Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuza bardzo się cieszę, że trochę pomrozi, moje róże sadzone jesienią też z listkami. Rośliny wrócą do normalnego stanu uśpienia, a nie wegetacji zimą. ;:108 Nowy sprzęt ogarniesz i będziemy podziwiać piękne foty wiosną. ;:215 U mnie czosnek przez dwie zimy miał szczypior na wierzchu, ale główki związał normalnie.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Zuziu!
Już po moich gościach śladu nie ma. No, może poza bałaganem, ale ten poczeka sobie do jutra. Dzisiaj robię to, co sprawia mi przyjemność. Stąd moja obecność w Twoim ogrodzie, w którym widzę pomylone rośliny. :;230 :;230
Pomyliły im się pory roku. Moim podobno też. Podobno, bo tak donosi mi M, który co dzień do swoich gołąbków zasuwa i sobie przy okazji na roślinki popatrzy.
Dzisiaj u mnie lekusieńko przymroziło, ale tylko w nocy i tylko ciut-ciut. Jednak z tego, co ćwierkają w mediach, raczej zimy z prawdziwego zdarzenia nie będzie.
A szkoda, bo ja bardzo lubię zimę. Taką śnieżną, bielutką. :tan
Pozdrówka, Zuziu, kolorowych wiosennych snów. ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie! Miałam czosnek posadzić ;:223 Pamiętam, ze miałam się rozejrzeć za jakąś fajną odmianą ;:131 No i zapomniałam ;:306
Róże w takim samym stanie mam, czyli z lekka nieśmiało wypuszczającym. Mam nadzieję, że wiosną ruszą tak jak trzeba :roll:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne stroiki i super ozdobione świece, Zuza. A i pierniczki pięknie udekorowane ;:303
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Zuza, u mnie jak u większości różyczki z gałązkami do rośnięcia, ale zakopcowane. Rano było troszeczkę białego puchu, na samochodach to nawet sporo, aż miło było popatrzeć... a w myślach, czy wszystko okryte i zabezpieczone?? :) U Ciebie czosnek w szczypiorkach, a u mnie krokusy posadzone w skrzynce na balkonie. Ale niech sobie radzą same jak już się obudziły ;:131
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Zuziu, wpadłam juz po świetach, ale przed Nowym Rokiem :)
Kochana,wszystkiego co najlepsze w tym nadchodzącym Nowym Roku Ci zyczę, dużo zdrówka, miłości , szczęścia, spełnienia marzeń , może ogrodowych w szczególności ? zawsze jakieś chciejstwa są na liście każdego z Nas :tan ;:196
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu, jeszcze tylko jeden dzionek i będziemy starsze o cały rok. Buuuu! ;:223 ;:223
Niech ten nowy będzie dla Ciebie łaskawy i hojny we wszystko, o czym sobie po cichutku marzysz. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Monika, co za wyż rosyjski?!? ;:202 Ja kopczykowanie róż przenoszę na jutro, bo dziś kora do mnie dojedzie już po ciemku. A ten wyż to jakieś śmiertelne mrozy będą? Bo też mam hortensje nieokryte, no i takie krzewy co do -18 wytrzymują. To może jutro wszystko pookrywać? :shock:
Wandziu, faktycznie pogoda nie rozpieszcza, a dziś już mrozik u mnie nawet w dzień trzyma. Co prawda w okolicy -1 ale jest. Jutro się ciepło obabulam i idę na ogród rośliny pookrywać.
Olka, ja moich wrzosów ostatnie zimy nie okrywałam :oops: Na początku nie wiedziałam że je trzeba okryć, jak doczytałam to okryłam w tą zimę jak było -25 a teraz znów nie okrywam. Nie wiem do jakiej temp one wytrzymują, ale jak na razie strat nie miałam. U mnie w Wielkopolsce dość umiarkowane ostatnio zimy, przynajmniej to okrywanie mam z głowy. Z budleją nie pomogę, nie posiadam ;:185
Sabinko, nigdy różyczek nie okręcałam włókniną. Muszą sobie radzić, jeśli jakieś się nie uda trudno, zwolni miejsce następnej ;:108 Nawet kopczyki robię po raz pierwszy i to dla tego, że są one teraz na jesieni sadzone. Jestem zwolenniczką naturalnej selekcji. Jeśli przetrwają zimę, znaczy że im u mnie dobrze, jeśli nie, przynajmniej będzie "ruch" w ogrodzie ;:198
Mati, zobaczymy jak to będzie na wiosnę. Oby mimo wszystko znów odbiły, bo szkoda by było tych wszystkich nasadzeń ;:223
Elwi, u mnie kiełki wypuszczają tylko jesienne nasadzenia, inne to jak u Ciebie wciąż z liśćmi i pąkami ;:124 Coś tam już poobrywałam z liści, ale pogoda skutecznie odstrasza mnie z ogrodu ;:222 Cieszę się, że wianki Ci się podobają ;:196 A pierniki zmiękły. Włożyłam do puszki ćwiartkę cytryny (sposób znaleziony w necie) i było ok. Było, bo pierników już praktycznie nie ma, jakieś resztki się ostały ;:128 Fajnie że znów jesteś, nie znikaj nam już na tak długo ;:168
Soniu, ja też się cieszę że przymrozi. Co by było, gdyby jeszcze z miesiąc ciepła było i rośliny całkiem wróciły do życia :shock: Mam nadzieję że i tak nie będzie takich zniszczeń że na wiosnę nie odbiją ;:185 Bo przecież te wszystkie młodziutkie pędy zmarzną... ;:160 Dobrze że piszesz o tym czosnku, bo już myślałam że ten mój muszę przeznaczyć na straty, a tak to jednak jest nadzieja że przetrwa :lol:

C.D.N.... ;:128
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Zuziu ja z gilami do pasa łaziłam wczoraj po ogrodzie i okryłam co sie dało , pamietaj że u mnie niby strefa 7a a tak kole -10 ;:224 na noce zapowiadają więc się wystraszyłam i pookrywałam co sie dało
może spanikowałam ale co tam , buziaki na chłodne nocki i dzionki i Szczęśliwego Nowego Roku ;:136
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Zuziu kochana zawitałam i do ciebie co by ci życzyć szczęśliwego Nowego Roku.Życzę ci zdrówka,dużo siły oraz dużo spokoju.Co by ta zima nie narobiła nam szkód z tymi przymrozkami bo tak ciepłym grudniu,aby twoje roślinki pięknie rosły i kwitły w kolejnym sezonie.Powodzenia w sprawach domowych jak i ogrodowych :)Wszystkiego dobrego kochana w 2016 Roku ;:196
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Zuzka udało ci się pozabezpieczać roślinki?
U mnie tak ziemia zmrożona ,że jakby mi teraz przyszło kopczykować róże to by nie dało rady.
Muszę wyjść z psem i właśnie Córka mi czyta prognozę , że jest -9 a odczuwalne -13....
Nigdzie się nie ruszam, mówię mojej Daisy że dziś siku robi do toalety.... ;:306
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Zuziu dziś mam dzień poszukiwań...Poszukuję zagubionych zaprzyjaźnionych wątków :wink: Widzę,że wiele straciłam przez tą moją ciągłą nieobecność :roll: Ale teraz będę już na bieżąco ;:108 :D

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :!:
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

C.D. :
Lucynko, bałagan nie zając, nie ucieknie ;:198 A im większy bałagan, tym bardziej później widać porządek ;:oj
U mnie też już mrozik szczypie, jutro biegnę pokopczykować sadzone jesienią różyczki. Śniegu też bym chciała, ale nie lubię później tej chlapy ;:185 a przy obecnych temperaturach pewnie jak coś przyprószy to i chlapy nie unikniemy ;:222
Kochana i dla Ciebie gorące buziaki wraz z życzeniami noworocznymi przesyłam ;:196
Miłeczko, mój czosnek zaczął kiełkować w domu, w koszyczku, więc dostał eksmisję do ogrodu i to całkiem niedawno. Nie mam pojęcia jaka to odmiana, nawet nie wiem czy on jest wiosenny czy jesienny :roll: Ale wyrósł sobie na rabacie, więc może to jesienny jakiś był. Zobaczymy na wiosnę, czy będzie co zbierać ;:186 O róże też się boję, trzymajmy kciuki ;:173
Beata, dzięki. Po pierniczkach ślad już zanika... ;:306
Agnieszko, masz rację, jak rośliny już powychodziły, to teraz muszą sobie radzić. Moje dostaną trochę kory na wierzch i byle do wiosny ;:333
Asiu, Moniko, Beatko, Olu, Amelciu, dziękuję za życzenia i Wam również życzę wszystkiego dobrego na nowy rok ;:196

A tak w ogóle, to wszystkim Wam Kochani życzę, żeby w tym nowym roku wszystkie chciejstwa wamam w ogrodzie lądowały i rosły w mgnieniu oka nie skalane żadnymi choróbskami i nie tknięte nornicami, ślimorami i innymi wstrętnymi podjadakami
No i super zabawy sylwestrowej ;:87

Ja jutro jeszcze muszę pobiegać i pokopczykować i pookrywać wrażlwce, żeby też w ten nowy rok weszły komfortowo, bez stresu i mrozu ;:306
A na zdjęciach różyczka na tarasie, szczawik już w domku i dzisiejsze wieczorne niebo

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Zuza czy Twój szczawik jest w takiej kondycji cały rok? Bo ja go sprowadzam po sezonie do wersji kłącza i zimuję w chłodzie. Uwielbiam go, bo jest to jedyna roślinka do doniczek w głębokim cieniu. A mam takowe przed wejściem do domu ;:174
Buziaczki noworoczne ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani w ten śnieżny Nowy Rok! ;:100 Rano zbudziły mnie pierwsze w tym roku widoki bieli na rabatach. Sprawdzałam pogodę dla swojego rejonu i w zapowiedziach w tym tygodniu temperatura ma spaść poniżej -10 stopni. A potem... znowu na plusie ;:219
No więc wczoraj jednak nie udało mi się pokopczykować korą różyczek, ale dziś pomimo padającego śniegu pobiegałam po ogrodzie i pookrywałam co trzeba. Dobrze mi zrobił ten wypad na świeże powietrze ;:198 Pogoda mroźna ale bezwietrzna, całkiem przyjemnie było ;:108 Jak spadł ten śnieg, to od razu jaśniej się na dworze zrobiło i tak fajnie czyściutko, bielutko ;:333

Małgosiu, szczawik zimuje u mnie również w formie kłącza w ciemnym garażu, ale jak go w tym roku wyniosłam żeby poszedł spać, to tak biedak dzielnie walczył z tą wszechogarniającą go ciemnością, że żal mi się go zrobiło i po tygodniu wzięłam biedaka do chłodnego pokoju na okno. Poczekam aż sobie tam powolutku zaśnie i wtedy wyniosę do garażu.

Rodki skuliły się by lepiej przetrwać mrozy

Obrazek Obrazek

Powiązane trawki gotowe na zimę

Obrazek Obrazek

Różyczki dostały wreszcie korowe okrycie, choć te z wiosennego sadzenia wcale zimy nie czują :;230

Obrazek Obrazek

I zimowe takie tam... (wszędzie w wątkach wiosenne wspominki, a u mnie zima ;:131 )

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kochani odwiedzający, zaglądający, odzywający się i skrytoczytacze - gorące buziaki w nowym 2016r! Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”