Deszcz kropi i ciepło! jednym słowem nici z zimy
Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28
Danusiu, Iwonko tak! to świetna metoda. Kupiłam rok temu ziemię w sklepie w mojej wsi i pani przyniosła zza domu zamrożoną na kość. Nie wiem czy 5 muszek latało do wiosny po domu
W tym roku ziemia zamarzła na ganku w ostatnie mrozy i mam nadzieję że też będzie dobrze. Drugi worek mam kamienny w tunelu
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Marysiu, a u nas marznący deszcz, no to po nocce dopiero jazda będzie 
- julcia1

- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu szkoda ciemierników
ja na działce niestety nie byłam więc nie wiem jak u mnie wyglądają. Na dworze miałam dziś słoneczko i właściwie śniegu już nie ma temperatura w okolicy zera wiec wszystko taje. Szkoda ,że nie znałam sposobu na ziemiórki bo u mnie sporo fruwa po wsadzeniu amarylisów do ziemi 
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska

- Kontakt:
Iwonko nie lubię takiego deszczu bo kiedyś przez taki nie miałam dwa tygodnie prądu
Julciu zalej czosnek rozdrobniony wodą i podlewaj albo pryskaj powierzchnię
powinno pomóc
Kiedyś w pracy przesadzałyśmy kwiatki i chmura ziemiórek zaczęła fruwać, ale czosnek (wyciąg) pomógł!
Julciu zalej czosnek rozdrobniony wodą i podlewaj albo pryskaj powierzchnię
- julcia1

- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Marysiu wyprobuję
dziękuję.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krucafiks, dlaczego ja nic na temat mrożenia ziemiórek nigdzie nie spotkałam? Muszę przygotować wywar z czosnku. Na wszelki wypadek, bo ziemi teraz mrozić nie będę. Ale będzie wesoło w domu
(M nie znosi zapachu czosnku! W przeciwieństwie do mnie.)
Marysiu, u mnie też pogoda dziwaczna, ale śniegu co nie co jeszcze się ostało, deszcz już nie pada, Temperatura w okolicach zera, w nocy nawet poniżej. Nie jest źle, a ćwierkają o coraz to większym ochłodzeniu.
Niedziela ma się ku schyłkowi, a więc coraz bliżej inauguracji nowego sezonu kwiatowego!

Marysiu, u mnie też pogoda dziwaczna, ale śniegu co nie co jeszcze się ostało, deszcz już nie pada, Temperatura w okolicach zera, w nocy nawet poniżej. Nie jest źle, a ćwierkają o coraz to większym ochłodzeniu.
Niedziela ma się ku schyłkowi, a więc coraz bliżej inauguracji nowego sezonu kwiatowego!

- Maska

- Kontakt:
Julciu trzymam kciuki bo te muszki są wkurzające, a wczoraj w Roku w Ogrodzie pokazywali taką roślinkę co owocówki wcina to może te też zjadłaby
Lucynko to zlej ziemię wywarem i przysyp ziemią i nie będzie śmierdziało a i odkazi glebę. My podlewałyśmy, bo kwiatki już były posadzone a tu nagle wylot
U mnie cały dzień kropiło i do wieczora śnieg jeszcze leżał. W końcu mamy zimę to możemy w domu posiedzieć, chociaż ja jutro muszę do biblioteki i coś tam jeszcze w planie mamy
To ja Ci już życzę udanego sezonu kwiatowego, mój się już zaczął bo część nasion posiana stratyfikuje się
Ściskam mocno

Lucynko to zlej ziemię wywarem i przysyp ziemią i nie będzie śmierdziało a i odkazi glebę. My podlewałyśmy, bo kwiatki już były posadzone a tu nagle wylot
U mnie cały dzień kropiło i do wieczora śnieg jeszcze leżał. W końcu mamy zimę to możemy w domu posiedzieć, chociaż ja jutro muszę do biblioteki i coś tam jeszcze w planie mamy
To ja Ci już życzę udanego sezonu kwiatowego, mój się już zaczął bo część nasion posiana stratyfikuje się
Ściskam mocno
-
plocczanka

Tak zrobię, Marysiu. M poszedł na mszę, bo rano musiał do gołębi, a ja w tym czasie zrobiłam wywar.
Wrócił i od progu: "Znowu czosnek jadłaś!"
Teraz wywar stygnie sobie na balkonie, to mu już nie cuchnie. Rano całą ziemię zleję.
A widzisz, ja też mam takie nasiona, które wymagają przemrożenia. Z nimi także czekam do jutra. Wysieję, dam eMowi do zaniesienia na działkę, bo na balkonie plusy dodatnie.
Dzięki za życzenia. Odwzajemniam.
Wrócił i od progu: "Znowu czosnek jadłaś!"
Teraz wywar stygnie sobie na balkonie, to mu już nie cuchnie. Rano całą ziemię zleję.
A widzisz, ja też mam takie nasiona, które wymagają przemrożenia. Z nimi także czekam do jutra. Wysieję, dam eMowi do zaniesienia na działkę, bo na balkonie plusy dodatnie.
Dzięki za życzenia. Odwzajemniam.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,czytam ,że od jutra siejecie,to powodzenia ,dla mnie to zawczasu,ale wiem ,że niektóre rośliny potrzebują takiej pory,,wszystko co ma być dla Ciebie spisane dzisiaj ,jutro dotnę i wyślę,pozdrawiam 
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No i jak dziś jest?, u na mokro, chlapa, a na chodniku dalej lód, mglisto że aż 
- Maska

- Kontakt:
Witam w nowym tygodniu
Lucynko już od rana widzę podniecenie u Ciebie
Ja też kiedyś byłam przewrażliwiona na punkcie zapachu czosnku, na sam niuch bolała mnie głowa, ale dzisiaj jest zupełnia inaczej
A co mam zrobić z nasionami hibiskusa od Ciebie?
No to owocnego siania
Martusiu dziękuję
To moje styczniowe sianie to absolutny eksperyment pod wpływem Lucynki i jak coś nie wyjdzie to będę miała na kogo zrzucić
A jak wyjdzie to gdzie zajadę będę ją chwalić
Dobrego tygodnia i ściskam
Iwonko słoneczko cały czas próbuje się przebijać, a na zewnątrz niewielkie -1 więc ścieżka zmrożona delikatnie. Tak jest na wsi ale sprawdzimy Kraków, bo musimy do Biblioteki i jakieś niewielkie zakupy zrobić
Dobrego dnia a jeszcze lepszego humoru życzę 
Lucynko już od rana widzę podniecenie u Ciebie
Ja też kiedyś byłam przewrażliwiona na punkcie zapachu czosnku, na sam niuch bolała mnie głowa, ale dzisiaj jest zupełnia inaczej
No to owocnego siania
Martusiu dziękuję
Iwonko słoneczko cały czas próbuje się przebijać, a na zewnątrz niewielkie -1 więc ścieżka zmrożona delikatnie. Tak jest na wsi ale sprawdzimy Kraków, bo musimy do Biblioteki i jakieś niewielkie zakupy zrobić
- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Czy ja dobrze wyczytałam że dzisiaj zaczynacie wysiewanie nasion? A jakie gatunki wysiewacie jeśli można spytać, jeszcze nigdy niczego w styczniu nie siałam, może czas spróbować 
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
A ja na ziemiórki nie podlewałam ziemi wywarem z czosnku, tylko wkładałam ząbek czosnku kiełkiem do ziemi. I tez pomogło
Udanych siewów 
-
plocczanka

Marysiu, nigdy jeszcze nie siałam hibiskusa. Robię to po raz pierwszy i część już wysiałam tytułem eksperymentu, będzie większy do wsadzenia na działce.
Natomiast z Twoich informacji u mnie wnioskuję, że Ty zrezygnowałaś z wysiewów. Jeśli mogę doradzić, to wysiej sobie choć trochę heliotropa, bo on potrzebuje dużo czasu na to, by się ładnie rozrósł.
Już zasiałam, co planowałam, a nawet więcej. Tak jakoś mi się pod rękę nawinęło....
Ciepełka życzę.
Natomiast z Twoich informacji u mnie wnioskuję, że Ty zrezygnowałaś z wysiewów. Jeśli mogę doradzić, to wysiej sobie choć trochę heliotropa, bo on potrzebuje dużo czasu na to, by się ładnie rozrósł.
Już zasiałam, co planowałam, a nawet więcej. Tak jakoś mi się pod rękę nawinęło....
Ciepełka życzę.
- Maska

- Kontakt:
Iwonko ZJ ja posiałam pierwszy raz heliotrop ale Lucynka już siała, zresztą wyczytałam że powinno się siać s=koniec stycznia początek lutego. 11 to dzień korzystny dla siewu według kalendarza biodynamicznego i stąd nasza decyzja
Dosiałam jeszcze parę rzeczy m.in groszek pachnący (Anglicy sieją nawet jesienią) taką ciekawą roślinę której nasiona dostałam z zagranicy Pumpkin on a Stick i zaraz do ziemi powędruje jeszcze kobea i hibiskus.
Iwonko 1 wypróbuję
Lucynko niejasno się wyraziłam
nie siałam raniutko, ale po powrocie z Krakowa posiałam co trzeba (piszę Iwonce) i jeszcze dosieję co radziłaś Ty i Kasia. Ciekawa jestem co Ty więcej posiałaś
Kilka jeszcze roślin muszę wynieść do tunelu, część wsadziłam do stratyfikacji do lodówki. Coraz więcej w lodówce pojawia się pojemniczków, woreczków itp
Dostałam nasionka lewizji, ale jak poczytałam co trzeba z nim zrobić to od samego czytania się spociłam
Będąc w pewnym niemieckim sklepie przykleił mi się taki oto ciemiernik, którego nie miałam

Miłego wieczoru!
Iwonko 1 wypróbuję
Lucynko niejasno się wyraziłam
Będąc w pewnym niemieckim sklepie przykleił mi się taki oto ciemiernik, którego nie miałam

Miłego wieczoru!