Dracena - zalany system korzeniowy,regeneracja
kwiato_maniaczka przesadź ją teraz, schnące końcówki liści poprzycinaj zostawiając 3 mm pasek suchej tkanki liścia, daj jej po przesadzeniu na podstawek ok 80 ml. czystego biohumusu, zraszanie codziennie raz wystarczy, dobrze by było postawić doniczkę z podstawkiem na tacy wypełnionej stale mokrym keramzytem zapewni jej to dodatkową wilgotność powietrza, ziemia do palm,juk,dracen z domieszką 1/3 piasku i odrobiny żwiru. stanowisko jasne ale nie w bezpośrednich promieniach słonecznych nie dalej jak 1,5 metra od okna wykluczając północne na którym musi stać przy samym oknie. Nawożenie dopiero od marca, podlewanie co 6 dni jak przeschnie powierzchniowo na głębokość 4 cm ziemia. 
-
kwiato_maniaczka
- 1000p

- Od: 6 lip 2008, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
kwiato_maniaczka
- 1000p

-
kwiato_maniaczka
- 1000p

Mam akurat na stanie śliczną doniczkę 19 cm.
Ps: mam taką roślinkę i nie wiem czy coś sie z nią dzieje, ostatnio zżółkł jeden listek, Czy mam ją przesadzic? poza tym ona jest cały czas krzywa od momentu zakupu, Mam ją jakieś 3 lata. Czy mam uciąć górę i ukorzenić? Jeśli tak to jak? Przemo pomóż mi coś z tym zrobić:) Ale opinie innych również bardzo mile widziane:)

Ps: mam taką roślinkę i nie wiem czy coś sie z nią dzieje, ostatnio zżółkł jeden listek, Czy mam ją przesadzic? poza tym ona jest cały czas krzywa od momentu zakupu, Mam ją jakieś 3 lata. Czy mam uciąć górę i ukorzenić? Jeśli tak to jak? Przemo pomóż mi coś z tym zrobić:) Ale opinie innych również bardzo mile widziane:)

Przesadź do większej doniczki, nie ucinaj to również dracena, w nowej doniczce wstaw jej jakiś palik bambusowy i delikatnie ja poprzywiązuj (w dwóch, trzech miejscach) by się wyprostowała i obracaj ją co czwarty dzień w stronę światła. Szkoda jej ciąć bo jest bardzo ładna i ma liście do samego dołu. Listek pewnie zżółkł przez przerost bryły korzeniowej. 
-
kwiato_maniaczka
- 1000p

Z korzeniami jest wszystko w porządku, nie mów że się nie wyprostuje bardziej pokrzywione rośliny prostowałem a ta ma lekkie zgięcie trzeba ja delikatnie dowiązywać do palika co jakiś czas dociągając aż do momentu aż pień dojdzie do większej prostolinijności, pewnie że idealnie go nie sprostujesz ale podprostować ją można a ciąć szkoda chyba że Ty tak zdecydujesz wtedy pozaznaczam Ci jak ciąć.
-
kwiato_maniaczka
- 1000p

-
kwiato_maniaczka
- 1000p

Dzisiaj przesadziłam obydwie draceny:
Dracena wonna wydało mi się jakby miała dzwine korzenie, wyglądały tak: tzn wydawalo mi się ze powinna mieć bardziej rozrośnietą bryłę korzeniową

Przesadzone roślinki wyglądają tak:
Dracena wonna, Podciełam jej listki uschnięte około 1cm przed zdrowym listkiem tak jak mówił przemo.

I kolejna dracena, niestety nie znam jej nazwy, jeśli ktoś potrafi ją zidentyfikować to byłabym wdzięczna:)
Ps: Podwiązałam dracene palikiem tak jak mówił przemo tylko że ona nadal jest krzywa co widać na zdjęciu, ale mam nadzieję że się wyprostuje

Dracena wonna wydało mi się jakby miała dzwine korzenie, wyglądały tak: tzn wydawalo mi się ze powinna mieć bardziej rozrośnietą bryłę korzeniową

Przesadzone roślinki wyglądają tak:
Dracena wonna, Podciełam jej listki uschnięte około 1cm przed zdrowym listkiem tak jak mówił przemo.

I kolejna dracena, niestety nie znam jej nazwy, jeśli ktoś potrafi ją zidentyfikować to byłabym wdzięczna:)
Ps: Podwiązałam dracene palikiem tak jak mówił przemo tylko że ona nadal jest krzywa co widać na zdjęciu, ale mam nadzieję że się wyprostuje

Dracena wonna miała zbyt ciężką i za mokrą ziemię dlatego taki tylko system korzeniowy reszta zapewne zgniła, oszczędnie z podlewaniem teraz z miesiąc dopóki nie rozwinie nowych korzeni a ta druga dracena to Dracena Reflexa, może idealnie do prostości jej nie doprowadzisz ale zawsze pień się podprostuje w stosunku do tego co był. 
Pusty pień draceny - co się dzieje??
Witam
Mam dracenę marginata od jakiś dwóch lat. W jednej doniczce dwa pnie, jeden wyższy drugi niższy. Wyższy rośnie w miarę bujnie, ale na niższym od jakiegoś czasu zaczęły usychać liście i opadać. Teraz niższy pień jest już naprawdę rzadki. Gdy złapałam za pień, okazało się, że jest miejscami pusty w środku (nawet nie miękki, tylko jak by faktycznie był pusty!) Nie wiem nawet jak ten pień utrzymuje się w pozycji pionowej.. Poza tym z zewnątrz nie ma śladu że coś się dzieje, nie widać żadnych pasożytów, plam, itp. Dracena stoi pod wschodnim oknem (wcześniej na podłodze, więc niższy pień mógł mieć mało światła, od jakiegoś czasu stoi na stołku). Podlewana regularnie raz na tydzień.
Nie wyjęłam jeszcze z ziemi, bo nie wiem czy niższy pień jest do odratowania, czy trzeba go wyrzucić. A jeśli nawet, to co było przyczyną?
Pozdrawiam!

Mam dracenę marginata od jakiś dwóch lat. W jednej doniczce dwa pnie, jeden wyższy drugi niższy. Wyższy rośnie w miarę bujnie, ale na niższym od jakiegoś czasu zaczęły usychać liście i opadać. Teraz niższy pień jest już naprawdę rzadki. Gdy złapałam za pień, okazało się, że jest miejscami pusty w środku (nawet nie miękki, tylko jak by faktycznie był pusty!) Nie wiem nawet jak ten pień utrzymuje się w pozycji pionowej.. Poza tym z zewnątrz nie ma śladu że coś się dzieje, nie widać żadnych pasożytów, plam, itp. Dracena stoi pod wschodnim oknem (wcześniej na podłodze, więc niższy pień mógł mieć mało światła, od jakiegoś czasu stoi na stołku). Podlewana regularnie raz na tydzień.
Nie wyjęłam jeszcze z ziemi, bo nie wiem czy niższy pień jest do odratowania, czy trzeba go wyrzucić. A jeśli nawet, to co było przyczyną?
Pozdrawiam!