Witek masz już pomysł na zagospodarowanie czasu, który Ci zostanie po zaniechaniu uprawy towarowej?
Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II
Małgosiu moja lista jeszcze nie gotowa
. W ogóle jeszcze się nie zastanawiałam, które wybrać. Czuję jednak po kościach, że nie uda mi się zmniejszyć ilości odmian w porównaniu z poprzednim rokiem
. Ale to dopiero moje początki pomidorowe, więc muszę się wyszaleć
Witek masz już pomysł na zagospodarowanie czasu, który Ci zostanie po zaniechaniu uprawy towarowej?
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Oczywiście że mam.Bez planu ani rusz.Nudził się na pewno nie będę jak przestanę sadzić pomidory bo zostaje mi praca zawodowa do 67 o balkoniku choćby.
A jak może dostanę podwyżkę( nie mylić-prądu itd.)
to myślę podróżować.O tym zawsze marzyłem. 
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Rzepka

- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Persimmonową Sakiewkę i Garden Peach na pewno będę miała, Witku czy miałeś Auriję?
Zastanawiam się, który wybrać? Lampę czy Fiutka?
Chciałabym się też upewnić co do Rudego, czy naprawdę był u Was taki wczesny?
Jest bardzo chwalony na F. ale ja nie zauważyłam, by u mnie był jakiś super wczesny, zapamiętałam go ze względu na to, że podobnie jak Oslinyje Ushi strasznie pękał.
Zastanawiam się, który wybrać? Lampę czy Fiutka?
Chciałabym się też upewnić co do Rudego, czy naprawdę był u Was taki wczesny?
Jest bardzo chwalony na F. ale ja nie zauważyłam, by u mnie był jakiś super wczesny, zapamiętałam go ze względu na to, że podobnie jak Oslinyje Ushi strasznie pękał.
- Faworyt

Auriji nie miałem wiec nie wiem.A w czym ma Ci Irenko ten wybór pomóc.Na co chcesz ich przeznaczyć.Ja z czarnych w tyn roku rezygnuję robiąc miejsce innym.No i jeszcze trzeba zapanować nad oslinnymi uszatymi żeby nie pękały.Zobaczymy-sezon przed nami. 
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Rzepka

Witku myślę o odmianach typowych do suszenia.
Aurija się u mnie super sprawdził, ale mogę spróbować jeszcze jakąś inną odmianę, mam od Ciebie Dyno żółty, czy on jest w podobnym typie?
Czarne też mnie rozczarowały, nie umiałam znaleść w nich smaku, chociaż Czornyje Serdce prezentowało się nieźle.
Nie zarzekam się, coś czarnego na pewno posadzę, mam od Dziewczyn Tańczącego, a od CiebieJapanese B.T.
Myślę też, trochę się zachłysnęłam mnogością odmian i najlepiej byłoby w tym sezonie posadzić ich mniej, ale jak to zrobić????????

Aurija się u mnie super sprawdził, ale mogę spróbować jeszcze jakąś inną odmianę, mam od Ciebie Dyno żółty, czy on jest w podobnym typie?
Czarne też mnie rozczarowały, nie umiałam znaleść w nich smaku, chociaż Czornyje Serdce prezentowało się nieźle.
Nie zarzekam się, coś czarnego na pewno posadzę, mam od Dziewczyn Tańczącego, a od CiebieJapanese B.T.
Myślę też, trochę się zachłysnęłam mnogością odmian i najlepiej byłoby w tym sezonie posadzić ich mniej, ale jak to zrobić????????

- Faworyt

Mam ten sam problem Irenko z ilością odmian bo też muszę zredukować.Za chwilę będę robił pierwszą selekcję a w niej jest ok 30 odmian i każdą warto by chociaż spróbować.Ale w tym roku nie za bardzo mogę sobie pozwolić na eksperymenty.Właśnie doszła mi kolejna po wczorajszej wizycie w hurtowni ogrodniczej z odmian malinowych(Gryphon).I chyba ją zakupię.Duże są opakowania bo 500 nasion,ale ryzyko trzeba podjąć. Dyno żółty Irenko to typowo do jedzenia i sałatek pomidor pełny - mięsisty.Lampa na suszenie myślę jak najbardziej.Japanese B.T.wsadź sobie tylko tyle żebyś mogła je na bieżąco zużyć bo gdy są przedojrzałe zaczynają mięknąć.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Faworyt

Swego czasu miałem raczej o średnio i drobnych owocach odmianę o wydłużonych owocach Banana Legs,wysoką, do 2m rośliny.Ta to dopiero wydała owoców.Nie pamiętam już ile,ale na pewno więcej niż Garden Peach.Smak średni,typowo pomidorowy,zrównoważony.Doskonałe wiązanie. ;:333Tu na zdjęciu z lewej.Po prawej papryka.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Rzepka

Ja też nie mogę się zabrać do selekcji( jak to okropnie brzmi
)
Wiem tylko, że podstawa to K/37 i K/178 ale co dalej?
Na pewno Anna Russian, bo nie tylko smaczna ale i wczesna, Gigant 32Novikowa, Czudo Ziemli, te odmiany znam, sprawdziłam.
Ale mam też nasiona z różnych wymian, Pudowik, Zołotyje Kupola, Rozowyj Słoń, Zołotyje Korolewa, Ljaguska Tsarewna.
Muszę też pociągnąć krzyżówkę Faworyt x Malinowy 36, mało się o niej pisze a u mnie to były super pomidorki
Tak więc Witku Faworyt będzie u mnie w połowie.
Wiem, co zrobię, pomogę Kasi kopać jej trawnik pod moje pomidorki
Pozdrawiam Irena
Wiem tylko, że podstawa to K/37 i K/178 ale co dalej?
Na pewno Anna Russian, bo nie tylko smaczna ale i wczesna, Gigant 32Novikowa, Czudo Ziemli, te odmiany znam, sprawdziłam.
Ale mam też nasiona z różnych wymian, Pudowik, Zołotyje Kupola, Rozowyj Słoń, Zołotyje Korolewa, Ljaguska Tsarewna.
Muszę też pociągnąć krzyżówkę Faworyt x Malinowy 36, mało się o niej pisze a u mnie to były super pomidorki
Tak więc Witku Faworyt będzie u mnie w połowie.
Wiem, co zrobię, pomogę Kasi kopać jej trawnik pod moje pomidorki
Pozdrawiam Irena
- Faworyt

Nie wiem jak U Ciebie w gruncie Irenko,ale pewnie dobrze wiązał K-37.Ja go miałem w tunelu.Wiązał na początku i jak skończyły się upały.W międzyczasie pustostan owoców.Gdyby nie to byłby idealny.Faworyta musisz kiedyś w całości wsadzić.
W gruncie jego owoce są nieco większe niż z tunelu.Jak go kiedyś jeszcze sadziłem na polu takie były.
Tu jeszcze Faworyt w fazie zielonej.

Obydwie ten trawnik będziecie kopać-każda u siebie coś mi się wydaje.
Tu jeszcze Faworyt w fazie zielonej.

Obydwie ten trawnik będziecie kopać-każda u siebie coś mi się wydaje.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Rzepka

K/37 miałam na balkonie w 20 l pojemniku i w gruncie, w obydwu miejscach dobrze wiązał, mogłam porównać bo oprócz niego miałam K/37/2 i K/37/4.
Dwójka to było więcej, ale drobniejszych owoców, czwórka to duże owoce ale w mniejszej ilości.
W tym sezonie dostałam nasionka K/ 37/5 więc na pewno wysadzę ze dwa krzaczki.
Jak tu się nie zakochać w takich pomidorkach?

Kasia ma duuuuży trawnik to użyczy miejsca, boisko zlikwiduje, no może takie do pinponga zostawi.
Dwójka to było więcej, ale drobniejszych owoców, czwórka to duże owoce ale w mniejszej ilości.
W tym sezonie dostałam nasionka K/ 37/5 więc na pewno wysadzę ze dwa krzaczki.
Jak tu się nie zakochać w takich pomidorkach?

Kasia ma duuuuży trawnik to użyczy miejsca, boisko zlikwiduje, no może takie do pinponga zostawi.
- Faworyt

I tu się podpisuję pod tym co myślisz Irenko o K-37.Dobra odmiana,tylko muszę nad nią jeszcze popracować.Jak Kasia ma aż boisko do przekopania to czym ona się w ogóle martwi.I 60 odmian jej się zmieści o kole od roweru nie wspomnę. 
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Witajcie po dłuuugim czasie
Pojawił się temat kwiatowy i na to właśnie czekałam
Czytałam Was cały czas, ale jakoś do dyskusji o pomidorach i dyniach nie miałam nastroju
Małgosiu piękna zima u Ciebie w ogrodzie jest
Witku w kwiatki się pomalutku zaopatrujesz i to jest to na co czekałam
Też już zaczynam o zakupie nasion kwiatów myśleć i chyba pora przystąpić do zakupów
Jak zwykle Witek wszedłeś mi w słowo
Tradycji musiało stać się za dość.
Małgosiu piękna zima u Ciebie w ogrodzie jest
Witku w kwiatki się pomalutku zaopatrujesz i to jest to na co czekałam
Też już zaczynam o zakupie nasion kwiatów myśleć i chyba pora przystąpić do zakupów
Jak zwykle Witek wszedłeś mi w słowo
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Faworyt

Jutro lub we wtorek pojadę do bardziej kwiatowo zaopatrzonego sklepu i tam już powinienem się konkretnie zaopatrzyć w nasiona Elu.Astry,holenderskie odmiany czekam na firmowy katalog.Zobaczę co mają nowego do zaoferowania.
Kasiu to zgroza że tyle miejsca jak na polu golfowym
nie jest jeszcze zagospodarowana.
Tymczasem wspomnienie ostatniego roku.

Kasiu to zgroza że tyle miejsca jak na polu golfowym
Tymczasem wspomnienie ostatniego roku.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Rzepka

Kasiu jaki piękny trawnik, aż ma się chęć zdjąć buty i podreptać w ekran
Nic dziwnego, ze masz dużo kompostu i wszystko Ci ładnie rośnie, mimo piachów.
Aż żal go kopać pod pomidory.
Co Ci tam obrasta treljaż?
Witku, Faworyta znam
, zanim zapoznałam się z Forum robił u mnie za pierwszą ligę, co ciekawe, w ubiegłym sezonie wysiałam nasionka o trzy lata przeterminowane, wschody były w 100%.
Pozdrawiam Irena
Nic dziwnego, ze masz dużo kompostu i wszystko Ci ładnie rośnie, mimo piachów.
Aż żal go kopać pod pomidory.
Co Ci tam obrasta treljaż?
Witku, Faworyta znam
Pozdrawiam Irena