Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

Lucynko - pierwiosnki ząbkowane uwielbiam ;:167 To piękne rośliny i wyhodowałam je sama z nasion ;:170 . Oczywiście poszukam siewki dla Ciebie, chociaż w zeszłym roku ciachnęłam im przekwitnięte kwiatostany - to myślę, że coś się znajdzie.

Obrazek

Marysiu - nasion nie mam bo nie zbierałam. Wiosną popatrzę, może coś się wysiało. Do tej pory siewek nie było, ale ten biały pierwiosnek rośnie u mnie dopiero drugi sezon. W tym roku pozbieram nasionka dla Ciebie. Spłacę dług wdzięczności za pannę-dziewannę :D

Obrazek

Anitko - dzięki! Właściwie to tylko Fidel jest taki upasiony. Moja córka w Święta śmiała się, że jest gruby jak świniak. Wczoraj się z nim zważyłam i wyszło mi że kocisko waży 8.1 kg ;:oj
Bubek wygląda na dużego kota ale to jego bardzo puszyste futro robi takie wrażenie, a Mikolinka waży niecałe 3 kg.
Anitko - to nie ma znaczenia, że koty mieszkają w zabudowaniach gospodarczych. Najważniejsze, że mają ciepły kąt pod dachem i systematycznie dostają jedzenie :)

Dla Ciebie ;:167 Nie jest to taka piękna kompozycja kwiatowa, jak te z Twojego wątku ale ja takich zdolności nie mam no i w wazonie u mnie lądują kwiaty złamane przez wiatr czy deszcz a także końcówki kwiatostanów

Obrazek

Agnieszko
- moje róża to Handel. Kupiona w dobrej szkółce u państwa Wentów w Kościerzynie. Moja róża jest pnąca. Wydaje mi się, że Twoja różni się wyglądem kwiatu, zwłaszcza tego w pełni rozkwitu i wyglądem krzewu.
Wstawiam kilka zdjęć...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, przypomnę się wiosną w sprawie pierwiosnka. Może coś się rozsiało.. Jeśli nie, to cierpliwie poczekam do kolejnego sezonu.
Ja wysiewałam takie prymule, ale prawdopodobnie gołębie powyciągały sieweczki. One mi dużo szkody robią, ale też dają dużo dobrego [nawóz], więc im wybaczam.
Przepiękna jest ta róża na ostatnim zdjęciu. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu żadnego długu nie masz dla Twoja radość jest warta więcej niż nie jedne nasionka, uwielbiam Cię za to ;:196
Te pierwiosnki rozrastają się dopiero po dwóch latach i teraz absolutnie go nie ruszaj jak zostawisz kwiatostan to w lecie mogą (ale nie muszą) być nasionka i wtedy ewentualnie proszę o zebranie :D Ja mojego różowego po trzech latach już trochę okrawam więc jak będziesz chciała to do kompletu poślę. A mam go od Irminki ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Wpadłam zachęcona "patriotycznymi" pelargoniami i przejrzałam wątek. Bardzo piękny kawałek ziemi stworzyłaś. Cudowne rabaty, takie piękne o każdej porze roku. Ja dopiero uczę się łączyć i dobierać rośliny aby od wiosny coś się działo. Znalazłam kilka inspiracji tak więc dziękuję za nie. Biel w ogrodzie- cudo! Muszę wprowadzić do swojego więcej bieli bo właściwie niewiele tego u mnie. Życzę miłego wieczorku. Pozdrawiam :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj w Nowym Roku, Marysiu! Pomyślności wszelkiej życzę!
Czy coś nowego poza mieczykami pojawi się na reorganizowanej białej rabacie? A co Ci tam w ogóle nie pasuje?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - przypomnij się koniecznie bo ja sklerozę mam okrutną!
Posiadanie zwierząt na działce zawsze niesie ze sobą jakieś zagrożenia dla roślin. Mnie w tym roku moje koty (a może jeden z kotów?) zamordowały na śmierć bodziszka himalajskiego, którego dostałam od Madzi-Madziagos. Upatrzyły sobie to akurat miejsce na kuwetę podwórkową i wykopywały go tyle razy, że w końcu roślinka padła ;:222 Ale w sumie w tym roku przydarzyła się tylko jedna taka sytuacja - więc można przeżyć. Na wszelki wypadek miejsca wysiewów zabezpieczam przed kotami układając tam gałązki.

Marysiu - ja właśnie taki miałam plan - latem postaram się pozbierać nasiona z tego białego pierwiosnka. Ale też rozejrzę się czy przypadkiem coś się nie wysiało. Z doświadczenia wiem, że siewki znajdowałam dopiero wiosną.

Ewelinko - bardzo się cieszę, że moje patriotyczne pelargonie zwabiły Cie do mojego ogródka :D Ciekawa jestem co Ci się tak bardzo spodobało na moich rabatkach. Biel w ogrodzie uwielbiam....

Izo - na Białej Rabacie zrobił mi się po prostu bałagan. Niektóre rośliny nadmiernie się rozrosły, inne zostały zagłuszone. rośnie też kilka pomyłek kolorystycznych ( różowe i żółte lilie - oczywiście kupione jako białe :evil: ) Najpierw muszę to wszystko uporządkować a potem pomyślę o ewentualnych nowych nasadzeniach.

==============================================

Jolu - moje "historyczne" irysy wysokie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

=========================================
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witam ponownie. No jak to co mi się podoba? Wszystko! Bogactwo i różnorodność bylin, róże , oprawa z iglaków ,krzewów i drzew no i oczywiście przecudowne kociaki. Po prostu Twój ogród wpadł mi w oko . Ja jestem strasznie niecierpliwa i bardzo bym chciała aby moje rośliny już były takie "dojrzałe" . Póki co nie mam się jeszcze czym pochwalić. Zobaczymy co przyniesie nowy sezon bo sporo sadziłam i zmieniałam u siebie ale niestety wszystko potrzebuje czasu. Może kiedyś i ja założę swój wątek . Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko - ja moją działkę mam już ponad 20 lat to faktycznie wszystko zdążyło dojrzeć ( nawet ja w międzyczasie dojrzałam - do emerytury :;230 )
A wątek otwieraj, będziesz potem miała taki pamiętnik z historią powstawania Twojego ogrodu. Nie masz pojęcia, jak to się potem fajnie ogląda po latach :lol:
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Marysiu bardzo przyjemne jest oglądać Twoje portrety kwiatów, ale letni widok z okna to jest to. ;:215
POZDRAWIAM.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Marysiu i te historyczne irysy, w dużej grupie, w ładnej aranżacji mogą ładnie wyglądać.
Irysy to wspaniałe kwiaty. Warto je uprawiać .
Różyczka Handel pięknisia, jak uszminkowana. ;:303
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko - żebyś wiedziała jak ja tęsknię za tymi widokami.....

Obrazek

Jolu - mnie ta róża kojarzy się z takimi woskowanymi różami z bibułki z mojego dzieciństwa. Mama mojej koleżanki dorabiała sobie robiąc takie kwiaty. Pamiętam jak przecinała rolki białej krepiny i zanurzała jeden brzeg w czerwonym tuszu, wychodziły z tego różyczki z takim właśnie brzegiem. Zastanawiam się ...czy to wspomnienie przypadkiem nie było przyczyną, że kupiłam tę właśnie różę...
Róża - uszminkowana...ale trafiłaś! Kilka lat temu dostałam od Jagody JagiS lilie, które tak właśnie ochrzciła "lilie uszminkowane"

Oto bohaterka tej historyjki

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikt nie chce gazety - ;:110
===================

Niedawno pisałam o moich roślinach, które podarowali mi przyjaciele z naszego forum (każdy - kto dzieli się ze mną swoimi roślinami jest moim przyjacielem ;:167 ) Akurat dzisiaj wpadło mi w oko takie zdjęcie z czerwca ubiegłego roku

Obrazek

I cóż tu widzimy proszę wycieczki....
Od lewej strony
1- fioletowa dziewanna od Marysi-Maski
2- margerytki przygarnięte zza płota( czyli się nie liczą)
3- Maczek syberyjski od Ali-Alka
4- Firletka poszarpana od Madzi-Madziagos
5- niebieski bodziszek (nie pamiętam od kogo, ale dostałam go w lipcu 2012 roku podczas spotkania forumowego w Chrztowie kiedy to zwiedzaliśmy Ogród Botaniczny w Orlu)
6- irys historyczny od Pawła-Rispetto

I jak tu Was nie kochać ;:167
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Gdyby nie to, że właśnie ten numer mam byłabym chętna na gazetę. Jest naprawdę warta polecenia.
Trzeba przyznać, że "forumowa rabata" prezentuje się świetnie. Maczki lubię, ale niestety bez wzajemności :(
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu Kochana! ;:167
Dla mnie radością jest podzielić się z kimś drugim swoimi roślinami i potem widzieć jak rosną w innym grodzie. Mało tego znaczna część moich roślin to bijące serce tego FO, to napływające przesyłki szczególnie w pierwszym i drugim roku prowadzenia wątku, a potem odwiedziny moje i u mnie wiążące się bagażnikiem pełnym zielonego, które cieszy jak wygrana w lotto :tan Marysiu zbieraj nasionka z tej dziewanny, bo gdzieś czytałam że jest to bylina krótkotrwała :D
Gazety mam bo prenumeruję, a potem przekazuję córce początkującej ogrodniczce.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo - ja mam podwójny ten numer. Mam prenumeratę, a drugi egzemplarz dostałam od koleżanki ( nieogrodowej) która wie, że bardzo lubię angielskie programy ogrodnicze i jak zobaczyła w Empiku to mi kupiła...
Maczki są rewelacyjne! Cieszą kolorami przez cały sezon, Ja im w miarę systematycznie obcinałam makówki - to je pobudza do dłuższego kwitnienia. Tak mi poradziła Madzia :)

Obrazek

Marysiu
- Ja też lubię dzielić się roślinami :D Bardzo nie lubię wyrzucać roślin na kompost a już nikt w okolicy nie chce ode mnie sadzonek np. naparstnicy albo firletki kwiecistej ;:145
Uuuuu...nasion dziewanny nie zebrałam ;:223 Natomiast nie wycięłam przekwitniętych nasienników, może będą samosiejki?

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”