U mnie teraz 3 stopnie na plusie,śniegu prawie nie ma wiec lepiej żeby mróz nie przyszedł.
Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28
Dzień dobry
.Marysiu bywam,ale tu nie o wszystkim można gadać. A co np. z kciukami-dziś wieczorem będą mi potrzebne
U mnie teraz 3 stopnie na plusie,śniegu prawie nie ma wiec lepiej żeby mróz nie przyszedł.
- cyganka77

- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu witam się dziś w ogrodzie
.
Siałam w tym roku mizunę i bardzo ładnie rosła. A do tego nam smakowała. Ma pikantny posmak, ale właśnie do mieszanki sałat bardzo pasuje.
Moje nasionka też już w ziemi od poniedziałku. Znów zaczęło się podglądanie, zaglądanie:).
W ogrodniczym byłam dziś rano. Nic na razie więcej nie dowieźli.
Siałam w tym roku mizunę i bardzo ładnie rosła. A do tego nam smakowała. Ma pikantny posmak, ale właśnie do mieszanki sałat bardzo pasuje.
Moje nasionka też już w ziemi od poniedziałku. Znów zaczęło się podglądanie, zaglądanie:).
W ogrodniczym byłam dziś rano. Nic na razie więcej nie dowieźli.
- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Agatko, "na okrągło" to nie znaczy że sieję ją w kółku
, po prostu przez cały sezon wysiewam ją po trochę co jakiś czas. Natomiast ostatni siew zostawiam na zimę, ile wytrzyma to wytrzyma, jak zmarznie i padnie - trudno, na wiosnę zaczynam od początku.
To są dwie kapustki zerwane przed chwilą, w celu demonstracji, i mimo że u nas było -20st, to dały radę, oderwałam tylko kilka liści zewnętrznych bo były sfatygowane.
Swojska, zdrowa, bez nawozów i "pędzenia" zieleninka zimową porą jest na wagę złota, mam jeszcze jarmuż czerwony na grządkach, ale ten to się mrozu nie boi

To są dwie kapustki zerwane przed chwilą, w celu demonstracji, i mimo że u nas było -20st, to dały radę, oderwałam tylko kilka liści zewnętrznych bo były sfatygowane.
Swojska, zdrowa, bez nawozów i "pędzenia" zieleninka zimową porą jest na wagę złota, mam jeszcze jarmuż czerwony na grządkach, ale ten to się mrozu nie boi

- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam Krysiu
nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, wiesz jaki się zaczął ruch w wątkach? wszystkie ożyły
Dzień dobry Kasiu, trzymam i na pewno wszyscy co tu zaglądają będą trzymać więc masz zagwarantowane
Mrozu nie ma białe topnieje, wiatr delikatny ale ogólnie brzydko
Asiu może wrócę do mizuny
bo mam trochę różnych sałat do wysiania, a taka sałatka z mieszanych sałat u nas jest przy każdej okazji
Codziennie rano podglądam czy jakiś łebek nie wystaje
Nasion już nie mogę kupować, a czekam na jeszcze jedną dostawę i KONIEC! W szybszym tempie przychodzą niż zdążę rozdawać 
No dobra kupię jeszcze nasiona Pak...no jak jej tam Iwonko powinnaś pracować w telezakupach
Dzień dobry Kasiu, trzymam i na pewno wszyscy co tu zaglądają będą trzymać więc masz zagwarantowane
Mrozu nie ma białe topnieje, wiatr delikatny ale ogólnie brzydko
Asiu może wrócę do mizuny
No dobra kupię jeszcze nasiona Pak...no jak jej tam Iwonko powinnaś pracować w telezakupach
- zielonajagoda

- Kontakt:
Marysiu, wiesz że ja zielona agitatorka jestem, ale sama przyznaj że lepsza swoja zielenina bez nawozów niż zimową porą, kupiona w sklepie, chemiczna na maxa
Mróz mi trochę poturbował sałatę, ale nie całą, muszę później pójść obrać podmarznięte listki i przyrzucę ją zimową włókniną, szkoda mi było jej zrywać bo jeszcze małe listki miała, a teraz połowę wyrzucę, no cóż, całe życie się człowiek uczy
Ha, kupiłam ziemię do siewów, a przy okazji nasiona kleome i malwy jednorocznej ostatnie opakowanie, nawet nie wiedziałam że są malwy jednoroczne
Mróz mi trochę poturbował sałatę, ale nie całą, muszę później pójść obrać podmarznięte listki i przyrzucę ją zimową włókniną, szkoda mi było jej zrywać bo jeszcze małe listki miała, a teraz połowę wyrzucę, no cóż, całe życie się człowiek uczy
Ha, kupiłam ziemię do siewów, a przy okazji nasiona kleome i malwy jednorocznej ostatnie opakowanie, nawet nie wiedziałam że są malwy jednoroczne
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Iwonko ,a mogłabyś coś więcej o tej kapuście ;co jak gdzie czy w czym tak dokładniej jak się ją uprawia 
Pozdrawiam Alicja
- Maska

- Kontakt:
Iwonko jasne wiemy to nie tylko my dwie! Niestety nie mam w tym roku nic zimowego oprócz kapusty ozdobnej
Wszystko starałam się nawieźć i dosypać świeżej ziemi w nadziei, że będą lepsze plony w tym sezonie
Malwy jednoroczne są na ogół pełne i są śliczne 
- besia

- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Witaj Marysiu
Skończył mi się urlo .
Zima się zrobiła u mnie na całego . Śniegu już jest sporo i cały czas coś leci z nieba .
O nasionach i siewach tylko czytam .
Trzymam
za Wasze wysiewy !
Pozdrawiam serdecznie .
Skończył mi się urlo .
Zima się zrobiła u mnie na całego . Śniegu już jest sporo i cały czas coś leci z nieba .
O nasionach i siewach tylko czytam .
Trzymam
Pozdrawiam serdecznie .
Pozdrawiam, Beata.
- majalis2013
- 500p

- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Iwonko dziękuję
kapustka pak choi już zapisana do zakupu w wiadomym sklepie
.
A ta sałata która z zimujących Mirage czy Winter Butterkopf?
Marysiu pisałś do mnie że jestem kusicielka, a tu proszę i ty kusisz. Lecę szukać po sklepach szarłatki amerykańskiej
A ja tam nie zarzekam się że już kończę z nasionami, zabawa jest raz do roku. Potem przyjdzie czas na inne rozrywki

A ta sałata która z zimujących Mirage czy Winter Butterkopf?
Marysiu pisałś do mnie że jestem kusicielka, a tu proszę i ty kusisz. Lecę szukać po sklepach szarłatki amerykańskiej
A ja tam nie zarzekam się że już kończę z nasionami, zabawa jest raz do roku. Potem przyjdzie czas na inne rozrywki
Agata
-
Marginetka
- 500p

- Od: 28 sty 2013, o 12:33
Maska pisze:
Ja też, dopóki jeszcze są osiągalne w sprzedaży internetowej
Wyciągnęłaś nas Marysiu z ciepłej kuchni a tu śnieg i mróz na polu
Czego się jednak nie robi w miłym Towarzystwie!
Siać na razie nie będę bo i nie mam co o ile zamawiane petunie jeszcze nie przyjechały.
Muszę zrobić przegląd nasion tylko czasu brak.
- zielonajagoda

- Kontakt:
Alu, Pak Choi to chyba wszędzie urośnie
, nic przy niej nie robię oprócz posiania nasionek, nie podlewam, nie nawożę, jak za gęsto posieję to tylko przerzedzę i koniec, zjadam w różnym stanie rozwoju, wiadomo młodziutkie są delikatniejsze. Młode roślinki jadam na surowo, stare na przykład tak http://smakalajzyt.pl/pak-choi/
Marysiu, coś tam zielonego zawsze mieć muszę, bo w sklepach zimą staram się nie kupować, tylko w ostateczności.
Dzisiaj muszę zrobić remanent w nasionkach.
Marysiu, coś tam zielonego zawsze mieć muszę, bo w sklepach zimą staram się nie kupować, tylko w ostateczności.
Dzisiaj muszę zrobić remanent w nasionkach.
- Maska

- Kontakt:
Witaj Beatko dzielna ogrodniczko, trzymasz się to dobrze trzeba być wiernym swoim założeniom, popieram!
Ja od jakiegoś czasu planowałam wysiewy styczniowe, a z zakupami poległam i tłumaczę to tylko tym że jestem wzrokowcem i jak mi się coś podoba to nie mogę się oprzeć
U mnie jeszcze zimy nie ma ale ponoć idzie ! Trzymaj się cieplutko
Agatko nie wiem czy powinnaś szkarłatkę zapraszać do ogrodu, bo chyba broniłaś się przed wieloma roślinami ze względu na brak miejsca, a szkarłatka potrzebuje go dużo. Nie kupuj nasion chętnie poślę Ci roślinę na wiosnę
Martusiu wszystkie ogrody na FO ożyły
to dobrze bo to forum ogrodnicze! cieszę się że i Ty odwiedziłaś wiejski ogród w zimie
Petunie też wysiałam
dzisiaj doszła nowa partia, ale posieję 19 stycznia
Może do tego czasu i Ty znajdziesz czas na posianie roślin, które potrzebują więcej czasu żeby zakwitnąć 
Iwonko ja też miewałam, ale ten suchy rok pozbawił mnie wielu roślin. Nawet pory wyglądały jak cebulka i poszły do zupy
Mam jednak nadzieję że wkrótce co posieję w tunelu i będzie swoja zieleninka ...w tunelu została jedna rukola i już się pewnie wysiała 
Ja od jakiegoś czasu planowałam wysiewy styczniowe, a z zakupami poległam i tłumaczę to tylko tym że jestem wzrokowcem i jak mi się coś podoba to nie mogę się oprzeć
U mnie jeszcze zimy nie ma ale ponoć idzie ! Trzymaj się cieplutko
Agatko nie wiem czy powinnaś szkarłatkę zapraszać do ogrodu, bo chyba broniłaś się przed wieloma roślinami ze względu na brak miejsca, a szkarłatka potrzebuje go dużo. Nie kupuj nasion chętnie poślę Ci roślinę na wiosnę
Martusiu wszystkie ogrody na FO ożyły
Iwonko ja też miewałam, ale ten suchy rok pozbawił mnie wielu roślin. Nawet pory wyglądały jak cebulka i poszły do zupy
- zielonajagoda

- Kontakt:
Agatko, sałata zwykła,taka jaką siałam wiosną, nie jakaś specjalna odmiana zimowa, ma takie falbanki na końcach liści, nawet nie pamiętam odmiany, posiałam ją późno, w miejsce wyrwanych pomidorów.
- krystyna2201
- 500p

- Od: 9 lut 2010, o 17:26
- zielonajagoda

- Kontakt:
Marysiu, u mnie wczesne pory były takie chudzinki, ale późne są całkiem całkiem, rosły obok siebie a flance były od tego samego sprzedawcy.