Szparagi dawno temu uprawiałam , teraz 10 km ode mnie jest potężna uprawa szparagów głównie z przeznaczeniem na eksport. Raz w tygodniu w sezonie jeździmy tam i kupujemy spore ilości / 4zł spory pęczek. Zielone- 6 zł pęczek/. Uwielbiamy je z masełkiem i bułką tartą
Moja przygoda z roślinami
- bwoj54
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja przygoda z roślinami
Rafale!
Solidna ptasia stołówka
Niestety w dzień słońce u mnie trochę przygrzało, temperatura na plusie , śnieg topnieje a na dodatek przed chwilą zaczął padać deszcz. Będzie ślizgawica!!! Uwielbiam takie sielskie widoczki ; bocianie gniazda , krówki na łące/ Wasze stadko jest spore/" sielsko-anielsko"
Ja tez mieszkam w małej lubuskiej wsi, otoczonej licznymi lasami , pagórkami , wodami. Ziemia w miarę dobra dla uprawy warzyw i kwiatów. Tu jest mój raj na ziemi
Szparagi dawno temu uprawiałam , teraz 10 km ode mnie jest potężna uprawa szparagów głównie z przeznaczeniem na eksport. Raz w tygodniu w sezonie jeździmy tam i kupujemy spore ilości / 4zł spory pęczek. Zielone- 6 zł pęczek/. Uwielbiamy je z masełkiem i bułką tartą
Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Bogusia U Ciebie śnieg się już rozpuszcza a u mnie zaczyna dopiero padać.
Widzę że wiesz co to znaczy sielskie widoki, jeśli mieszkasz na wsi.
Dzięki za miłe słowa. Jeśli masz niedaleko plantacje to zazdroszczę Ci świeżutkich szparagów.
Powodzenia.
Powodzenia.
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
Chciałbym wszystkim podziękować, którzy życzyli mi śniegu, dmuchali go w moją stronę.
Marzenia się spełniły popołudni zaczął padać śnieg.
I cały czas sypie.

malinowe poletko i truskawkowe poletko

malinowe poletko i truskawkowe poletko

- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
U mnie nasypało śniegu powyżej kostek, a teraz pada deszcz i temperatura wzrosła do ok. zera.
Będzie ślizgawica.
Będzie ślizgawica.
Lucyna Na szczęście u mnie jest poniżej zera i pada śnieg. 

Helen Mirren
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
W moim wątku napisałam Ci tyle, ile wiem o heliotropach - z własnego doświadczenia. 
Dziękuję Ci bardzo jak tylko kupie nasiona heliotropów to wysieję je w te dni o których napisałaś.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Helen Mirren
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam Cię ! już tu byłam tylko potem Cię zgubiłam. Mam parę pytań bo na początku sezonu pokazałeś nasiona szalotki i ciekawa jestem czy coś Ci z niej wyrosło. Ja niestety mam kiepskie doświadczenia, bo nawet nie wykiełkowała. Czy arbuz był i czy wyrósł że można go było zjeść, bo nie wiem dlaczego moje kwitły, ale nie zawiązały żadnego owocu, może dlatego że posadziłam w tunelu a tam brakowało zapylacza
No i szkoda, że jak wyjechałeś to zabrałeś babci aparat 

Maria Witam Cię serdecznie
Szalotka wysiana została dość późno (chyba koniec kwietnia) Nie bawiłem się z nią w sadzonki tylko poszła prosto do gruntu. szczypior zaczął zasychać pod koniec września i mimo gęstego siewu, upalnego lata urosła ładna nie spodziewałem się, że taka urośnie.
Jeszcze trochę jej jest w piwnicy ( bardzo dobrze się przechowuje ).
To co jeszcze zostało wybrałem do zdjęcia największe ale są i mniejsze wielkości dymki.
Oceń sama czy jest urosła duża.

Arbuzy uprawiam pewnie już będzie z 5 sezon.
Rozsadę rozpoczynam przeważnie trochę wcześniej niż jest napisane na opakowaniu, ale różnie to wychodzi czasem zapomnę i trochę później wysieję
ale nic się nie dzieje. Co roku zawsze przynajmniej 5 arbuzów się doczekam.
Ja swoje uprawiam w gruncie na czarnej foli i z zapylaniem nie zauważyłem problemu bo zawsze na każdym krzaku jest przynajmniej jeden. A jeszcze jedno dołek jak sadzisz warto zaprawić kompostem lub obornikiem bo są to rośliny bardzo żarłoczne. Ja w ubiegłym roku dałem obornik pod nie i podlałem Rosahumusem i rosły bardzo ładnie. Jeśli chcesz w tym roku spróbować to polecam polskie odmiany Rosario F1 i Janosik. Szkoda że nie mam zdjęcia ale nigdy nie zdążę zrobić bo takie arbuzy swoje są bardzo słodkie i szybko zostają skonsumowane. Musisz mi uwierzyć na słowo: w tym roku jeden miał ponad 4 kg. 

Arbuzy uprawiam pewnie już będzie z 5 sezon.
Helen Mirren
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Rafale! cebulka dorodna , a czytając o arbuzach nabrałam chęci na ponowną uprawę. Kiedyś uprawiałam pod namiotem foliowym , razem z pomidorami , dochowałam się kilku. Przepraszam , wprowadziłam Ciebie w błąd .Szparagi kupujemy po 4 zł /kg a nie pęczek . Taniocha , prawda? Świeżutkie,dorodne, bezłykowe
bezpośrednio po przywiezieniu z pola. Bywało,ze musieliśmy czekać zanim przywieźli . Od dwóch lat zaczęłam uprawiać w tunelu foliowym bakłażany z doskonałym efektem. W ubiegłym roku miałam nieco mniej niż w poprzednim ponieważ posadziłam za gęsto. Świetne są faszerowane i grillowane .
Cieszę się,ze roślinki Twoje okryła biała pierzynka , mając jednocześnie nadzieję ,ze nie ucierpiały przez trwające mrozy.
Pozdrawiam!
Cieszę się,ze roślinki Twoje okryła biała pierzynka , mając jednocześnie nadzieję ,ze nie ucierpiały przez trwające mrozy.
Pozdrawiam!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Bogusia Według mnie też spora urosła cebulka. Warto spróbować z arbuzami, na pewno doczekasz się dużych arbuzów
. To rzeczywiście 4zł/kg to taniocha i to jeszcze za takie świeże.
A jeśli uprawiasz bakłażany to mam do Ciebie pytanie.
Kiedy zaczynasz wysiewać nasiona bakłażanów robisz jakieś specjalne zabiegi (moczysz nasiona, uszczykujesz pędy czy coś) i czy można je uprawiać w gruncie? Ja dwa sezony uprawiam i zdążą tylko zakwitnąć, może za późno wysiewam czy coś.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
A jeśli uprawiasz bakłażany to mam do Ciebie pytanie.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Helen Mirren
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rafale no to jesteś wielki!~
Za jedno i drugie należy Ci się order, a we mnie zrodziła się nadzieja że jeszcze nie wszystko stracone. Z arbuzami jeszcze raz spróbuję bo nasiona zostały, ale w otwartym gruncie i mam nadzieję że rok będzie ciepły
Cebul mam trochę innych to szalotce odpuszczę
Miłego weekendu!
Za jedno i drugie należy Ci się order, a we mnie zrodziła się nadzieja że jeszcze nie wszystko stracone. Z arbuzami jeszcze raz spróbuję bo nasiona zostały, ale w otwartym gruncie i mam nadzieję że rok będzie ciepły
Maria Życzę powodzenia i ciepłego lata, może nie tak upalnego jak w tym roku.

Helen Mirren
Radość z sypiącego śniegu nie trwała zbyt długo.
Od rana śnieg topnieje. 
Helen Mirren
- marzena06

- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Rafale przyszłam z wizyta ,śliczną dymkę nam tu prezentujesz ,muszę się trochę rozejrzeć po Twoim ogrodzie bo widzę że tutaj się dzieje