Róże w ogrodzie 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2015

Post »

Maju, nie przekonałaś mnie ;:185 Jedno zdjęcie z delikatnie "zamglonymi" listkami na setki błyszczących, nie przekonuje mnie. Najwyraźniej ci trochę ręka drgnęła przy robieniu zdjęcia. Róże przepiękne. Już nawet nie wiem, o które pytać ;:oj
Ula
mari18
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 sty 2016, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit

Przepięke róże:)

Może mi podpowiesz...
Jesienią posadziłam wokół domku 4 rodzaje róż - rabatowe i wielkokwiatowe. Obsypałam kopczykiem tak że gałązki nad ziemią wyglądaly jakieś 10cm. Do tego przykryłam gałązkami świerku. Wczoraj zauważyłam że niektóre gałązki są u góry brązowe. Na dole gałązek pojawiały się listki jak w grudniu była pogoda 10 stopniowa i słoneczna. Jednak te brązowe gałązki mnie przeraziły..Jedna gałązka całkiem odpadła...
Co to może oznaczać...czy te róże będą rosły na wiosnę czy raczej nie przetrawły zimy?? ;:174

Poradzisz....?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=91630" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Aneczko?. Dolce Vita mam tylko jeden krzaczek?. ale z innego źródła, a to znaczy, że może być szczepiona na innej podkładce. Moja rośnie szeroko? wysokość zgadza się.
Pamiętasz jak dużo miałaś patyczków na sadzonce, to już powinno coś mówić jak ten krzaczek może być.
W ubiegłym roku po bardzo zimnej wiośnie u mnie w ogrodzie pierwsze kwitnienie róż przypadało na koniec czerwca początek lipca.
Zdjęcia, które pokazuję są właśnie z tego okresu?.. :D po ukropie letnim ta róża chyba ponownie mi nie zdążyła zakwitnąć.
Na ostatnim zdjęciu to Rosengräfin Marie Henriette prawie już ugotowana... ;:215

Ula? zdjęcie o który piszesz jest celowo zamglone?. hihihi? :;230
Może, to wyjaśni te moje błyszczące listeczki? otóż zawsze pierwsze zdjęcia robią z chwilą, kiedy pokazują się pierwsze promienie wschodzącego słonka. Jest bardzo rano prawie wszyscy jeszcze śpią? :D
I teraz o listeczkach? popatrz widać na nich minimalne kropelki rosy?. dopóki słonko ich nie wysuszy.

mari18 witaj? ;:196 moim zdaniem samo okrycie zrobiłaś prawidłowo?. kopczyk i stroisz.
Pytanie, kiedy posadziłaś te krzaczki i czy od razu zrobiłaś im kopczyki. Kolejne pytanie czy kupiłaś zdrowe sadzonki?.. i kolejne czy do dołków nie dałaś przypadkiem nawozów, które popaliły korzenie.
Wiesz co! nie ruszaj ich w tej chwili?. niech będą pod tymi kopczykami aż zakwitną forsycje.
Tak naprawdę, to dopiero jak odgarniesz kopczyki będziesz widziała czy one mają jeszcze szanse. ;:108

Kolejna porcja zdjęć ?? robione były tuż przed kulminacyjną falą upału i w między czasie potężnej wichury z deszczem.
Po niej prawie wszystkie kwiaty musiałam ścinać?. ;:145 tak mnie, to zdołowało, że prawie miesiąc nie miałam ochoty ich focić?. ;:131

No, ale póki zdjęcia są proszę?.. kolorki dla Was? ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mari18
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 sty 2016, o 15:39

Post »

Sadzonki były zamawiane przez internet. W dniu przywozu korzenie były mokre. Korzenie sadzonek przed zakopaniem wsadziłam do wiadra z wodą i mokły się około 1h. Do każdego dołka dodałam ziemi ogrodwej ; nie dodawałam żadnego nawozu. Sadziłam je w II połowie pażdziernika. Tak jak wspominałam na różach pojawiły się w święta zielone listki- wszystko wskazywało na to że różą nic nie jest. Dopiero teraz zaniepokoiłam się tymi brązowieniami gałązek..tak do 1/3 połowy gałązki. Reszta gałązki jest zielona i twarda.

Jeszcze raz przepiękne róże ;:108
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=91630" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mari18 z tego co piszesz powinno być wyszstko dobrze... czekaj do wiosny.
Dziękuję ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju dziękuję. Nawet ja, laik różany, już wiem, że szkółkowe opisy często nijak się mają do naszych ogrodowych realiów. Nie mniej jednak mam nadzieję że moje Dolce Vity, które będę sadzić w marcu, będą trzymać się podanych przez F wymiarów. :lol:

I idę stąd już, bo tak wodzisz na pokuszenie, że zaraz nie wytrzymam i popełnię domówienie. :lol:
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Majeczko ;:196
Dzięki ;:180 , napasłam oczy wspaniałymi obrazami różanych kwiatów.
Wśród róż dopatrzyłam się jakby kwiaty ostróżek ale raczej dość niskie. Czy to może coś innego ?
Piękne wplatasz byliny między róże, tak delikatnie. ;:138
Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Majeczka ,aż się wierzyć nie chce że mogą być tak piękne.Ta różowa rozetkowa z postrzępionymi brzegami ,to która z Twoich piękności./ 3 zdjęcie od góry/Może to Schone Maid ;:138.Marc Chagall zachwycający ;:138
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Maju róze jak malowane portrety , piękne kompozycje , dobranie kolorów nic dodać nic ująć. ;:215

Bardzo mi się podoba róza , która przewija się na często taka mocno różowa np. na zdj. z dnia 16/ nr 11/i następne czy to Vetilo , czy inna, ale jest bardzo ładna , jak wszystkie inne, ;:215
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Cudnie obsadzone rabaty cudnymi różyczkami. ;:97
Kilka razy już przejrzałam i nadal nie mogę się napatrzeć.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Maju między różami masz posadzonego takiego niziutkiego floksa pamiętasz może jego nazwę?Bardzo ładnie komponuje się z różami ;:108
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Maju, oglądając Twoje zdjęcia nie mogę się doczekać na kwiaty u Dolce Vita. Moja chyba z tego samego miejsca co Twoja :heja
Czy te ostróżki na zdjęciach to jednoroczne :?: U mnie są inne. :(
helenask
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sty 2016, o 12:30

Post »

Maju, bardzo podoba mi się Twój ogród
Będę śledziła Twoje opinie o różach
Helenka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Maju zamówiłam Dolce Vita i już się cieszę ;:215 Pięknie się prezentuje u Ciebie ;:108
Rozglądam się za nasionami floksów mini,ale na razie nie znalazłam,będę dalej wypatrywała :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”