziesz Matką Chrzestną tego zakątka!

Wiesz ja te fiołki kupiłam klika lat temu i w szkółce wybrałam sobie doniczkę, w której rosły to oba rodzaje fiołków, które są na zdjęciu. Czyli kupiłam sobie dwa w jednym

Jaguś - miło mi, że zdjęcie się podoba
W rewanżu fotka pączusia

Asieńko - faktycznie dawno nie zaglądałaś... Słabsze dni o tej porze roku trafiają mi się zdecydowanie częściej niż wiosną czy latem. To chyba związane z brakiem słońca....czyli jest nadzieja że będzie coraz lepiej
Sadzonki z pelargonii będę robić około 20 stycznia. Ja po prostu ucinam ostrym nożem szczyty pędów, tak żeby miały 3-4 węzły, Odkładam na pół godzinki, żeby końcówki trochę zaschły, wtykam do przygotowanych doniczek i mówię do nich - a teraz proszę się ładnie ukorzenić - bo to zasadniczo wasz interes...
Przeważnie się mnie słuchają....
W tym roku będę robiła sadzonki z pelargonii kaskadowej. One są chyba trochę "trudniejsze". No, zobaczymy. W końcu nic to mnie nie kosztuje.

Ewelinko - napisałam PW Maczki mają różne kolory...

Agnieszko - łąka fiołków...ech, gdybym miała miejsce....
Oj - coś mi przyszło do głowy - chyba takie miejsce się znajdzie...Jak mi się uda, to będziesz Matką Chrzestną tego zakątka!

- Madziagos
- -Moderator Forum-.

- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie fiołki zarosły swojego czasu prawie całą rabatę z rododendronami.
Ostatecznie i tak rododendrony ,,wygrały walkę", ale patrząc na Twoje fiołki wymyśliłam sobie, że zasieję je u siebie pod dużymi drzewami - powinny sobie świetnie poradzić.
Jakoś ostatnio coraz bardziej skłaniam się w stronę ogrodu naturalnego, w którym wykonuje się minimum prac...
Ostatecznie i tak rododendrony ,,wygrały walkę", ale patrząc na Twoje fiołki wymyśliłam sobie, że zasieję je u siebie pod dużymi drzewami - powinny sobie świetnie poradzić.
Jakoś ostatnio coraz bardziej skłaniam się w stronę ogrodu naturalnego, w którym wykonuje się minimum prac...
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Marysiu to nie zostało mi nic innego tylko szukać tego pięknego fiołka u nas. W nasionka jakoś nie wierzę. Znając moje szczęście wyjdą zwykłe, niebkeskie. 
- Madziagos
- -Moderator Forum-.

Marysiu,
no tak - rzeczywiście.
Zresztą ogród naturalny był zamysłem pierwotnym.
Tak więc w moim przypadku pierwotna koncepcja ogrodu nie uległa zmianom, choć ogród ma już prawie 10 lat.
Dziś przebiegałam koło Twojej działki.
Ciemiernikowi cuchnącemu i żurawkom mróz nie zaszkodził.
Także róże przy płocie nie wyglądają najgorzej, może troszkę im się pędy przebarwiły, ale chyba nie zmarzły.
Domek i baraczek wyglądają na nienaruszone - okna i drzwi są na miejscu, a na śniegu nie widać żadnych podejrzanych śladów.
Tyle widziałam przez płot - myślę więc, że wszystko u Ciebie na działce jest w najlepszym porządku.
no tak - rzeczywiście.
Zresztą ogród naturalny był zamysłem pierwotnym.
Tak więc w moim przypadku pierwotna koncepcja ogrodu nie uległa zmianom, choć ogród ma już prawie 10 lat.
Dziś przebiegałam koło Twojej działki.
Ciemiernikowi cuchnącemu i żurawkom mróz nie zaszkodził.
Także róże przy płocie nie wyglądają najgorzej, może troszkę im się pędy przebarwiły, ale chyba nie zmarzły.
Domek i baraczek wyglądają na nienaruszone - okna i drzwi są na miejscu, a na śniegu nie widać żadnych podejrzanych śladów.
Tyle widziałam przez płot - myślę więc, że wszystko u Ciebie na działce jest w najlepszym porządku.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Witaj, Marysiu.
jakoś dziwnie umknął mi Twój wątek i długo mnie tu nie było. Sporo miałam do nadrobienia i odbyłam dłuższy spacer, ale warto było.
Podziwiam Twoje fiołki i - ach! - śliczne wiotkie maki kołyszące się na swoich delikatnych łodyżkach. Przepiękne!
Podoba mi się też 'forumkowa' rabatka. Taka naturalistyczna.
jakoś dziwnie umknął mi Twój wątek i długo mnie tu nie było. Sporo miałam do nadrobienia i odbyłam dłuższy spacer, ale warto było.
Podziwiam Twoje fiołki i - ach! - śliczne wiotkie maki kołyszące się na swoich delikatnych łodyżkach. Przepiękne!
Podoba mi się też 'forumkowa' rabatka. Taka naturalistyczna.
Maryś! Zatem czekam z niecierpliwością, na realizację Twojego zamierzenia!
Nigdy jeszcze nie byłam matką chrzestną rabatki
ale bardzo mi się ten pomysł podoba 
Nigdy jeszcze nie byłam matką chrzestną rabatki
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Maczki prześliczne ! Robisz im wspaniałe portreciki, zresztą i pozostałe wiosenne roślinki pełne uroku. Jak dobrze, że niedługo znów zakwitną
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Marysiu, zdjęcie makowego pączusia niesamowite! I bardzo mi się spodobało połączenie bladych maków ze srebrnymi listkami, śliczne.
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ja też uwielbiam maki. Nawet wybaczam im tak krótkie kwitnienie. 
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Kochani moi - trzy dni nie miałam internetu ale dzisiaj już OK.
Zanim odpowiem wszystkim moim gościom - pochwalę się...jestem bardzo dumną babcią, moja wnuczka Zosia zdobyła pierwsze miejsce w szkolnym konkursie fotograficznym (klasy I - III) "Świąteczne czary-mary" w kategorii światło

Zdjęcia zostały zrobione w Łazienkach.
=====================================================================
odpowiem trochę później...
Zanim odpowiem wszystkim moim gościom - pochwalę się...jestem bardzo dumną babcią, moja wnuczka Zosia zdobyła pierwsze miejsce w szkolnym konkursie fotograficznym (klasy I - III) "Świąteczne czary-mary" w kategorii światło

Zdjęcia zostały zrobione w Łazienkach.
=====================================================================
odpowiem trochę później...
- Madziagos
- -Moderator Forum-.

Zdjęcia rzeczywiście są śliczne