Miłej niedzieli
Zielono i kolorowo - jesiennie
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zielono i kolorowo - jesiennie
Alu moja ND dopiero w trzecim roku pokazała co potrafi
znajdź jej miejsce na słońcu, My Girl jest śliczna mam tą róże od Stark i uwielbiam ją
A nie chciałabyś się pobawić w ukorzenianie, bo na wiosnę będę cięła moje róże oczywiście czasem to zależy od kondycji ale powinny być różne patyczki
Miłej niedzieli
Miłej niedzieli
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu obejrzę jej kwity dokładnie .Fajnie by było nazwać NN
Piszesz ,jedna z nich to cieniolubna faktycznie może nią być bo kiedy ją przesadziłam bardziej do cienia to pięknie mi zakwitła ,a teraz to już jest jej trzecie miejsce i na nim właśnie kwiaty miała niezbyt udane .Dzisiaj pójdzie do cienia . Dzięki
Marysiu pewnie ,że się pobawię
nawet teraz coś tam wsadzałam do ziemi ,a nóż widelec coś wyjdzie
O Gizelkę poprosiłam Karolinkę to właśnie przez tę Gizelkę tak mnie wzięło na róże
Dostałam w tym roku dwie fajne róże od dwóch osób jak sie rozrosną to się podzielę .
Marysiu miałam zeszyt w którym pisałam co dla kogo i gdzieś mi ten zeszycik wcięło
proszę Cię o przypomnienie i moich forumowych przyjaciół .
Miłej niedzieli
Wczoraj patrzyłam czy ten mój olbrzymi pigwowiec ma sadzonki w bardziej dostępnym miejscu i kilka znalazłam .Dam je do doniczek i w kopię do ziemi bo trudno jest je wykopać z bryłą ziemi .
Piszesz ,jedna z nich to cieniolubna faktycznie może nią być bo kiedy ją przesadziłam bardziej do cienia to pięknie mi zakwitła ,a teraz to już jest jej trzecie miejsce i na nim właśnie kwiaty miała niezbyt udane .Dzisiaj pójdzie do cienia . Dzięki
Marysiu pewnie ,że się pobawię
O Gizelkę poprosiłam Karolinkę to właśnie przez tę Gizelkę tak mnie wzięło na róże
Dostałam w tym roku dwie fajne róże od dwóch osób jak sie rozrosną to się podzielę .
Marysiu miałam zeszyt w którym pisałam co dla kogo i gdzieś mi ten zeszycik wcięło
Miłej niedzieli
Wczoraj patrzyłam czy ten mój olbrzymi pigwowiec ma sadzonki w bardziej dostępnym miejscu i kilka znalazłam .Dam je do doniczek i w kopię do ziemi bo trudno jest je wykopać z bryłą ziemi .
Pozdrawiam Alicja
- Maska

- Kontakt:
Alu jeśli o mnie chodzi to nic nie pamiętam ani w jedną ani w drugą stronę i nieraz sobie obiecuję, że przeglądnę swój wątek do tyłu, ale czasu nie ma
Teraz to ja czekam aż zakwitnie róża od Ciebie, bo coś długo wyrasta. Dostałam też taką starą różę poniemiecką od Irenki i tak samo czekam niecierpliwie na kwiaty!
Miłej niedzieli i byle do wiosny!
Miłej niedzieli i byle do wiosny!
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
To widzę, że nie tylko ja notesik sobie zrobiłam.
Tam zapisuję co komu na wiosnę mam wysłać i komu wiosną się przypomnieć.
To bardzo ułatwia sprawę bo ja pamięć mam dobrą ale krótką.
Tam zapisuję co komu na wiosnę mam wysłać i komu wiosną się przypomnieć.
To bardzo ułatwia sprawę bo ja pamięć mam dobrą ale krótką.
- alicjad31

Marysiu ta róża ode mnie kwitnie na starych pędach i im starsza tym ma wiecej pąków i dłużej kwitnie czasem lubi powtórzyć kwitnienie .
Ja też czekam na kwiaty fresii od Ciebie ,więc czekamy obie
Dla mnie od Ciebie nic nie miało być ,ale patyczki róży i tej pięknej hortensji chętnie
Dziękuję nawzajem
Dorotko ja też mam pomięć dobrą ,ale krótka
i kajecik to najlepsze rozwiązanie ,o ile sie go nie zgubi 
Ja też czekam na kwiaty fresii od Ciebie ,więc czekamy obie
Dla mnie od Ciebie nic nie miało być ,ale patyczki róży i tej pięknej hortensji chętnie
Dziękuję nawzajem
Dorotko ja też mam pomięć dobrą ,ale krótka
Pozdrawiam Alicja
- Maska

- Kontakt:
Alu piszesz o hortensji ogrodowej? ja nie wiem czy ona z patyka wyjdzie
spróbuję na wiosnę ukopać kawałek i do doniczki, bo tak robiłam rok temu i wszystkie sadzonki się przyjęły. Fresia minionego lata bardzo kiepsko kwitła pewnie susza jej szkodzi.
- LadyK

- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Kochane- hortensje to moje największe ostatnio oczko w głowie, mam chyba ze 30 odmian i wciąż chcę więcej. I tak jeśli chodzi o hortensje ogrodowe to rozmnaża się je przez sadzonki zielne czyli po prostu szczepki tak jak np. Pelargonie. Najlepszy okres do pobierania szczepki to czerwiec-sierpień. Sadzonkę najlepiej włożyć do słoiczka z wodą z ukorzeniaczem a jak wypuści korzonki to do doniczki z ziemią. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi. Hortensje bukietowe z patyczków ciętych wczesną wiosną przy formowaniu czyli nawet koniec lutego - marzec zależy od zimy i też najlepiej najpierw do wody. 
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- Dorota71

- Kontakt:
Kasiu, też uwielbiam hortensje ale one nie lubią mnie i mojej ziemi, więc przestałam już walczyć.
- alicjad31

Betii i jak wyjazd w gości się udał
Marysiu ten rok dla wszystkich roślin był ciężki .U mnie wilgotna ziemia ,ale za to słońce paliło wszystko jak leci .
Z tą hortensją się nie kłopocz pójdę do sąsiadów i coś wyproszę
.
Kasiu chętnie bym zobaczyła Twój ogród ,ale chyba nie masz swojego wątku
bo szukałam i nie znalazłam .
Kiedyś miałam ogrodową hortensję i w ten sam sposób rozmnażałam jak ,a sadzonki po sąsiadach poszły .Moją mateczną przesadziłam i moje psy zrobiły sobie na niej legowisko ,oczywiście padła .
Dorotko spróbuj jeszcze raz tylko prz sadzeniu daj do dołków pod nie odpowiednią dla nich ziemię
Marysiu ten rok dla wszystkich roślin był ciężki .U mnie wilgotna ziemia ,ale za to słońce paliło wszystko jak leci .
Z tą hortensją się nie kłopocz pójdę do sąsiadów i coś wyproszę
Kasiu chętnie bym zobaczyła Twój ogród ,ale chyba nie masz swojego wątku
Kiedyś miałam ogrodową hortensję i w ten sam sposób rozmnażałam jak ,a sadzonki po sąsiadach poszły .Moją mateczną przesadziłam i moje psy zrobiły sobie na niej legowisko ,oczywiście padła .
Dorotko spróbuj jeszcze raz tylko prz sadzeniu daj do dołków pod nie odpowiednią dla nich ziemię
Pozdrawiam Alicja
- Dorota71

- Kontakt:
Ponoć mam w dołku dla niej wymieszać dobrą ziemię z włóknem kokosowym dla zatrzymania wilgoci.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Alu
Widzę że działasz w ogrodzie pełną parą
dobrze że pogoda nam jeszcze pozwala .
Nowe różyczki będą
będzie co podziwiać
Miłego tygodnia i dużo zdrówka życzę

Nowe różyczki będą
Miłego tygodnia i dużo zdrówka życzę
- LadyK

- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Nie mam jeszcze swojego wątku ale coś pomyślę nad tym jak i o nadwyżkach itp., tym bardziej, że zawitało do mnie też kilka róż, piwonii no i mam nadzieję dalie od P. Stanisława więc jestem pelna nadziei, że będzie co pokazywać. Jeśli chodzi o hortensje to większośc u mnie jest jeszcze mlodych i jeszcze nie kwitły. Co do ziemi to ogrodowki są bardziej wymagające i dobrze przemieszać w dołku ziemie z kwaśnym torfem a potem nawozić dedykowanymi nawozami do hortensji lub innych kwasolubnych, w upały podlewać i podlewać bo one lubią dużo wody jak sama nazwa łacińska mówi hydrangea. Aha i one nie lubią stanowisk na ostrym słońcu choć przyznaję bez bicia, że u mnie kilka własnie tak rośnie.
Moje hortensje miały ubiegłą zimę ciężką poniewaz zabrałam kilka do domu bo chciałam zrobić eksperyment z kwitnieniem no i wyszło tak że walczyłam z przędziorkiem, długo i zaciekle
Moje hortensje miały ubiegłą zimę ciężką poniewaz zabrałam kilka do domu bo chciałam zrobić eksperyment z kwitnieniem no i wyszło tak że walczyłam z przędziorkiem, długo i zaciekle
Pozdrawiam Katarzyna
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alicjo, cieszę się, że humorek Ci się poprawił.
No i od razu widać przejęcie roślinkami.
Widzę też, że nabrałaś ochoty na powiększenie kolekcji róż. Będę Ci kibicować i z przyjemnością popatrzę na Twoje kwitnące różyczki.
Pozdrawiam cieplutko i słoneczka życzę.
No i od razu widać przejęcie roślinkami.
Widzę też, że nabrałaś ochoty na powiększenie kolekcji róż. Będę Ci kibicować i z przyjemnością popatrzę na Twoje kwitnące różyczki.
Pozdrawiam cieplutko i słoneczka życzę.
- alicjad31

Dorotko bądź uparta i sadź do skutku , a do dołka kładź co każą
Witaj Tereniu
Tak troszeczkę zaczynam działać
Różyczki przeglądam i już kilka wybrałam .Ceny jeszcze mają przyzwoite więc myślę ,że do wiosny coś na nie odłożę .
Dalii zamówiłam tylko 12 ,żeby skarbonki bardzo nie obciążać .
Dziękuję nawzajem
Kasiu zakładaj wątek i pokazuj swoje skarby .
Moja znajoma kupuje kwiaty ogrodowe ,ale najpierw zanim trafia do ogrodu trzyma je w domu .
A później dziwi się ,że jej padają .Niestety nie da sobie wytłumaczyć ,że im to szkodzi .
Lucynko[/i] tak humorek wrócił . Mam ochotę nie tylko na róże
,ale to stopniowo .
Pozdrawiam również i zdrówka życzę
Znalazłam na IPADZIE kilka fotek
[/url[URL=http://www.fotosik.pl/zdjecie/b28ce5e0f52738e1]
Witaj Tereniu
Różyczki przeglądam i już kilka wybrałam .Ceny jeszcze mają przyzwoite więc myślę ,że do wiosny coś na nie odłożę .
Dalii zamówiłam tylko 12 ,żeby skarbonki bardzo nie obciążać .
Dziękuję nawzajem
Kasiu zakładaj wątek i pokazuj swoje skarby .
Moja znajoma kupuje kwiaty ogrodowe ,ale najpierw zanim trafia do ogrodu trzyma je w domu .
A później dziwi się ,że jej padają .Niestety nie da sobie wytłumaczyć ,że im to szkodzi .
Lucynko[/i] tak humorek wrócił . Mam ochotę nie tylko na róże
Pozdrawiam również i zdrówka życzę
Znalazłam na IPADZIE kilka fotek
[/url[URL=http://www.fotosik.pl/zdjecie/b28ce5e0f52738e1]
Pozdrawiam Alicja
- Maska

- Kontakt:
Alu Kasia pisze że ogrodowe też można więc spokojnie przyślę patyczki z różanymi. Jednak taka ukopana kwitnie od razu. Śliczne goździki, mam chyba podobne. Szukaj jeszcze może coś znajdziesz
Ja też wczoraj weszłam do wątku Marysi, która mnie odwiedziła i zachorowałam na dwie róże
Dobrego tygodnia
Ja też wczoraj weszłam do wątku Marysi, która mnie odwiedziła i zachorowałam na dwie róże
Dobrego tygodnia