Ciąg dalszy odpowiedzi, po relaksie i zapakowaniu "przyległości" do łóżek
Jagódko - JagiS bo ja wiem, czy ja taki wulkan? Poza forum jestem oklapła na maksa

. Zakupy różane w tym roku będą skromne, skupiam się na rewitalizacji niektórych zakątków ogrodu - np. tzw.
"lotniska", na którym stanęła rzeźba. Wydaje mi się, że rzeźba wymaga lepszej oprawy, niż miszung, który tam jest obecnie. Ma zostać czysta forma - bukszpany kuliste w otoczeniu limonkowych żurawek i tuja cięta w spiralę. Żurawki już zamówione

. Wiesz, że cenię sobie Zefirynę, ale mam ją już zaplanowaną na inne miejsce, gdzie mam nadzieję pokaże się z najlepszej strony (na ścianie wschodniej, na tle tynku w kolorze ecru). Mówisz Jagi, że ziemia u mnie dobra? Mam na ten temat zgoła odmienne zdanie

. To zbita, ciężka glina z dodatkiem kamieni różnego typu. Żeby z tej ziemi zrobić coś, w czym rośliny mogą rosnąć, trzeba się namęczyć i to zdrowo

. Fakt, jak już się pewien etap użyźniania osiągnie, to się utrzymuje na długo.W każdym razie, u mnie w niektórych miejscach jest jeszcze ta faza, że kopanie na rabacie przypomina ciężkie roboty - bez wideł i kilofa, ani rusz
Dla Ciebie Jagódko twój ulubieniec Avalon (jakżeby inaczej?

)
Krysiu - Ignis05 - Piruette... Hm, muszę pomyśleć

Widziałam ją u wielu osób na forum - bardzo wdzięczna różyczka, właściwie nie wiem czemu jeszcze jej nie mam?
Dla Ciebie Krysiu Old Port
Elu - elissa Witaj

Kolejna
"rosomaniaczka"? Super!

Dziękuję za miłe słowa, wciąż się uczę i wciąż staram się ulepszać ogród - może kiedyś wreszcie odsapnę i powiem:
"jest ekstra, właśnie tak chciałam". Na razie do tego daleka droga...Na pw napiszę Ci co, gdzie i jak kupuję.
Dla Ciebie w prezencie Agnes Schillinger
Gosiu - Margo2 Eifelzauber mam od 3 lat, jeżeli do tej pory się nie wykazała, to już się nie wykaże

Porównałam moje spostrzeżenia i Joli - Yollandy (u niej jest tak samo) a potem podjęłam decyzję o eksmisji za płot. Alexia pisała o Lavender Flower Circus, nie o Eifelzauber ( LFC zostaje). Minervą się nie martw na zapas - może Ci spasuje? Kolor kwiatów ma cudowny. A że Lacre Ci nie kwitła? I MarysiaTereska? Szok

Mam nadzieję, że w tym roku pokażą na co je stać

Dla Ciebie Gosiu Petticoat
Marto - koziorożec Witaj moja zodiakalna siostro!

Dziękuję za miłe słowa

Piwoniowo jestem
"fest" zakręcona - już zamówiłam dwie kolejne odmiany: Pink Hawaiian Coral oraz mało znaną Myrtle Gentry. Co tam, mogę poczekać na kwiaty nawet i 2 lata, byle nie było pomyłek...
Dla Ciebie Souvenir de Baden-Baden
Jolu - Yollando zaraz sprawdziłam piwonie, które wymieniłaś. Aj, piękne obie!

Widzę, że bierze Cię w kierunku kremowo-żółtym? Z tego typu cudna jest również Honey Gold

.
Róża "I am grateful" to bardzo, bardzo interesująca odmiana - wrzuciłam wstępnie do koszyka

Szkoda tylko, że ona trochę mała - musiałabym posadzić 2 sztuki a i tak wysokość będzie tylko 80 cm. Do rozważenia w każdym razie. Lacre to pewniak, sprawdzona na forum już przez kilka osób. Warto!
Dla Ciebie Jolu w tonacji kremowej Marie Antoinette
Ewuś - Ewa7 Lacre na bank się spisze!

Też ją mam dzięki Majce. Poczekaj, ona jeszcze w innych dyscyplinach załapała się na medal...

Dla Ciebie barokowo przepyszna Augusta Luise
Aniu - Annes77 Moja LFC była beznadziejna, jedynie co było fajne, to to,że zbudowała zgrabny krzaczek.
Omoshiro jest cudowny - uwielbiam te romantyczne klimaty

. Nie mniej był to pierwszy powojnik, który u mnie zaliczył uwiąd. Nigdy wcześniej nie miałam takiego przypadku.W ubiegłym roku się pozbierał i mam nadzieję, że w kolejnych latach będzie tylko lepiej. Ostatnio przeczytałam tu na FO, żeby podlać powojniki switchem (środek grzybobójczy
na zamieranie pędów) - chyba wypróbuję, bo nadmanganian to za mało...
PAOK słabo rośnie? Może trafiłaś słabą sadzonkę? Jak pisała Sabinka - nifredil:
"nie oceniaj róży po jednej sadzonce"
jest w tym wiele racji

Dla Ciebie Aniu Sommersonne
Dorotko - dorotka350 dziękuję

Książkę może popełnię na emeryturze... teraz nie wyobrażam sobie tego w natłoku zajęć i permanentnym braku czasu

. Sama widzisz, ze nawet tu na forum "pojawiam się i znikam"...

Mnie się ta Twoja Pastella od początku wydawała podejrzana. Daj jej szansę w tym roku, jeżeli się nie spisze, to ...kup drugi raz inną sadzonkę. To naprawdę kapitalna róża.

Piszesz o Clair - już czytając Twoje podsumowanie roku 2015 wciągnęłam ją na listę. Jak przeczytałam, że 3 razy powtarzała, to już mi oczka błyszczały

. Do tego
bladawiec - cudo. Jest w ścisłej czołówce kandydatek do zakupu.
Young Lucidas nie bardzo widzę w tym miejscu - boję się, że kontrast będzie zbyt wielki i albo nie będzie widoczna, albo z całej rabaty tylko ona wybije na pierwszy plan...
Zastanawiam się też poważnie nad Strawberry Hill - utytułowana, laureatka wielu nagród, a na forum jakoś nieobecna. Korci mnie
Dla Ciebie Dorotko Chippendale
Aniu - aneczka1979 dziękuję

- nie łechtaj Ty mnie już, bo mi głowa uderzy do wody sodowej

Dla Ciebie Aniu jakże wdzięczna Novalis