Zielono i kolorowo - jesiennie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielono i kolorowo - jesiennie

Post »

Alu moja ND dopiero w trzecim roku pokazała co potrafi ;:333 znajdź jej miejsce na słońcu, My Girl jest śliczna mam tą róże od Stark i uwielbiam ją ;:215 A nie chciałabyś się pobawić w ukorzenianie, bo na wiosnę będę cięła moje róże oczywiście czasem to zależy od kondycji ale powinny być różne patyczki :D
Miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu obejrzę jej kwity dokładnie .Fajnie by było nazwać NN :D
Piszesz ,jedna z nich to cieniolubna faktycznie może nią być bo kiedy ją przesadziłam bardziej do cienia to pięknie mi zakwitła ,a teraz to już jest jej trzecie miejsce i na nim właśnie kwiaty miała niezbyt udane .Dzisiaj pójdzie do cienia . Dzięki ;:167

Marysiu pewnie ,że się pobawię ;:196 nawet teraz coś tam wsadzałam do ziemi ,a nóż widelec coś wyjdzie ;:306
O Gizelkę poprosiłam Karolinkę to właśnie przez tę Gizelkę tak mnie wzięło na róże ;:167
Dostałam w tym roku dwie fajne róże od dwóch osób jak sie rozrosną to się podzielę .
Marysiu miałam zeszyt w którym pisałam co dla kogo i gdzieś mi ten zeszycik wcięło :oops: proszę Cię o przypomnienie i moich forumowych przyjaciół .
Miłej niedzieli ;:168 ;:167

Wczoraj patrzyłam czy ten mój olbrzymi pigwowiec ma sadzonki w bardziej dostępnym miejscu i kilka znalazłam .Dam je do doniczek i w kopię do ziemi bo trudno jest je wykopać z bryłą ziemi .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Alu jeśli o mnie chodzi to nic nie pamiętam ani w jedną ani w drugą stronę i nieraz sobie obiecuję, że przeglądnę swój wątek do tyłu, ale czasu nie ma ;:185 Teraz to ja czekam aż zakwitnie róża od Ciebie, bo coś długo wyrasta. Dostałam też taką starą różę poniemiecką od Irenki i tak samo czekam niecierpliwie na kwiaty!
Miłej niedzieli i byle do wiosny! ;:196
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

To widzę, że nie tylko ja notesik sobie zrobiłam.
Tam zapisuję co komu na wiosnę mam wysłać i komu wiosną się przypomnieć. :D
To bardzo ułatwia sprawę bo ja pamięć mam dobrą ale krótką. :;230
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ta róża ode mnie kwitnie na starych pędach i im starsza tym ma wiecej pąków i dłużej kwitnie czasem lubi powtórzyć kwitnienie .
Ja też czekam na kwiaty fresii od Ciebie ,więc czekamy obie ;:306 ;:168
Dla mnie od Ciebie nic nie miało być ,ale patyczki róży i tej pięknej hortensji chętnie :D
Dziękuję nawzajem ;:196

Dorotko ja też mam pomięć dobrą ,ale krótka ;:306 i kajecik to najlepsze rozwiązanie ,o ile sie go nie zgubi ;:223
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Alu piszesz o hortensji ogrodowej? ja nie wiem czy ona z patyka wyjdzie ;:131 spróbuję na wiosnę ukopać kawałek i do doniczki, bo tak robiłam rok temu i wszystkie sadzonki się przyjęły. Fresia minionego lata bardzo kiepsko kwitła pewnie susza jej szkodzi.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Kochane- hortensje to moje największe ostatnio oczko w głowie, mam chyba ze 30 odmian i wciąż chcę więcej. I tak jeśli chodzi o hortensje ogrodowe to rozmnaża się je przez sadzonki zielne czyli po prostu szczepki tak jak np. Pelargonie. Najlepszy okres do pobierania szczepki to czerwiec-sierpień. Sadzonkę najlepiej włożyć do słoiczka z wodą z ukorzeniaczem a jak wypuści korzonki to do doniczki z ziemią. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi. Hortensje bukietowe z patyczków ciętych wczesną wiosną przy formowaniu czyli nawet koniec lutego - marzec zależy od zimy i też najlepiej najpierw do wody. :D
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu, też uwielbiam hortensje ale one nie lubią mnie i mojej ziemi, więc przestałam już walczyć.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Betii i jak wyjazd w gości się udał :D

Marysiu ten rok dla wszystkich roślin był ciężki .U mnie wilgotna ziemia ,ale za to słońce paliło wszystko jak leci .
Z tą hortensją się nie kłopocz pójdę do sąsiadów i coś wyproszę ;:306.

Kasiu chętnie bym zobaczyła Twój ogród ,ale chyba nie masz swojego wątku :wink: bo szukałam i nie znalazłam .
Kiedyś miałam ogrodową hortensję i w ten sam sposób rozmnażałam jak ,a sadzonki po sąsiadach poszły .Moją mateczną przesadziłam i moje psy zrobiły sobie na niej legowisko ,oczywiście padła . :(

Dorotko spróbuj jeszcze raz tylko prz sadzeniu daj do dołków pod nie odpowiednią dla nich ziemię
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:;230 Pewnie, że będę próbowała. Uparta jestem.
Ponoć mam w dołku dla niej wymieszać dobrą ziemię z włóknem kokosowym dla zatrzymania wilgoci.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Alu ;:196 Widzę że działasz w ogrodzie pełną parą ;:333 dobrze że pogoda nam jeszcze pozwala .
Nowe różyczki będą ;:138 ;:138 będzie co podziwiać :D
Miłego tygodnia i dużo zdrówka życzę ;:4 ;:167
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Nie mam jeszcze swojego wątku ale coś pomyślę nad tym jak i o nadwyżkach itp., tym bardziej, że zawitało do mnie też kilka róż, piwonii no i mam nadzieję dalie od P. Stanisława więc jestem pelna nadziei, że będzie co pokazywać. Jeśli chodzi o hortensje to większośc u mnie jest jeszcze mlodych i jeszcze nie kwitły. Co do ziemi to ogrodowki są bardziej wymagające i dobrze przemieszać w dołku ziemie z kwaśnym torfem a potem nawozić dedykowanymi nawozami do hortensji lub innych kwasolubnych, w upały podlewać i podlewać bo one lubią dużo wody jak sama nazwa łacińska mówi hydrangea. Aha i one nie lubią stanowisk na ostrym słońcu choć przyznaję bez bicia, że u mnie kilka własnie tak rośnie.
Moje hortensje miały ubiegłą zimę ciężką poniewaz zabrałam kilka do domu bo chciałam zrobić eksperyment z kwitnieniem no i wyszło tak że walczyłam z przędziorkiem, długo i zaciekle ;:223
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alicjo, cieszę się, że humorek Ci się poprawił. ;:138
No i od razu widać przejęcie roślinkami.
Widzę też, że nabrałaś ochoty na powiększenie kolekcji róż. Będę Ci kibicować i z przyjemnością popatrzę na Twoje kwitnące różyczki. ;:333
Pozdrawiam cieplutko i słoneczka życzę. ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko bądź uparta i sadź do skutku , a do dołka kładź co każą ;:306

Witaj Tereniu ;:196 Tak troszeczkę zaczynam działać :)
Różyczki przeglądam i już kilka wybrałam .Ceny jeszcze mają przyzwoite więc myślę ,że do wiosny coś na nie odłożę .
Dalii zamówiłam tylko 12 ,żeby skarbonki bardzo nie obciążać .
Dziękuję nawzajem ;:167 ;:167 ;:167

Kasiu zakładaj wątek i pokazuj swoje skarby . ;:108
Moja znajoma kupuje kwiaty ogrodowe ,ale najpierw zanim trafia do ogrodu trzyma je w domu .
A później dziwi się ,że jej padają .Niestety nie da sobie wytłumaczyć ,że im to szkodzi . :wink:

Lucynko[/i] tak humorek wrócił . Mam ochotę nie tylko na róże :lol: ,ale to stopniowo .
Pozdrawiam również i zdrówka życzę ;:196 ;:167

Znalazłam na IPADZIE kilka fotek :tan

Obrazek[/url[URL=http://www.fotosik.pl/zdjecie/b28ce5e0f52738e1]Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Alu Kasia pisze że ogrodowe też można więc spokojnie przyślę patyczki z różanymi. Jednak taka ukopana kwitnie od razu. Śliczne goździki, mam chyba podobne. Szukaj jeszcze może coś znajdziesz :D
Ja też wczoraj weszłam do wątku Marysi, która mnie odwiedziła i zachorowałam na dwie róże :D
Dobrego tygodnia ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”