W swoim kaszubskim archiwum mam wszystko!
Nawet fotkę "Mniejszości jednoosobowej"

. Niebieskie kwiatki, na zabytkowej tacy oraz dorodne ismeny bardzo ładne, a maleńki, biały kotek słodziutki.
 . Niebieskie kwiatki, na zabytkowej tacy oraz dorodne ismeny bardzo ładne, a maleńki, biały kotek słodziutki. 
 .
.

, cieszę się z Twojej obecności tutaj szczególnie. Odnoszę bowiem wrażenie, że nasze ogrody są w jakiś sposób do siebie podobne. Atmosfera, ilość światła, ogólny nastrój, kolorystyka, wszystko to sprawia, że tak się swojsko w Twoim ogrodzie czuję
, cieszę się z Twojej obecności tutaj szczególnie. Odnoszę bowiem wrażenie, że nasze ogrody są w jakiś sposób do siebie podobne. Atmosfera, ilość światła, ogólny nastrój, kolorystyka, wszystko to sprawia, że tak się swojsko w Twoim ogrodzie czuję  .
. , zakołysała się na chwilę pod nami ziemia, to fakt. Dlatego trzeba poszukać jakiejś swojej własnej kotwicy, której można się uczepić, żeby odzyskać równowagę. Wiem, że Ty taką kotwicę masz. I to chyba niejedną
, zakołysała się na chwilę pod nami ziemia, to fakt. Dlatego trzeba poszukać jakiejś swojej własnej kotwicy, której można się uczepić, żeby odzyskać równowagę. Wiem, że Ty taką kotwicę masz. I to chyba niejedną  .
.  , niesamowicie sielskie są te Twoje wiejskie obrazki
, niesamowicie sielskie są te Twoje wiejskie obrazki  . Olimpijski spokój tchnie od tych, coraz rzadziej widzianych na wsiach, jednorodnych stad zwierząt. Popatrz, jak one spokojnie i beznamiętnie swoją trawkę przeżuwają. I póki trawa zielona, nic im sielanki nie jest w stanie zakłócić...
. Olimpijski spokój tchnie od tych, coraz rzadziej widzianych na wsiach, jednorodnych stad zwierząt. Popatrz, jak one spokojnie i beznamiętnie swoją trawkę przeżuwają. I póki trawa zielona, nic im sielanki nie jest w stanie zakłócić...  .
.  , sympatyczny Żuczku z torfowej łączki, jeszcze Ci nie podziękowałam za miłe słówka o moich Rusałkach i kociakach, a już nowy temat do dziękowania - ogród. Fajnie się czyta, że komuś się podoba, bo we mnie w tym sezonie wzbudzał skrajne emocje, do zamiaru zaorania i zalania asfaltem włącznie. Ale summa summarum to jednak bez niego nie ma życia.
, sympatyczny Żuczku z torfowej łączki, jeszcze Ci nie podziękowałam za miłe słówka o moich Rusałkach i kociakach, a już nowy temat do dziękowania - ogród. Fajnie się czyta, że komuś się podoba, bo we mnie w tym sezonie wzbudzał skrajne emocje, do zamiaru zaorania i zalania asfaltem włącznie. Ale summa summarum to jednak bez niego nie ma życia. .
.

- Jagi
  - Jagi
 .
 . .
 . Za miedzą...i troszkę dalej.
     Za miedzą...i troszkę dalej.

, jak to możliwe, że zachowują taki spokój? A ptaszki z kolei muszą wiedzieć, że tu mieszkają koty i nie boją się? Rewelacyjne jest to zdjęcie. A ogród cudny.
 , jak to możliwe, że zachowują taki spokój? A ptaszki z kolei muszą wiedzieć, że tu mieszkają koty i nie boją się? Rewelacyjne jest to zdjęcie. A ogród cudny.

Pamiętam ile było problemów z suszą w tym sezonie i jakoś dziwnie zakodowało się w mojej głowie, że twój ogród to był jeden wielki skwarek
 Pamiętam ile było problemów z suszą w tym sezonie i jakoś dziwnie zakodowało się w mojej głowie, że twój ogród to był jeden wielki skwarek   . Tymczasem patrzę na zdjęcia, które przeczą takiemu wyobrażeniu.
 . Tymczasem patrzę na zdjęcia, które przeczą takiemu wyobrażeniu. 

. Ale jednocześnie od kilku dni mam nie auto, lecz igloo. A okrągłemu pojemnikowi na wodę pod kranem lód nadal kształt elipsy. Nie chciało mi się w tym zimnie wody wybrać
. Ale jednocześnie od kilku dni mam nie auto, lecz igloo. A okrągłemu pojemnikowi na wodę pod kranem lód nadal kształt elipsy. Nie chciało mi się w tym zimnie wody wybrać  .
. .
. .
. .
. . Dobrze, że bywają historie z happy endem.
. Dobrze, że bywają historie z happy endem. , już któryś raz powtarzam, jakim cennym jesteś towarzystwem z tym swoim optymizmem
, już któryś raz powtarzam, jakim cennym jesteś towarzystwem z tym swoim optymizmem  . Telewizję włączaj tylko na programy ogrodnicze lub muzyczkę.
. Telewizję włączaj tylko na programy ogrodnicze lub muzyczkę. .
. . A wiesz, że byłam bliska decyzji o likwidacji ogrodu? Tak potwornie dała mi do wiwatu letnia susza!
. A wiesz, że byłam bliska decyzji o likwidacji ogrodu? Tak potwornie dała mi do wiwatu letnia susza! . Kiedy napełniam karmniki na tarasie, koty siedzą w domu i patrzą
. Kiedy napełniam karmniki na tarasie, koty siedzą w domu i patrzą  . Za nic nie chciałabym, żeby przeszkodziły ptakom w uczcie.
. Za nic nie chciałabym, żeby przeszkodziły ptakom w uczcie. . W innych ogrodach (np. Sasanki czy Wandeczki) podoba mi się gęstwina roślin, tajemne wąziutkie ścieżki, zacienione zakątki... U siebie chciałam więcej słońca, więcej przestrzeni, słowem: więcej światła. Po prostu kraina łagodności, bez ostrych kształtów, jaskrawych barw.
. W innych ogrodach (np. Sasanki czy Wandeczki) podoba mi się gęstwina roślin, tajemne wąziutkie ścieżki, zacienione zakątki... U siebie chciałam więcej słońca, więcej przestrzeni, słowem: więcej światła. Po prostu kraina łagodności, bez ostrych kształtów, jaskrawych barw. .
.

. Zawsze byłam wysokiego mniemania o psiej inteligencji.
. Zawsze byłam wysokiego mniemania o psiej inteligencji. ).
). , to co oglądasz, to piękny czerwiec. Potem było już tylko coraz gorzej. Zaraz zobaczysz dowody rzeczowe. Faktycznie błogosławiłam stare jabłonie, bo to, co się znalazło w ich cieniu, miało się najlepiej. Całkowitej patelni nie zazdroszczę. Nie przewidujesz posadzenia jakichś wysokopiennych, szybko rosnących, ażurowo ulistnionych drzewek?
, to co oglądasz, to piękny czerwiec. Potem było już tylko coraz gorzej. Zaraz zobaczysz dowody rzeczowe. Faktycznie błogosławiłam stare jabłonie, bo to, co się znalazło w ich cieniu, miało się najlepiej. Całkowitej patelni nie zazdroszczę. Nie przewidujesz posadzenia jakichś wysokopiennych, szybko rosnących, ażurowo ulistnionych drzewek? .
.

.
. 

Jagi
  Jagi

.
 .  

Zresztą, z tego co pamiętam, Szuwarek też
 Zresztą, z tego co pamiętam, Szuwarek też  

A już to z zielonym pluskwiakiem na hortensji to majstersztyk
  A już to z zielonym pluskwiakiem na hortensji to majstersztyk   Ujęcie jak u mistrzów malarskich - czysta forma i kontrast. Boskie!
 Ujęcie jak u mistrzów malarskich - czysta forma i kontrast. Boskie! Jak mi to mogło umknąć? Ciągnie mnie do tej rośliny jak i do wszystkich cebulowych, jednak nie kupiłam jej dotąd
  Jak mi to mogło umknąć? Ciągnie mnie do tej rośliny jak i do wszystkich cebulowych, jednak nie kupiłam jej dotąd   Chyba mi się wydawało, że zbyt egzotyczna i kapryśna... Chyba... Napisz coś proszę o Twoich doświadczeniach z nią. Ile sztuk siedzi w tej donicy? Jak długo kwitnie? Co robisz po przekwitnięciu? Itepe, itede
  Chyba mi się wydawało, że zbyt egzotyczna i kapryśna... Chyba... Napisz coś proszę o Twoich doświadczeniach z nią. Ile sztuk siedzi w tej donicy? Jak długo kwitnie? Co robisz po przekwitnięciu? Itepe, itede  

) a ty dostajesz tak po prostu taśmowo, choćby " w ilości takiej, w jakiej Sabinka podsypuje mąkę pod wałkowane ciasto"
  ) a ty dostajesz tak po prostu taśmowo, choćby " w ilości takiej, w jakiej Sabinka podsypuje mąkę pod wałkowane ciasto"   
   no pięknie. A jurto będę podsypywała od samego rana, bo nadchodzi przerażający czas pierniczków zwany: " pierniczki na bis, czyli takie, których nie wolno już zjeść, bo to do szkoły i na choinkę i dla babć i cioć i wujków.. słowem nawet nie patrzcie, bo to NIE SMACZNE i nie do jedzenia krótko mówiąc"
  no pięknie. A jurto będę podsypywała od samego rana, bo nadchodzi przerażający czas pierniczków zwany: " pierniczki na bis, czyli takie, których nie wolno już zjeść, bo to do szkoły i na choinkę i dla babć i cioć i wujków.. słowem nawet nie patrzcie, bo to NIE SMACZNE i nie do jedzenia krótko mówiąc"   Będziemy więc celebrating life przy piekarniku
 Będziemy więc celebrating life przy piekarniku   (piękna róża
 (piękna róża   )
 )