Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Post »

powiedz no jeszcze gdzie wyczytałaś o niekłopotliwości Ai-Nor? I na ile jest to w miarę pewna opinia?
Aniu, sorki :oops: Nie pamiętam... wpisałam w google "Ai nor opinie" i coś tam wyskakiwało :( Na ile wiarygodne? Trudno powiedzieć... Ja się waham, bo wyczytałam, że on nie lubi gleb gliniastych, a u mnie tylko takie ;:224
Wyszukałam za to stronkę z poradami dla "zielonych" (to sem ja) i chyba skorzystam z ich porad.
http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... atkujacych
Podoba mi się i Comtesse de Bouchard, i Hagley hybrid,i wcześniej znaleziony Huldine... Znowu mam dylemat ;:223
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu :wit , widzę całkiem fajną listę różano-powojnikową. Czy już wiesz, na którą stronę Twoja miłość się bardziej przechyliła? Moja chyba jednak do róż... choć powojniki dalej darzę sympatią. Co uważam, za sukces bo przecież tak wiele osób się do nich zraża. Na temat chwastów, nawet nie chcę myśleć. Ranczo zarośnięte totalnie. Czytam, że już dostałaś ofertę lilypolu. A ja jeszcze nie ;:219 . Tulipany cudne. Niestety u mnie nic nie będzie wiosną... nie miałam głowy do cebul jesiennych :(.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Stało się. Wchodząc dziś na stronę Florib... po raz tysiąc sto pięćdziesiąty dziewiąty okazało się, że już nie ma dostępnej róży Jude de Obscure, która była na mojej liście jednym z pewniaków i miała tworzyć bajeczny duet z Lady of Schalott. ;:145 Nie zastanawiając się długo zrobiłam szybki przetas i kliknęłam "kup", zrobiłam przelew. Ufffff... no i mam róże z głowy. ;:131 No chociaż nie wiem czy z głowy, bo teraz usilnie zastanawiam się, które z tych dwóch panienek mają wylądować w donicy na balkonie południowym (mogę je cieniować od 15.00 )

Mariatheresia 2 szt.
Granny (Pouloma)
Baronesse 2 szt.
La Rose de Molinard (Delgrarose)
Dolce Vita (DELcentoran) 2 szt.
Abraham Darby
Sir John Betjeman (Ausvivid)
Geoff Hamilton (Ausham)
Lady of shalott
Spirit of Freedom (Ausbite)
Brother Cadfael (Ausglobe)

I z RosaPL zamówiłam jeszcze:

Our last summer

Na balkon trafią chyba Our Last Summer i Geoof Hamilton lub Sir John Betjeman. No ale oczywiście pewności jeszcze nie mam. :oops:

Także zostały jeszcze lilie i clematisy do zakupu. Pewnie i jakaś drobnica się nawinie, ale to już całkiem przypadkiem i sama nie wiem kiedy. :wink:

A! I dodam jeszcze, że spotkało mnie miłe zaskoczenie jak okazało się we F, że mam darmową wysyłkę! Hura! Lubię to! ;:333

Wspominkowy Flaming Flag:

Obrazek

Obrazek

Madziu ja tam kocham powojniki, mimo że to straszne kapryśniki. Róże jednak wydają się bardziej stałe w uczuciach. Sama nie wiem...
A czy Ty przypadkiem w zeszłym roku jesienią nie sadziłaś cebul?

Bukiecik Flaming Flag dla Ciebie:

Obrazek

Obrazek

Soniu baw się dobrze na sabacie. Ja tam cały czas się śmieję, że ze mnie jest czarownica. Obrazek
Elegant Lady śliczny jest. Masz rację. W sumie sama nie wiem czemu tak mało go posadziłam.Obrazek

W takim razie dla Ciebie Soniu jeszcze raz Elegant Lady w duecie z Claudią:

Obrazek

Obrazek

I sama Claudia:

Obrazek

Elwi mam Comtesse de Bouchaud od maja 2013 roku. Co roku pięknie przyrasta, zawiązuje masę pąków i... jak myślisz? :oops: oczywiście... pada trupem. Na koniec sezonu jednak się namyśla i znów odbija od ziemi i zakwita kilkoma kwiatami. Ach... coż mi pozostało? Czekam co przyniesie następny sezon. Póki co żadne czary Obrazek nic nie dają. Obrazek Oczywiście wcale nie wiadomo jak zachowywałby się ten powojnik u Ciebie.
Hagley Hybrid posadziłam ostatniej wiosny, gdyż wszędzie czytałam, że mimo iż wielkokwiatowy to jednak nie dziwaczy. Posadziłam go na trudnym stanowisku i rzeczywiście rósł sobie i kwitł tak intensywnie, że nie miał chyba czasu myśleć o fochach. Obrazek
Co do Huldine to nie wypowiem się, bo niewiele o nim wiem.
Chyba jednak nie zamówię Ai-Nor. Za dużo wielkokwiatowych "niepewniaków" miałabym w tym zamówieniu. ;:224
Koniecznie daj znać na co się ostatecznie zdecydowałaś!

Dla Ciebie mam oczywiście Pink Star! W końcu dzięki Tobie znam imię tego tulipana. ;:196 I ciekawe czy znów zakwitnie w tym roku..?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Aneczko Ty to nie masz litości.Dopiero co cieszyłam się ze śniegu a Ty kusisz mnie takimi tulipanowymi pięknościami.Ja już chcę wiosnę ;:145
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja już chcę byś na stałe powróciła na łono swojego wątku! Obrazek
Co u Ciebie słychać?
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne tulipanki , kiedy znów takie będą.. :wink:
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Myślę że już wracam do życia bo jak to mówią co nas nie zabije to nas wzmocni :wink: Wiem że za porzucenie Forum postoję sobie za karę w kącie i pewnie poklęczę na grochu ale obiecuję poprawę :oops: Swój wątek oczywiście też odkurzę ale najpierw podglądam co u Was się dzieje ;:204
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Martuś widzę, że Ty też taka niecierpliwa jak i ja. :wink: W końcu zaczynam czuć, ze to już naprawdę coraz bliżej. ;:215

Obrazek

Obrazek

Aniu nie chcę Ci wytykać ale już ostatnio tak mówiłaś. :? Odśwież wątek a w między czasie lataj po naszych. ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Modelką w powyższej sesji była oczywiście Mata Hari. ;:131
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, pięknie skomponowałaś tulipany, już nie mogę się doczekać twojego ogrodu wiosną ;:65
Ja też zrobiłam już zamówienie w Florib.. Bałam się, że rozejdą się róże, które mnie interesują ;:173 Jude de Obscure kupiłam jesienią i to chyba jedyna róża, która nam się pokrywa :lol: oooo i jeszcze Abraham Darby, będziesz z niego zadowolona ;:108 mimo, że to pan kapryśnik i u mnie kwitł zaledwie 4 kwiatami podczas całego sezonu, ale jakie to były kwiaty - piękne, pełne i urokliwie pachnące. Poza tym ogród Dorotki jest najlepszym przykładem jak AD wygląda po zadomowieniu ;:183
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko wielką przykrość zrobiłas mi zamykając swą furtkę. ;:185
Oby tylko ta Twoja wiosna przyszła jak najszybciej!
Niestety Jude został sprzątnięty mi sprzed nosa. No nic to. Może jesienią się uda..?
;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu ;:168 , ja nie znikam z forum, będę bywała i to może częściej nawet, bo bez tracenia czasu na ogarnięcie swojego wątku..
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, Ty wiesz co lubię najbardziej ;:108 Dzięki za Pink Stara ;:167 Wiesz, że też go sobie zamówiłam jesienią (coby nie ślinić się w Twoim wątku :;230) OK, Ai Nor jednak nie zamówię, ani też Duchesse... Zostanie Hagley Hybrid, Huldine i Arabella. Ot, co ;:219
Zazdroszczę zamówienia różanego :wink: Ja jeszcze się bujam w tą i w tamtą... Oczy by kupowały, a rozsądek mówi złośliwie: "ciekawe gdzie te chciejstwa wsadzisz, może na kompostownik od razu?" ;:183
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Tulipany piękne, powtórzę się, ale podobają mi się u Ciebie te ilości jednej odmiany. Dosłownie łany tulipanowe. ;:167
A co będzie się działo wiosną? ? To chyba stanie się najbardziej oblegany wątek na FO :)

Jeśli mogę się wtrącić do dyskusji o powojnikach - to ja typowy zieleniec powojnikowy polecam Hagley Hybrid. Zupełnie przypadkiem znalazł się u mnie jako Biedronkowa kartonikowa pomyłka. Na moje szczęście ;)
Rośnie u mnie od czerwca 2015 w zadołowanym pojemniku od południowej strony. To maleństwo urosło na ponad metr wysokości i ucieszyło mnie wieloma kwiatami.
Do niego nie pasuje zupełnie opinia kapryśnika :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dziękuję ale na tulipanowy spektakl to koniecznie u Elwi. Myślę, że to jej ogród będzie najbardziej obleganym wiosną. ;:215 I już nie mogę się doczekać!
Hagley jest niekłopotliwy. Cieszę się, że i Ty poparłaś tę opinię. Natomiast czytałam też, że on lubi mieć troszkę cienia. U Ciebie jednak rośnie na wystawie południowej i daje radę, więc to naprawdę fajny powojnik. ;:333

Obrazek

Elwi ja co do Pink Stara miałam chytry plan. Miałam jesienią kupić znów tę małą paczkę Angeligue z której wyrósł mi właśnie Pink Star. Niestety owych paczek nie było. A samego zainteresowanego nie trafiłam. Tym razem więc będę podziwiać go u Ciebie, bo u mnie nie wiadomo czy zakwitnie.
Myślę, że będziesz zadowolona z powojników, które wymieniłaś. A naprawdę nic z włoskich Ci się nie podoba?
Szkoda, że Twój rozsądek nie przyjechał do mnie wczoraj na kawkę, by mi pomógł w nie kupieniu tylu panien. Dla połowy z nich będę ostro kombinować miejscówki. :oops:

Dla Ciebie kolejny z Twoich ulubieńców -Creme Upstar:

Obrazek

Sabinko rozumiem. Nie zmienia to jednak faktu, że bardzo lubię bywać u Ciebie i cieszyć oczy tymi pięknymi zdjęciami. ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit.Robisz Aneczko ładne zdjęcia i kusisz oj kusisz :D
Zaczynasz szaleć pomalutku ,będzie sadzenia.Ja też już składam zamówienia.Piękne tulipanki pokazałaś.Pozdrawiam.
Ela
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”