Ogród w Oregon, USA

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj,

Wiesz że Love and Peace powstała rzut beretem od Portland?

Szkółki Bailey'ch prowadzą hodowlę róż w Yamhill.

A ogródek, jak na Rose City przystało, b. fajny.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18

Post »

Ania, Tija, Andrzej, Tess, Bogusia, Monika, Genia, Isia, Oliwka, Minismok, Halina, Jola, Halina (eukomis), Leff,

Dziękuję bardzo za odwiedzenie mojego ogrodu i za miłe komentarze. Do waszych ogrodków też będę zaglądał.

Isia, dodatkowe duże dynie potrzebowałem na konkurs rzeźbiarski w pracy - taka tutaj tradycja na Halloween.

Leff, masz rację!!!
To mi przypomniało rozmowę z tutejszym hodowca róż, panem Edmunds na jego farmie w Wilsonville
http://www.edmundsroses.com , cztery lata temu kiedy kupowałem Love & Peace. Pytałem się którą
poleca "Love & Peace" czy "Rio Samba", powiedział wtedy "że definitywnie poleca Love & Peace bo to
Oregonska róża i że świetnie rośnie wszędzie, ale na tym terenie jest nie do zdarcia". Rzeczywiscie rośnie
mi w miejscu gdzie wszystkie inne róże padały. Nigdy nie pokwapiłem się sprawdzić co Edmunds miał
na myśli przez Oregonską róże. Słyszałem to też kilka razy pózniej. A z panem Edmunds rozmawałem nawet
dwa tygodnie temu na spotkaniu towarzystwa różanego w Portland. Sprzedał swój business hodowania róż
i zajmuje się teraz landscaping z wykorzystaniem róż.

Teraz sprawdziłem patent tej róży na internecie.
http://www.google.com/patents?id=0EeHAA ... ce#PPA1,M1
Rzeczywiscie wychodowana w Yamhill, 15 kilometrów od mojego domu. Ta roza ma kod: BAIpeace
(BAI od firmy BAILY). Swietna historia :) .

Skąd znasz Oregon, Portland, Yamhill?
Czy byłes jednym z Polskich studentów ogrodnictwa którzy przyjechali do Newberg na praktykę?
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ja będę marudna i poproszę znów o kolejne zdjęcia (najlepij róż) :mrgreen:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

rose_marek pisze:
Leff, masz rację!!!
To mi przypomniało rozmowę z tutejszym hodowca róż, panem Edmunds na jego farmie w Wilsonville
http://www.edmundsroses.com, cztery lata temu kiedy kupowałem Love & Peace. Pytałem się którą
poleca "Love & Peace" czy "Rio Samba", powiedział wtedy "że definitywnie poleca Love & Peace bo to
Oregonska róża i że świetnie rośnie wszędzie, ale na tym terenie jest nie do zdarcia". Rzeczywiscie rośnie
mi w miejscu gdzie wszystkie inne róże padały. Nigdy nie pokwapiłem się sprawdzić co Edmunds miał
na myśli przez Oregonską róże. Słyszałem to też kilka razy pózniej. A z panem Edmunds rozmawałem nawet
dwa tygodnie temu na spotkaniu towarzystwa różanego w Portland. Sprzedał swój business hodowania róż
i zajmuje się teraz landscaping z wykorzystaniem róż.

Teraz sprawdziłem patent tej róży na internecie.
http://www.google.com/patents?id=0EeHAA ... ce#PPA1,M1
Rzeczywiscie wychodowana w Yamhill, 15 kilometrów od mojego domu. Ta roza ma kod: BAIpeace
(BAI od firmy BAILY). Swietna historia, jak w typowym powiedzeniu cudze chwalicie a swego nie znacie.

Skąd znasz Oregon, Portland, Yamhill?
Czy byłes jednym z Polskich studentów ogrodnictwa którzy przyjechali do Newberg na praktykę?
Witaj,

Tak, byłem na praktyce ale nie w Newberg a w Yamhill właśnie u Bailey'ch, mieszkałem w McMinnville.

Pojawiałem się tylko co jakiś czas na jednej z farm Bailey'ch położonej niedaleko Newberg.

W sumie prawie 3 mies. pracowałem z Pingiem Lim przy hodowli róż, wysiewanie nasion, zapylanie kwiatów i najgorsza robota - wydłubywanie nasion z owoców.

Spędziłem w Oregonie cały 2000 rok, od 9 stycznia do 22 grudnia.

Ze szkółek różanych w Oregonie byłem w opisywanej przez Ciebie Heirloom Roses oraz w Carlton Roses. No i oczywiście w Portland Rose Testing Garden.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozdrawiam serdecznie :D :D :D
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia twoich pięknych róż
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

oliwka pisze:To ja będę marudna i poproszę znów o kolejne zdjęcia (najlepij róż) :mrgreen:
ja też,ja też ;:50
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

:cry: ale nie pokazałeś nam pięknie wyrzeźbionych dyń
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18

Post »

Isia, wiesz nie zrobiłem zdjęć tym rzeźbionym dyniom, szkoda.
Oliwka, Asiula, Aszka, teraz kilka róż dla Was:

Róże czerwone wielkokwiatowe (Hybrid Tea)

Mam wiele róż czerwonych bo lubię ten kolor, ale do większosci z nich, oprócz Mr Lincoln opisanej
wcześniej, mam podejście jak syn mojego sąsiada ma podejście do swoich świnek morskich.
Kiedyś spytałem się jak mają one na imię. Odpowiedział - "świnki morskie" i dodał że wszystkie
traktuje tak samo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

---------------------------------------------------------------------------------
A teraz przeskoczymy do innego koloru i innego stylu. Róże wielokwiatowe (Multiflora)
dodawają do ogrodu trzeci wymiar. Kiedy stoję koło nich to czuję jakbym był w innym
świecie - takie wrażenie wprawia na przykład róża Miami Moon (Księżyc w Miami).

Obrazek

Róża Soaring Spirits (poniżej) jest moją ulubiona różą, nawet nie wiem dlaczego,
zapewne z powodu wigoru i że często jest we kwiatach, chociaż nie nadaje się najlepiej
do wazonów w naszym jasnym domu, jak i na zewnątrz wygląda blado na tle białawego domu.
Bob, mieszkaniec tutejszego domu starców którego czasem zabieramy na obiad w niedzielę,
też lubi bardzo tą różę. Wiele rzeczy już zapomina ale tą różę pamięta, i myślę że z innych
powodów niż ja. Róża ta była dedykowana tym którzy polegli pamiętnego 11 września,
i 30% ze przedaży tej róży jest przeznaczone dla rodzin którzy zgineli w the World Trade
Center. Patryiotyzm Boba i Amerykanów zwłaszcza tych starszych, jest godny podziwu.
"Soaring spirits" można przetłumaczyć na "podnosić na duchu".

Obrazek

Ta róża świetnie wygląda na ciemnym tle, jak poniżej:

Obrazek
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Marku widzę że jesteś masz bardzo dużo róz są naprawdę piękne ja też mam chyba około 40 krzewów. Ale pytałam Cię już wcześniej o liliowce czy są u was naprawdę takie piękne jak oferują w sprzedaży.

Genia
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

wszystkie są piękne, szczególnie na twoich pięknych zdjęciach
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

powiem krótko-piękne.I upewniam się coraz bardziej w tym ,że postawiłam w swoim ogrodzie na róże
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Z tego co widzę, to pokazujesz sporo odmian niezbyt u nas znanych, na przykład te 2 ostanie.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

rose-Marku :D

dziekuje za wyjasnienia dotyczace"Minessota Tip"....piękne kwiaty mają te "świnki" :D

poszukuję w Polsce i nie tylko róży Bucka "gwiazda prerii"..........czy możesz mi pokazać jakieś foto tej róży prezentujace pokrój,kwitnienie i stanowisko?........za wszelkie info w temacie RÓZE BUCKA byłabym wdzięczna

pozdrowienia z Polskich gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Marku róże piękne , ale te zdjęcia :shock: napatrzyć się nie mogłam , przecudne :D :D :D
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”